Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@BohunkaP píše:
![]()
Dceru bys taky nechala obřezat? Taky se to přece „ze zvyklostních důvodů“ dělá… tak pohoda, ne?
Promiň, ale to je fakt docela rozdíl ![]()
@Julča001 píše:
Promiň, ale to je fakt docela rozdíl
A v čem přesně? V podstatě jde o stejnou část těla. Jediný důvod k odstranění (pokud to není zdravotní komplikace jako záněty) je kulturní zvyklost a případně tedy nějaká ta zvýšená hygiena. A to je jak u mužů, tak u žen ![]()
@Julča001 píše:
Není. Pořád je to nevratný zákrok na intimních partiích, o které naprosto zcestně rozhodne rodič a dítěti nedá šanci rozhodnout o svém těle.
@Julča001 píše:
Nevidím v tom vůbec žádný podstatný rozdíl - kromě toho, že chlapovi to do budoucna nebude působit takové zdravotní problémy jako ženě.
Jinak je to nevratný zásah, o kterém by si měli rozhodovat muži sami - rodiče pouze v případě, že je to ze zdravotního hlediska naprosto nezbytné.
Ale je to věc názoru, nemám v úmyslu se na toto téma hádat.
@unuděná píše:
A v čem přesně? V podstatě jde o stejnou část těla. Jediný důvod k odstranění (pokud to není zdravotní komplikace jako záněty) je kulturní zvyklost a případně tedy nějaká ta zvýšená hygiena. A to je jak u mužů, tak u žen
No důvod je stejný, ale není stejný výsledek. Možná mi chybí informace, ale myslím si, že po mužské obřízce obvykle nejsou přetrvávající bolesti, problémy s močením, zarůstáním, nikdo je nesešívá a zase nepáře, když mají porodit. Obřezaný muž může normálně a bezbolestně souložit a mít orgasmus, u žen např. s faraónskou obřízkou je dokonce cílem, aby nic takového nezažívaly.
@BohunkaP píše:
Nevidím v tom vůbec žádný podstatný rozdíl - kromě toho, že chlapovi to do budoucna nebude působit takové zdravotní problémy jako ženě.Jinak je to nevratný zásah, o kterém by si měli rozhodovat muži sami - rodiče pouze v případě, že je to ze zdravotního hlediska naprosto nezbytné.
Ale je to věc názoru, nemám v úmyslu se na toto téma hádat.
No to je právě ten nejpodstatnější rozdíl.
@unuděná píše:
A předkožka musí dělat problém? Ne, prostě si tu jen obhajuješ nevratný zdravotní zákrok, který není vůbec nutný, potřebný a pro spoustu mužů (a žen!) vůbec chtěnýJen proto, že máte v rodině obřezané chlapy do čtvrtého kolena. Pecka fakt.
já se neobhajuji, vaše soudy mi můžou být u sedínky, jen říkám, že to tak prostě máme, podle mě jsou v tom výhody, doktor z urologie s tím problém nemá, ještě mi přednesl všechny výhody, tak nevím, co se do mě tady navážíte… kdyby mělo dítě odstáté uši taky bych mu je nechala přišít a nečekala, jak se rozhodne až vyroste, nebo třeba 6. prst to samé, atd…
@welovefashion píše:
nemusí, u svých dětí se může rozhodnout jak chce, ale my za své děti děláme rozhodnutí každý den, taky se jich neptáš, jestli se chtějí nechat očkovat, prostě to za ně rozhodneš…
to samé se školou, školkou, nemocí…
Tak je to na každém rodiči a samozřejmě každý na to má svůj názor… já bych to třeba, k tomu co jsi uvedla, nepřirovnávala. Přirovnávat očkováni k chirurgickému zákroku, který vůbec není nutný.. asi bych nedokázala v něčem takovém rozhodnout za potomka. Brala bych to tak, že se musí rozhodnout sám o tom, co mu na těle bude chybět.. jestli ji chce a nebo půjde ve stopách tradice rodiny…
@Julča001 ale ona se nedělá jen faraonská obřízka. To je extrém. Přesto je ženská obřízka zakázána obecně, bez ohledu na její rozsah. A tady je paralela s obřezáním dětí mužského pohlaví jasná.
@welovefashion píše:
já se neobhajuji, vaše soudy mi můžou být u sedínky, jen říkám, že to tak prostě máme, podle mě jsou v tom výhody, doktor z urologie s tím problém nemá, ještě mi přednesl všechny výhody, tak nevím, co se do mě tady navážíte… kdyby mělo dítě odstáté uši taky bych mu je nechala přišít a nečekala, jak se rozhodne až vyroste,nebo třeba 6. prst to samé, atd…
Až na to, že předkožka je něco, s čím se rodí každý chlapec a má svůj účel narozdíl od různých vývojových vad a deformací. Ty uši bys dítěti nechala přišít přesně kdy? Ještě v porodnici? V roce věku? Ve školce? Před nástupem do školy? No nejspíš tehdy, až se zmíní, že mu to vadí, že?
A totéž s tou předkožkou. V době, kdy chlapec sexuálně nežije, má ochrannou funkci ![]()
@welovefashion urologie je chirurgický obor, jasně že si rádi kuchnou.
@unuděná píše:
Až na to, že předkožka je něco, s čím se rodí každý chlapec a má svůj účel narozdíl od různých vývojových vad a deformací. Ty uši bys dítěti nechala přišít přesně kdy? Ještě v porodnici? V roce věku? Ve školce? Před nástupem do školy? No nejspíš tehdy, až se zmíní, že mu to vadí, že?A totéž s tou předkožkou. V době, kdy chlapec sexuálně nežije, má ochrannou funkci
Ne nechala bych je přišít miminku, preventivně, nečekala bych až seu začnou smát…a předkožka žádný důležitý účel nemá, fakt ne…
@JanaDaR píše:
@Julča001 ale ona se nedělá jen faraonská obřízka. To je extrém. Přesto je ženská obřízka zakázána obecně, bez ohledu na její rozsah. A tady je paralela s obřezáním dětí mužského pohlaví jasná.
To je jedno, už jen to, že tenhle extrém existuje jen u žen a u mužů ne, to dělá nesrovnatelným. A ten důvod je, aby žena byla čistá, věrná a krásná. U mužů to těžko tak bude.
@JanaDaR píše:
Jinak kterou z nich považuješ za tu mírnější a chtěla bys ji? Já ani jednu.
@welovefashion píše:
Ne nechala bych je přišít miminku, preventivně, nečekala bych až seu začnou smát…a předkožka žádný důležitý účel nemá, fakt ne…
Tak k tomu už nemám co říct. Tvým dítětem bych opravdu nechtěla být.