Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
@tetma tak takhle zlé to s ní neníNádobí většinou vynechává, asi to není akutní a tolik na očích
teta je uchýlná na nádobí
,ale kdo jí nezná je většinou hooodně v šoku
@Anonymní píše:
@hofka nemá. Na návštěvách neuklízí a u mě taky ne, spíš dodělává, když jí přijde něco rozdělané a nedokončené (sebere suché prádlo). Na návštěvě jde umýt nádobí po kafi, sebere všechny děti a vymyslí jim zábavu a vybíjí se jinak. Prostě nevydrží chvíli nic nedělat.
To je v ní, s tím nic neuděláš. Snaž se to využít ve svůj prospěch, tu energičnost. Dej tomu prostě znaménko plus místo mínus.
To s těmi boty a věcmi na pečení mi připomíná mého manžela.
V obyváku může být čurbes (třeba když dětí dojí), to nediví.
Ale jakmile si nachystám něco, co budu do minuty potřebovat, už jde a uklidí to.
Jako by to vycítíl, že normální úklid dělat netřeba, ale vytočit manželku, to se musí:-)
.
S tím nic neuděláš - to samé je má skorotchyně, ale nutno uznat, u mně doma si nic nedovolí, neb jsem již na začátku řekla, že jsem vysloveně alergická na jakoukoli pomoc v domácnosti, že mi trvalo i dlouho, než jsem nějak přežila, že můj chlap umyje nádobí:-))
ale za to u svých dcer, tam se vyřádí.....noo, vlastně jen u jedné, neb druhá ji nepustí do baráku - resp. její manžel, neb byl z tchyně psychicky labilní:-))
ovšem hlídání děvče, to je k nezaplacení, co by za to jiné maminy daly. jenže my jsme povahou stěžovací národ a nikdy nic není dobře - a já jsem toho také příkladem
![]()
Ahoj, já mám podobného manžela:) přesně s těma botama a s věcma co si vyndám k něčemu mi během chvilky roznosí tam kam patří (někdy i nepatří), to mě chytá rapl, každou chvíly se zlobím, že mi vyhodil časopis či letáky co jsem ještě neviděla apod, přeci se stačí jen zeptat jestli jsem to už četla, nebo proč to mám vyndané, ale pro manžela je to nepořádek a ten se musí uklidit, naštěstí to není denně. Mu říkám že místo toho at raději vyluxuje a utře prach, to se mu nechce, on mu vadí takový ten povrchový nepořádek, tady mikina, tady hrníček, tady pet lahev apod…
@danik píše:
To s těmi boty a věcmi na pečení mi připomíná mého manžela.
V obyváku může být čurbes (třeba když dětí dojí), to nediví.
Ale jakmile si nachystám něco, co budu do minuty potřebovat, už jde a uklidí to.
Jako by to vycítíl, že normální úklid dělat netřeba, ale vytočit manželku, to se musí:-)![]()
.
To nezměníš. Navíc, buď ráda, že je to mamka a ne tchyně, tam by jsi to asi hůře přechroupala. Podle mě je to nějaká porucha, nějaký druh workoholismu. Tchyně se na každé návštěvě cítí jak doma a i tak se chová. Nejvíc mi leze na nervy, že nabízí, co je na stole, přestože na tom nemá žádnou zásluhu a návštěva je ona
, ale dělá to všude, tak už jsem taky rezignovala.
@Paoloska tchýně to dělá taky, ale ta jezdí jen 1× za měsíc, tak to přežiju ![]()
Já jsem hrozně ráda, že mamka hlídá, ale ta její iniciativnost je někdy už na ťafku.
Je mi jasné, že ona by napsala něco v tom smyslu, že je jí líto, jak mě špatně vychovala, že mám všude nepořádek a sednu si ke kafi (nesebrala jsem hned suché prádlo a využívám chvíle, kdy přijel na chvíli manžel). ![]()
Moje maminka to dělala taky, pomohlo mi, že jsem ji sama zaúkolovala, například jsem ji nachystala prádlo na žehlení, poslala s kočárem ven nebo mi něco zajela vyřídit do města (byla v důchodu), ona měla pocit, že pomáhá a já byla ráda, že dělá opravdu to co potřebuji
bohežel jsem o maminku přišla, co bych dala dnes za její otravné uklizení ![]()
Nechápu, v čem je problém… někdo holt rád zavařuje, někdo peče, někdo zase uklízí
Ber to jako její hobby.
Tak ať uklízí, když ji to baví, no ne?
Necetla jsem celou diskuzi, ale mam napad…
Co takhle, kdyz prijde, tak ji nasmerovat na urcitou praci (kterou treba potrebujes udelat, nebo i nepotrebujes, ale „uklidit“ ji nekam, kde nadela Tobe nejmene skody) a poprosit ji, aby Ti s necim pomohla? ![]()
Me tohle dela i tchyne (pritom doma tak akcni neni jako u nas), ale me to proste nevadi, protoze s dvou a pul letym ditetem, tehotna pracujici matka opravdu nekdy trochu nestiham (no, dost), takze mi pomoc vzdy prijde vhod… ![]()
@Paoloska píše:
To nezměníš. Navíc, buď ráda, že je to mamka a ne tchyně, tam by jsi to asi hůře přechroupala. Podle mě je to nějaká porucha, nějaký druh workoholismu. Tchyně se na každé návštěvě cítí jak doma a i tak se chová. Nejvíc mi leze na nervy, že nabízí, co je na stole, přestože na tom nemá žádnou zásluhu a návštěva je ona, ale dělá to všude, tak už jsem taky rezignovala.
Tohle mi dělá tchýně taky a přitom si sama nic pomalu nevezme
. Už jsem zkoušela rázně říct, že domácí jsem tu já a svoje hosty si obsloužím sama, ale uklidnilo jí to jen na chvilku. Na její obranu musím říct, že u nich doma je jídlo nosným programem - sama výborně vaří, i mě kolikrát na úkor svých synů podstrojuje
.
A celkově ty její pozitiva převažují, abych si jen nestěžovala.
Až porodím, zaměstnám jí vožením kočáru (bude z vnučky celá pryč, sama má jen syny) a dovozem jídla. A spokojení budeme všichni.
Zakladatelko, nejdřív jsem si říkala - jé, to bych potřebovala, ale po pár řádcích mě nadšení přešlo
napadá mě jediné - co jí dopředu nachystat nějakou práci a po příchodu ji hned zaměstnat, aby neměla čas vymýšlet si práci sama
Třídění ponožek, umytí oken, to se hodí, ne ![]()
Já to mám stejné s tchýní, ale naštěstí k nám nejezdí tak často.
@tetma tak takhle zlé to s ní není
Nádobí většinou vynechává, asi to není akutní a tolik na očích