Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojte, přišla jsem sem s takovým dotazem. Už od asi 10-11 mám tiky hlavy, teď mi je 13 (ano vím že emimino je od 16 ) a dřív si toho všimli rodiče a mamka mi dávala nějaké prášky v pytlíku a pomohli mi, myslím že to bylo magnezium ale ty tiky mi začali znova a mám teď tiky hlavy a ruk a když sem v autobuse tak mi tiká většinou trošku brada a některé části obličeje a takový divný pocit hlavy že potřebuju s ní cuknout jakože ju neudrží rovně někdy se mi stává že s ní fakt cuknu a pak se bojím jestli se na mě někdo nedívá. Myslíte že by to mohl být začínající touretův syndrom? Nechci žít celý život s tikama a nevím bojím se toho. Děkuji. Omlouvám se když tak za chyby ![]()
@Nayowerqed píše:
Ahojte, přišla jsem sem s takovým dotazem. Už od asi 10-11 mám tiky hlavy, teď mi je 13 (ano vím že emimino je od 16 ) a dřív si toho všimli rodiče a mamka mi dávala nějaké prášky v pytlíku a pomohli mi, myslím že to bylo magnezium ale ty tiky mi začali znova a mám teď tiky hlavy a ruk a když sem v autobuse tak mi tiká většinou trošku brada a některé části obličeje a takový divný pocit hlavy že potřebuju s ní cuknout jakože ju neudrží rovně někdy se mi stává že s ní fakt cuknu a pak se bojím jestli se na mě někdo nedívá. Myslíte že by to mohl být začínající touretův syndrom? Nechci žít celý život s tikama a nevím bojím se toho. Děkuji. Omlouvám se když tak za chyby
to ti těžko někdo řekne. Řeš s rodiči
@Nayowerqed nejlepsi by bylo, aby s tebou mamka zasla za odbornikem.
@Nayowerqed Pediatr, neurolog. Tourettův syndrom je soubor příznaků, neexistuje vyšetření, které by ho v tomto věku prokázalo. Čas ukáže, jestli jde o přechodnou tikovou poruchu nebo toto. Taky je možnost, že máš ještě něco jiného.
@1Pears1 právě že když si dám prášek magnezium tak je už klid. Někdy mám aji tendenci furt pokaslavat. Nevím jestli by tam se mnou mamka zašla, protoze nevi že je teď mám nějak prostě pred ní ty tiky nemám a bojím se za ní přijít a říct ji to. Teď budu Brat to magnezium když mi pomáhá a uvidím.
![]()
@Nayowerqed Magnezium pomáhá. Vhodné je v kombinaci s béčkem a rybím tukem. Svěř se mamce, že máš určité zdravotní problémy. Určitě s Tebou zajde.
Na preventivní prohlídce ve 13 letech jsi už byla?
@Nayowerqed Určitě se svěř. Možná to maminka vidí, ale snaží se neupozorňovat.
Moje dcera měla tiky asi 2 roky. U ní to bylo ze špatně přeléčené jedné nemoci. Prošla kolečkem vyšetření, byly zkoušeny i léky a nakonec po těch dvou letech a přeléčení angíny antibiotiky tiky zmizely.
Je zbytečné se trápit a neřešit to.