Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Já tě chápu, nesnáším návštěvy a nevychované hosty ještě více. ![]()
Tak tohle mi návštěvy opravdu nedělají
… až ti bude mimi lézt po koberci mezi jejich ťápotami od bláta, tak si to už určitě líbit nenecháš!!! Ani se ti nedivím, že máš vzteka. Ale zkus jim to říct po dobrým, když to nepůjde, tak přitvrď … takhle to vypadá, že si u vás za chvíli fakt budou dělat, co se jim zlíbí … a to přeci nechceš, neeee????!!!!
A nebo ať to vyřeší tvůj manžel, přeci jen od syna by to mohly brát.
zařvi, křápy dolu a sednout a je to ![]()
nevychované návštěvy nemám
Já u sebe dlouhé návštěvy nemám, ale občas jedu k sestře, kde přespávám..a na všechno kde se chci obsloužit sama se ptám jak na to..Je to její domácnost a nechci aby jí vadilo, že to dělám jinak, než je zvyklá..
Ptám se na myčku, kam s odpadky ( třídění), kde vzít vhodné nádobí, čím co utřít..Prostě nedělám chytrou a řídím se tím jak to chce ona..
Já myslím, že než za nimi běhat s koštátkem tak jim rovnou říct : dnes se zouváme u dveří ha ha ha!!!! a opravdu zavelet a zahradit jim cestu do pokoje..
A v legraci pokračovat všude kde ti něco vadí..
Třeba v kuchyni zvolat: A kdo se bude montovat do mojí varné konvice nedostane kafe vůbec!!! Jestli se mi budete hrabat v lednici, tak se obsluhujte celý víkend samy a já nevařím, páč se v tom nevyznám..
Jako dělat prdelky, ale podat to tak, že už to myslíš vážně..
Ale je mi jasné, že někdy člověk natrefí opravdu na slabší jedince, kteří né a né to pochopit, zvlášť pokud tě mají za " hloupoučkouů a myslí to s tebou " dobře"..
A co na to tvůj partner..Nemůže jim to vyložit on??
Takze, ja s mou povahou bych to asi nevydychala.
Naznaky ani prosby nepomahaji???
Prvne bych uhodila na manzela, at te laskave ve slovni „prestrelce“ podpori a potom rekla vse narovinu!
V botach na koberec? A VEN! Nebo - chapu, ze te mrzi, ze jsi zaspinila koberec, ale ja jsem tehotna a takova prace mi nedela dobre, takze smetak (vysavac, mop) je v komore.
Preorganizovani lednice? Prosim, vracejte veci tam, kde jste si je vzali, ja v tom mam system.
S vylitou vodou bych zas az takovy problem nemela, i kdyz i tady bych si rypla! ![]()
Nepomuze? Tak bych si je zvala jen na tu otocku! ![]()
Nepřeháníš, taky by mi to vadilo. Nechápu, proč někdo někomu říká jak a co má dělat, že oni to tak mají a dělají. Návštěva mi příjde divná. ![]()
tak to se ti nedivím, že tě to vytáčí. K nám sice takovéhle povedené návštěvy nechodí (přítelova babička má vstup zakázán, protože by byla schopná odtahovat nábytek a šmejdit bílou rukavičkou, jestli někde není zrnko prachu) ale někdy mi vadí i návštěva mamky s jejím přítelem. Sice mi nekazí můj systém, nešlapou mi v botách do pokoje, ale vadí mi že jsou hrozně hluční. Celej panelák slyší v chodbě „Kura já zapomněla koupit máslo“ „Mám hono na botě“… Mimo to Petr chodí každou chvíli kouřit před barák a zapaluje si už u nás za dveřma ![]()
Prosby a domluvy nepomáhají ![]()
pak vypadáme jak cikánská famílie
![]()
Lizbeth píše:
Já u sebe dlouhé návštěvy nemám, ale občas jedu k sestře, kde přespávám..a na všechno kde se chci obsloužit sama se ptám jak na to..Je to její domácnost a nechci aby jí vadilo, že to dělám jinak, než je zvyklá..
Ptám se na myčku, kam s odpadky ( třídění), kde vzít vhodné nádobí, čím co utřít..Prostě nedělám chytrou a řídím se tím jak to chce ona..Já myslím, že než za nimi běhat s koštátkem tak jim rovnou říct : dnes se zouváme u dveří ha ha ha!!!! a opravdu zavelet a zahradit jim cestu do pokoje..
Ale je mi jasné, že někdy člověk natrefí opravdu na slabší jedince, kteří né a né to pochopit, zvlášť pokud tě mají za " hloupoučkouů a myslí to s tebou " dobře"..
Třeba v kuchyni zvolat: A kdo se bude montovat do mojí varné konvice nedostane kafe vůbec!!! Jestli se mi budete hrabat v lednici, tak se obsluhujte celý víkend samy a já nevařím, páč se v tom nevyznám..
I toto se mi libi ![]()
A byla bych faaaakt dusledna, kafe by nedostali a obed by si varili fakt sami ![]()
Teda kdybys to nenapsala, tak bych si myslela, ze nic takovyho neni ani mozny a jen to jen v TV komediich (cernych)
To je desny teda, poradit nedokazu, my navstevy nevedem, ale asi jako Lizbeth bych to zkusila …ale musi mit clovek naladu delat ty legracky ze ![]()
Lizbeth píše:
Ptám se na myčku, kam s odpadky ( třídění), kde vzít vhodné nádobí, čím co utřít..Prostě nedělám chytrou a řídím se tím jak to chce ona..Já myslím, že než za nimi běhat s koštátkem tak jim rovnou říct : dnes se zouváme u dveří ha ha ha!!!! a opravdu zavelet a zahradit jim cestu do pokoje..
Souhlasím, toto je asi nejstravitelnější řešení pro všechny zúčastněné ![]()
A pak prostě jak s dětma - důslednost. Každého, kdo tam vleze v botách, vrátit, nabídnout smetáček a lopatku, hadr na úklid… ![]()
I když to malinko znám (ne z rodiny) a musím říct, že ačkoli u dané osoby oceňuju velkou míru sebeobsluhy, někdy mi vyrazí dech, že nejsem schopná reakce
![]()
Já nechápu, jak jsou jako dojatí, když po nich uklízíš? Jako se slzou v oku „ty jsi tak hodná, žes to po mně zametla“?
![]()
já bych v první řadě apelovala na manžela, aby jim to vysvětlil. nebo jemu to snad přijde normální? ![]()
Byla bych regulérně tvrdá. Chcete přijet, samozřejmě, ráda vás uvidím, ale boty se zouvají venku, do kuchyně vstup pouze na pozvání, pokud něco chcete, nestyďte se říct, mileráda připravím… Tohle si zvykat nesmí. Důležité je, aby se tě manžel podpořil. Já bydlím v domě s babičkou, snaží se nám kecat do domácnosti, tak ji prostě jednou za čas usadím a je klid. Třeba se urazí, ale musí to pochopit…
Oni přijedou a zouvají se dobře, bohužel dvakrát vyjdou ven na zahradu a to je konec. Případně běhají venku v přezůvkách
. Když to opakuju, tak jsou dojatý, z čehož si teda nic nedělám.
Když už jsou tady déle, tak kafe fakt nevařím, když se chovají jako doma, ať se obslouží. Maximálně se zeptám, když jdu dělat sobě nebo manželovi, a to mi pak akčně ničí věci, co chystám pro sebe. Večer si připadám doma jak na návštěvě. Nemám si kam sednout, neustále pobíhám… Jsem těhotná a když si chci odfrknout, nemám kde, protože tam mají roztahané své věci.
BaraDolezal, s pár kapkami vody bych taky neměla problém, ale musela jsem kvůli tomu znovu vytírat, protože schválně nechal prudce téct vodu na lžíci (dospělý) a voda byla všude - i na okně a stole, co máme na druhé straně místnosti.
Klara123, mně už to vadí teď, protože jsem zvyklá na tom koberci sedat sama. Denně vysávám. A opakuju jim to do zbláznění. Bohužel tchýně ví vše nejlépe a my jsme jen děti, co se příliš brzy rozhodly pro rodinu (muž má 30 let!!!)
Zakladatelka.
Dessie píše:
Byla bych regulérně tvrdá. Chcete přijet, samozřejmě, ráda vás uvidím, ale boty se zouvají venku, do kuchyně vstup pouze na pozvání, pokud něco chcete, nestyďte se říct, mileráda připravím… Tohle si zvykat nesmí. Důležité je, aby se tě manžel podpořil. Já bydlím v domě s babičkou, snaží se nám kecat do domácnosti, tak ji prostě jednou za čas usadím a je klid. Třeba se urazí, ale musí to pochopit…
To myslíš vážně, že ti přijede na víkend návštěva a nebude si moct jít bez dovolení sednout ani do kuchyně? A na záchod by mohli?
![]()
Ahoj holky, mám problém, i když už ani nevím, jestli už jen nepřeháním a není to ve mně.
. My se normálně také zouváme venku a oni to vědí. Když to po nich uklízím (před nimi), tak se cítí dojatí. Mimo to mi přeorganizovávají lednici - oni to mají tak doma a funguje to lépe. Mění zajeté pořádky v mytí nádobí, naposledy mi přitom udělali v kuchyni malou potopu - schválně, aby mi dokázali, že to dělám špatně, mně se to nikdy nestalo. A když mi vylili z rychlovarky vodu na čaj - už byla skoro vařená, že na to jedno kafe pro ně stačí vody méně, tak mám šetřit, nalévala jsem ji já, tak už jsem fakt byla vytočená. Nevím, jestli jim to přijde normální, ale mně teda ne.
Bydlím s manželem v baráčku a čas od času k nám na návštěvu přijede jeho rodina. Vypadá to, že dorazí tento víkend a už teď z toho začínám mít hrůzu. Nejde o to, že přijedou, ráda je vidím, vycházím s nimi celkem dobře, ale vadí mi jejich chování „jako doma“. Chodí v zablácených botech až na koberec - u nich se musí přezouvat na chodbě paneláku, mi holt máme domek, tak tam to být nemusí
Já bych si nic podobného na návštěvě nikdy nedovolila. Nedělám to ani u mámy, kde jsem bydlela 25 let a jsem tam denně, protože bydlí vedle. Náznaky ani prosby nezabírají a já už opravdu nevím co s tím. Zkouším je omlouvat, že jsem přecitlivělá těhotná a oni to myslí dobře. Když jim řeknu, že mi to vadí, tak to uznají, ale brzy to je stejné.
Jak vy to máte s návštěvami? Dělají vám to stejné? Jak jste si s tím poradili?
Stejnou mincí jim oplatit nemůžu, protože my k nim jezdíme jen na otočku, oni k nám třeba na celý víkend. Když tu jsou jen na otočku, tak je vše v pohodě.