Příspěvek na péči, nestarani se

Anonymní
12.5.22 08:36

Příspěvek na péči, nestarani se

Vrtá mi hlavou jedna věc, tedy spíš takové filozofické zamysleni.
Je podle vás morální brát příspěvek na péči, aniž byste se o toho člověka starali? Má to jedno ale. Jedná se bratra mého manžela, tedy svagra. O maminku (tchyni) nepecuje, nijak… vše obstaráváme my. Maminka je v ID, ale pomoc potřebuje jen s nakupováním, složitější péči o domácnost, sprchováním, jinak je šikovná. Jenže! Podle toho, co vím, ani ona nebyla vzor starosti a péče. Takže čisté z morálního hlediska. Co když má švagr prostě recht? Je to správný? O peníze nejde, máme se dobře, ale zajímalo by mě, jak to vidí nezucastneni. Je to důvod nestarat se o mámu, když byla, jaká byla? Měl by odmítnout i její peníze, nebo je to zadostiučinění? Fakt nevím, jak tohle třeba vnímají ti, o které se rodiče extra nestarali… Někdy mě trochu mrzí, že jsme v tom sami, ale na druhou stranu si říkám, že on ji asi nemá moc co vracet. Bydlime stejně daleko jako svagr, tj. do 5 km. Co myslíte?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
76805
12.5.22 08:40

Nemyslím si nic, příspěvek na péči dostává maminka, ne švagr, a co s ním maminka udělá, je plně v její režii

• PS a divím se, že jí příspěvek přiklepli, když potřebuje jenom nákup - běžně člověk musí prokázat, že nezvládá 4 základní atributy v péči o sebe,

no a jestli má tedy PnP 1. stupně, což je 800,–- tak z toho asi ani švagr závratně nezbohatne

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
350
12.5.22 08:43

O mě se třeba otec nikdy nestaral… Teď jsem ho léta neviděla..kdyby on jednou potřeboval pomoc, tak mě to nebude zajímat, ať si jde do nějakého ústavu 🤷 ale také bych nebrala peníze na péči kterou neposkytuju… Takže ano, pokud se nestará, mamka ho nezajímá, tak by ho neměli zajímat ani její peníze…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
12.5.22 08:46
@Anonymní píše:
Je podle vás morální brát příspěvek na péči, aniž byste se o toho člověka starali? Má to jedno ale. Jedná se bratra mého manžela, tedy svagra. O maminku (tchyni) nepecuje, nijak… vše obstaráváme my. Maminka je v ID, ale pomoc potřebuje jen s nakupováním, složitější péči o domácnost, sprchováním, jinak je šikovná. Jenže! Podle toho, co vím, ani ona nebyla vzor starosti a péče. Takže čisté z morálního hlediska. Co když má švagr prostě recht? Je to správný? O peníze nejde, máme se dobře, ale zajímalo by mě, jak to vidí nezucastneni. Je to důvod nestarat se o mámu, když byla, jaká byla? Měl by odmítnout i její peníze, nebo je to zadostiučinění? Fakt nevím, jak tohle třeba vnímají ti, o které se rodiče extra nestarali… Někdy mě trochu mrzí, že jsme v tom sami, ale na druhou stranu si říkám, že on ji asi nemá moc co vracet. Bydlime stejně daleko jako svagr, tj. do 5 km. Co myslíte?

Ale příspěvek na péči se vyplácí osobě, která tu péči potřebuje, nikoli té, která pečuje :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.5.22 08:51

@unuděná Holky, já vůbec nevím, jak to funguje. Vím jen, že se kvůli tomu rozčiloval tchán, když žil, že to chce zrovna pro něj, a mluvil o pár tisících mesicne, víc o tom nevím, samozřejmě se nebudu ptát tchyně… :oops: Samozřejmě je to jejich věc. Jen jsem se zamyslela nad tím, jak bych to třeba na jeho místě vnímala já. Neznám to. Moje máma je zas opačny extrém, ještě teď se mě ptá, jestli jsem dojela v pořádku do práce, je mi 42. :lol:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
12.5.22 08:54

@stinga v rodině mám to samé. Bohužel :zed:
Taky dotyčný sice po 2 mrtvickach, ALE! kromě horší pohyblivosti ruky a nohy, tak SAM se vykoupe, oholí, nají i dokáže jít na procházky. A přesto dostal nejvyšší stupeň :dance: 8o a nevím jak je to možné, ale peníze pobírá přímo na účet jeho syn :nevim: :nevim: tak že spravedlnost nehledej v těchto věcech

Pak znám naopak člověka, který by příspěvek potřeboval a měl na něj nárok že zdravotního hlediska a nedostal, ano nejnižší. 8o :?

• Citovat
  • Upravit
76805
12.5.22 09:36
@Anonymní píše:
Taky dotyčný sice po 2 mrtvickach, ALE! kromě horší pohyblivosti ruky a nohy, tak SAM se vykoupe, oholí, nají i dokáže jít na procházky. A přesto dostal nejvyšší stupeň :dance: 8o a nevím jak je to možné, ale peníze pobírá přímo na účet jeho syn :nevim: :nevim: tak že spravedlnost nehledej v těchto věcechPak znám naopak člověka, který by příspěvek potřeboval a měl na něj nárok že zdravotního hlediska a nedostal, ano nejnižší. 8o :?

jo - je to velmi nespravedlivé to posuzování kdo dostane jaký stupeň, také znám nelogické případy,
a že to dostává na účet jeho syn, to je proto, že ten „nemocný“ uvedl do žádosti číslo účtu svého syna - takže tak je to možné

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8437
12.5.22 09:38
@Anonymní píše:
Taky dotyčný sice po 2 mrtvickach, ALE! kromě horší pohyblivosti ruky a nohy, tak SAM se vykoupe, oholí, nají i dokáže jít na procházky. A přesto dostal nejvyšší stupeň :dance: 8o a nevím jak je to možné, ale peníze pobírá přímo na účet jeho syn :nevim: :nevim: tak že spravedlnost nehledej v těchto věcechPak znám naopak člověka, který by příspěvek potřeboval a měl na něj nárok že zdravotního hlediska a nedostal, ano nejnižší. 8o :?

To je úplně jednoduché. Záleží, jaký účet se napíše do té žádosti. Babička to taky nejdřív dostávala složenkou, ale jak začala špatně slyšet, tak už pošťačku často propásla a tak jsme zažádali o změnu a příspěvek teď chodí na můj účet. Protože kvůli těm osmi stovkám nehodlám furt nahánět pošťačku nebo volat na poštu ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9085
12.5.22 10:47
@Anonymní píše:

Příspěvek dostává opečovávaná osoba (tedy nikoliv švagr), která si s ním může dělat, co chce. Zaplatit si pečovatelku, dávat to dětem za péči atd. V žádosti se uvádí poskytovatel péče. Bohužel prakticky neexistuje kontrola, co s tím opečovávaná osoba dělá. To je opravdu slabé místo celého systému. Tady nejde o žádné morální hledisko, ale o to, že stát dává peníze na péči a ta opečovávaná osoba si má péči za to zaplatit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
895
12.5.22 12:52

Co kdo zaseje, to sklidí…příspěvek na péči dostává nemocná osoba, ne příbuzní. Ohledně starání se-nestarání se - děti mají povinnost se o své rodiče postarat, pokud tito už nemohou, ALE neznamená to, že si je mají nastěhovat k sobě domů, dát výpověď v práci a 24hodin denně o ně pečovat, polohovat je, krmit a měnit pleny atd, jak se psalo už i v jiných dřívějších diskuzích. Pokud tvá tchýně není soběstačná, tak právě z toho příspěvku se má hradit třeba ta péče atd. Pokud nemá ani na jídlo, tak se musí o náklady podělit její děti, pokud tyto nebudou chtít přispívat, může to dát k soudu, ale to se asi moc často nestává, že.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1074
12.5.22 13:31

Příspěvek na péči by měla dostat ona, né švagr, píšeš, že je schopná, takže si sama můžeš případně zvolit, co s ním - ale pokud je v tak dobrém stavu, nevím, proč by ho měla dostat. My se starali o babičku (i přesto, že se o nás moc nezajímala), ale už neuměla nic, byla ležák. Příspěvek jsme pak nechali posílat na mamčin účet, které jí z toho platila potřebný zdravotnický materiál (tekutá strava, mastičky, náplasti a podobně) a třeba věci jako plenky, aviváž a podobně.

edit: z příspěvku jsme platili i charitu a pečovatelskou službu, která babičku chodila polohovat (aby neměla proleženiny) a koupat v době, kdy my jsme byli v práci.

Vydělat se na tom nedá, zvlášť když je člověk ležák a hodně nemocný. Ten materiál a věci kolem (polohovací lůžko například) prostě stojí peníze…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24713
12.5.22 19:10

Příspěvek na péči dostává tchyně, a jak s ním naloží, je její věc. Předpokládám, že je duševně způsobilá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1341
13.5.22 00:37

Když jsem se starala 10 let o maminku, bylo mi řečeno, OSSZ má právo zjistit, jakou službu v rámci péče si osoba pobírající příspěvek zajistila. :think: jak je to dnes nevím, ale taky jsem nějak nepobrala dotaz zakladatelky. Tchyně se nestarala o syna, on nyní bere peníze, nestará se o ni, péči zajistí zakladatelka a ptá se na nemorálnost toho všeho…zaobaleno do pseudofilozofické otázky, hm, mám pocit, že kdyby šlo jen o filozofii a mravnost, tak by zakladatelka neuváděla, že se stará ona se svojí rodinou. Zřejmě chce odsouhlasit, že na ty peníze má nárok ona.
Ale ten příspěvek se vyplácí tchyni, ne švagrovi, jemu na ůčet žádné peníze nechodí a pochybuju o tom, že by něco dostala, kdyby vše zvládala a potřebovala pouze donést nákup. Mohu napsat několik příkladů, nač se sociálka při šetření doma ptá- na
aktuální datum, na datum narození, na to, kolik je hodin, na to, jestli si člověk otevře sám petku, jestli vykoná potřebu sám, zda se obleče bez pomoci a vše se boduje a zprávu k tomu dodává ošetřující lékař a neuvěřím tomu, že by si DNESKA někdo dovolil přiklepnout příspěvek na péči někomu, kdo ho nepotřebuje.

´+t

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1793
13.5.22 11:42

@Dani65 naše prababička zvlada uplne všechno. A to ma barak jak krava. A pobírá taky pecovak. Nechápu to, ale jejo dcera ji to zaridila.. Tak ze to jde..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19388
13.5.22 11:50

Tak kam si nechává zasílat maminka peníze, to je její věc. Vy máte právo chtít příspěvek na benzín a péči ale chápu, že to neuděláte. ÚP ČR může dělat kontrolu, za co ty peníze maminkám utrácí ale vlastně nemusí ani dokládat účtenky, když je to v rámci rodiny. W ÚP ČR, vzhledem k vytíženosti, ty kontroly nemá šanci dělat.
Bud pomáháte a zkuste si říct o příspěvek, máte na to právo, nebo takhle pomahejte dal, nebo nepomahejte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová