Příliš brzy antikoncepce?

Anonymní
17.1.21 21:34

příliš brzy antikoncepce?

Ahoj holky,

dneska jsem si někde přečetla, že když žena dostane příliš brzy antikoncepci, může pak mít velký problém s otehotněním? Je to pravda?

Já začala menstruovat okolo 13 a v 15ti měla už antikoncepci :( Pak cca 7-8 let.
Od té doby neberu, tedy nějakých 8 let. Menstruaci mám na 1-2 dny přesně už pár let.

Proto jsem si myslela, že jsem v pořádku a zdravá a teď čtu, jak tohle může ovlivnit celý otěhotnění :(

Děkuji moc,

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
25137
17.1.21 22:14

Může a nemusí to být do budoucna problém.
Je ti teda něco přes 30. Víc, než antikoncepci bych řešila věk. To, že dnes mají ženy děti běžně az po 30 neznamená, že je to biologicky dobre…

Přeji hodně štěstí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.1.21 22:28

@Aries6 děkuji za radu, loni jsem se po 10 letech rozešla s partnerem, tak bohužel, i takový je život.

• Citovat
  • Upravit
25137
17.1.21 22:34
@Anonymní píše:
@Aries6 děkuji za radu, loni jsem se po 10 letech rozešla s partnerem, tak bohužel, i takový je život.

To mě mrzí. Já brala HA asi 6 let a pak otěhotněla hned. Tak snad i ty… ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5913
17.1.21 22:48

Řekla bych, že je to vysoce individuální a zřejmě pokud je problém s otěhotněním, tak by byl i kdyby žena antikoncepci nebrala… Nicméně nevylučují, že někomu nesedne antikoncepce či její vysazení do té míry, že to nějakou dobu nejde, i takové jsou.
Mít dítě po 30tce jak už psala @Aries6 je také forma rizika, vajíčka jsou prostě mezi 20-30 lepší, ale jako taky platí, že je to vysoce individuální. Zatímco některé ženy otěhotní i po 40tce a jiné mají problém už 25ti. Každé tělo a genom je prostě jiný.
Můj případ. 15let antikoncepce od 15ti do 30ti. Otěhotněla jsem téměř ihned což nedopadlo. Pak znovu a rodila v 31ti letech. Teď už zobu zase HA.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1142
17.1.21 22:59

Já myslím, že je to bráno tak, že když začne dívka brát HA v době, kdy ještě není hormonálně srovnaná, tak může mít po vysazení obecně problém s cyklem. Někomu trvá třeba rok, než začne normálně menstruovat. A to pak samozřejmě problém pro otěhotnění je. Pokud 8 let nebereš nic a cyklus máš ok, tak bych se tolik nebála.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1702
17.1.21 23:44

Není k tomu dostatek studií a asi nikdy nebude, páč by byl takový výzkum neetický. Jediné, co se hypoteticky zmiňuje, tak možnost zablokování ovulace, pokud je antina nasazena před uzráním pohlavní soustavy, potažmo před spuštěním ovulace (i tak to ale není zásadní problém, prostě se to podpoří hormony, případně IVF). Velké procento žen v 15 už ovuluje, hlavně teda takové ty podsaditější typy (ale ani štíhlé ženy nejsou bez šance), takže možná to byl i tvůj případ - a i kdyby ne, nemusí to nic znamenat.

Jestli nemáš jiné problémy, tak není důvod k těmhle obavám a stresům - až budeš chtít dítě, tak uvidíš. :kytka: Reprodukční medicína dneska dělá zázraky.

Případně, jestli tě to hodně stresuje, zkus ovulační test - pokud ovuluješ, tak je dost pravděpodobně všechno v pořádku (resp. bez negativního HA).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2271
18.1.21 07:47

Asi přímo není problém samotná antikoncepce. Problém je v tom, že doktoři ji předepisují na poruchu menstruačního cyklu. Takže holka si myslí, jak má s antikoncepcí pravidelný cyklus, ale tak to není. Po vysazení (často po mnoha letech, 20 a víc) cyklus nenaskočí, protože prostě nikdy neměl šanci se srovnat. Takže u dcer je důležité hlídat, aby antikoncepce byla předepsaná až v okamžiku, kdy je cyklus už pár let pravidelný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.1.21 17:18

Tak u mě určitě nebyla napsaná v době, kdy by byl cyklus pravidelný no.

Ale jak říkám, neberu ji už tak 8 let a cyklus posledních cca 6-7 let pravidelný mám na 1-2 dny přesně.

• Citovat
  • Upravit
415
18.1.21 18:31

problem.to byt muze velky…zastavi se prirozeny hormonalni vyvoj…nekomu to problemy delat bude a jinemu zase ne, ale ja doufam, zedcery vydrzi alespon do 17… :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2085
18.1.21 19:45
@Anonymní píše:
Ahoj holky,

dneska jsem si někde přečetla, že když žena dostane příliš brzy antikoncepci, může pak mít velký problém s otehotněním? Je to pravda?

Já začala menstruovat okolo 13 a v 15ti měla už antikoncepci :( Pak cca 7-8 let.
Od té doby neberu, tedy nějakých 8 let. Menstruaci mám na 1-2 dny přesně už pár let.

Proto jsem si myslela, že jsem v pořádku a zdravá a teď čtu, jak tohle může ovlivnit celý otěhotnění :(

Děkuji moc,

Řekla bych, že je to individuální. Proč to teď řešíte? Už s tím stejně nic neuděláte a jen se zbytečně dopředu stresujete. Teď budete očekávat, že budete mít potíže s otěhotněním a právě kvůli tomu strachu to potom třeba nepůjde - a antikoncepce v tom bude zcela nevinně…

Nemyslete na to a až budete chtít otěhotnět, prostě mějte sex a víc neřešte. Řešit se to má až ve chvíli, kdy to nějakou dobu nejde… ale preventivně?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová