Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Co vás napadlo se přestěhovat? Mě to jen zajímá, plno kamarádek mi odjelo do zahraničí ať už dělat „opérky“ nevím jak se to píše,
nebo jedna je v anglii a dělá vyzášistku.
Taky mě to mrzí, že tchýně mi je bližší, prostě je moje mamka a moje mamka je jak tchýně, alespon se tak chová, jěště než se to stalo s tatkem, tak jezdili jen občas a strašně spěchali, i když oba byli v té době na pracáku. Tento rok byl taky pro mě těžký, ale snad už bude líp.
To je škoda, že to vyřízení trvá tak dlouho. Mě neříkej, že tam to taky stojí za houby, nedávno se vrátila jedna známá z řecka, to se nedivím, další se chce vrátit z itálie.
Pro mě taky bylo nejhorší u kačky ty 2-3měsíce, deprese, hádky do toho nedodělaný barák a v tu chvíli protivná tchýně, s otázkami typu, proč ti pořád řve. No děs. S míšou i když byl předčasně tak bylo líp. Vše v klidu a sami.
Míša už dobrý, akorát ted nevím jeslti jsem ti to psala tak bojujeme s vysokýma teplotama a já pár nocí nespala. JInak snad dobrý, akorát cvičíme vojtovku a 6.12. jdeme na utz hlavičky skrz to cystické projasnění.
Každý mě říkal, že děti si začnou uvědomovat co jsou to vánoce až kolem třetího roku a asi je to pravda, kdyby jsi viděla její nadšení ze stomků v obchodech, no úplně se těším.
Já se chystám taky péct, ale vůbec se mi do toho nechce.
Já také zastavuji laktaci, ale nějak se nedaří, už mám druhé prášky, protože po 10-ti dnech se mi to zase rozjelo a zatvrdlo.
No, to je na dlouhe vypraveni
. Ja jsem pracovala jako au pair tady v Anglii, v Italii a v Nemecku a to tak na stridacku, mezitim jsem byla i v CR, zila jsem celkem s 5 rodinami. Je tu proste jiny zivot a opravdu demokracie. V CR je to jen podrizovani se systemu a vubec nic tam nefunguje. Muj pritel uz tu bydlel a pracoval, prvni sem jel jeho tatka kvuli praci, pak on a pak za nimi prisla i jeho mamka. My jsme se potkali tady a ja jsem se sem do teto oblasti za nim prestehovala, protoze tu mel dobrou a celkem stalou praci. Ja jsem si praci nasla taky hned. Jenze krize uz je i tady, vsude se setri (i kdyz do CR mame stale daleko) a taky je to tu s praci uz obcas srovnatelne. Je tu silene drahe bydleni, hrozne zdravotnictvi a skolstvi je taky na strasne urovni. A hlavne, ja jsem tu sice vzdycky byla a jsem spokojena, ale proste at delam, co delam, necitim se tu doma. Jo jo, ono to vyrizeni obcanstvi se vyrizuje v CR pres ambasadu v Londyne a trvalo by to stejnou dobu, kdybychom to vyrizovali tam, takze pro nas je jednodussi to vyridit tady. Taky me mrzi, ze to tak trva…
Ja s mou tchyni vychazim jen proto, ze se nevidime az tak casto (jednou za par tydnu) a taky vzdycky ne na moc dlouho a taky se obe snazime, aby to klapalo, nechceme si ani jedna delat problemy. Jinak si vubec nerozumime, ja si o ni myslim svoje, no. Ona zase ztratila mleko hned po cisarskem rezu, takze vubec nekojila, ja jsem se snazila odsavat a taky mela obcas hloupe pripominky, ze urcite place z meho mleka a tak, pritom ho mela minimum! A plakala, protoze ji bylo spatne z kapek na brisko, ale chtela jsem tchyni v tu chvili fakt neco pekneho rict
. Ji asi nevadilo a ani nemrzelo, ze nemohla kojit… My uz asi ted pred Vanocemi zacneme prikrmovat, takze na to se taky moc tesim. Fakt to bude neporadek, ale zase se nekam posuneme, chci videt, co bude Nellinka rikat na jidlo
. Cetla jsem uz driv tvuj denicek o kojeni, podarilo se ti to nakonec znovu nebo jsi pak uz jen odsavala? Ja jsem mela ze zacatku po porodu hodne mleziva, behem par minut jsem mela celou 10 ml strikacku, asi 3. den zacalo mleko tect proudem, jenze Nellinka se ani za boha neprisala, pokazde jecela tak, ze nebyla k utiseni, pak chytla zloutenku, protoze byla dehydrovana, tak jsem odstrikavala a dokrmovala UM, pak jsem odsavala, ale mleka bylo cim dal min, bohuzel. Kdyz mela asi 2 mesice, tak jsem musela odsavat 3 hodiny denne, abych ze sebe dostala celkem 60 ml. To uz mi nestalo za to. Radsi jsem se ji vic venovala. Ale aspon neco mela, co uz se da delat. Jsem koukala na tve fotky, mas fakt nadherne deti a Misa je uplne krasny chlapecek a absolutne nejde poznat, ze se narodil predcasne!! ![]()
Ahojky,t ak to tě obdivuji, já kdybych měla někam cestovat tak se ani nedomluvím, leda tak rukama nohama.
Ale musí to být super někam se podívat, vidět jiné zvyky.
Tchýně mi taky se snaží do plno věcí kecat, ale už ví, že nepochodí tak se ani nesnaží. To bylo pořád něco, proč kojíš když ji mlíko nestačí, proč ji nevaříš, proč ji to neosolíš? Pořád něco, proč proč a proč. Ted už ví, že to nemá cenu a jdu si podle svého.
Já s ní vycházím dobře, jak se toto upravilo tak je super tchýně dětem kupuje oblečení, někdy jídlo, porstě pomáhá. V neděli jsme zavedli tradici kdy tam jedzdíme na oběd, ona uvaří postará se o malou a po obědě jdeme na dlouho procházku, pak si dáme kafé a vyfasuji jídlo jěště na pondělí a jedeme domů.
Nepodařilo se mi rozkojit, z krve se zjisitlo, že byl silně anemický a měl žloutenku, takže jsem 5,5měsíce plně odstříkávala a pak okolo 7 měsíce zastavovala laktaci, ale bezúpěšně.
Já se taky těšila na příkrmy, Míša mlíko nikdy nepil tak alespon aby jedl, jedl chvíli pěkně, ale ted stávkuje a nechce nic, je to boj.
Děkuji, jo pěkně to dohnal, akorát ted už měsíc váží pořád stejně 7400g. Bud zoubky, nebo mi říkala doktroka, že nemá potřebu přibírat, že uvidíme.
Taky jsem se dívala na fotky, jedna tam byla moc krásná, jak ti přiložili miminko po porodu na bříško, to já nikdy nezažila a nezažiji. Jinak je moc pěkná.
U dcery mě uspali na císaře, viděla jsem ji až po 4 hodinách vykoupanou a míšu jsem viděla až druhý den v inkubátoru a to nebyl moc pěkný pohled, i když byl krásný, ale prostě byli to kostičky obalené kůží. ![]()
No, nebylo to vzdycky jednoduche, zila jsem v Italii bez italstiny a v Nemecku bez nemciny, ale ne dlouho, v kazde zemi jen 2 mesice… Mas pravdu, kdyz clovek nekam jede, citi se volny a nejvic ho pritahuje prave to, jak vypadl ze stereotypu, vsechno je jine, nove a vzrusujici. Jenze po nejake dobe, kdyz se chce clovek usadit a mit rodinu, tak je to asi to hlavni, co mu vadi - ze je proste vsechno tak jine. Ja si nestezuju, tady se k tobe lidi vsude chovaji uplne jinak, ale proste tu jistotu a bezpeci tu fakt nejak necitim.
Jej, bobek maly, kolik ma ted korigovane? My mame opacny problem, slecna nam roste az moc. Podle doktorky ale pribira pekne a rovnomerne, takze se pry neni ceho bat. Pred tydnem a pul vazila 7100g a to mela 3 a pul mesice, je to proste nas burtik
. Taky mela zloutenku, ale jen slabou. No, kdybys chtela, klidne muzes mrknout na muj denicek, ja jsem mela fakt pekny porod. Takhle na brisku mi ji nechali asi dve hodky a mrzi me, ze ne kazda maminka ma tuto moznost. Navic, nikdo nespechal s merenim, vazenim, proste s nicim. A miminko mi neumyli, ze pry se mazek vstreba sam a je to pro kuzi miminka nejlepsi. Opravdu, za chvilku byl pryc
. Jo, tak to chapu, ze kdyz jsi rodila cisarem, tak to neslo, je to skoda, vid? Ale hlavne, ze nakonec vsechno dopadlo aspon tak, jak to je. To ti verim, bylo ti bobecka maleho lito, vid? Nellinka se narodila o 14 dni driv, ale mela pro me idealni miry a presto jsem na ni porad koukala a brecela, jak je malinkata… No jo, hormony delaji sve a hlavne, ze se ted Misovi dari, teda i kdyz jsi psala, ze je nemocny. A co jinak jeho vyvoj, je v poradku?
Ahoj holky, zdravim. Taky se citim docela sama. Jsem tu sama s prckem, pritom jsem dost ukecana.
Ahoj Taso, vitam te
. Tak to jsme na tom podobne
, ja za normalnich okolnosti taky nezavru pusu. Tady me ted musi poslouchat jen muj pritel, obcas ho lituju
.
Ahojky, moc se omlouvám, že jsem včera nepsala, ale byli jsme mudrou poslání na ušní, že to vypadalo na zánět, ale nakonec to byla nějaká angína tak nás poslali na infekční, dostal nějakou vodičku na zklidnění krčku, no nic moc, ale snad už to bude dobré.
Míša bude mít 13. 6měsíců korigovaně, podle doktorů nemá prostě potřebu přibírat, včera vážil 7550g a 64,5cm. Dcera měla v půl roce 6350g a 64cm. Oni nemají být po kom veliký já měřím jen 150cm, ale váha je na tom hůř. ![]()
Tak to je krásný cvalík, ale to nevadí, ona jak se začne hýbat tak už tak nebude přibírat.
Míša odpovídá půl roku ve vývoji, což je dobré už začal válet sudy ale jen na jednu stranu, jinak cvičíme vojtovku kvůli asymetrii, ted jsme dlouho necvičili kvůli těm nemocím. Na kontrolu jdeme 6.12. tak jsem moc zvědavá co nám řeknou, ale vojtovku nám stejně nezruší.
Na deníček se potom moc ráda podívám, ale až budu mít na to klid, uvařím si kafíčko, dám nohy na stůl a ráda si počtu.
Ahoj Tasi, já to měla taky tak s dcerou byla jsem pořád s ní a neměla si s kým povídat, ale ted má tři roky a jede ji pusinka tak, že ji někdy musím krotit, ale stejně si člověk nepokecá o starostech, s mamkou to probírat nemůžu, protože mi na to řekne to je úděl matek a tchýni ař vycházíme tak si nechci stěžovat. A v okolí se moc nevídám s nikým, protože jsem bud nemocní nebo omezení cvičením vojtovky. ![]()
Mondík píše:
Ahoj Taso, vitam te. Tak to jsme na tom podobne
, ja za normalnich okolnosti taky nezavru pusu. Tady me ted musi poslouchat jen muj pritel, obcas ho lituju
.
Ahoj Mondiku, jak je v UK?Tady hnusne, poradne se s prckem ani neda jit ven.
EvaG píše:
Ahojky, moc se omlouvám, že jsem včera nepsala, ale byli jsme mudrou poslání na ušní, že to vypadalo na zánět, ale nakonec to byla nějaká angína tak nás poslali na infekční, dostal nějakou vodičku na zklidnění krčku, no nic moc, ale snad už to bude dobré.
Míša bude mít 13. 6měsíců korigovaně, podle doktorů nemá prostě potřebu přibírat, včera vážil 7550g a 64,5cm. Dcera měla v půl roce 6350g a 64cm. Oni nemají být po kom veliký já měřím jen 150cm, ale váha je na tom hůř.
Tak to je krásný cvalík, ale to nevadí, ona jak se začne hýbat tak už tak nebude přibírat.
Míša odpovídá půl roku ve vývoji, což je dobré už začal válet sudy ale jen na jednu stranu, jinak cvičíme vojtovku kvůli asymetrii, ted jsme dlouho necvičili kvůli těm nemocím. Na kontrolu jdeme 6.12. tak jsem moc zvědavá co nám řeknou, ale vojtovku nám stejně nezruší.
Na deníček se potom moc ráda podívám, ale až budu mít na to klid, uvařím si kafíčko, dám nohy na stůl a ráda si počtu.Ahoj Tasi, já to měla taky tak s dcerou byla jsem pořád s ní a neměla si s kým povídat, ale ted má tři roky a jede ji pusinka tak, že ji někdy musím krotit, ale stejně si člověk nepokecá o starostech, s mamkou to probírat nemůžu, protože mi na to řekne to je úděl matek a tchýni ař vycházíme tak si nechci stěžovat. A v okolí se moc nevídám s nikým, protože jsem bud nemocní nebo omezení cvičením vojtovky.
No a jeste si kazdej potencialni adept na rozhovor chce povidat o detech. Sice prcka miluju, ale tema bych nekdy potrebovala zmenit. ![]()
No jo, ono se to pak točí jen kolem dětí. Já jsem chtěla jít do kina, ale nějak se tam nemůžu dostat nějak mi není přáno.
Já už jsem doma přes 4 roky tak jaksi už ani nic jinýho než téma děti nemám. Už se těším na červenec, to u nás bývají hody a já se půjdu po stoletech bavit. AKorát to pak přeženu a je mi strašně špatně.
![]()
tasa píše:
Jaky hody v cervenci?
U nás bývají hody, kdy se chodí v krojích a jsou různé zábavy a staví se mája, to většinou jdeme na zábavu a paříme až do rána. ![]()
tasa píše:Mondík píše:Ahoj Mondiku, jak je v UK?Tady hnusne, poradne se s prckem ani neda jit ven.
Ahoj Taso, vitam te. Tak to jsme na tom podobne
.
No, na Anglii je tu porad docela pekne, moc neprsi, obcas i to slunicko vysvitne, ale uz se dost ochladilo…
Ahoj holky, zdravim po vikendu… Jo, presne tak, mam tu jedinou kamosku, co bydli hodku autem, takze se navstevujeme tak jednou za 14 dni, nekdy ani to ne a ona ma 8 mesicni holcicku, az me nekdy uz taky stve, ze at se bavim s kymkoliv, je to porad jen o tom, co a jak s ditetem. Mne nevadi, ze se o tom bavime, ale proste ze clovek kdyz uz nahodi jine tema, razem jsme zase u deti…
Ahojky, my když se bavíme, tak někdy o chlapech, jaké to máme trápení s nima
pak tak různě, o dětech taky, ale spíš o chlapech, tchýni o práci školkách a vždy tak různě, že máme málo času. Děti lítají, že nám málem děti boří barák, ale co my si uděláme kafíčko a ať si dělají co chtějí, hlavně, že máme od nich pokoj.
My byli v pátek odesláni mudrou na ušní, protože si myslela, že máme zánět ouška, ale nekonec jsme zkončili na infekčním s tím, že má herpangínu, zítra jdeme na kontrolu tak jsem zvědavá co nám na to řekne, že ani nepoznala, že má angínu. Ani se mi tam nechce. ![]()
Už aby bylo jaro, fakt mi chybí kontakt s lidmi, to už míša bude mít skoro rok, to nebudeme kojit a snad ani cvičit. Ted už 14dní necvičíme a jsem zvědavá jak se k tomu budu dokopávat, hlavně co nám řeknou na rehabce, že jsem tak dlouho necvičili.