Příkrmy u kojeného miminka

Anonymní
8.7.22 20:16

Prikrmy u kojeneho miminka

Ahoj :mavam:
Tak sem si vsimla, ze co doktor to jiny nazor. Tak se jdu pobavit i sem :)
Vim ze se doporucuje u plne kojeneho miminka pockat s prikrmy do 6 mesice. Tohle si mysli i muj detsky lekar. A tady vyvstava plno mych myslenkovych pochodu..
Jednak sem si vsimla, ze kazdy lekar doporucuje neco jineho. Nekomu pri doporuceni driv nez v 6 mesici vstavaji vlasy hruzou a nekdo zas maminky pomalu nuti, aby ve 4 okamzite zacaly :nevim: tak pak nevim jak si to prebrat.
Moje miminko je kojene, ale uz projevuje zajem i o jine papani. Doktor mi rekl v hodne horkych dnech davat cajik. Davam po lzickach a krasne na ne otevira pusinku a malem by mi tu ruku sezral celou. Kdyz jime uz po nas kouka. Bude mu 5 mesicu za dva tydny.
S kojenim mame i nemame problem. Je to takove slozite, ale uz dokonce uvazuju nad odsavanim a davanim mleka lahvickou, takze prikrmy by nam bodly a pomohly..
Co si myslite vy a kdy jste zacali s prikrmama a kasickama a podobne? A co vam doporucovali lekari? A na co jste brali ohled?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
65622
8.7.22 20:32

No všeobecně je lepší začít v době kojení. Ale asi bych počkala zhruba do toho šestého měsíce, pokud nebudeš končit s kojením dřív.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3076
8.7.22 20:34

Malá plně kojená, začali jsme ukončeným 5m, kdy začala jevit zájem o naše jídlo. Přečti si něco o imunologickém okně a kdy je dobré začít. Že kojené děti musí až v 6m je přežitek.
Rozhodně nezačínej kašičkama, jak pediatři rádi radí a už vůbec ne na noc 🙄. Začíná se jednodruhovou zeleninou na oběd, pokaždé aspoň 3 dny, abys vysledovala případné alergické reakce.
Mně v začátku pomohl web detskeprikrmy.cz, podle kterého jsem jela. Malá má rok a už jí tak nějak všechno, v noci stále kojím :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11889
8.7.22 20:35

Tak pokud projevuje zájem proč to nezkusit…nějaký týden sem nebo tam…já jsem začala cca ve 4,5 měsících s tím že dcera projevovala zájem už asi od 3 měsíců..je teda na um…ale myslím že zas takový rozdíl to není…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3076
8.7.22 20:36
@vokishka píše:
No všeobecně je lepší začít v době kojení. Ale asi bych počkala zhruba do toho šestého měsíce, pokud nebudeš končit s kojením dřív.

Co myslíš tím “začít v době kojení”? Když někdo kojí třeba 2 roky? Nerozumím.
Slečna se každopádně ptá, zda musí čekat na ukončený 6m, když kojí. Odpověď je ne, nemusí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37144
8.7.22 20:38

Ja dala na svoje děti, s Dr sem to neřešila. Prostě když sem viděla, že mají o jídlo zájem, tak sme pomalu začali ochutnávat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1932
8.7.22 20:40

Mě bylo řečeno začít s příkrmy v momentě kdy začne miminko jevit o jídlo zájem. U jedné jsme začali ve 4,5 u druhé ve čtyřech měsících. První kojena do dvou let, druhé je teď 11 měsíců.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65622
8.7.22 20:40
@Suelinda píše:
Co myslíš tím “začít v době kojení”? Když někdo kojí třeba 2 roky? Nerozumím.
Slečna se každopádně ptá, zda musí čekat na ukončený 6m, když kojí. Odpověď je ne, nemusí.

no nejlepší je to kolem toho šestého měsíce, v době, kdy kojí. Prostě nejlepší je kojit a začít. Čekat nemusí, ale vnouček třeba měl nějaké problémy, tak i když byl na umělém, začali až v šesti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Capelucia
8.7.22 20:47

Já četla, že se zaměňuje využití imunologického okna s zaváděním příkrmů. V imunologickém oknu se jenom dá hodně malé množství různých potravin, np. jenom půl lžičky něčeho a tím to hasne. Zavádění příkrmů, tam už cíleně zavádíš potraviny navyšuješ množství až po nahrazení nějaké dávky mléka jídlem. Takže, když chceš ať na něco nemá alergii a chceš využít imunologické okno, klidně. Co do zavádění příkrmů - tak co koukám kolem sebe, tak děti mají hodně veliký rozptyl, zcela netabulkový :lol:. Některé kojené děti klidně nechtějí příkrmy i do roka a třeba známé malá hltala očima jídlo už ve 4m, sápala se, křičela, že chce taky. Tak začali už ve 4m, ale jak to mimino papalo, to se jen tak nevidí :lol:. Takže v tomhle ohledu bych brala ohledy hlavně na preference konkrétního mimča, méně na tabulky a pak na tvé - když máš problém s kojením a příkrmy by byli snažší alternativa a mimčo je ochotné jíst, tak bych do toho klidně šla. Když mimčo nebude chtít, moc s tím nenaděláš a budeš muset počkat.

• Citovat
  • Upravit
3076
8.7.22 20:48
@vokishka píše:
no nejlepší je to kolem toho šestého měsíce, v době, kdy kojí. Prostě nejlepší je kojit a začít. Čekat nemusí, ale vnouček třeba měl nějaké problémy, tak i když byl na umělém, začali až v šesti.

To právě nedává smysl. Kojit žena přece může ve 4m, v 6m, prostě kdykoliv třeba do dvou tří let 🤷‍♀️. Tak moc nechápu, co tím chcete říct, ale to nevadí 😀. Důležité je řídit se miminkem ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36314
8.7.22 21:14

Zkoušela jsem u všech 3 děti ve 4 měsících, první celkem jedla. Další dva vůbec. Syn nechtěl do roka téměř nic, pak začal jíst naše jídlo, nejmladší je teď 7 měsíců a taky nic moc neji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7221
8.7.22 21:15

Začínali jsme kolem 4 měsíce. Pokud jeví zájem může začít ochutnávat. Hladkou jednodruhovou zeleninu(pyré).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6794
8.7.22 21:52

Koukala jsem na dite. Prvni nezajimalo jidlo vubec. Druhe by sezralo vsechno. Hned napoprve snedl druhy syn 120 gramu pyre z dyne. Nemel jeste pet mesicu.
Hladovy, no.
Zvlastni je, ze oproti prvnimu je totalni vyzle.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2808
8.7.22 22:25

Podle dítěte, jestli myslíš, že jeví zájem o jídlo, můžeš zkusit. Když nebude chtít, můžeš par týdnů počkat, však o nic někde, jestli začnete zítra nebo za 2 týdny. :)
Obzvlášť, když mate problémy s kojením, tak teeba vám to pomůže :). Důležité je, že se jedna o PŘÍkrm, tudíž by do jednoho roka neměl nahrazovat kojení - mělo by se nejdřív dítě nakojit, pak nabídnout prikrm a případně pak ještě dokojit, pokud bude zájem.
Jinak u nás Dr. doporucovala začít s ukoncenym 4. měsícem, začali jsme asi o měsíc později, ale zkoušeli jsme spis BLW, kdy dítě dostane větší kousky do ruky a snaží se krmit samo :).
Imunologické okno je podle mě hloupost :nevim: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3076
9.7.22 09:12
@PepiKo píše:
Podle dítěte, jestli myslíš, že jeví zájem o jídlo, můžeš zkusit. Když nebude chtít, můžeš par týdnů počkat, však o nic někde, jestli začnete zítra nebo za 2 týdny. :)
Obzvlášť, když mate problémy s kojením, tak teeba vám to pomůže :). Důležité je, že se jedna o PŘÍkrm, tudíž by do jednoho roka neměl nahrazovat kojení - mělo by se nejdřív dítě nakojit, pak nabídnout prikrm a případně pak ještě dokojit, pokud bude zájem.
Jinak u nás Dr. doporucovala začít s ukoncenym 4. měsícem, začali jsme asi o měsíc později, ale zkoušeli jsme spis BLW, kdy dítě dostane větší kousky do ruky a snaží se krmit samo :).
Imunologické okno je podle mě hloupost :nevim: :lol:

Tento postup není správný, nakojené dítě fakt nebude mít chuť ochutnávat nové věci s plným žaludkem. Nabídne se příkrm, dítě sní, kolik uzná za vhodné a po té se podle potřeby dokojí. Až časem dokojení není potřeba. Samozřejmě pokud vám to tak vyhovovalo, tak Ti to neberu :). Ale obecně je hloupost dítě zaplácnout a pak po něm chtít, aby mělo hlad/chuť na nové věci :)
Ani není pravda, že by do roka neměl příkrm nahrazovat kojení. Záleží čistě na dítěti, pokud v roce má nahrazené všechno kojení a jí dost, kojí se jen v noci, tak je to ok :). Prostě hlavně aby prospívalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1 Good Sleep

• (4.7) + 729 recenzí

2 Pokračovací mléko

• (5) + 213 recenzí