Příklad z genetiky
- Fotoalbum (1)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Příklad z genetiky
Ahoj všichni, potřebovala bych poradit s jedním příkladem.
Zadání příkladu je rodokmen - viz foto s tím, že černá kostička je nemocný chlap aa, vezme si ženu Aa, se kterou mají děti. S jakou pravděpodobností bude dítě z poslední generace nemocné(kosočtverec)? Výsledkem je 1/24, ale mně vychází stále něco jiného.
Prosím kdyžtak napište i celý postup. Dík
.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
@vlker a ta dedicnost je autozomalne recesivni? A o te druhe generaci vime, ze jsou zdravi, nebo nevime nic?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Pudloslava Mělo by to být jak píše monrom. Jestli to tedy dobře chápu, už se v tom sama ztrácím.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@vlker píše:
@Pudloslava Mělo by to být jak píše monrom. Jestli to tedy dobře chápu, už se v tom sama ztrácím.
no zajimalo by me, jestli to, ze v druhe generaci neni nikdo vybarveny, znamena, ze jsou zdravi, nebo o nich nic nevime? To je celkem zasadni udaj. Pokud vime, ze jsou zdravi, pak zadny z nich urcite neni aa.
Prenasece beru jako zdraveho.
jasneze ze z ulohy se da zpetne vydedukovat i zadani, ale pokud je zadani nahodou zname, tak bych se radeji oprela o to, co je znamo, nez o to, co je predpokladano.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@vlker taky mi to nevychází… ![]()
jsem zvědavá, jak to je… něco dělám blbě, u 3. generace jsem se dostala na 3/16 pravděpodobnosti „aa“…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jeste by taky bylo potreba vedet, jestli ti prizeneni a privdane jsou 100% jistotou zdravi, nebo jestli ma nosictvi te nemoci nejake zname % v populaci a melo by se to zapcitat. prepokladam teda spise ze ne, protoze to by nevyslo takhle hezky zaokrouhlene.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Me teda vychazi 1:16 a to za predpokladu, ze vsichni ti bili jsou zdravi, jinak by to bylo jeste vic.
Ale uz jsem dlouho ze skoly, mozek nepracuje uplne pruzne.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Pudloslava to mi vyšlo taky, ale pak jsem to zkoušela nakombinovat - heterozygoty a dominantní homozygoty a to mi pro tu 3. generaci právě vyšla pravděpodobnost jako 3/16…
@vlker a ten výsledek je fakt dobře?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Malaga píše:
@Pudloslava to mi vyšlo taky, ale pak jsem to zkoušela nakombinovat - heterozygoty a dominantní homozygoty a to mi pro tu 3. generaci právě vyšla pravděpodobnost jako 3/16…@vlker a ten výsledek je fakt dobře?
to mi vysvetli, nechapu. co jsi jak kombinovala?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Pudloslava tak teď jsem se do toho úplně zamotala
, už to taky nechápu…
tak už vim - já tam dala i kombinaci aa, ale tam není žádný vybarvený, takže nesmysl…njn, není nad to objevit vlastní chybu ![]()
prostě je to ta 1/16
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Malaga píše:
@Pudloslava tak teď jsem se do toho úplně zamotala![]()
![]()
, už to taky nechápu…
tak už vim - já tam dala i kombinaci aa, ale tam není žádný vybarvený, takže nesmysl…njn, není nad to objevit vlastní chybu
prostě je to ta 1/16
to pak jo. to je to, co se snazim vymamit ze zakladatelky, a sice, jestli vime, jak jsou na tomk v te druhe a treti generaci - jestli vime, ze jsou zdravi, nebo nevime nic. pokud bychom nevedeli nic, tak musis pocitat i recesivnimi homozygoty a vyjde ti pravdepodobnost vyssi (coz ti vysla)
fakt nevim, jak ji jeste snizit na 1:24 - to by navic nekde museli pocitat s pravdepodobnosti prenosu 1:3
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Pudloslava taky jsem přemýšlela jakýma zlomkama docílím 1/24…
Mně by se líbilo třeba - 2/3. 1/2. 1/2. 1/4… ale jak to tam napasovat ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Pudloslava Černá znamená nemoc, u bílé se nemoc neprokázala - tzn. může být úplně zdravý nebo je přenašeč. O přivdaných nic nevíme, tam předpokládám, že jsou zdravé, ale určitě to nevím.
Výsledek má být správně, ale mně vychází taky 1/16. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@vlker píše:
@Pudloslava Černá znamená nemoc, u bílé se nemoc neprokázala - tzn. může být úplně zdravý nebo je přenašeč. O přivdaných nic nevíme, tam předpokládám, že jsou zdravé, ale určitě to nevím.
Výsledek má být správně, ale mně vychází taky 1/16.
a jak je oznacena osoba, o ktere nic nevime? Treba zplodil dite a utekl do Ameriky, nevime, zda onemocnel, nebo ne.
Nejake populacni riziko tam ma napsane nad rodokmenem, nevim, zda to k tomu patri a zda se s tim ma pocitat. v kazdem pripade by to riziko onemocneni probanda zase jen zvysilo.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Pudloslava Tady snad o každý víme, jestli se u něj nemoc projevila nebo ne - bílá, černá. Že bychom o někom vůbec nic nevěděli, to asi ne.
Ještě kouknu po přesným zádání.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit