Přisátý parazit - co to je??

Elenentka
18.8.17 17:31

Přisátý parazit - co to je??

Dámy, holky… prosím poraďte pokud víte.

V poslední doě (cca týden až dva) nacházím na sobě ale především na malé dceři přisáné „něco“, je to úplně miniaturní, a nebýt toho že v místě kde je to přicuclé je červený flek tak bych si toho ani nevšimla.
Je to tak miniaturní že ani nedokážu určit jaký to má vlastně tvar, jestli to má nožičky atd…, je to o hodně menší než nejmenší klíště co jsem zatím viděla - prostě nepatrné „smítko“.

A barva - je to jasně oranžové!

Našla jsem na netu, že klíště před stádiem dospělce prochází i stadiem nymfy, během které také může být přisáté - ale že v tomto stadiu je průhledné. Nikde ani znmínka o jasně oranžové barvě.

Už mě napadly i nějaké štěnice atd - ale ty štípnou a pustí se, nejsou přisáté ne? Navíc jsme v poslední době nikde nebyli, odnikud jsme si to nemohli dovléct ( a jsme čistotná rodina, žádná špína).

Jak je to malé tak se to ani nedá vytočit jako klíště, tak to vždycky jakoby nehtem odškrábnu… a už zvažuju jestli to s tím nejít k doktorce, ale zas nechci to dceři nechávat ani o minutu dýl je nutné :( a nechci být za matku hysterku, tak zkouším nejdřív štěstí tady.
Nevíte někdo o co by mohlo jít??

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1468
18.8.17 17:44

Sametky?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21908
18.8.17 17:51

Jojo, sametky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18.8.17 17:52

Napadly mě malé kočičí blechy. Když to dotáhla kdysi naše kočka tak nás to málem sežralo a když se kously tak byly chvíli zakousnuté. Ale ty zase nejsou oranžové… Zkus ještě googlit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21908
18.8.17 17:52
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9166
18.8.17 17:55

Jo jo, asi sametky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Elenentka
18.8.17 18:07

Holky děkuji, barva jednoznačně sedí!

Ale velikost - píšou 2,5-5mm, tak to rčitě ne, má to zlomek milimetru, fakt to sotva vidím.

Tak jdu gůůglit, co o tom zjistím.

A přenáší to nějakou nemoc?

• Citovat
  • Upravit
18.8.17 18:13

@Elenentka prisava se jen nymda nebo larva proste to minipidi stadium…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21908
18.8.17 18:21
@Elenentka píše:
Holky děkuji, barva jednoznačně sedí!

Ale velikost - píšou 2,5-5mm, tak to rčitě ne, má to zlomek milimetru, fakt to sotva vidím.

Tak jdu gůůglit, co o tom zjistím.

A přenáší to nějakou nemoc?

No vsak ano, vem si, jak malej je milimetr a tohle je jeste mnohem mensi.Vem si pravitko a koukni na ten milimetr a predstav si pulku nebo ctvrtku z nej.To je sotva viditelne ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Elenentka
18.8.17 18:23
@Eemii píše:
No vsak ano, vem si, jak malej je milimetr a tohle je jeste mnohem mensi.Vem si pravitko a koukni na ten milimetr a predstav si pulku nebo ctvrtku z nej.To je sotva viditelne ;)

Ale půlka nebo čtvrtka milimetru je 0,25 nebo 0,5mm, a ne 2,5 až 5mm jak popisujou v článku :-)

Ale už se to vysvětlilo, v článku popisujou sametku rudou, a ta co mě trápí je nejspíš sametka podzimní, menší příbuzná.

Příspěvek upraven 18.08.17 v 18:26

• Citovat
  • Upravit
Elenentka
18.8.17 18:25

Ale už jsem to našla - půjde o sametku podzimní asi, a u té fakt píšou že je mini. Vše jinak sedí.

jen jsem zatím nikde nedohledala jestli to může přenášet taky boreliozu a podobné chuťovky jako klíšťata.

• Citovat
  • Upravit
Elenentka
18.8.17 18:28

Popravdě si přijdu jak z jiného světa, protože jsem dodnes o takovém parazitu nikdy v životě neslyšela, a to venku trávím hodně hodně času.
A ani jsem netušila že u nás vůbec žije něco co se přisává podobně jako klíště.

Ale letos od jara bydlíme jinde, takže nová lokalita asi přinesla nové „dárečky“.

• Citovat
  • Upravit
21908
18.8.17 18:30
@Elenentka píše:
Ale půlka nebo čtvrtka milimetru je 0,25 nebo 0,5mm, a ne 2,5 až 5mm jak popisujou v článku :-)

Ale už se to vysvětlilo, v článku popisujou sametku rudou, a ta co mě trápí je nejspíš sametka podzimní, menší příbuzná.

Příspěvek upraven 18.08.17 v 18:26

Mas recht, ja hodila blbej odkaz.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19790
18.8.17 19:56
@Elenentka píše:
Ale už jsem to našla - půjde o sametku podzimní asi, a u té fakt píšou že je mini. Vše jinak sedí.jen jsem zatím nikde nedohledala jestli to může přenášet taky boreliozu a podobné chuťovky jako klíšťata.

Odkaz zrovna nemám, ale někde jsem četl, že nepřenáší.

Edit: Třeba tady: http://www.rozhlas.cz/…emy--1388319

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+