Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Je na to ještě moc malý, vypovídající hodnotu bude mít !test! tak ve 4m. Chování na stojáka není vhodné, přetěžuje pátěř, pokud to snese, doporučuju klubíčko.
Náš malý to neuměl ani ve 4m, doktorka nám radila, ať to trénujeme několikrát denně (blbka) a do karty mu napsala „lehká retardace“. Stačilo vyměnit doktorku. ![]()
PO našem klukovi to chtěla v 6ti týdnech. Prý už by měl držet hlavu v horizontále. Doporuřila cvičit na míči. No, na míči cvičí, ono mu to neuškodí, ale držet hlavu v 6ti týdnech je podle mě blbost, asi se spletla. Teď je mu 9 týdnů a hlava mu visí pořád. Na svislo ho dávám jen jen na krkání a do šátku na na cca 1 hodku, musim mu hlavu přidržovat (do stran jeto OK, dozadu jí moc zaklání). Jinak trénovat, ať už trakce nebo nosit na vertikál bez opory, se nemá.
hola, me to zacal delat az nekdy pred tretim mesicem. protiom do extenze (dozadu) ji taky drzel brzo. tedka je mu 3,5 a ma hlavu pritazenou az na prsa. Neres to, tohle se trenovat nema, az zacne, tak zacne.
S tím rozhlížením se při chování na stojáka - jakou já měla radost, jak to Jáje jde, jak je šikovná. A na bříšku, že už tu hlavinku zvedne úplně a rozhlíží se kolem sebe… Tož to mi na rehabilitaci pěkně sebrali iluze.
Nemá se to, hlavička by do záklonu vůbec jít neměla.
jojo, u nas taky az do zaklonu - mam dojem, ze jsem ho trosku precvicila, nejdriv jsme totiz trenovali tu extenzi (dozadu) - protoze hlavu nedrzel, tak tygrik, paseni ..... az mu to ted jde az moc dobre. ale uz mu to jde obema smery.
A dá se vůbec nějak trénovat držení dopředu? Nebo je nejlepší se na to vybodnout a přijde to samo?
nevim, snad jedine klubickovat. ja si ho davam obcas na slozene nohy, kdyz sedim na gauci s nohama nahore (nohy vedle sebe, pokrcene v kolenou, miminko na stehnech, zadecek v mem kline, nozicky na mem brise). prave v teto poloze jsem si vsimla, ze uz nema hlavicku polozenou, ale schvalne ji pritahuje na prsa. ale to dela tak 14 dni.
vyborny je na tohle plavani ve vane na zadech, tedy kdyz se ridis radou instruktorky, nasemu Jindraskovi to pomohlo vic nez cviceni na mici nebo Vojtovka.
Eliška píše:
vyborny je na tohle plavani ve vane na zadech, tedy kdyz se ridis radou instruktorky, nasemu Jindraskovi to pomohlo vic nez cviceni na mici nebo Vojtovka.
Super, už 2 týdny plave, tak bude plavat ještě víc. Ve vodě je stejně nejspokojenější. Klubíčkování nemá rád. On není moc chovací typ. Vyžaduje sice pořád pozornost, ale chce ležet tak, aby mohl házet rukama i nohama do všech stran.
Pudloslava píše:
nevim, snad jedine klubickovat. ja si ho davam obcas na slozene nohy, kdyz sedim na gauci s nohama nahore (nohy vedle sebe, pokrcene v kolenou, miminko na stehnech, zadecek v mem kline, nozicky na mem brise). prave v teto poloze jsem si vsimla, ze uz nema hlavicku polozenou, ale schvalne ji pritahuje na prsa. ale to dela tak 14 dni.
Pudli, tohle mi malá dělá tak od 2,5 měsíce, celá se zvedala dopředu a když jsem ji chytila za ručičky, měla snahu se přitahovat do sedu. I jsem na to zakládala diskuzi, páč mě vyděsilo, že si chce tak brzo sedat. Taky s ní občas takhle sedávám, ale snažím se jí korigovat, aby zvedala jenom tu hlavičku, ne celý tělo. A už s tímhle posezem asi budeme pomalu končit, je už docela dlouhá a když někdy kopne, je to o zuby. ![]()
Ahojky
chtěla bych se zeptat zkušenějších maminek, našemu prckovi je 9 týdnů, při trakčním testu/ přitažení mimča do sedu/ zatím vůbec nezapojí hlavičku, na bříšku hlavičku zvedá hezky, a když ji hovám na „stojáka“ tak hlavičku drží pevně až v záklonu a kouká kolem sebe. Jen to přitažení do sedu…děkuju za zkušenosti:-)