Využívám svou mámu?

Anonymní
6.5.22 08:15

Využívám svou mámu?

Ahoj, potřebuju se asi je vypovídat - mám maminku, která mě měla hodně pozdě jako samoživitelka, teď je jí přes sedmdesát. Stará se o svou devadesátiletou maminku, která je co se týká samoobsluhy soběstačná, velmi bystrá, ale jinak hodně slabá. bydlíme všichni blízko a maminka chce každý všední den vídat svoje malá vnoučata. Chodí k nám dopoledne, společně se projdeme, většinou ráno nachystám oběd, takže ho ohřejeme (občas pošlu i babičce), pak jde domů, popř. k babičce. Pomáhá mi s dětmi v tom smyslu, že si s nimi čte, povídá apod. Babička mi naznačuje, že to mámu vyčerpává, a já se cítím blbě. jenže když máme řeknu, že každý den pravdu chodit nemusí, buď se urazí, nebo řekne, co by jinak dělala, že by jí bylo strašně smutno, že děti miluje… nikoho jiného nemá, sestra jí zemřela, občas chodí za kamarádkami.
Využívám ji?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
14725
6.5.22 08:16

Babička asi trochu žárlí a chtěla by ji víc pro sebe, ne? :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5593
6.5.22 08:18

Ne nevyužíváš.
Babičce podle mě jenom vadí, že se máma nevěnuje pouze jí. U takto starých lidí celkem běžný jev :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Stará známá
6.5.22 08:22

Pokud ten zájem pomáhat vám, vídat vnoučata tak často vychází od tve maminky, neni to vyuzivani. Myslim, ze chce byt uzitecna a ma vas rada. Ja sama bych to ale tak nedavala, nemam s maminkou tak blizky vztah, abych s ni travila kazdy den a potrebuji vice prostoru byt sama/sama s detmi.

• Citovat
  • Upravit
8980
6.5.22 08:23

Podle mě ne. Mela jsem to podobne se svojí babičkou. Ona špatně chodí, bolí ji rameno, má velké alergie.. ale i přesto k nám chtěla alespoň jednou týdně chodit a ještě mi chtěla pomáhat, samozřejmě jen to, co zvládla, takže většinou seděla na gauči a skládala prádlo, nebo si četla kreslila s detma, abych měla větší klid na úklid já. Milionkrát jsem ji říkala, že k nám chodit nemusí, můžeme jít my k ní, aby to měla jednodušší. Ale prý ne, přijde ráda. Tak jsem říkala, ať jen sedí a užívá si dětí, ať nic nedělá. No to prý taky ne, chce mi pomoct, jí její babička taky pomáhala… No nezmohla jsem nic. Byla jsem samozřejmě ráda, že ji vídám, že ona vida pravnoucata, ale bylo vidět že ji to unavuje, ale prostě jsem s ni nehla. Příbuzní mě taky osocovali, že ji využívám a ať si laskavě uklidim sama…No co jim na to říct… vyřešilo se to až naším odstěhovanim do vedlejšího města, to už je na ní daleka cesta, takže teď už jezdivame my za ní, případně si ji autem dovezeme k nám a je po problémech. Je to skvělá babička, ale poněkud tvrdohlava No…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
6.5.22 08:28

Myslím, že naopak. Jestli to chápu dobře, vaříš pro ní obědy a podřizuješ váš program jejímu přání vídat vnoučata. To je o dost víc, než pro svou mámu dělá většina žen, které mají rodinu. Takže myslím, že babi jenom žárlí, že je dopoledne doma sama a dcera se jí nevěnuje 8) Co takhle vzít někdy babičku na prochajdu s sebou? Nevím, jak moc je pohyblivá, ale posadit se někde na hřiště, zatímco si děti hrají, nevidím jako velký problém ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
6.5.22 08:40
@Anonymní píše:
Ahoj, potřebuju se asi je vypovídat - mám maminku, která mě měla hodně pozdě jako samoživitelka, teď je jí přes sedmdesát. Stará se o svou devadesátiletou maminku, která je co se týká samoobsluhy soběstačná, velmi bystrá, ale jinak hodně slabá. bydlíme všichni blízko a maminka chce každý všední den vídat svoje malá vnoučata. Chodí k nám dopoledne, společně se projdeme, většinou ráno nachystám oběd, takže ho ohřejeme (občas pošlu i babičce), pak jde domů, popř. k babičce. Pomáhá mi s dětmi v tom smyslu, že si s nimi čte, povídá apod. Babička mi naznačuje, že to mámu vyčerpává, a já se cítím blbě. jenže když máme řeknu, že každý den pravdu chodit nemusí, buď se urazí, nebo řekne, co by jinak dělala, že by jí bylo strašně smutno, že děti miluje… nikoho jiného nemá, sestra jí zemřela, občas chodí za kamarádkami.
Využívám ji?

Asi ne, pokud to mamka opravdu chce. Vyčerpávat ji to ale může. Možná neumí odpočívat. Pozvi si na některý den kamarádku a řekni mamce, ať si dá den volna. Nebo že se uvidíte až odpoledne. Vysilující to musí být i pro vás. Já si nedovedu představit denně dělat to samé jak přes kopírák. A mít denně „návštěvu“. I když je to máma a to je trochu něco jiného.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3593
6.5.22 08:40

Z mýho pohledu máma využívá tebe. Já bych to takto rozhodně nedala, i když to mamka zcela jistě nemyslí zle, ale je potřeba si uvědomit, kdy mají děti svůj život a svou rodinu. Ale pokud ti to neva, tak ok. Myšlenky, že ji využíváš ty, úplně opusť. Taky se přikláním k tomu, že babička žárlí a mrzí ji, že se ta péče nevěnuje jí, nebo že prostě není s váma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10287
6.5.22 08:44

Ahoj,
ne, myslím, že ji naopak poskytuješ velice hezké zázemí a máte velice pěkný vztah. Pro maminku musí být hezké trávit takto čas mezi blízkými a dostávat domácí jídlo, vidět jak vnoučata rostou, rozvíjí se…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21703
6.5.22 08:48
@Anonymní píše:
Využívám ji?

Kazdy den varis obedy a prizpusobujes se ji, a to ji jako vyuzivas, jo?
Rekla bych mamince, co naznacuje babicka a zeptala bych se, jestli se citi vyuzita :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37145
6.5.22 08:51

Naopak, využívala bys ji, kdybys to po ni vyzadovala, ale takhle je to v pořádku. Babička asi trochu žárlí. Ale starším lidem ta společnost dětí většinou dělá dobře, kdyby seděla sama zavřená doma, tak se spíš zblázní :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6532
6.5.22 08:52

Máte krásný vztah. Určitě se nejedná o využívání. Cítím z tvého příspěvku lásku a úctu :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25897
6.5.22 09:18

Ne, nevyužíváš. Spíš bych občas vzala děti a zašla s nimi a mamkou za babičkou, aby se necítila odstrčená. V 90 už jí toho času asi moc nezbývá a třeba by ráda viděla pravnoučata.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22091
6.5.22 09:39

Ta otázka je nesmyslná a manipulativní - samozřejmě, že nevyužíváš, to přece moc dobře víš a nepotřebuješ o tom snad ujišťovat… Chceš pochválit, že jí i babičce vaříš oběd? ;) Proč ne, za to si pochvalu určitě zasloužíš, je to od tebe moc hezké.

Správná otázka by měla znít „Vyčerpává mou mámu tento denní režim?“

A to už je hned o něčem jiném - v tom může mít prababička trochu pravdu. Když člověk v sedmdesáti letech tráví každé dopoledne v přítomnosti vnoučat, aktivně se jim věnuje, poslouchá jejich brebentění, tak je normální, že ho to unaví… i když to dělá dobrovolně a rád. A jestli si potom máma odpoledne u prababičky třeba zdřímne nebo povzdechne na únavu, vidí to prababička ve svém věku holt zase jinak. Každopádně je to věc pouze mezi tebou a tvou mámou - pokud ona sama chodit každý den chce, tobě i dětem tento režim taky vyhovuje a všichni jste spokojeni, tak je všechno v pořádku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.5.22 13:20
@BohunkaP píše:
Ta otázka je nesmyslná a manipulativní - samozřejmě, že nevyužíváš, to přece moc dobře víš a nepotřebuješ o tom snad ujišťovat… Chceš pochválit, že jí i babičce vaříš oběd? ;) Proč ne, za to si pochvalu určitě zasloužíš, je to od tebe moc hezké.

Správná otázka by měla znít „Vyčerpává mou mámu tento denní režim?“

A to už je hned o něčem jiném - v tom může mít prababička trochu pravdu. Když člověk v sedmdesáti letech tráví každé dopoledne v přítomnosti vnoučat, aktivně se jim věnuje, poslouchá jejich brebentění, tak je normální, že ho to unaví… i když to dělá dobrovolně a rád. A jestli si potom máma odpoledne u prababičky třeba zdřímne nebo povzdechne na únavu, vidí to prababička ve svém věku holt zase jinak. Každopádně je to věc pouze mezi tebou a tvou mámou - pokud ona sama chodit každý den chce, tobě i dětem tento režim taky vyhovuje a všichni jste spokojeni, tak je všechno v pořádku.

Děkuji, toto je hezký pohled zvenčí… Ano, otázku jsem asi položila blbě, jinak jsem to formulovat nedokázala. Ale jak píšeš, spíš je otázka, jestli je tento denní režim pro mámu ideální. Ona tvrdí, že jí to vyhovuje, ale já nevím :nevim: Asi bych měla přijmout, že je dospělá a svéprávná a nechat jí rozhodnout, co zvládá

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová