Chování návštěv

Napsat příspěvek
Velikost písma:
34473
1.4.20 20:08
@vulpes píše:
mám to úplně stejně. Sama zásadně pooci nechci a (možná proto) ani nepředpokládám, že by to někdo chtěl. Čistě prakticky mi to přijde neefektivní - než se člověk zorientuje v cizí kuchyni, pořád se ptát „kde máš tohle, kde najdu tamto“…to si to hostitel dřív udělá sám.
Prostě mi to „pomáhání“ návštěvy v kuchyni přijde jen jako taková společenská komedie a bohužel jsou mi tyhle komedie vyloženě nepříjemné.
(což ale nevylučuje, že to naopak spoustě lidí naopak příjemné je a tak to dělají…jen by měli mít respekt i k té druhé straně)

Já si na jídlo zvu jen opravdu dobré kamarády, takže jsem ráda, když za mnou ženská část přijde. Pomoct nepotřebuji, ale můžeme si aspoň říct to, co chlapi nemusí slyšet. Prostě rychlý holčičí pokec.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
1.4.20 20:15
@Anonymní píše:
Pred mnoha lety se mi stala nasledujici vec:
Kamaradka meho tehdejsiho partnera nas pozvala k sobe domu na jidlo.
Prisli jsme k ni, ona nas uvedla do obyvaciho pokoje a my jsme si sedli ke stolu. Ona odesla do kuchyne, neco tam chvili delala a za chvili prinesla jidlo.
Potom jsme jedli, povidali si (zejmena oni dva, ja jsem tehdy mela zdravotni problemy a moc mi do reci nebylo). Po nejake dobe navsteva skoncila a my jsme odesli domu.
Asi dva roky na to prisla dotycna k nam domu. Zda byla pozvana ci ne, nevim, ja jsem se o jejim prichodu dozvedela az kdyz stala u dveri.
Byla nastvana, ze jsem pro ni nic neuvarila, rozcilovala se, ze jsem ji tehdy pred dvema lety nepomohla v kuchyni.
Ja jsem ji rekla, ze jsem nevedela, ze chce, abych i pomohla v kuchyni, protoze mi nic nerekla, ona na to, ze to je normalni a kazdy to vi. (Nasledovala diskuse, jake chovani je na navsteve normalni.)
Jaky je vas nazor? Jak pomahate na navstevach a jakou pomoc ocekavate od navstevy?

Zaprvé - nenosím v hlavě 2 roky staré „křivdy“. A zadruhé - neohlášené návštěvy nemůžo čekat lukulské hody. U nás je někdy fakt jen ta káva, sušenka nebo upečený koláč. Párek. Ale když návštěvu čekám, stůl je plný a pomoc v kuchyni nevyžaduju. Ani si nemyslím, že by musela návštěva pomáhat. Ale mezi kamarádkami nebo rodinou jsou trošku jina pravidla. To se úplně jako klasická návštěva necítím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.4.20 20:25
@terien píše:
Tehdy? Takže jste se mezitím rozešli a ty to teď řešíš tady?

Pisu hned v uvodnim prispevku, ze to bylo pred mnoho lety.

• Citovat
  • Upravit
34473
1.4.20 20:26
@Anonymní píše:
Pisu hned v uvodnim prispevku, ze to bylo pred mnoho lety.

Tak to jste asi na hlavu obě

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26
1.4.20 20:30
@Anonymní píše:
Prisli jsme k ni, ona nas uvedla do obyvaciho pokoje a my jsme si sedli ke stolu. Ona odesla do kuchyne, neco tam chvili delala a za chvili prinesla jidlo.
Potom jsme jedli, povidali si (zejmena oni dva, ja jsem tehdy mela zdravotni problemy a moc mi do reci nebylo). Po nejake dobe navsteva skoncila a my jsme odesli domu.
Asi dva roky na to prisla dotycna k nam domu. Zda byla pozvana ci ne, nevim, ja jsem se o jejim prichodu dozvedela az kdyz stala u dveri.
Byla nastvana, ze jsem pro ni nic neuvarila, rozcilovala se, ze jsem ji tehdy pred dvema lety nepomohla v kuchyni.
Ja jsem ji rekla, ze jsem nevedela, ze chce, abych i pomohla v kuchyni, protoze mi nic nerekla, ona na to, ze to je normalni a kazdy to vi. (Nasledovala diskuse, jake chovani je na navsteve normalni.)
Jaky je vas nazor? Jak pomahate na navstevach a jakou pomoc ocekavate od navstevy?

Já teda vždycky uklízím po svých dětech hlavně.. protože ten bordel co po nich zůstane, to by mě hanba fackovala :D A nádobí třeba odnesu do kuchyně… Ale když jde někdo k nám, tak chci aby odešli a nechali to tak po sobě :mrgreen: totálně nesnáším když někdo u mě doma uklízí :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6024
1.4.20 21:25

Ja se teda vzdycky zeptam zdali hostitel chce pomoc. Ocekavam ze i hoste se zetaji me. Prijde mi to slusne

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
691
1.4.20 21:27

@Prigionia

Ano, stejně tak u nás.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26563
2.4.20 03:16

Na nejake formalni navsteve mi to prijde az nepatricne, cpat se jim do kuchyne. Cim bliz mam k dotycne osobe, tim vic mam tendenci pomoct. U tech nejblizsich se ani neptam, se zvednu a uklidim. :lol: Ale to my tak mame vzajemne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1229
2.4.20 11:14

Na formální večeře k nikomu nechodím. Když jsem u kamarádky, bereme obě jako samozřejmost, že připravujeme občerstvení spolu - teda spíš třeba chlebíčky - jedna krájí veku, druhá maže pomazánku… Pomoc vždy alespoň nabídnu (komukoli). Přijde mi to jako slušnost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14723
4.4.20 00:18
@Anonymní píše:
Ja mam na to podobny nazor jako ty. Byla jsem vychovavana tak, ze pokud jsem u cizich lidi, necham se usadit a zvedam se jen tehdy, kdyz se dovolim jit na zachod, kdyz odchazim, nebo jsem-li k tomu hostitelem vyzvana. Totez ocekavam i od navstev - kdyby mi nekdo jen tak prisel do kuchyne, bylo by mi to neprijemne.Ja nevim, zda byla pozvana ci ne, partnera jsem se na to nikdy nezeptala. Tehdy mi to bylo vzhledem k tomu, co se delo, celkem jedno.

Mně nejde do hlavy, jak si mohla nečekaná návštěva něco takového dovolit a hlavně mi nejde do hlavy, že by si někdo nechal na sebe takhle ve svém domě vyskakovat.
Udělala jsi strategickou chybu, že jsi si okamžitě nezjednala pořádek a dnes bys o tom nemusela přemýšlet. Takhle se jí akorát povedlo tě před manželem shodit a ten se tě ani nezastal, že by přiznal, že ti třeba zapomněl říct, že ji pozval. Já osobně bych ŘVALA na oba, že jsou drzí jak štěnice. A tu ženu bych vyhodila z bytu/domu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14723
4.4.20 00:23

Jo a já jsme samorost, takže ani moc nepovažuji za slušné, že bych u někoho natolik sdílela jeho soukromí, že bych se mu máchala ve dřezu nebo dávala nádobí do skříněk, když jsem tam poprvé. Naopak se mi to jeví jako trapné až neslušné.
Snáším to jen u lidí, které dobře znám a kde i oni jsou v mém domě častými hosty nebo já u nich, takže víme, kde co je. A určitě bych nešílela, že po mně někdo umyl talíř. Když mu to tak vadí, neměl zvát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.4.20 09:28

Jo, ja to mam podobne. Me tenkrat proste ani nenapadlo, ze by nekdo mohl stat o pomoc v kuchyni od nekoho ciziho. Mne by vadilo uz jenom to, kdyby nekdo cizi prisel do kuchyne, kde varim. Proste tam mam curbes a nechci, aby ho nekdo videl. Pro cizi mam pripravene vypolirovane mistecko, kam je usadim a muj provozni curbes zustane skryt zrakum navstevy.

• Citovat
  • Upravit
6160
5.4.20 19:08
@Anonymní píše:

Já se vždycky zeptám jestli nechce s nečím pomoct, buď řekne, že ne a nebo jo. Bylo by mi blbé nenabídnout se.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová