Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Ahoj, mám třítýdenního chlapečka, už během těhotenství jsem se rozhodla pro látkovky, nakoupila jsem klasické čtvercovky (Kikko Lux), separačky, PULky (Imse Vimse a Popolini) a po příchodu z porodnice jsem ho do nich slavnostně zabalila
Jenže do dvou dnů se mu objevily opruzeniny, ne nějak moc, ale radost jsem z toho rozhodně neměla, zkusila jsem tedy dát zpátky jednorázovky a opruzeniny zmizely. Po pár dnech jsem látkovky zkusila znovu, ale opakovalo se to, tak teď i nadále používám jednorázovky, ale radost z toho nemám. Přitom jsem přebalovala co dvě hodiny, prdelku nechávala větrat, poctivě mazala Rybilkou…plenky byly vyvařené, vyžehlené…fakt nevím, kde „soudruzi z NDR udělali chybu“
Poradí nějaká zkušená látkařka?
já bych zkusila častěji přebalovat…miminka čůrají celkem dost
já se snažím přebalovat co hodinu, samozřejmě pokud nespí. A v čem pereš?
ještě mě napadlo, zkoušela jsi třeba fleesové separačky? udrží prdelku víc v suchu ![]()
casteji prebalovat, klidne po ucurnuti, vetrat dele, omyvat vodou, poradne vysusit, zminovane separacky
a prat v komercnich jemnych ci sensitive nebo nejakych eko
urcite se to zlepsi
casteji prebalovat, klidne po ucurnuti, vetrat dele, omyvat vodou, poradne vysusit, zminovane separacky
urcite se to zlepsi
urcite se to zlepsi
Kdysi jsem prala pleny jen ve strouhaném mýdle,prášek na prádlo někomu vadí at je jakýkoliv.
Taky doporučím častěji přebalovat. na spaní ne, to moc nečurají. ale bdělí skoro pořád. já v bdělém stavu nechávám s holým zadkem na nepropustné podložce, vyměnuji čtverce pod zadkem. za hodinu čurá třeba 5×.
Jink mej pod tekoucí vodou, to pomáhá nejc¨víc.
Kdyby problém přetrvával, tak se chvíli na látku vybodni a zkus za pár týdnů.
Jaké máš separačky?
Jinak doporučím také měnit, omývat jedině pod tekoucí vodou, větrat a vydržet ![]()
Alpaka: no je vidět, že máš holčičku, já nechat prďolu takhle válet, tak mám zlitou celou postýlku ![]()
A taky doporučuji mýt pod vodou. Mě se tedy separačky moc neosvědčily, přišlo mi, že z nich byl odřenej. Jedeme bez a v pohodě…
Saxana22 píše:
Alpaka: no je vidět, že máš holčičku, já nechat prďolu takhle válet, tak mám zlitou celou postýlkuA taky doporučuji mýt pod vodou. Mě se tedy separačky moc neosvědčily, přišlo mi, že z nich byl odřenej. Jedeme bez a v pohodě…
Musíš dávat na bříško.
![]()
Taky jsem separačky zrušila.
Ahoj,já sice nelátkuje,ale mě se teda na zadeček vůbec neosvědčila Rybilka - dokud byly „ideální podmínky“,tak docela dobré,ale v okamziku kdy měl malej průjem a nebo byl v jedné plence dyl jak dvě hodiny,tak byl hned opruzelej. Vyměnila jsem jí za Sudocream a Johnsna tu řadu s olivovym olejem a je to v pohodě. Takze bych ještě zkusila jiny krém - přijde mi,ze Rybilka „nezvládá krizové situace“ a přeci jenom v látkové plíně je to pro zadeček náročnější nez v jednorázovkách
![]()
u nas byl take problem s vyrazkou, ted jsem se k plenam vratila ,ale bez separacek a je po problemu, jinak mazeme mesickovoyu weledou
My to měli opačně, v látkovkách v pohodě, v papírovkách okamžitě ne opruzeniny, ale rovnou dermatitida co jsme léčili i několik týdnů ![]()
Určitě to chce přebalovat častěji, omývat pouze vodou, vlhčený ubrousky (a to mluvím i o těch bez parfemace) ne každému dítku dělají dobře, Rybilku jsem taky musela zrušit, víc nám vyhovoval již zmiňovaný Sudocream ![]()
Problém nemusí být přímo v plenkách, může to být i kalhotkama, já mám nejraději vlňáčky a v létě mi přijdou i pro dětský zadeček nejlepší, jsou krásně prodyšné, udržují nízkou teplotu takže se dítko nezapaří a když pak děti hodně čůrají, tak jsou i nejlepší co se týče nepropustnosti
Naše malá už je skoro bez plen, ale na noc musíme dávat a ráno ždímu, no a vlňáčky to krááásně udržejí že na pyžámku nemá jediný mokrý flíček
nevím jak je to s těma „z obchodu“, já jsem si jich doma napletla dostatek
a když jsme měli tu dermatitidu, tak mi malá vůbec nesnesla PULky, musela jsem dávat jen ty vlňáky… Samozřejmě že PULky jsem používala a ven používám stále, ale až malou odplenkuji, tak si nechám jen 1 a zbytek prodám a bude-li další dítko, tak pojedeme jen na vlňácích ![]()