Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky,
prosila bych o pár rad a názorů.Máme 8 měsíčního chlapečka a moje tchýně si na něj dělá přivlastňovací pravidla.5íká třeba náš Vítek,nebo když přijede na návštěvu,tak se mnou nemluví jen stále u malého,když byl ještě miminko,tak stála třeba celou návštěvu u postýlky,kde spinkal náš Vítek.Stále chce abych jí ho tam dávala na hlídání,ale přitom se k němu nechová,tak,aby mě se to líbilo(šišlá na něj,dělá na něj různé pazvuky,neustále mu dává pusinky......)I když jsem jí už několikrát řekla dělá to stejně dál…
S manželem jsme se kvůli tomu už občas pohádali,samozřejmě se zastává své matky.
Připadá mi,že by chtěla ,aby si s naším Vítkem mohla dělat co chce.K nám skoro nejezdí,a pořád by chtěla abych já jezdila k nim,ale já přes tohle chování prostě nemužu.Chtěla bych poradit,jestli je tohle normální,nebo jestlli nejsem normální já.Vítek je naše první díte a vzhledem k tomu,že pěkně zlobí,bch opčas potřebovala pomoct,ale bojim se,protože dle jejího chování vyplívá,že by ráda,aby náš syn měl raději než mě.Poradte prosíím
![]()
janinai podobný problém mám s mojí mámou. Neustále mi volá ať přijedeme, že chce vidět malýho, ale když jí řeknu pijeď ty, tak jí to trvá 3 týdny.
Já k ní moc jezdit nechci, protože u nich doma se kouří a i když před naším příjezdem vyvětrá, tak pak smrdíme, jak z hospody.
Taky na malýho šišlá, když začne Vítek kňourat, tak ona na něj začne křičet taky, malej se lekne a rozbrečí se samozřejmně o to víc. Posazovala ho i když ještě sedět neuměl, vožužlává ho…
Pravda, že mě třeba poslechne, když jíá řeknu ať to nedělá, ale další návštěvu dělá to samý.
No s tchýní to asi bude o něco těžší. Rozhodně bych jí řekla, že jestli chce malýho vidět, tak ať si přijede. A neboj ty jsi normální.
Ahoj,
já myslím, že Tvoje tchyně nic tak hroznýho nedělá. Šišlání nijak neubližuje a jestli ho nelíbá na rty, tak to asi taky ne. Přijde mi, že je Ti prostě proti srsti, tak ať udělá, co udělá, jsi proti (mám to podobně
To, že musíte jezdit k ní bych považovala za výhodu. Než naklízet, hostit, vlastně ji trpět a pak se jí ještě nemoct zbavit, to se radši seberu, jedu k nim a když chci, tak prostě jedu domů. Podle mě ty pravý boje nastanou až s jídlem dítěte (proč mu nedáš čokoládu…) nebo s rozmazlováním.
Tak teda šišlání mi nepřijde zrovna dobrý. Dítě pak bude mít špatný vzor a může šišlat taky.
souhlasim.Neni peze žádnej neandrtálec,aby se na něj muselo mluvit jak na negramota.
Ahojky. Nic proti mojí tchýni. Moje tchýně nesnesla, aby náhodou pochoval mojí dceru někdo jiný, myslela si, že jí od prvního týdne budu půjčovat kočár a hlavně nikomu jinýmu (ani vlastní mámě) a nemluvě o tom, že je zřejmě pedofilka, protože pořád jí chce očumovat nahatou. No neskutečná krá… Ale už je to lepší, vygradovalo to, když malé bylo šest týdnů a ona po synovi (taťkovi) chtěla, aby mi zalhal že jde s malou ven s kočárem a vzal jí místo toho k ní a šel si někam po svých. Od té doby k ní chodím jenom na nejnutnější návštěvy (tak jednou za měsíc). Jo a bydlíme kilometr od sebe. Ona k nám nechodí skoro vůbec a je docela klid. Ale držky má pořád, že jí nedopřeju vlastní vnouče atd. Ale mám jí na háku. Super: krásně jsem si vylila srdíčko ![]()
Tak mám tchýni téměř přes kopírák - šišlání jsem odbourala hned na začátku důrazným opakováním že jazyk se učí odmalinka a proč se ho má učit špatně a mlela jsem to pořád dokola až přestala. Slušně, ale důrazně (přes šišlání jsem se taky nedokázala přenést)
Co se týče toho přivlastňování s tím asi nic neuděláš, ale nevšímačka je u nás teď taky na denním pořádku. Mě ani nepozdraví když něco vypráví tak zásadně Verunce. Nejlepší je když se Verunky ptá tak jak jste se dnes měly? co jste dělaly? - no a na to jsem se naučila neodpovídat, Veru jí to neřekne a když to chce vědět ať se podívá na mě a zeptá se mě. Jedna holčina na naší diskusi praktikuje ještě „natvrdlost“ - joooo to jsi se ptala mě?
což mi přijde taky dobrý ale celkem už drsný.
Takže za sebe doporučuju - vyříkat si to narovinu, netahat do toho moc manžela (nedělá to dobrotu) a pokud to nepomáhá tak si prostě stát za svým. Ono když jí za jednu návštěvu 30× řekneš ať nešišlá a celou tu větu o učení jazyku tak už jí to snad probůh dojde.
Jinak ještě pro příklad u nás nazačátku byl ještě problém s „trápením“ malá byla dost uplakaná a tchýně s tchánem furt mleli - no jo oni tě zase trápí, oni ti ubližujo a my ti to pak povíme jak ti ubližovali - a to jsem teda taky nepřenesla přes srdce navíc v šestinedělí - takže tam zasáhl manžel po mém ubuleném večeru - kdy jsem řekla že jí mám ráda a nikdy za nic na světě jí neublížiila a ať jí říkaj raději že jí mají rádi než že jí někdo ubližuje (což nebyla pravda) a zabralo to.
Drž se je to těžké, ale je to tvoje dítě (ne jejich) a ty bys měla určovat pravidla ![]()
Tak s tím bych udělala rázný proces!!Vyříkat,stanovit pravidla.Vy jste rodiče a je to vaše dítě!!To jediné pomůže..
Měla jsem podobný problém s našima,přivlastňovali si Adámka.Bylo to z jiných důvodů,veřejně to rozepisovat nebudu.Udělali jsme tomu rázný proces,asi 2 měsíce jsme se neviděli,nemluvili s námi.Potom přijeli,stýskalo se jim po vnoučatech a od té doby se chováme normálně jak my,tak oni..Adámka si berou občas,po domluvě a my určujeme,kdy ano a kdy ne.
Co se týče tchánovců,tak Ti jsou toleratní.Jsou zvyklí a naučení,že když se děti osamostatní,mají svoje rodiny a do ničeho se nepletou.
Panuška píše:
Tak mám tchýni téměř přes kopírák - šišlání jsem odbourala hned na začátku důrazným opakováním že jazyk se učí odmalinka a proč se ho má učit špatně a mlela jsem to pořád dokola až přestala. Slušně, ale důrazně (přes šišlání jsem se taky nedokázala přenést)Co se týče toho přivlastňování s tím asi nic neuděláš, ale nevšímačka je u nás teď taky na denním pořádku. Mě ani nepozdraví když něco vypráví tak zásadně Verunce. Nejlepší je když se Verunky ptá tak jak jste se dnes měly? co jste dělaly? - no a na to jsem se naučila neodpovídat, Veru jí to neřekne a když to chce vědět ať se podívá na mě a zeptá se mě. Jedna holčina na naší diskusi praktikuje ještě „natvrdlost“ - joooo to jsi se ptala mě?
![]()
což mi přijde taky dobrý ale celkem už drsný.
Takže za sebe doporučuju - vyříkat si to narovinu, netahat do toho moc manžela (nedělá to dobrotu) a pokud to nepomáhá tak si prostě stát za svým. Ono když jí za jednu návštěvu 30× řekneš ať nešišlá a celou tu větu o učení jazyku tak už jí to snad probůh dojde.
Jinak ještě pro příklad u nás nazačátku byl ještě problém s „trápením“ malá byla dost uplakaná a tchýně s tchánem furt mleli - no jo oni tě zase trápí, oni ti ubližujo a my ti to pak povíme jak ti ubližovali - a to jsem teda taky nepřenesla přes srdce navíc v šestinedělí - takže tam zasáhl manžel po mém ubuleném večeru - kdy jsem řekla že jí mám ráda a nikdy za nic na světě jí neublížiila a ať jí říkaj raději že jí mají rádi než že jí někdo ubližuje (což nebyla pravda) a zabralo to.
Drž se je to těžké, ale je to tvoje dítě (ne jejich) a ty bys měla určovat pravidla
Jo tak to s tím mluvením na dítě je u nás taky. Naprosto to ignoruju. Když mě tak nesnáší, tak ať není zvědavá. A nebo taky mě srala větou: Kdepa jsi??? Když byla malá čerstvé mimínko tak to na ní řvala (ale doslova řvala) každou návštěvu. Vyřešily to dvě věty: V prde… a Není hluchá. Jo a taky se moje tchýně hrozně urážela, když jsem v šestinedělí po ní chtěla, když k nám přišla, aby si umyla ruce než bude na malou hrabat. Prej, copa je prase, že si je myla doma. Ovšem než vyšla před barák, pohladila psi, sedla do auta a přijela ![]()
Ahoj,
taky mam sislaci tchyni…priserne. Z jejejky a kukinky a kikinky mam osypky. 'NICMENE i kdyz se na deti sislat nema a nemam to rada, jeste jsem nevidela, ze by deti sislaly proto, ze na ne jednou za cas zasisla babicka. Moje deti to dokazujou ![]()
Ale irituje to pekelne… s tim pusinkovanim…mne zas vadi, ze mi mimino nacuchne jeji kosmetikou. To trpim. Ja jinak mimina pusinkuju imrvere a nejspis jednou budu i vnoucata ach jeeee…
![]()
Spis to vidim na tvou averzi.Ja mam tchyni jinak v pohode, tak to nejak prekusuju, ale zacatky byly tristni.
Ahoj,
jojo, je to o averzi a souhlasim s tim, ze se to musi vyrikat a stanovit si pravidla. Partnera do toho radeji netahat..
Moje tchyne po navratu z porodnice usporadala u nas party, furt mi cpala dorty, chlebicky a ja brecela v koupelne, pak jim to doslo.. jo a to jeste prisla jakoze uklidit, ale ona na to moc neni, takze vyprala a rozvesela to vsude po byte.
no dalsi tyden se tu zjevila v 5 rano, kdyz jsem zrovna kojila, cumela jsem jako blazen, cestou do prace prinesla kure, ze az pujde z prace, prijde ho upict.. stacilo ji rict, at navstevy hlasi a je to ![]()
ovsem jeji pristup k maly me stve taky a pusinky a parfem taktez.. s tim ale nic nenadelam. vidame se cca 1× za 1-2 tydny..
ona je jeste ke vsemu hloupa, takze jeji konverzace je bidna.. a s malou dela jen to, co vidi u me, nic ji samotnou nenapadne.. obcas mam pocit, ze me hrabne, kdyz furt dokola dela „a udelej pacipaci a jak si velika“ a jeste mi to vitezoslavne oznamuje, co Kaja umi ![]()
jeste pro pobaveni, ona chce byt obcas zajimava a pouziva slova, bud cizi nebo netradicni a rika je spatne.. takze tu byla v pondeli a prilitla cela"uprcana" - rozumnej ucaprtana ![]()
to me taky desi, no ale neudelam nic.. chce to opatrne rict, ona je v jadru hodna, ale jeji vlastnost vecne pomahat me drti..
Panuška píše: … Co se týče toho přivlastňování s tím asi nic neuděláš, ale nevšímačka je u nás teď taky na denním pořádku. Mě ani nepozdraví když něco vypráví tak zásadně Verunce. Nejlepší je když se Verunky ptá tak jak jste se dnes měly? co jste dělaly? - no a na to jsem se naučila neodpovídat, Veru jí to neřekne a když to chce vědět ať se podívá na mě a zeptá se mě …
Přesně tohle mi dělá moje máma. Prvně jsem aktivně odpovídala, a když jsem zjistila, že mě ignoruje, nepočká na celou odpověď a ptá se dál, ignoruju ju taky a dokud nepromluví jmenovitě na mě, neodpovídám.
Jsem přesvědčená, že se to pochybné chování našim „rodičům“ (myslím i tvoji tchýni) jednou vrátí. Jen důsledně trvej na tom, že u babičky je u babičky, doma je doma.
Maty u našich může zapnout rádio, kdy se mu zachce, vlízt si to auta na sedadlo řidiče a přeštelovat všechny dostupný čudlíky, máma mu koupila hopíky a to byste měli vidět ten hukot, když lítají barákem ![]()
Buď ráda, že chodíš ty na návštěvu k tchánovců a ne oni k vám a jejich móresy ti nezanášijou do tvýho rajónu ![]()
A věř, že bude hůř ![]()
Jo a myslím, že nějaká domluva moc nepomůže. Každopádně si tvrdě stůj za svým ![]()
..uprcanáááá- málem jsem vdechla kafe
![]()
Jinak také známe bíško bojííí, kukučky atd. -ale jinak je zlatá, to se dá vydržet..
Já se směju ještě teď
![]()
Lizbeth píše: ..uprcanáááá- málem jsem vdechla kafe![]()
Jani, já tady asi budu za exota, ale mně ten problém teda nepřipadá tak zásadní… jo, kdybyste s tchyní bydleli, tak bych to chápala, ale takhle… ona ho přece vidí jen jednou za čas, tak jestli na něj tu chvíli šišlá a „dělá pazvuky“, no a co, malému to přece neublíží - za chvíli začne povídat sám, tak jak ho to učíš Ty, a babičku to omrzí, případně na ni bude malý sám koukat divně…
A že by ji mohl mít radši než Tebe, to je přece blbost - k tomu ho může navádět kdo chce, jak chce, ale Tebe to nijak neohrozí, Ty jsi jeho máma, jistota, střed vesmíru a to u fungující rodiny žádná babička (ani nikdo jiný) nemůže nahlodat… Neber to prosím ve zlém
, ale nepomohla by trošička velkorysosti?