Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj ,
necetla jsem vsechny odezvy na tvuj problem, ale pokud jsi teprve tehotna tak po porodu se ti dost zmeni osobnost. Pak se totiz dostavi materska lvi bojovnost. Kdyz ne ted , tak potom si doma zridis poradek
. Uz ted by ses jich ale mohla zeptat jestli vedi jaky je vyznam slov respekt a ucta, protoze to co popisujes je jejich presny opak. A to znamena, ze te teda moc radi nemaji , kdyz te nenechaji zit tak jak chces sama, u sebe doma!
Jsem nad tím dneska ještě přemýšlela a zjistila jsem, že se možná taky chovám drze
Teď jsem byli na 4 dny u švagrové a třeba když jsem měla žízeň, tak jsem si vzala skleničku a udělala si šťávu, když jsme přijeli, že budem dělat oběd a ona šla ještě do obchodu, tak jsem si vytáhla hrnec a začala škrábat brambory (které jsme koupili po cestě a přinesli), když jsem dosnídala poslední a nikdo už v kuchyni nebyl, tak jsem sklidila věci do lednice a dala nádobí do myčky…
Já bych se zase hanbou propadla, když bysme tam přijeli s celou rodinou a ona kolem nás musela 4 dny skákat i s blbou sklenkou vody, abych nechávala po sobě roztahané věci, neodnesla si ani talíř od stolu a tak
Třeba to má ještě někdo o něco silnější… I když je to asi jiné, než co dělá zakladatelčina rodina
Do organizace, či způsobu přípravy čehokoli, bych nekecala, když bych nebyla tázána ![]()
Osobně mám radši návštěvy, které si řeknou o to, co potřebujou, popř.,když jsou u nás na dýl, tak si to normálně vemou, než aby se od nás plazili dehydratovaní a hladoví - takže se možná podvědomě chovám taky tak. Nesnáším pobízení a upejpání a nucení čehokoli, proto to nedělám a po první nabídce každou návštěvu upozorním, že znovu už se ptát nebudu, tak jestli si to rozmyslí, ať si normálně řeknou
Kdo si neřekne, má smůlu ![]()
Tak myslím, že záleží na domluvě. Když jsme u naší švagrové tak řekne, berte si - jakože si dáme sami dát jídlo, přidat, naložit, takže jdu a vezmu si jídlo… Do lednice bych nevlezla bez dovolení. To řeknu, vemzu si pro malého jogurt, jo?.. řekne samozřejmě vždycky jo
..
Uklízím po sobě, i hrnek umyju na tom nevidím nic špatného a nebo po sobě něco utřít, po mých dětech, ale osobně asi bych se nikomu nehnala do kuchyně něco připravovat dopředu vařit ![]()
Tak mně zas přijde divné se vyvalit na sedačku a čekat, až dovalí z obchodu a uvaří nám oběd, když třeba můžu něco udělat
Stačí, že nám tam vychystává a krmí nás, zas tam přece nejsme na hotelu. Ale třeba jí to vadilo a nic neřekla ![]()
On to má asi každý jinak… Kolikrát, když tu čtu různé diskuze a vidím, co lidem může všecko vadít, tak si říkám, jestli se nemám bát někomu něco říct nebo něco udělat a nemám radši chodit kanálama
![]()
Nekde jsem cetla clanek na tema jak vystvat navstevu-
Zasadne nevetrame a zakazeme vetrat z duvodu nemoci, aby byl pekne smradecek
Predstirame nakazlivou nemoc, chripka apod.
Predstirame zazivaci potize a do lednice naaranzujeme nejake smradlave jidlo
Nevynasime odpadky-zase ten smrad
Zastavime vodu
Navarime nejhorsi jidlo co zname
Kourime doma kdyz jsou nekuraci a opacne kdyz jsou kuraci
To jen tak pro pobaveni, neumim si to predstavit v reale.
Tak já bych asi počkala, až dojde s tím, že jui pomůžu a nebo co mám v její kuchyni udělat ![]()
Osobně bych asi nebyla moc nadčená, kdyby se mi švagrová začala motat v kuchyni..
Záleží jak k sobě máte blízko.. Já bych takto uvařila třeba u mamky, babičky,a le například u tchýně, švagrové ne
Jenže to by mi řekla, že nic - i když by třeba potřebovala nebo bych pomoct mohla. Mně to není příjemné, když se kolem mě skáče, nejsem na to zvyklá ![]()
Já bych si to nedovolila, být tam odpoledne na kafi, taky jako hlásím vezmu si tohle a tamto, ale když jsem tam 4 dny, abych pokaždé hlásila, že se jdu třeba napít, to už mi přijde padlé na hlavu a nikdy bych to od žádné návštěvy nevyžadovala ![]()
Jenom jsem prostě chtěla říct, že za tím nemusí být zlý úmysl, že jenom lidi kolikrát vidí za vším něco špatného a pomalu osobní útok a přitom to druhá strana myslí dobře (což se nevztahuje na šmatlání v botách po koberci, přestože jsem upozorněna, že se domácí vyzouvají
).
NO opravdu záleží, jak máte k sobě blízko.. Pokud si nerozumí někdo se švagrovou a i přesto jsou u nich na návštěvě, tak myslím,že to nemusí rozdýchat ![]()
Já mám nemám zlý, ale moje švagrová je ten typ, že si všechno dělá sama už z principu..
Když jsou nějaké oslavy a i tchýně se jí tam motá, tak ji prostě vyžene, nemá ráda, když ji někdo hledí do hrnců, něco ji tam přerovnává, prostě je to její království…
S jídlem a pítí je samozřejmost, že se člověk neptá, ale zase já radši řeknu,ž e si beru pro malého jogurt, aby věděla, že tam neni, má taky dvě děti..
Tak zas já to mám tak, že když si se švagrovou nerozumím, tak tam nejedu na víkend přece ![]()
Jasně, s jogurtama chápu. My jsme třeba udělaly společně nákup, ona koupila, co jsem řekla (třeba jogurty pro malého) a ty byly jeho, tak jsem se ptát ani nemusela (děti nemá). Ve vaší situaci bych hlásila asi taky ![]()
Braní jídla z lednice by mi nevadilo, navíc, když si tam ti rodiče dali vlastní, ještě bych jim uvolnila vlastní polici. Vadilo by mi přehazování poliček a poučování, že to tam mám blbě zorganizované. Ale kdyby mi chodili ve špinavých botech od bláta do baráku a navíc šlapali po koberci, tak to bych je asi hnala svinským krokem
My teda, když jsme na návštěvě u příbuzných, tak se na všechno ptáme, bez dovolení bych si třeba pití nenalila a lednici neotvírala.
No a rozlišujete teda návštěvu na odpoledne a třeba na víkend, na týden? Pro mě je to sakra rozdíl. Mít 4 lidi na návštěvě týden, kteří by se mě co půl hodiny ptali, jestli se můžou napít, tak se po prvním dni houpu na nejbližší větvi
![]()
Angua píše:
No a rozlišujete teda návštěvu na odpoledne a třeba na víkend, na týden? Pro mě je to sakra rozdíl. Mít 4 lidi na návštěvě týden, kteří by se mě co půl hodiny ptali, jestli se můžou napít, tak se po prvním dni houpu na nejbližší větvi![]()
![]()
My teda jezdíme k příbuzným jenom na odpoledne, ale o pití si ani říkat nemusíme, pt nám často dolejvají a jídlo nám cpou horem dolem
Pokud bych tam byla déle, tak je blbost se pak na každé pití a vyndání jídla ptát. Chce to zachovat určitou slušnost a né se jim hrabat v šuplíčkách, organizovat lednici a dělat jim tam bordel. Určitě bych jim nešlapala v botech od bahna po koberci.Samozřejmě u dětí je to jiné, ty bordel dělají všude ![]()
Bych je vykopla!
Udělat mi spoušť v kuchyni, tak se neznám!! ![]()
A v botách by mohly chodit jen na té zahradě, jinak po bytě v pantoflích!!
A kdyby domluva nepomáhala, tak už bych je nepozvala. V těhotenství musí mít žena klid a ne se nervovat s tupci.. A ještě po nich uklízet!
A že si nemám kam sednout, že tam mají věci? Hodila bych je na jejich tašku třeba.. Nebo na jinou jejich hromadu hader ![]()
Teda takove přibuzne mit, tak me trefi ![]()
MUFICE píše:Angua píše:My teda jezdíme k příbuzným jenom na odpoledne, ale o pití si ani říkat nemusíme, pt nám často dolejvají a jídlo nám cpou horem dolem
No a rozlišujete teda návštěvu na odpoledne a třeba na víkend, na týden? Pro mě je to sakra rozdíl. Mít 4 lidi na návštěvě týden, kteří by se mě co půl hodiny ptali, jestli se můžou napít, tak se po prvním dni houpu na nejbližší větvi![]()
![]()
Pokud bych tam byla déle, tak je blbost se pak na každé pití a vyndání jídla ptát. Chce to zachovat určitou slušnost a né se jim hrabat v šuplíčkách, organizovat lednici a dělat jim tam bordel. Určitě bych jim nešlapala v botech od bahna po koberci.Samozřejmě u dětí je to jiné, ty bordel dělají všude
Jasně, to je jiné. Dokonce i k nám
, když přijde někdo na odpoledne, tak mám něco nachystané, popř. se ptám, sleduju, jestli má člověk pití atd., zeptám se, jestli chce kafe (když řekne, že později, tak mu řeknu, ať se pak ohlásí, případně se ještě jendou zeptá, když řekne, že ne, tak řeknu, ať se ozve, kdyby se rozmyslel - ale už se většinou neptám). To sedíme, věnuju se mu naplno. Ale sledovat ostřížím zrakem X lidí celý víkend, jestli nemají žízeňku, to po mně nikdo nemůže chtít - a já to též po nikom nechci.
Samo chodíme i na návštěvy (jako třeba k manželově babi), kde do nás cpou horem dolem, ale mně je to spíš nepříjemné - když všichni řeknem, že nechcem klobásky, tak se zvedne a stejně každému uvaří 2 nožky
Dle hesla „oni se jenom stydí“
To já zas jsem taková, že kdybych ji chtěla, tak si bez uzardění řeknu, když nabízejí
Nesnáším takové ty tahanice „ze slušnosti“ ![]()
To jsem se teda dostala už zas úplně jinam, pardon
![]()
Angu - to co děláš ty je pomoc..To co má zakladatelka je - medvědí služba. ![]()
Jak já říkám: Host do domu, hůl do ruky..