Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Vím, že je to už stokrát omleté téma, ale já v tom pořád nějak plavu. Šla jsem dnes koupit poprvé kaši a snažila jsem se držet všech zde vyčtených rad. Ale v jednom to selhalo : všechny kaše (a to jsem je probrala opravdu pečlivě - Hipp, Humana, Nestle, Hami, Sunarka, Nutrilon) byly s přídavkem cukru. A to ať byly od ukončeného 4., 6. 8. měsíce. Já si myslela, že tam cukr přidaný být nemá? Jak je to tedy s přídavky cukru? Prosím udělejte mi v tom trochu jasno. Díky Vall + Kuba (skoro 6 měsíců)
Ahoj,
jasno ti v tom asi neudělám, ale já dávám kaši od ukončeného 4. měsíce mojí dceři a moc jí chutná. Já si myslím, že zase do toho tolik cukru nedávají, ale jestli ti to vadí, klidně si můžeš doma připravit kaši svoji. Jinak jsme se dívala na různé přesnídávky, protože mi je malá už baští a tam kde je napsáno, že je přidaný cukr, já nekupuji. Já si myslím, že cukr jako takový nevadí, ale spousta maminek ho dávat nechce, aby na něj dítě nenavyklo. Což se snažím dodržovat i já. Já navíc nedělám tu kaši do misky ale ředím ji do lahvičky, takže to zase tak sladké není.
No snad jsem ti trochu pomohla.
ahoj,
já doteď kupuji synovi kaše pouze BEZ CUKRU a taktéž i přesnídávky. Ne kvůli návyku, ale proto, že cukr neumí i dospělácké tělo strávit a také je to prázdná energie ![]()
kaše bez cukru jsou tyhle :
HAMÁNEK - nemléčná, " jemná kaše "
MILUPA- mléčná … více druhů
NESTLE- rýžová bez mléka
HAMI- nemléčná rýžová
a pak nemléčné kaše ve zdravé výživě,nejl. bezlepkové zpočátku.
přesnídávky bez cukru jsou : SUNÁRKY A HAMI ( pouze banánová a banán s mangem)
dobrou chuť
, Irias + štěpán 16,5 m
Ve složení jsou sacharidy všude, ale to neznamená, že to je cukr, mohou to být ty složité sacharidy.
No ale stejně i na chuť jsou dost sladký, hlavně Hami.
Ale co bych jí dávala místo kaší!? takže to neřeším a dávám je, nic jiného sladkého nemá, žádný granul. čaj, šťávičky, přesnídávky. Takže v kaších jedině.
Dávám je od 7 měsíců.
Alenka
Ahoj,
my jsme to řešili tím, že jsme do kaše (taky jsem nesehnala bez cukru) přidávali Otesánka - rýžovo-kukuřičnou instantní kaši. Aby to nebylo tak sladké.
Já bych to vlastně vůbec asi neřešila, kdybych se s tím nesetkala na emimi. Tady některé maminky (nemyslim to vůbec zle) úzkostlivě sledují co mimi papá - mě by totiž nenapadlo, že v obchodě mohou prodávat něco, co by mimi nemělo. Nakonec jsem vybrala mléčnou kaši od nestle jablečno vanilkovou a uvidim, co na to mimiš.
Vall jenže potíž je, že tady se maminky taky neshodnou, každá má jiný názor a ty sama si musíš utvořitp ravidla, co pro tebe přijatelné je a co není. Nemyslím, že je správné, že budeš prohlížet kaše jen proto, že to dělají ostatní, že ostatní většina dává bez cukru. Myslím to tak, že si musíš o problematice zjistit a říct si, co pro tebe ještě je a co už není přijatelné, jaké hranice máte vy a pak vyhledat maminky s obdobným názorem.
Nemyslím to zle, ale tak, že např. já nebudu kupovat BIO jen proto, že to dělá dost maminek odsud, nebudu studovat přesnídávky s éčkama, když na to mam názor ten, že je to hlídaný a tak tam nebude nic přehnaného a že pokud ten cukr má jen v přesnídávce, tak se tak moc nestane. Tím se nechci dotknout ostatních, jen tady vysvětluju, jak to brát.
Mmch, začínala jsem s nestle rýžovou kaší, pak začaly malé chutnat Jablečné Nutrilon a nakonec i další, nakone cjsem kupovala kaše Humana a to tak, že jsem tam dala z dané kaše na chuť a dohustila jsem Nestlé Rýžovou instantní krupičkou.
G
holky a co přesnídávky hipp ? psaný cukr nemají… tak doufám , že tam neni
![]()
no myslím, že tam něco bude. Otázka je, jake cukr to je a kolik ho je. Bez přídavku vím, že jsou Sunarky.
Ovšem Hipp jsem kupovala jen švestky na zácpu, jinak nic, páč to nebylo rozhodně v mojí cenové kategorii;)
G
Gabinka - já to myslela tak, že nééé že bych se chtěla po některých maminkách opičit, ale do té doby než jsem ady někde tu diskuzi přečetla, tak mě nenapadlo, že cukr mimískům vadí. Myslím ten přidaný v kaších apod. Jinak samozřejmě, že zlatá střední cesta je asi ideál - prostě to nehrotit. Budu koukat jestli ty věci cukr a éčka a pod věci maj a pokud to bude možné budu vybírat z těch, které jsou bez. Když ne, tak se to nepo… My jsme vyrostly za dob, kdy se o tomhle vůbec nevědělo a taky jsme vpoho.
no ono je fakt, že nebýt emimina, asi bych taky o některých věcech nepřemýšlela, kdo ví:)
Proto jsem psala, fajn pročíst a udělat si názor:) Na téma cukr tu dokonce proběhl deníček, tuším Letní miminka? Zkus se juknout do e-dětských deníčeku Letních miminek…bylo to zajímavé, i když na můj vkus už právě to za mojí hranicí:)
G
Holky já jsem z toho taky docela vyřízená. Fakt už nevím. Ať koupím co koupím, vždycky doma udělám rozbor a zjistím, že se nám to nehodí. Nejlíp by bylo, kdybych měla tak dvě hodiny čas, vzala si židličku a uvelebila se někde v hypru u regálů s těma potravinama pro děti a všechny si projela. Vždycky nakupuju v běhu, nemůžu s prckem trávit v obchodě moc času, protože ho to jako správnýho chlapa nebaví. Teď jsem dotáhla
Nestle baby sušenky (dvojité balení), to je asi fakt hrozná hrůza. Je to sice od ukončenéhoi 6. měsíce, ale má to mimo toho cukru, sůl, kypřící látky, pšeničnou mouku a mléčné bílkoviny. Ještě do toho mohli narvat nějaké konzervanty.
Hami hajaja- bohužel jsem netušila, že jsou kaše i mléčné (je to od ukončeného 4. mesíce)pro takové prcky. Sice bez cukru, ale té mléčné bílkovině se chci taky ještě nějaký čas vyhnout.
Hamé přesnídávky - mají cukr.
Taky jsem koupila přesnídávky Tesco - je v nich cukr.
Jediné co jsem koupila a zatím žádná závada Hipp Karotka s jablky a Hami První lžička hruška (tam je fruktoza, ale ne cukr).
Já ty přesnídávky moc kupovat nehodlám, připravuju svačinky sama, ale nějakou zásobu a přehled mít chci, třeba skrz cestování.
Ještě jsem slyšela, že někomu pediatrička nedoporučovala výhobky Hero obecně. To jsou bohužel docela vychvalované Sunarky, ale nevím proč. Nevíte některá?
Holky není zde nějaký deníček, kde by to bylo všechno sepsané?
Dík, za všechny poznatky.
Věra
ono má asi každé něco, ale na těch „hippech“ je přesně i v % vypsáno co tam je a na ovoc. přesnídávkách cukr neni, tak si myslím, že tam nebude. Třeba na masových skleničkách vyloženě píšou, že je přidaná sůl. Holky nevíte některá ??? ![]()
jo, a taky mám doma spoustu věcí, kdy mi ve fofru v obchodě ujela ruka a až po podrobném přezkoumání doma jsem zjistila, že tam je i něco blééé
![]()
ono se nemůže moc koukat na doporučení od kolikátého měsíce, ale spíš na složení… už jsem viděla i věci od 4. měs. s citrusy,čokoládou a podobný zvěrstva
![]()
Tak já jsem to právě přestala řešit. Kuba spapal koupenou jablečno vanilkovou kaši od nestle i s cukrem a všim co tam bylo a i když jsem ji udělala jak beton (ne tak docela, ale hustší teda byla
). V poledne dávám od Hami karotku ( v tý žádný cukr není) a přesnídávky mám taky od hami hrušku a jablíčko - obojí je taky bez cukru. A když tu tak čtu jak některá miminka nechtějí vůbec nic ať tam je, co je a ať se mamina třeba staví na hlavu a vše dělá růčo doma, tak jsem vděčná za to, že je Kuba žrout a jede mu všechno. Díky za diskuzi ![]()