problém s příkrmy

27305
22.5.10 07:44

problém s příkrmy

ahoj maminky,
chtěla bych se zeptat na vaše zkušenosti. Totiž my jsme nějak ustrnuli na jednom v podstatě neměnném příkrmu.
Od uk. 5. měsíce jsem zavedla zeleninu, ze začátku dlabal pěkně, pak měl asi týdenní krizi, teď se zase rozjedl, sní tak 150-180 g zeleniny s masem. Je to velmi hustá kaše, v podstatě v ní stojí lžička, umixovaná ze zeleniny. Problém je v tom, že tu zeleninu v podstatě neobměňuju - vždy má mrkev-brambor-pastinák-králičí maso a pak v tom buď květák nebo brokolici. To je celé, jí to a já mám strach, že když to změním, bude mít zas krizi. Chci, aby zeleninu jedl, protože mimo to vypije cca 500-600 ml UM (5× denně 100-120 ml) a to je vše, co mi sní.
Před 14 dny (uk. 6. měsíc) jsem chtěla zavést ovoce a velké fiasko, otřásá se nad jablkem, hruškou, banánu pár lžiček, mrkve s jablkem pár lžiček a to ho musím šidit, aby pusu otevřel, ale pak to normálně spolkne, jen tu pusu nechce otevřít.

Dotazy:
1. Měníte zeleninu často? Dáváte víc druhů nebo třeba tři a druhý den jiné tři, apod.? Je chyba, že mu to v podstatě neměním, mám to zkoušet?
2. Jak úspěšně zavést ovoce?

Vzhledem k tomu, že pije tak málo mlíka, strašně se bojím, aby ještě toho mlíka neubylo. Přes den do něj doslova naliju tak 100-140 ml čaje, víc tekutin prostě nemá. Polévku ze zeleniny dělat nechci, přijde mi, že ta kaše je hutnější a chutná mu a aspoň má nějaké kalorie než z řídké polévky. Když na svačinu sní pol. lžíci ovoce, pak už mlíko nechce a vydrží mu to do oběda a tím pádem má přes den třeba jen 450 ml mlíka.

Pořád jen řeším jeho jídlo a pití a vůbec si miminko neužívám… jenže se o něj bojím, aby dostatečně jedl a pil, kolikrát mu dodávám ještě mlíko po lžičce, aby nějaké měl, když má jen jeden zeleninový příkrm a ostatní se nedaří :cry: :cry:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1180
22.5.10 07:57

Mary: já střídám osvědčené, s tím, že čím je starší, tak pokaždé přidám nějakou novou chuť. Co se týče zeleniny a masozeleniny, tam je to naprosto bez problémů. S ovocem jsme na tom stejně, nechutná. Teď jsem zkusila to 100% ovoce od Hami - hrušku a snědla to celý, nicméně asi pro to, že to bylo něco nového, myslím, že zbytek si zase můžu strčit…:-). Doktorka se divila, že odmítá ovoce a zeleninu dává s chutí, ale jak sleduju zdejší diskuze, tak to není nic vyjímečného. Sem si řekla, že nutit jí to nebudu, počkám až vyroste něco na zahrádce a zkusím tohle, třeba to bude sladší a lepší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17226
22.5.10 08:51

Mary, snad tě trošku uklidním.
Začnu s ovocem - Kuba absolutnšě odmítá banán samotný i s čímkoliv smíchaný, jablíčko nebo hrušku mu vždy rozstrouhám na takovém tom struhadle „lodička“ z našeho mládí a přidávám do přesnídávky, protože samotné syrové ovoce nechce :nevim:
Zelenina - dávám brambora nebo rýže + mrkev, špenát, cuketa, květák, brokolice, zelené fazolky, a teď přidávám trošku kedlubny. Střídám to podle toho, co se mi podaří sehnat pěkného v obchodě. Ale mrkev a fazolky mám vždy v zásobě v mrazáku :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27305
22.5.10 09:13

Já zatím zkouším skleničky od Hami, první lžička jablko, hruška, banán teda jsem mixovala syrový normální a teďka zkouším jablko-mrkev, taky Hami, přijde mi to chuťově lepší než čisté jablko. Aspoň se neotřásá, ale taky to nejí, jen když pootevře pusu a mně se podaří zašoupnout lžičku. O nějakém baštění plné dávky místo mlíka nelze mluvit ani náhodou.
Si říkám, že když to budu zkoušet, zvykne si, ale už mi to přijde dlouho, že by si už zvyknout mohl :-) v zelenině jsme byli na téměř plné dávce za týden, tak mě to ovoce dost dostalo, navíc všude píšou, jak to děti mají rády, jak je sladké, apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1180
22.5.10 09:17

jo, tak s tím ovocem je to přesně, jak jsem říkala. Zkoušela jsem druhou dávku a blééééé :-P , nejde to ani „násilím“, drží tu pusu pevně a tváří se, že je to otrávený, vzdávám to, jdu udělat nutrilon :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10052
22.5.10 09:35

klárka také plive všechno všechno ovoce, vůbec nic jí nechutná, až včera jsem koupila jablko merkewv tak to baštila, ale díky té mrkvi, moje doktorka mi poradila, abychsi koupila bílý jogurt a dvě lžičky přimíchala do přesndávky a opravduto funguje, Jinak ohledně té zeleniny, se snažím kupovat všechny možný druhy, až na špenát ten nemusí, zřejmě asi vaříš ale tvůj dotaz jsem nekaj nepobrala protože jestli máš strach že se mu chutě přejí tak mu tam zařad prostě novou chut :nevim:

a navíc můžeš to králičí maso vymenit za kuřecí, za krůtí, nebo za telecí

taky mám fígl jakdo klárky aspon trochu toho ovoce nacpat, že jí rozzesmívám, aby oteřela pusinku, a vždycky jí tam hned šoupnu lžičku, snad mi to jednou odpustí :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sophinka
22.5.10 09:59

u nás doma jsou -tedy byli samí nejedlíci. vypozorovala jsem , že jedli víc ,když bylo jídlo doma připravované-ty kupované moc nechtěli. Zeleninu jsem smíchala všechnu do polévky-brambor,květák,mrkev,kedlubnu,co prostě bylo doma plus nějaký pousík masa . holky snědly do deseti lžiček :lol: al eje jim 9 let ,6 let ,4 roky a přežily ve zdraví . Stellinka to je jiná ta je jak kyselina sní všechno :lol:

• Citovat
  • Upravit
27305
22.5.10 10:07

„zřejmě asi vaříš ale tvůj dotaz jsem nekaj nepobrala protože jestli máš strach že se mu chutě přejí tak mu tam zařad prostě novou chut :nevim: “

Vařím napůl - mrkev, květák a brokolice jsou ze skleniček. Nebojím se, že by se přejedl starých chutí, ale že přestane jíst, jakmile ucítí nové, proto se bojím, když tak pěkně jí, rozšířit sortiment :-) Kuře jsme začali, to mu moc nešlo a s králíkem se právě dost rozjedl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1180
22.5.10 10:42

Zuzko, ten jogurt se jeví jako dobrý nápad. Jaký bych mohla konkrétně podat pět a půl měsíčnímu miminku? Já bych si hrozně přála, aby Elinka trošku víc papala a nevím, jak na to. Včera jsme u doktorky zjistily, že nepřibrala za 14 dnů ani gram , přitom jí, ale podle mě málo :-? . Doktorka jí vyšetřila a říkala, že je v pořádku, že za to asi můžou, právě vyrážející, zuby. Ale prej máme stejně přidat na jídle, no jo, ale jak?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27305
22.5.10 11:13
zuzka.mamka píše:
taky mám fígl jakdo klárky aspon trochu toho ovoce nacpat, že jí rozzesmívám, aby oteřela pusinku, a vždycky jí tam hned šoupnu lžičku, snad mi to jednou odpustí :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Tak takových fíglů bych mohla sypat z rukávu…jenže on do jednoho, max. dvou dnů všechno prokoukne, takže se např. směje se rtíky u sebe, když vidí lžičku. Na moje dřív extra rozesmívací ksichty se max. po usměje. Šidím ho teď třeba kukuřičnou křupkou, otvírá na ni pusu, šup tam lžičku a tak po deseti lžičkách mléka dostane kus křupky. Kousátka, na ty taky otvírá, resp. otvíral, ty taky prokoukl. Jsem zvědavá,jak dlouho vydrží křupka… do zítra? :-( Nejlepší je, když jsou na to dva, jeden šidí, druhý číhá se lžičkou, jenže to je u nás jednou z pěti jídel :-(
jak píše Zuzka, snad mi to odpustí a snad ho tím nenaučím něco špatného… ach jo, jenže jak to do něj nacpat, jak píše Eva?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27305
22.5.10 11:17
eva76 píše:
Zuzko, ten jogurt se jeví jako dobrý nápad. Jaký bych mohla konkrétně podat pět a půl měsíčnímu miminku? Já bych si hrozně přála, aby Elinka trošku víc papala a nevím, jak na to. Včera jsme u doktorky zjistily, že nepřibrala za 14 dnů ani gram , přitom jí, ale podle mě málo :-? . Doktorka jí vyšetřila a říkala, že je v pořádku, že za to asi můžou, právě vyrážející, zuby. Ale prej máme stejně přidat na jídle, no jo, ale jak?

Zuby mě taky napadly, máme asi 14 dnů první a druhý se podle mě rýsuje vedle, ale rýsuje se pořád stejně už deset dnů a nic. Ale při zubech se spíš nejí příkrmy, jenže on zeleninu jí, nejí mléko :-( a ovoce.
Jogurty jsou velmi vychvalované na začátek tyhle: čistá bílá Hollandia nebo Choceňský, jsou prý poctivé, žádná odtučněná řidina, a kvalitní. Tak do těch půjdu a zkusím. Ještě mě napadlo, nalít do ovoce trochu UM.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12978
22.5.10 11:22

Mary - tak do těch osvědčených zelenin přimíchej jen jednu novou - to nebude tak cítit a uvidíš..
Já myslím, žekdyž už se takhle rozjedl, tak to nebude bojkotovat..
U nás je to také stále dokola - nejvíce brambor, mrkev, květák, brokolice - to je nejoblíbenější varianta.. Ale nabízím i řepu, špenát, hrášek ,kukuřici, fazolky, petržel..rýže, těstoviny
Určitě to vyzkoušej - myslím, že se toho moc nestane..

Ovoce nám také asi 2 m odmítala - nejvíce chutnala hruška - nebyla tak kyselá ..
Všechno příjde neboj - jste teprve na začátku. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1180
22.5.10 11:22

Mary: choceňský jo? Ten doma zrovna máme :think:

Jinak k těm fíglům, u nás je to stejné, co bylo vtipné před půl hodinou, už není vtipné teď :mrgreen: . Občas děláme to, že přítel hraje na kytaru a já krmím, ale to pomáhá, když se vzteká, když nechce, tak prostě nechce, ten jogurt vyzkouším :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10052
22.5.10 11:50

mě doktorka řekla abch koupila normálně aktivii, moje klárka má 6 měs. ta se mi nějak nezdála tak jsem koupila jogurt od olmy revital s nějakými probiotickými kulturami, normálně jsem jí zamíchal dvě lžičky do přesnídávky a zbaštila to v pohodě

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27305
22.5.10 12:32
zuzka.mamka píše:
mě doktorka řekla abch koupila normálně aktivii, moje klárka má 6 měs. ta se mi nějak nezdála tak jsem koupila jogurt od olmy revital s nějakými probiotickými kulturami, normálně jsem jí zamíchal dvě lžičky do přesnídávky a zbaštila to v pohodě

A předtím ti tu ovocnou přesnídávku jedla i bez jogurtu nebo ji snědla až s tím jogurtem?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1 Good Sleep

• (4.7) + 729 recenzí

2 Pokračovací mléko

• (5) + 213 recenzí