Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj, mate nekdo zkusenosti s primou adopci? Myslim mezi konkretni budouci biol. matkou a konkretnimi rodici, kteri chteji adoptovat - odnest si miminko primo z porodnice. Budu moc rada, kdyz sem napisete sve zkusenosti, jak to probiha v realnem zivote ![]()
Já teda o tom nic moc nevim, ale obávám se, že tenhle způsob u nás nejde
![]()
Já myslím, že Český právní řád neumožňuje adopci napřímo, jako že by si vás matka vybrala, dítě vám v porodnici předala, to u nás nejde, nebo alespoň před šesti lety nešlo, to bylo pro nás hodně aktuální.
Obejít se to dá podvodem, jež nese poměrně značné riziko, ale v podstatě matka uvede manžela jako otce dítěte, ten dá matrice souhlas a je zapsán do rodného listu,nikdo nezkoumá, je-li skutečně biologickým otcem, po té má následovat ona kritická fáze, kdy se biologická matka vzdá dítěte, vy si ho odnesete, protože otec má stejná práva, po té se biologická matka vzdá dítěte papírově a ty ho adoptuješ. Značně komplikované, nejisté, jelikož nikdo neví, co udělají poporodní hormony, ovšem jediné právně možné. přímá adopce u nás není.
zkušenost nemam, ani se v tom nepohybuji, ale co jsem vyčetla na různých diskusích, tak - zjednodušeně:
zajít do FOD. Tam by měla jít i matka, co chce dát dítě k adopci. Domluví se, do RL matka uvede jako otce toho, kdo by se jím měl stát (budoucí otec). Ona se pak dítěte vzdá a nová matka, žena otce, si dítě osvojí
Ale je to zjednodušeně laicky. Jak to je právně správně a tak…to bych se obrátila asi na ten FOD
FOD jako fond ohrožených dětí? To rozhodně nikoliv, nikde nesmí být zmíněno, že otec není skutečně otec a je to fiktivní. Prostě a jednoduše se otec zapíše do rodného listu, nikdo nezkoumá po souhlasu obou rodičů, je-li skutečným otcem. Dítě si může odnést po propuštění domů, má okamžitě stejná práva. Po tése matka vzdá, ale na to bych vzala právníka, ten je zavázán mlčenlivostí, určitě ne úřad na ochranu dítěte.
já nevím, nějak jsem to tak pochytila, ale je možné, že mi kvanta informací splývají. Krom toho FOD se naše rady ale jinak rovnaj ![]()
diky za reakce. Tento postup znam, presne toto jsem mela na mysli. Jen me zajimalo, jestli nekdo nema osobni zkusenost. Ale diky ![]()
Aha, tak znáš, no moc lidí s přímou zkušeností asi nenajdeš, není to totiž úplně legální. A je to vysoce rizikové a moc lidí do toho nejde.
Legální to je, resp. není to nelegální, akorát není způsob, který by biologickou matku donutil se dítěte vzdát, když si to rozmyslí. Na druhou stranu, pokud si to biologická matka rozmyslí, tak má chlap 6 měsíců na to, aby se z RL dítěte nechal vymazat…takže jediné riziko je to obrovské zklamání. Takže to asi chce k tomu přistupovat s rezervou a neradovat se, dokud nebude vše vyřízeno…přeji hodně štěstí…
Taky nemám osobní zkušenost, ale když jsem všechny možné způsoby dobrání se dítěte konzultovala s doktorem v CAR, ptala jsem se i na tuto možnost. Doktor mi řekl, že to legální způsob není, že je to hlavně o osobním přístupu všech zúčastněných. Z celého hovoru jsem měla pocit, že se s touto eventualitou již setkal a tedy, že je to u nás vcelku běžná realita…držím palce
legalni to sice neni, ale „co neni zakazano, je dovoleno“
co jsem se doslechla, tak tento postup v CR docela „leti“. Ano, se zklamanim je nutno pocitat, ale jednou to prece vyjit musi a na klasickou adopci se ceka hrozne dlouho a jeste clovek nedostane male miminko, ale dite s ustavni deprivaci a dalsimi problemy, ktere by nemelo, kdyz by bylo odmala ve fungujici rodine. Manzel se boji hlavne tech pychotestu, posuzovani naseho zazemi atd, coz u tohoto odpada. No uvidime…
Já jsem se o tohle hoooodně zajímala a už jsem byla i na sociálce. Prvně se musí zažádat o normální adopci. Až budeš mít za sebou všechny možné psychologické testy a školení apod. tak teprve potom můžeš zažádat o přímou adopci nebo se na ni nějak obrátit. Přímo legální to není ale dá se to. Určitě jsem to hledala a řekla bych, že se o tom hodně psalo na FOD nebo na Klokánkovi… fakt jsem teď mimo kde jsem to našla. Určitě to bude trvat déle než adopce ale pokud nejsi nejstarší … čekat se určitě vyplatí. Taky vymýšlím možné nemožné cesty jak se dostat k děťátku.
Psalo se tam, že se s biologickou matkou můžeš sejít pokud máš zájem. Tím pádem si myslím, že bude chtít i nějaký prašulky. A dítě z porodnice si odnášíš domů.
Super!!! Skoro pohádka ale asi na roky a roky táhnoucí se záležitost.
mam zkušenosti s adopci,pohybovala jsem se kolem.ale tohle v našem statě nejde.planuji ,že povoli nahradni matku,ale to ještě chvilku potrva a snad jen v rodině.tak jsem tě asi zklamala,ale bohužel takhle opravdu neeee. ![]()
Ono to jde tak jak psaly holky. Uvede se do RL otec, který není pravým otcem, a matka se dítěte následně zřekne. Známí to takto udělali a vyšlo jim to, ale bližší okolnosti nevím. Jen najít takovou matku, která dítě nechce.