Připsání manželky do katastru nemovitostí

Anonymní
11.9.16 19:52

Připsání manželky do katastru nemovitostí

Prosím o zachování anonymu, snad to pochopíte.
Manžel dostal od svých rodičů ruinu baráku asi půl roku před naší svatbou. Psal se rok 2002.
V té době jsme už ale žili spolu asi 4 roky.
Těsně po svatbě jsme barák začali spolu rekonstruovat, rok 2003. Sami. Za své společné peníze, máme společný účet, společnou kasu celý život, co jsme spolu.
Jenže.
Já si pořád připadám jako v cizím, jako v podnájmu, nic tu není moje. Ani jedna cihla, nic. I když to vše platíme a stavíme spolu. I já jsem se tu nadřela jako chlap - zednická dřina mi není cizí.
Dnes barák svépomocí konečně doděláváme, finišujeme - máme dvougenerační.
Tedy výhradně manžel má, vlastní.
Věřte mi, že je to tolik let sakra ponižující - makat jakoby na cizím, i když na svém.
Když by došlo na průšvih a šli od sebe, já asi odejdu s holou zadnicí.
Je to tak, že?
Když na něj sem tam dorážím, že by mě už mohl konečně připsat na katastr nemovitostí coby spolumajitelku tak odpoví, že je to moc drahá záležitost - odhad nemovitosti by prý byl nutný. Že mě okrást o nic nechce, že by mi mou polovinu „našeho“ majetku přiznal, ale znáte to. Člověk míní a situace mění. Během rozvodu jsou lidi na sebe schopní plivat takové hnusy, až zůstává rozum stát.

Holky, je to už 13 let od svatby, 13 let od začátku stavby a já tu nevlastním pořád nic a dost mi to začíná vadit. Čím jsem starší, tím víc si tu připadám jako cizinec.
Obzvlášť mě to zamrzí když se tcháni vyjádří tak, že se jedou podívat k Petrovi… :? :roll:.

Prosím vás dobré duše: Kolik by to celé martyrium stálo a co všechno je k tomu přepisu vlastně potřeba?

třeba Anna

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
101562
11.9.16 19:58

Stálo by to 1000,– za kolek na katastr a 2× 30,– za ověření vašich podpisů na darovací smlouvě… a zvládnout se to dá tak za 2 hodiny včetně napsání té darovací smlouvy. S tím, že byste tedy každý vlastnili ideální polovinu, nebylo by to v SJM, postup dostání do SJM neumím, ten se myslím děl přes notáře, takže tam by to asi bylo dražší…

Příspěvek upraven 11.09.16 v 19:59

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
333
11.9.16 19:59

Tak pokud jste se během toho stali manželi, tak to jsou společné výdaje do společných věcí, takže by tě jen tak vyhodit bez ničeho nemoh. Každopádně tohle je předmětem sporu i u nás v rodině (ne konkrétně u mě, já to mám obráceně kdy je byt psaný jen na mě).. Je možný že mu do toho kecají i jeho rodiče, aby to na tebe nepřepisoval…jo, odhad…no cca 2-10 tisíc asi. A dát návrh zápisu na katastr stojí jen tisíc, takže formalita.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2839
11.9.16 20:02

Stoji to par stokorun, presne nevim. Nicmene vubec se ti nedivim, tohle by se mi silne nelibilo. Tak dlouhou dobu makat a spolufinancovat bydleni a oficialne nevlastnit polovinu, to jsi celkem frajerka, ze s nim mas trpelivost. Ja bych na tohle nikdy nepristoupila, co je psane to je dane…Nikdy nevis co se semele a jistota je jistota…Na tvem miste bych trvala na prepsani durazne, vsak to stoji pakatel. Spis mi prijde, ze se manzelovi do toho nechce. Nenech se odbyt, trvej na tom pro sve dobro.

Příspěvek upraven 11.09.16 v 20:03

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
260
11.9.16 20:03

Asi by stačilo si zajít k notáři, vysvětlit situaci, nechat si vypracovat smlouvu a návrh na vklad. To by snad mohl udělat do 3.000- 5.000,–Kč, samotný vklad na KN stojí 1000,–Kč. Jen se v klidu domluv s mužem, že po dokončení domu, už v tom chceš mít pořádek. Smlouvu si zařídíš a k podpisu už by snad došel, na katastr bys sis to zanesla sama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3977
11.9.16 20:06
@j.a.n.i1 píše:
Stálo by to 1000,– za kolek na katastr a 2× 30,– za ověření vašich podpisů na darovací smlouvě… a zvládnout se to dá tak za 2 hodiny včetně napsání té darovací smlouvy. S tím, že byste tedy každý vlastnili ideální polovinu, nebylo by to v SJM, postup dostání do SJM neumím, ten se myslím děl přes notáře, takže tam by to asi bylo dražší…Příspěvek upraven 11.09.16 v 19:59

Doporučuji také tento postup. Nejlevnější a odhad není třeba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
583
11.9.16 20:09

Tak holou zadnici bys neodesla, soud by posuzoval investici za dobu trvani manzelstvi, pripadne co jsi do toho dala ze sveho (usporx prinesene do manz.)
Jinak nejlepsi a nejlevnejsi je vlozeni majetku do SJM (spolecneho jmeni manzelu). Staci zapis od notare a vlozeni do katastru, a je to vase napul.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101562
11.9.16 20:10
@jipo píše:
Doporučuji také tento postup. Nejlevnější a odhad není třeba.

Jojo, levné, rychlé…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
583
11.9.16 20:15

Staci dat rozsireni toho sjm, stalo zo asi 2tis

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101562
11.9.16 20:15
@Fally123 píše:
Jinak nejlepsi a nejlevnejsi je vlozeni majetku do SJM (spolecneho jmeni manzelu). Staci zapis od notare a vlozeni do katastru, a je to vase napul.

No, nejlevnější to nebude, protože pochybuju, že si za ten zápis notář řekne méně jak 60,– kč.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101562
11.9.16 20:17

@JayLee A co by jako kdo mohl napadnou na smlouvě typu pan XY daruje ideální polovinu nemovitosti BŽ paní XY a ona tento dar přijímá… na to nepotřebuju platit notáři 10 000,–

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.9.16 20:26

Jen jsem ještě chtěla dodat, že když mi umřel otec, dostala jsem asi 350 tisíc v dědictví a to jsem vrazila do odkupu pozemku, který jsme museli dokoupit, jinak by nám obec jezdila po dvoře.
Samozřejmě je to na jméno manžela, protože majitel nemovitosti a pozemků okolo je on, že?
Takže mě fakt mrzí, že já jsem sponzor majetku rovnocenný, ale nic z toho.
Jeho rodiče mu tu ruinu prodali za korunu - prý obešli jakési vysoké poplatky.
A část toho dědictví šla dětem na spořící účty.

Jinak moc děkuji všem, kdo mi poradili :kytka: :kytka: :kytka: :kytka:

Je mi jasné, že to musí chtít on, já nezmůžu nic.

Zakl.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
11.9.16 20:29

@JayLee, ten rozvod jsem zmínila jen proto, že před pěti lety mě muž málem opustil, měl milenku.
Takže jsem připravená už na všechno. Tedy počítám s tím, že se to může opakovat.
I když to já v úmyslu nemám, přesto nevím, co se může stát.
 Zakl.

• Citovat
  • Upravit
583
11.9.16 20:30

Jen si prectete rozdil mezi darovanim a vlozenom do sjm. Treba u darovani jde o to, ze jste majitelem poloviny. Podle zakona je osetreno prava a povinnosti spolumajitelu, treba predkupni prava, ochranne lhuty… kdyz se treba po rozhadani manzel rozhodne prodat pulku komukoli, nic s tim neudelate.. Mozna je to ted levnejsi, ale v sjm jste vice chraneni pripadnym sporum.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101562
11.9.16 20:36

@JayLee No, chápu, že to právníci tvrdí, přece se nebudou připravovat o práci… ale třeba zrovna výměry nejsou žádnou nutnou náležitostí smlouvy, výměra je pouze informativní údaj a klidně se může v průběhu doby změnit, stačí jedna obnova mapy a je to. A naopak čím je ta smlouva kratší, tím je na ní méně prostoru pro slovíčkaření, na prostě větě ten dává to tomu toho moc nevyslovířkaříš, stačí když je ten, to tomu dostatečně specifikován.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí