Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj, mám dilema a nedokážu se rozhodnout.
Máme byt 2kk v novostavbě v super lokalitě pro děti, plné zeleně, vše tu je na dosah. Problém je, že jsme v tomto bytě 4 (2 dospělí, miminko a předškolák). Spíme ve velké místnosti, v malé máme obývák.
Kdybychom tento byt prodali, tak se nám nabízí 3+1 v paneláku na sídlišti. Na větší byt v naší lokalitě bohužel nedosáhneme za ty peníze.
Jak byste se rozhodly vy?
Tak asi záleží, jak moc je nynější bydlení problematické. Pokud se to už nedá, šel bych do většího.
Tak on je byt v paneláku a byt v paneláku. Pokud by to byl byt, který by mi vyhovoval dispozičně a i okolí
by se mi líbilo a celý dům byl v dobrém stavu, bez váhání bych šla. Pokud by to byl byt v lokalitě, která se vam nelíbí, nešla bych jen proto, že je větší.
Ja bych asi zatím zůstala. Ve velké bych jim udělala pokoj, jestli teda není spojeny s kuchyní a lze to dispozičně. V malé bych nechala obývák s nějakým rozkládacím gaucem nebo posteli a spala tam. Ale děti jsou zatím celkem malý, ještě bych počkala, třeba se objeví něco lepšího za rok, dva.
Vybrala bych větší. Už jen proto, že jak děti porostou, tak budou mít větší nároky na prostor. A 3+1 v paneláku se dá časem pěkně předělat. 2+kk nenafoukneš. A to sídliště je nějaké problémové?
A nešlo by udělat, že by jste spali v obýváku a děti měli pokojíček pro sebe? A kdybyste měli prohodit pokojíček a obývák? Asi bych šetřila nebo počkala na byt co se vám bude líbit víc. Chodit nikam jenom proto že to je větší A jinak se vám tam nelíbí…
I 2+kk by se dal rozdělit. Kamarádka takto měla byt 2+1. Velkou místnost rozdělenou na ložnici a obývák. Dítě mělo vlastní pokojíček. Samozřejmě záleží na metrové velikosti bytu. On i 3+1 může být menší než 2+kk.
Jinak bych šla asi do většího. Záleží na blízkosti MŠ, ZŠ, MHD apod.
Jak je 2kk velký? My máme 2+1 50m2 (+balkon + sklepy) a jsme tu se dvěma předškolními dětmi a nedávno jsme se rozhodli, že ještě minimálně 5 let zůstaneme.
U nás vyhrály klady (klid, zděná stavba, milí sousedé, nikdo nám nekouká do oken - z jedné strany park a z druhé strany školní družina - tam je přes den hluk, ale večer ticho a tma, nad námi už jen půda, blízko školka-doktor-obchody, škola v docházkové vzdálenosti a hlídkou u přechodu, na vyčištění hlavy máme chalupu, takže se občas rozdělíme a např. manžel se starším jede na chalupu a já s mladším zůstanu v bytě, domy mají i oboje prarodiče, takže je kam vypadnout. A v neposlední řadě dobrá dispozice a dost úložných prostor).
Všechny větší byty v okolí pro nás znamenají sice pokoj navíc, ale přijít o některé z výhod výše - většinou to soukromí, tzn. viděli by nám lidi do oken nebo bychom měli nad sebou další sousedy, cesta do školky/školy by zabrala denně víc času apod. Při představě, že to tu prodáme a chytneme sousedy nějaké metaláky nebo uřvané ožraly, nás jímala hrůza, zjistili jsme, že nám to za tu ložnici nestojí ![]()
Sla bych do většího. Sama bydlím v paneláku na sídlišti a nevadí mi to.
ale ve 2kk bychom se umackali.
@zrcadlo píše:
Jak je 2kk velký? My máme 2+1 50m2 (+balkon + sklepy) a jsme tu se dvěma předškolními dětmi a nedávno jsme se rozhodli, že ještě minimálně 5 let zůstaneme.
U nás vyhrály klady (klid, zděná stavba, milí sousedé, nikdo nám nekouká do oken - z jedné strany park a z druhé strany školní družina - tam je přes den hluk, ale večer ticho a tma, nad námi už jen půda, blízko školka-doktor-obchody, škola v docházkové vzdálenosti a hlídkou u přechodu, na vyčištění hlavy máme chalupu, takže se občas rozdělíme a např. manžel se starším jede na chalupu a já s mladším zůstanu v bytě, domy mají i oboje prarodiče, takže je kam vypadnout. A v neposlední řadě dobrá dispozice a dost úložných prostor).
Všechny větší byty v okolí pro nás znamenají sice pokoj navíc, ale přijít o některé z výhod výše - většinou to soukromí, tzn. viděli by nám lidi do oken nebo bychom měli nad sebou další sousedy, cesta do školky/školy by zabrala denně víc času apod. Při představě, že to tu prodáme a chytneme sousedy nějaké metaláky nebo uřvané ožraly, nás jímala hrůza, zjistili jsme, že nám to za tu ložnici nestojí
V podstatě souhlasím. Tady znám sousedy, školu a školku máme 5m od domu. Je tu hned les, máme počítat, že jsme spíš na vesnici. A to bydlime v Brně. Přestěhovat se by znamenalo 3+1 vyloženě na betonové sídlišti.
Zkrátka nevím, zda bychom si polepšili.
Na prd je, že máme velký pokoj a pak malý, kde je kuchyňský kout, takže jediné řešení je nechat velký pokoj dětem a maly nám, kde bychom spali na sedačce.
Syna letos čeká zápis do školy, takže se musíme rozhodnout rychle. Nechci, aby dojizdel nějakou dálku.
Taky mám 2+kk, akorát jsem tu sama s dcerou. Ona má pokojíček, já rozkládací sedačku v obýváku. Jednou měsíčně je tu na víkend i její otec, a už je nás tu moc…pravda, je to o zvyku. Ale i tak máte můj obdiv.
Na vašem místě bych dětem nechala pokojíček a udělala si spaní v obýváku,,,kamoška nechtěla sedačku, tak má vyklápěcí postel, přes den byste vůbec nepoznali, že je postel na zdi, je to úplně super.
O 3+1 bych se ale snažila, i já sama po něm pokukuju. Ale počkala bych, až bude něco v lepší lokalitě, nešla bych do něj jen proto, že je větší, když by se mi okolí nelíbilo. Nebo nešlo by vzít si hypotéku, malou, k těm penězům za Váš byt? Abyste nemuseli čekat…a pokud je v okolí něco pěkného.
@janulicek89 Ještě je dobré porovnat půdorysy. My máme fakt starý cihlák, ale uvažovalo se tady a je tu spousta možností, jak řešit úložné prostory. Když se dívám na půdorysy i o polovinu větších bytů, a chtěla bych tam rozstrkat stejné úložné prostory, jaké máme, tak se mi to u většiny nepodaří (protože jsou např. blbě řešené dveře, obří prosklené plochy, ty metry navíc jsou uprostřed koupelny a na záchodě a pak uprostřed centrální místnosti - což sice působí vzdušně, ale neumím si představit přestěhovat se do většího a zjistit, že tam nedám ani stávající skříně a jen mají děti větší koberec na hraní a v koupelně můžeme stát všichni 4 najednou (v té stávající fakt ne
) a na spaní teda nemusíme nic vyklápět nebo rozkládat.
Dost záleží, co je to za sídliště, může to tam být fajn, hodně zeleně, všecko v docházkové vzdálenosti, u nás jsem během pěti minut v přírodě hned ve třech různých směrech. Osobně je pro nás hodně důležité mít nějaký prostor uvnitř, přeci jen tam trávím většinu času a když jdu ven, tak ten kousek někam dojdu. Ale abych měla s mužem vlastní pokoj a děti taky, je pro mě dost zásadní otázka. Tak záleží, jak to máte nastavené vy, my z 2+1 prchali už v roce prvního dítěte.
@janulicek89 ja ti nevim, dnesni sidliste mne neprijdou ani trochu betonova, naopak maji vzorstou zelen, dobrou obcanskou vybavenost. Jen co bohuzel clovek neodstrani je prenos hluku v panelovem dobe a pak si nevybira sousedy. Pokud bych byla spokojena v mensim byte a mela prijemne okoli, zustala bych. Take zalezi na biorezimu tebe a tveho muze. Pokud ho mate podobny, tak vam spani v obyvaku vubec nemusi vadi. Jasne, pokud ty chodis spat v 10 a muz ve 2, pripadne delate denn/nocni, tak to jiz problem je.
@ugluk vid? To na tom tvem miste bydliste obdivuji. Do „lesu“ kousek na kazdou stranu, i ta voda je v dochazkove vzdalenosti. Jen si musi clovek sednout se sousedy a to pri koupi bytu vzdy loterie.