Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@BohunkaP píše:
No… čili pouze potvrdili, že je to proveditelné - ale zcela jistě to nedoporučili. O tom, že ano, si jednou přesvědčuj svého syna, jestli se na to zeptá.Jak nejsem příznivcem takových oficiálních postupů, tak na lékaře, který by takový zákrok u dítěte bez zdravotní indikace doporučil, bych šla osobně podat stížnost.
Tím tuto diskusi také opouštím, protože z Tvé přihlouplé argumentace a z Tvého přístupu k věci se mi dělá doslova fyzicky nevolno.
no jo jiný názor je pro Vás problém, tak třeba tady
https://www.uroklinikum.cz/…-cirkumcize/
doporučili mi ji jako prevenci, já fakt nevím, že máte všichni problém s porozuměním textu, no opouštím též, protože jiný názor je tu prostě problém.
@Snorlaxik píše:
Funkce předkožky jsou:
Ochrannéudržuje správnou vlhkost a teplotu v oblasti žaludu
chrání před poraněním
u kojence chrání glans (žalud) před stolicí
produkcí ochranného lyzozymu s antibakteriálním účinkem také chrání před inekcí
buňky předkožky produkují cytokiny a interlekin-1 stimulující buňkovou imunitu – významnou složku imunitní odpovědi organismu
Sexuální
oni jsou výhody i nevýhody na obou stranách, já bych ti mohla klidně přidat např. menší riziko Pohlavně přenosných chorob, rakoviny,
Pod předkožkou se hromadí smegma, což je bílý produkt složený převážně z odloupnutého epitelu, buněčné tkáně produktu mazových žláz pohlavního orgánu. Smegma je ideálním místem pro růst bakterií, což následně může způsobovat nepříjemný zápach. Po obřízce nemají šanci bakterie šanci.
@welovefashion píše:
oni jsou výhody i nevýhody na obou stranách, já bych ti mohla klidně přidat např. menší riziko Pohlavně přenosných chorob, rakoviny,Pod předkožkou se hromadí smegma, což je bílý produkt složený převážně z odloupnutého epitelu, buněčné tkáně produktu mazových žláz pohlavního orgánu. Smegma je ideálním místem pro růst bakterií, což následně může způsobovat nepříjemný zápach. Po obřízce nemají šanci bakterie šanci.
Výhody a nevýhody předkožky by si měl nastudovat v dospělosti sám tvůj syn. A ne že ty a tvůj manžel rozhodnete za něj a zmrzačíte ho kvůli ujetý rodinný tradici.
@JanaDaR píše:
@Julča001 tos to tady ale už fakt postavila na hlavu. Notabene, je zcela známo, že jsou muži a není jich úplně málo, kteří po obřízce problémy mají. Ona má ta předkožka dost nervových zakončení.
Na tom obrázku samozřejmě nemáš tu nejlehčí formu.
To jsem myslela, že je typ I a, tak v tom případě mě pouč, co je ta nejlehčí. Protože pokud se neodřízne vůbec nic, tak to pak asi není obřízka.
@welovefashion protože větší kontrola. Promiň, ale tak jak to podáváš ty, tak to se zdravím nic nemá, jenom se zaslepeností rodičů. Jako snažit se předat své tradice - ok. Ale tělesně mrzačit malé dítě, to je fuj. A co si o tom myslí WHO - je šumák a také nechce se mi hledat, jestli říkáš pravdu.
Můj manžel obřízku má, dělali ji v jeho 8m. Nakolik to bylo nutné, nevím, ale zmrzačení to je. Jak bych to elegantně řekla… je tam dolu méně citlivý. Svému dítěti bych tohle dobrovolně bez zdravotní indikace nikdy neudělala.
A chránění před přenosem nemoci na partnerku - no promiň. Snad je v dnešní době normální dodržovat základní hygienu… a tělo ženy se zdravou imunitou HPV virus zlikviduje tak do 5 minut, ale to je jiné téma.
@Anonymní píše:
@welovefashion protože větší kontrola. Promiň, ale tak jak to podáváš ty, tak to se zdravím nic nemá, jenom se zaslepeností rodičů. Jako snažit se předat své tradice - ok. Ale tělesně mrzačit malé dítě, to je fuj. A co si o tom myslí WHO - je šumák a také nechce se mi hledat, jestli říkáš pravdu.Můj manžel obřízku má, dělali ji v jeho 8m. Nakolik to bylo nutné, nevím, ale zmrzačení to je. Jak bych to elegantně řekla… je tam dolu méně citlivý. Svému dítěti bych tohle dobrovolně bez zdravotní indikace nikdy neudělala.
A chránění před přenosem nemoci na partnerku - no promiň. Snad je v dnešní době normální dodržovat základní hygienu… a tělo ženy se zdravou imunitou HPV virus zlikviduje tak do 5 minut, ale to je jiné téma.
S tou menší citlivostí máš pravdu, ten žalud je prostě „zvyklej“ na stimulaci už jen třením o trenýrky. Takže na jednu stranu třeba sice dýl vydrží, ale někdy to může být kontraproduktivní.
@welovefashion Hele nehoupej nás tady. Nevěřím, že ti nějaký český doktor doporučil obřízku jako prevenci. To možná v USA, tam se to dělá běžně. Ale automaticky taky ne.
@divine woman píše:
@welovefashion Hele nehoupej nás tady. Nevěřím, že ti nějaký český doktor doporučil obřízku jako prevenci. To možná v USA, tam se to dělá běžně. Ale automaticky taky ne.
To víš, že nedoporučil. Maximálně tak na její dotazy, zda by mu to udělali z preventivních a náboženských důvodů odpověděli, že ano
Pokud by se zeptala, jestli by jí to doporučili jako prevenci zánětů a přenosu různých nemocí, tak by kladně odpověděla tak maximálně nějaká pediatrička těsně před důchodem a doufám, že ani ta už ne.
@welovefashion píše:
vědomě nemrzačíme, podle WHO není mužská obřízka mrzačením, to že ty máš jiný názor je tvůj problém, řídím se doktory, ti s tím problém nemají…
Ani tisíc WHO dohromady není chytřejší než příroda…
@welovefashion píše:
oni jsou výhody i nevýhody na obou stranách, já bych ti mohla klidně přidat např. menší riziko Pohlavně přenosných chorob, rakoviny,Pod předkožkou se hromadí smegma, což je bílý produkt složený převážně z odloupnutého epitelu, buněčné tkáně produktu mazových žláz pohlavního orgánu. Smegma je ideálním místem pro růst bakterií, což následně může způsobovat nepříjemný zápach. Po obřízce nemají šanci bakterie šanci.
hele, víš, že to smegma se tvoří i žen, že jo? Taky si kvůli tomu necháš udělat obřízku? Nestačilo by večer toho „lulina“ (btw. hroznej výraz) prostě opláchnout vodou? Taky si asi večer pysky umyješ, ne? A ten argument s pohlavními nemocemi…pokud se tvůj syn potká s partnerkou s pohlavní nemocí, tak mu ta absense předkožky bude úplně prd platná.
@divine woman @unuděná @Amalthea fakt jsem netušila, jak může toto někoho pobouřit, když byl syn miminko, tak jsem se ptala jeho pediatričky i následně na té urologii, že přítel by chtěl synovi nechat udělat obřízku a že bych tedy chtěla vědět, co a jak to obnáší, jaká jsou rizika výhody.. doktorka mi řekla, vyhody nevýhody a že proti tomu nic nemá(chodí jí tam hodně cizinců) a odkázala mě na urologii, tam jsme byli na konzultaci a doktor říkal, že to cizinci nechávají dělat dětem často, někdy už i v porodnici, řekl, že by ještě chvíli počkal, a že až budeme chtít, tak ať se ozveme, že se jedná o jednoduchý zákrok, no pak jsem ještě konzultovala na jedné klinice, kde to dělají bez následné hospitalizace, tam to vysloveně doporučovali… nikdy mi žádný doktor neřekl proboha hlavně to ne…tak opravdu nevím, proč je to pro někoho takové haló
A popravdě si myslím, že spíš než, aby mi vyčítal syn, že jí má, tak by mi naopak vyčítal, že jí nemá, když jí má táta i poloviční brácha…
@BrnackaM píše:
hele, víš, že to smegma se tvoří i žen, že jo? Taky si kvůli tomu necháš udělat obřízku? Nestačilo by večer toho „lulina“ (btw. hroznej výraz) prostě opláchnout vodou? Taky si asi večer pysky umyješ, ne? A ten argument s pohlavními nemocemi…pokud se tvůj syn potká s partnerkou s pohlavní nemocí, tak mu ta absense předkožky bude úplně prd platná.
no neshodneme se, u těch pohlavních nemocí a rakoviny je to prokázané, že s absencí předkožky je těch nemocných daleko méně, navíc ten HPV pak neroznáší dále, ale já to nikomu nevnucuju, jen říkám jak to máme my a že obřízka prostě není konec světa, jak si tu někdo myslí…
@welovefashion píše:
no neshodneme se, u těch pohlavních nemocí a rakoviny je to prokázané, že s absencí předkožky je těch nemocných daleko méně, navíc ten HPV pak neroznáší dále, ale já to nikomu nevnucuju, jen říkám jak to máme my a že obřízka prostě není konec světa, jak si tu někdo myslí…
zdroj nějaké relevantní studie?
@welovefashion píše:
@divine woman @unuděná @Amalthea fakt jsem netušila, jak může toto někoho pobouřit, když byl syn miminko, tak jsem se ptala jeho pediatričky i následně na té urologii, že přítel by chtěl synovi nechat udělat obřízku a že bych tedy chtěla vědět, co a jak to obnáší, jaká jsou rizika výhody.. doktorka mi řekla, vyhody nevýhody a že proti tomu nic nemá(chodí jí tam hodně cizinců) a odkázala mě na urologii, tam jsme byli na konzultaci a doktor říkal, že to cizinci nechávají dělat dětem často, někdy už i v porodnici, řekl, že by ještě chvíli počkal, a že až budeme chtít, tak ať se ozveme, že se jedná o jednoduchý zákrok, no pak jsem ještě konzultovala na jedné klinice, kde to dělají bez následné hospitalizace, tam to vysloveně doporučovali… nikdy mi žádný doktor neřekl proboha hlavně to ne…tak opravdu nevím, proč je to pro někoho takové halóA popravdě si myslím, že spíš než, aby mi vyčítal syn, že jí má, tak by mi naopak vyčítal, že jí nemá, když jí má táta i poloviční brácha…
To jako fakt? U nevratného zásahu do jeho těla, který se dá udělat vždy, pokud by o to stál, až se bude moci sám rozhodnout?
to je hodně pokřivená úvaha. Alibistická.
@welovefashion proc by ti mel syn vycitat, ze nema obrizku??
V momente, kdy by o to stal, at na ni klidne jde, to ti i tady posveti snad uplne kazdy
my se tu bavime o tom, ze to udelas diteti bez toho, aby ono o to stalo a znalo pro a proti. To je sakra velky rozdil
navic nikdo si nemysli, ze obrizka je konec sveta. Jen je to proste konec neceho, o cem si ma clovek rozhodovat sam.
Jak by se ti libilo, kdyby tvoji rodice treba usoudili, ze mit deti je zbytecne, stoji to moc penez a hrozi umrti pri porodu, a nechali te v batolecim veku sterilizovat?
je to absurdni prirovnani, ale tve smysleni je absurdni cele, takze to treba pochopis snaz.