Zanedbává se

Anonymní
9.5.22 22:22

Zanedbává se

Ahoj, potřebuju, prosím, poradit. Mám mezi blízkými člověka, který se zanedbává, má sám sebe na posledním místě, ale začíná to už ovlivňovat jeho zdraví. Znáte takový ten přístup: jsem chudák, musím všechno dělat, obětovat se pro Tebe? Ale přitom se může najíst, neudělá to. Může se vyspat - trápí se ponocováním. Někdy uklízí do úmoru, jindy třeba hodně sportuje apod. Když mu chcete pomoct, většinou si nenechá. Ale vidite, že trpi. Co s tím? Dá se to „vyléčit“?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Prostě Vodnář
9.5.22 22:33

Z vašeho textu bych neřekl, že osoba trpí. Pokud i hodně sportuje, tak se rozhodně nezanedbává. Ale dejme tomu, že máte pravdu, pak musí chtít změnu především ta osoba. Bez její součinnosti nemá smysl se pokoušet o jakoukoliv nápravu.

• Citovat
  • Upravit
14127
9.5.22 22:36
@Anonymní píše:
Ahoj, potřebuju, prosím, poradit. Mám mezi blízkými člověka, který se zanedbává, má sám sebe na posledním místě, ale začíná to už ovlivňovat jeho zdraví. Znáte takový ten přístup: jsem chudák, musím všechno dělat, obětovat se pro Tebe? Ale přitom se může najíst, neudělá to. Může se vyspat - trápí se ponocováním. Někdy uklízí do úmoru, jindy třeba hodně sportuje apod. Když mu chcete pomoct, většinou si nenechá. Ale vidite, že trpi. Co s tím? Dá se to „vyléčit“?

Jo, říká se jim ‚hrdinky‘. Nemá to smysl, to rozdavani se a na odiv vystavene trpitelstvi je pro ne velkou hodnotou :nevim:

Nemam nastesti nikoho kolem sebe, ale par takovych ‚lidiček‘ jsem zažila v praci. Hrozny, vetsinou šílene dřou, ale hrozne neefektivne a celkove je s nima otrava :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
9.5.22 22:38

Většinou je to spojené s nějakými úzksotně- depresivními stavy.

to se dá řešit, ale dotyčný musí dojít k tomu, že chce to jak funguje změnit. Následně pak ve spolupráci psychiatra a psychoterapeuta hledat cestu k nějému sebepřijetí, které vede i k tomu, že si člověk přestane ubližovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10.5.22 03:05
@FlorenceF Jenkins píše:
Jo, říká se jim ‚hrdinky‘. Nemá to smysl, to rozdavani se a na odiv vystavene trpitelstvi je pro ne velkou hodnotou :nevim:Nemam nastesti nikoho kolem sebe, ale par takovych ‚lidiček‘ jsem zažila v praci. Hrozny, vetsinou šílene dřou, ale hrozne neefektivne a celkove je s nima otrava :roll:

Úplně jak moje tchyně… Ta má pocit, že musí každého zachránit, ale ve výsledku řeší úplné hlouposti a hlavně její pomoc nikdo v podstatě nechce… Ale ona si myslí, jak je strašně nenahraditelna a jak každého spasi :roll: a to o neefektivitě je přesné. Prostě podle ní, co jde udělat složitě, udělá ještě složitěji :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9337
10.5.22 07:12
@Anonymní píše:

Ještě mu přidej, ať ví, ať si šáhne na svoje dno a může se od toho odpíchnout. Když sportuje, tak o zanedbávání nejde. Baží si v chudinkovským postoji, což není chvályhodné, ale je to spíš pýcha, narcismus.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1261
10.5.22 08:01

Myslím, že narcisisticka porucha osobnosti je poměrně pravděpodobná příčina. To jsou věční trpitelé. Nedocenění, neustále se obětují pro druhé a očekávají za to, jak jinak, obdiv a uznání.
A souhlasím s příspěvky výše, většinou naprosto neefektivní, pobíhají od jednoho k druhému a víc práce mají s vytvářením dojmu, že dělají všechno, než že by opravdu dělali všechno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1261
10.5.22 08:02

Myslím, že narcisisticka porucha osobnosti je poměrně pravděpodobná příčina. To jsou věční trpitelé. Nedocenění, neustále se obětují pro druhé a očekávají za to, jak jinak, obdiv a uznání.
A souhlasím s příspěvky výše, většinou naprosto neefektivní, pobíhají od jednoho k druhému a víc práce mají s vytvářením dojmu, že dělají všechno, než že by opravdu dělali všechno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25897
10.5.22 12:48

Nedá, neřeš to. Každý svého štěstí strůjcem. Já jim říkám profesionální trpitelé. Znám jednu, které táhne na 80. Její děti se opravdu snažily, ale její přístup k životu nezměnily.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová