Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Na formální návštěvě dítě krotím. Jinak teda skleničky a talíře nechávám na hostiteli, zatímco u kamarádky to automaticky odnáším. Já bych jako hostitel taky nechtěla, aby se mi do něčeho s*rali.
Pokud bych byla na návštěvě, kde je hostitelka v 9. měsíci, tak se samozřejmě nabídnu. A nabídla bych se, i pokud hostitelka těhotná není. Po svých dětech uklízím nebo pomoc nabídnu.
Zakladatelko necetla jsem celou diskuzi pouze zacatek.
Mas svatou trpelivost. Ja bych je vyhodila a manzelovi bych dala kybl hadr a smetak at si po rodince uklidi. Nejspis jsem horka hlava ale tohle se u nas nepestuje. Ke vsemu kdyz jsi tehotna jsou tak neomaleni. Hrabat se nekomu v lednici a slapat po koberci.
Priste bych je pozvala ale jen na zahradu. Kdyz se chovaji jako zvirata at jsou venku. I nas pes je nauceny ze musi pockat u dveri az mu otreme tlapky
.
Asi bych je privitala se slovy jestli nechteji zustat venku ze jsem si uklidila a po jejich navsteve musim znova. Ze me to jako tehotnou zmaha.
A jeste k manzelovi tomu to nevadi? Vzdyt to se preci nedela. Jednou jsi pani domu tu tak to musi rodina respaktovat.
Preju ti a vsem ostatni co to take tak maji pevne nervy nebo hul do ruky
![]()
@Vemas Po dětech se snažím uklidit, i se snažím věci odnést… ![]()
Pred mnoha lety se mi stala nasledujici vec:
Kamaradka meho tehdejsiho partnera nas pozvala k sobe domu na jidlo.
Prisli jsme k ni, ona nas uvedla do obyvaciho pokoje a my jsme si sedli ke stolu. Ona odesla do kuchyne, neco tam chvili delala a za chvili prinesla jidlo.
Potom jsme jedli, povidali si (zejmena oni dva, ja jsem tehdy mela zdravotni problemy a moc mi do reci nebylo). Po nejake dobe navsteva skoncila a my jsme odesli domu.
Asi dva roky na to prisla dotycna k nam domu. Zda byla pozvana ci ne, nevim, ja jsem se o jejim prichodu dozvedela az kdyz stala u dveri.
Byla nastvana, ze jsem pro ni nic neuvarila, rozcilovala se, ze jsem ji tehdy pred dvema lety nepomohla v kuchyni.
Ja jsem ji rekla, ze jsem nevedela, ze chce, abych i pomohla v kuchyni, protoze mi nic nerekla, ona na to, ze to je normalni a kazdy to vi. (Nasledovala diskuse, jake chovani je na navsteve normalni.)
Jaky je vas nazor? Jak pomahate na navstevach a jakou pomoc ocekavate od navstevy?
Na navsteve nepomaham (maximalne odnesu pouzite talire, hrnecky) a od navstevy pomoc nechci. Nikoho ciziho totiz ve sve kuchyni nesnesu ![]()
Pokud jsem někam pozvána na večeři, tak vždy po uvítání a usazení půjdu do kuchyně za hostitelkou a zeptám se, zda-li není potřeba s něčím pomoct. Většinou je mi řečeno, že ne. Už se mi ale stalo, že jsem pomocnou ruku podala a bylo to fajn. Poté pomůžu odnést talíře a zeptám se, zdali mohu pomoci s nádobím. Považuji to za slušnost. Pozn. Žijí v zahraničí
Nepomaham, ale je fakt ze k nikomu na jidlo nechodim, max kafe a nejaky dezert
me taky nikdo nepomaha, nechtela bych, aby se mi nekdo cizi hrabal v kuchyni, jedina výjimka je segra, tej reknu at se oblouzi sama, protoze vi kde co je, chvili s nama bydlela
a uz vubec bych neresila neco co bylo pres 2 roky ![]()
@Adelkadd dělám to úplně stejně. A i když jr návštěva u nás, většinou se přijde zeptat s čím mohou pomoci. A to žiju v ČR ![]()
Nepomáhám, nádobí nikomu nemyju, jedině tchyní (dokud byla). Lidi mají myčku, houby práce kolem nádobí. Ze stolu by měla u hostů odnášet hostitelka. Jinak to samo nabádá k chování jako doma, a to u neznámých nebo nečastých návštěv není žádoucí.
Po 2 letech při neoznámené návštěvě bych s tou ženou mnohem více diskutovala na téma, kdo ji pozval, že o tom nevím. Pokud manžel a nesdělil, tak měl uvařit. Hotovo. Ale spíš bych ji vyhodila z domu. Do bytu si pouštím jen zvané.
Já bych tedy hlavně nešla na večeři ke kámošce mého partnera, která by zároveň nebyla mou tak dobrou kamarádkou, abych se nežinýrovala jít za ní do kuchyně a zeptat se. Jinak považuji za slušnost se aspoň zeptat, jestli s něčím nepotřebuje pomoct.
Kdy jsem někde vzdy se zeptám, zda chce hostitelka pomoct, ja pomoc nechci nikdy, u sebe v kuchyni nikoho nechci, ale návštěvy se ptají