Příkrm den po dni

50
27.3.23 06:00

Příkrm den po dni

Ahoj holky, nastává nám pomalu čas příkrmů. Malé je 4,5 měsíce. (Odpusťte si hloupé komentáře jako že je brzo a že bych měla kojit a bla bla) nekojim od 3 týdnů malé, užíváme neocate, máme doporučeno od 3 doktorů abychom začali, ze své vůle bych se do toho nepouštěla. A teď k věci.
Začali jsme zeleninou, zjišťujeme co nám dělá a nedělá dobře (mrkev nám vadí a máme po ní ekzem) Řekla bych že jidlo ji nevadí, sní mi celou mističku a zapije čajíkem, večer dávám nemléčnou rýži s neocatem a ještě extra neocate na zasycení.
Chci se zeptat jak dál nebo spíš jak tomu bylo u vás? Co ke snidani? Svacine? Obedu? Svacine a večeři? Prostě kdyby jste mi některá napsala co vaše dítě papá za celý den.😁 jen sbírám info. U nás to je ještě o to těžší, protože máme alergii na mléko, vajíčka a podobně. Zatím zkouším zeleninu na oběd a na večer tu kašičku, nějak nebojujeme, netlačím, nechávám na ní kolik si chce dát ale je to jedlík😁

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
35926
27.3.23 06:49

Ke snídani, svačině, svačině a večeři bych dala mléko a na oběd zeleninový příkrm u tak malýho miminka. Není kam spěchat. Až budete mít vyzkoušenou zeleninu tak bych začala pridavat maso a na dopolední svačinu ovoce. Ale hlavně má mít mlíko.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.3.23 06:50

Asi dva měsíce jsme jely jenom zeleninu k obědu, pár kostiček (zamrazivala Jsem)mrkev, cuketu, dýni, hrášek, batat, pak kombinace 2-3druhu. Si vymetení zásob. Po těch dvou měsících cca jsme dali ovoce a na oběd postupně přidávalo do zeleniny maso, žloutek (kuře, brambor, batat hovězí,…)
Kolem 7mesice jogurty s ovocem.
V 10M jedla sama a všechno. (Prizbusobene)
Největší úspěch mělo na začátku cuketa a brambor, hovězí a batát. Nejoblíbenější je rizoto na všechny způsoby a zelenina.

• Citovat
  • Upravit
7384
27.3.23 07:22

Už teď to máte za mě moc rychle…, začli jsme ve 4,5m. Já na začátku dávala měšíc jen a pouze zeleninu… abych právě zjistila co sedí a nesedí. Po měsící jsme přidali maso. Dávala jsem 3-4× týdně…kuřecí, králiči, krutí, telecí, hovězí. A měsíc zase jela jen ty obědy s masem, přídávala postupně přílohy kuskus (zevedení lepku), pohanka, rýže, bulgur, kukuřičné těstoviny, batáty, brambory… Takže dva měsíce jsme jeli jen oběd a jinak pila UM. A pak v 6,5m cca jsme začali dávat dopoledne na svačinu ovoce (banán, avokádo, hruška, jablko, přesnidávky) a takto zase jeli celý měsíc. A pak cca až 8m kaše (na kaších nevidím nic tak přínosného a nedávala jsem je ani často.. jen sacharidy na zaplácnuti břicha, a může i bolet v noci bříško a může spíše hůře spát po kaši)
take kaši jen na snídani (domácí ovesná, rýžová atd.), postupně bílý jogurt s ovocem atd. Takže do 8m jsme měli snídaní, svačinu, obědy… postupně rozšiřovali o různé možnosti… odpoledni svačinu jsme taky pak už postupně zavedli. Kolem 11m jsme začali dávat na večeři polévku zeleninovou, placičky zeleninové… Ale takto pomalu jsme do roka zvládli zavést vše postupně (žloutek v 10m např, pak třeba různé lívance, buchty apod slazené jen ovocem) a UM pila 3× denně. Ráno v 4-5hodin, pak po obědě před poledním spánekm to si dala jen trošku tak 60-90ml. A pak večer na spaní… tu večeři jedla už tak v 18hodin, a spát chodila kolem 20hodin.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22569
27.3.23 07:35

My jeli kazdy mesic nahrada 1 jidla. Takze 1.mesic zelenina, 2.mesic kase, 3. mesic ovoce, 4.mesic jogurt.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Eva2610
27.3.23 07:47

My jsme začínali ve 4 měsících obědem - zelenina, pak zelenina +maso nebo vejce. Pak jsem přidávala ovoce, mléčné výrobky, prostě všechny druhy. Tak, aby mělo dítko do 6 měsíců vyzkoušené všechny běžné potraviny. Od šestého měsíce jsem pak postupně dala 5 jídel za den, ráno a večer k tomu měla ještě mlíko (kojila jsem). V roce jsem přestala kojit. Všechno šlo hladce.

• Citovat
  • Upravit
7384
27.3.23 07:48
@Eva2610 píše:
My jsme začínali ve 4 měsících obědem - zelenina, pak zelenina +maso nebo vejce. Pak jsem přidávala ovoce, mléčné výrobky, prostě všechny druhy. Tak, aby mělo dítko do 6 měsíců vyzkoušené všechny běžné potraviny. Od šestého měsíce jsem pak postupně dala 5 jídel za den, ráno a večer k tomu měla ještě mlíko (kojila jsem). V roce jsem přestala kojit. Všechno šlo hladce.

To je rychlost za 2 měsíce mít všechny potraviny vyzkoušené… ufff… my za ty dva měsíce jen zelenina a maso…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Eva2610
27.3.23 07:52
@KKK85 píše:
To je rychlost za 2 měsíce mít všechny potraviny vyzkoušené… ufff… my za ty dva měsíce jen zelenina a maso…

Asi záleží i na dítěti - my máme takové žravé dítko, po všem se sapalo 🙂. Ale šlo i o jiné věci - jednak malá měla příšerném reflux, zvracela i 25× za den, a se zavedením aspoň jednoho jídla se to výrazně zlepšilo. No a pak taky moje Dr. razi teorii „imunologického okna“, přišlo mi to ok, tak jsme to tak zkusili.

• Citovat
  • Upravit
7384
27.3.23 08:06
@Eva2610 píše:
Asi záleží i na dítěti - my máme takové žravé dítko, po všem se sapalo 🙂. Ale šlo i o jiné věci - jednak malá měla příšerném reflux, zvracela i 25× za den, a se zavedením aspoň jednoho jídla se to výrazně zlepšilo. No a pak taky moje Dr. razi teorii „imunologického okna“, přišlo mi to ok, tak jsme to tak zkusili.

Já jen ten lepek zaváděla v 6m. Jinak jsme jeli strašně pomaličku. Měsíc po měsíci ale do roka jsme to zvládli

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tosidelassrandu
27.3.23 08:14

Dneska těch informací najdeš fakt hodně, takže moc nerozumim tvému postupu. Chápala bych, že jsi začala takhle brzo. Když dítě jeví zájem o jídlo, tak proč ne. Jinak v tomhle věku má stále primárně pít mlíko. Jak jsi za 14 dní zvládla zavést všechnu zeleninu? Normálně dávej stále mléko, k obědu zeleninový příkrm ( ale správně zavedený!) a přes den maximálně něco málo do ruky na ochutnání. My jsme zaváděli taky celkem brzo, ale to neznamená, že to dítě začneš hlava nehlava fedrovat všim možnym!

• Citovat
  • Upravit
76880
27.3.23 08:20
@Eva2610 píše:

imunologické okno je už spoustu let přežitý nesmysl

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Eva2610
27.3.23 08:29
@stinga píše:
imunologické okno je už spoustu let přežitý nesmysl

Hm, to je mozny. Nějak zásadně jsem to nestudovala a ani nikomu neříkám, že to tak má dělat. Mně se to osvědčilo, uvidíme, co u druhého dítěte.

• Citovat
  • Upravit
22914
27.3.23 08:32

Já začala až po 6měsíci, ale první celý měsíc jsme dávala jen na oběd zeleninu, pak přidala maso a koncem i trošku těstovin, rýže, kuskus..
Později na večeři husté zeleninové polévky a pomalu ochutnávání ovoce na sváču..od 8.měsíce jsem přidala jogurt a kaši na snídani, ale i tak to nebyly celé porce, po každém jídle jsem dokojila. Není potřeba spěchat ;)
Vaříš si příkrmy? Můžeš se inspirovat i ve ve skupince Vaříme pro kojence a batolata ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50
27.3.23 09:32

Jé já doufám že jsem nikoho nepohoršila nebo někoho nenadzvedla ze židle. Samozřejmě to u nás teď vypadá takhle
5:00 mléko
9:00 mléko
13:00 zelenina ( jeden druh po dobu 3 dnů )
Potom vysadím a dám další druh, vyzkoušenou máme dýni, mrkev, květák
17:00 mléko / kaše
A pak když se vzbudí Časy jsou orientační.
Samozřejmě neplánuji do něj narvat vše během jednoho měsíce😁 jdu na to pomalu a opatrně. Jen mě to do budoucna zajímalo. Co vašim děťátkům dáváte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7384
27.3.23 10:13
@Anonymní píše:
Jé já doufám že jsem nikoho nepohoršila nebo někoho nenadzvedla ze židle. Samozřejmě to u nás teď vypadá takhle
5:00 mléko
9:00 mléko
13:00 zelenina ( jeden druh po dobu 3 dnů )
Potom vysadím a dám další druh, vyzkoušenou máme dýni, mrkev, květák
17:00 mléko / kaše
A pak když se vzbudí Časy jsou orientační.
Samozřejmě neplánuji do něj narvat vše během jednoho měsíce😁 jdu na to pomalu a opatrně. Jen mě to do budoucna zajímalo. Co vašim děťátkům dáváte.

Nedávala bych večer ty kaše.. za mě to není nic prospěšného. Nechala bych to na pozdějí a dávala je ráno na snídaní, ale tak to dělala já… ale já fakt hoodně pomaličku jela.. viz. výše.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí