Problém s ročním dítětem

Napsat příspěvek
Velikost písma:
4153
30.8.19 16:36

Tak moje dcery ani jedna v roce nechodily ani nemluvily. Nejvic je bavily nehracky-pet lahve, noviny, papiry od darku, presypani ryze v ruzne velkych nadobach, pet vicka a prendavani lzici, obrazky zviratek a vychazky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1428
30.8.19 16:41

Když byl synovi rok tak jsem tady zakládala diskuzi že „zlobí“ no nezvládla jsem ani uvařit, protože se mu nelíbilo, že se mu nevenuju. Rady tady byly ať ho dám na linku a vaří se mnou, no to by se při svém temperamentu asi prizabil. Nebo nosítko atd. No to je jedno dnes mu je 2,5 a každý mi říká jak krásně mluví a že mu je rozumět. Mno ale nikdo neví že v květnu jsme měli slovní zásobu tak 20 slov, prostě to přišlo že dne na den ani nevím kdy…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.8.19 16:46

@krukynka
Ano, první a poslední. Člověk nic neudělá, Protoze mu nyní přišlo zábavné se zaklanet a kdybych u něj nebyla, tak si fakt ublíží. Navíc jak jsem na něj sama a na starost x věci, tak to má jedinou výhodu. Za 4 měsíce 17kg dole. Jinak někdo tady zmiňoval společné vaření? Což si neumím představit… Jinak to srovnávání, tak když to slyšíte že všech stran, tak je to frustrujici…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
30.8.19 16:54
@Anonymní píše:
@krukynka
Ano, první a poslední. Člověk nic neudělá, Protoze mu nyní přišlo zábavné se zaklanet a kdybych u něj nebyla, tak si fakt ublíží. Navíc jak jsem na něj sama a na starost x věci, tak to má jedinou výhodu. Za 4 měsíce 17kg dole. Jinak někdo tady zmiňoval společné vaření? Což si neumím představit… Jinak to srovnávání, tak když to slyšíte že všech stran, tak je to frustrujici…

Můj první syn je silně nadprůměrný. V roce používal asi 5 slov. Chodil, rozuměl a stačilo naznačit.
Srovnání bylo hodně. Od babiček, od kamarádek.
Beru je jako 2 rozdílné osoby a prostě nesrovnavam. To bych se musela zbláznit. Starší v 5 letech četl, počítal… Mladší neumí ve stejném věku ani barvy, napočítá do 5… Starší vydržel sedět, mladší je jak prskavka. Do toho je velký, tak mu hádají i o 3 roky víc.
Já od 1,5 roku slyšela ze všech stran, že bude autista. Není.
Chce to vyfiltrovat. Pokud budeš vnímat jen to lepší, tak to bude celé najednou vypadat lépe. Teď zbytečně vnímáš to negativní.
Edit: Silně nadprůměrný spíš v motorice, on od půl roku stal a v 7 měsících chodil kolem nábytku. Mluvení mi přišlo slabší. Ale v roce a půl používal 80 slov.

Příspěvek upraven 30.08.19 v 17:09

• Citovat
  • Upravit
4507
30.8.19 17:04

Syn má 14M, sice něco slabikuje, ale když po něm chci, aby něco zopakoval po mě, tak to nikdy. Za celou dobu ani jednou. Vztekly taky bývá a ještě má těžkou separační úzkost, takže mi věcně visí na noze. Sice ji všechno, ale furt se mi v noci budí na mliko… sám nechodí, za ruce nechce. Jenom sám par kroku a flakne sebou o zem. Neresim, není to stroj, jednou pusu nezavře a na toto období budu vzpomínat moc rada :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
393
30.8.19 17:27

Muj kluk v roce chrcel jako tygr, ani jeste nezvatlal, prvni zub vykouknul az ve 13m, jedl jen namixovane, pohybove byl velmi pozadu, jen lezl jako ranenej vojak, dochazeli jsme na fyzio a cvicili jak mourovaty. Kamaradky stejne stara holcicka se umela sama najist, v roce uz behala po venku jako blazen, umela rict tech par zakladnich slov, umela oslovit mamu. Malou vsichni chvalili, na myho koukali pomalu jak na postizenyho, tak strasne me to stvalo, jak divne na nej nahlizelo okoli. Kdybych srovnavala s vrstevniky, tak se jdu asi lecit. Jesteze nase doktorka je jaka je a nepodporovala ve me pochybnosti o vlastnim diteti. Nesmis to delat, tvuj hosicek vsechno dozene, zachovej klid, mamo. Koukej na nej jako na zdravyho sikovnyho kluka. Na diagnozy je cas a ani na ne nedojde, uvidis. U nas ted 16m a co den, to pokrok. Kazdej bozi den se syn posune dopredu. Do samostatne chuze daleko, ale v jinych vecech zas vynika, je tak vnimavej a soustredenej, ma sikovny ruce a je koumavej. Hledej v synovi to dobre, nesmis srovnavat, vzdyt je mu teprve rok. To jsou v detech tak velke rozdily. Co se tyce traveni casu, tak kolem toho roku to bylo u nas dost kriticke, sam nic, jen neco spolu, vzhledem k opozdenymu vyvoji mel moznosti omezeny, nejradsi v te dobe venku v kocarku. Ted je top jizda na kole, kramovani supliku, cachtani v bazenku u babi, „vareni“ na zemi v kuchyni (suchy testoviny do kastrulku a panvi, pristupnou ma celou policku a uz jede), auticka a objevovani blbosti na hristi. Ja vim jak frustrujici je to srovnavani, taky jsem se tomu uplne neubranila, a ted toho lituju, bylo to tak zbytecny. Je uplne nepodstatny, kdy zacne batole delat to a tamto, vsechno dozene. Nic to nevypovida o tom, jakej bude, az pujde treba do skoly. Nahlizej na nej jako na nejsilovnejsiho kluka na svete, podporuj ho v tom v cem je dobrej, zkus vymyslet zmeny ve traveni casu, vse se v dobre obrati, neboj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1637
30.8.19 17:31
@Kostroma píše:
Muj kluk v roce chrcel jako tygr, ani jeste nezvatlal, prvni zub vykouknul az ve 13m, jedl jen namixovane, pohybove byl velmi pozadu, jen lezl jako ranenej vojak, dochazeli jsme na fyzio a cvicili jak mourovaty. Kamaradky stejne stara holcicka se umela sama najist, v roce uz behala po venku jako blazen, umela rict tech par zakladnich slov, umela oslovit mamu. Malou vsichni chvalili, na myho koukali pomalu jak na postizenyho, tak strasne me to stvalo, jak divne na nej nahlizelo okoli. Kdybych srovnavala s vrstevniky, tak se jdu asi lecit. Jesteze nase doktorka je jaka je a nepodporovala ve me pochybnosti o vlastnim diteti. Nesmis to delat, tvuj hosicek vsechno dozene, zachovej klid, mamo. Koukej na nej jako na zdravyho sikovnyho kluka. Na diagnozy je cas a ani na ne nedojde, uvidis. U nas ted 16m a co den, to pokrok. Kazdej bozi den se syn posune dopredu. Do samostatne chuze daleko, ale v jinych vecech zas vynika, je tak vnimavej a soustredenej, ma sikovny ruce a je koumavej. Hledej v synovi to dobre, nesmis srovnavat, vzdyt je mu teprve rok. To jsou v detech tak velke rozdily. Co se tyce traveni casu, tak kolem toho roku to bylo u nas dost kriticke, sam nic, jen neco spolu, vzhledem k opozdenymu vyvoji mel moznosti omezeny, nejradsi v te dobe venku v kocarku. Ted je top jizda na kole, kramovani supliku, cachtani v bazenku u babi, „vareni“ na zemi v kuchyni (suchy testoviny do kastrulku a panvi, pristupnou ma celou policku a uz jede), auticka a objevovani blbosti na hristi. Ja vim jak frustrujici je to srovnavani, taky jsem se tomu uplne neubranila, a ted toho lituju, bylo to tak zbytecny. Je uplne nepodstatny, kdy zacne batole delat to a tamto, vsechno dozene. Nic to nevypovida o tom, jakej bude, az pujde treba do skoly. Nahlizej na nej jako na nejsilovnejsiho kluka na svete, podporuj ho v tom v cem je dobrej, zkus vymyslet zmeny ve traveni casu, vse se v dobre obrati, neboj.
:potlesk: :potlesk: Pěkně napsáno.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
30.8.19 17:39
@Anonymní píše:
Ahoj maminky, už jsem fakt na dně. Mám ročního syna a krom kolebave chůze a občasné zaujetí pohádkami
je to bída… mama, táta atd… prostě nic neřekne. Je také dost urvany a uknourany. Co se hraní týká, tak největší hit jsou hračky koček nebo nějaké to smitko či varecka. Hračky ho zaujmou na chvíli a i když jsou interaktivní, tak mi přijde, že mu to nic nedává. Máme také problém s jídlem. Malej má 8 zubů, ale kousat se mu nechce. Piškot, pecivo, dětské sušenky, prostě nic z toho do ruky nechce a nebo to vezme a zahodí to. Navíc do toho i Mudr. už se podivila, že nemluví, do toho mamy kolem a děti, které jedí vše a už povídají. Proste jsou uz nekde jinde.No, přijde mi, že s klukem není něco v poradku po psychické stránce… v poslednim mesici je take hrozný vztztekli. Občas na něj musím zakricet, jinak by nebyl klid. :( uz nevim, jak ho mam zabavit, zaujmout a vůbec něco naučit, když není schopen, chvíli se uklidnit.

Ty ho nezaujmes, tebe uz zna jak sve boty. Hracky, co ma doma taky. Jdete z domu, na hriste, ktere nezna, na nejaky krouzek (tanecky, plavani, cviceni…), do herny, do ZOO, na koupak… Proste nekam. Mas uplne normalni dite, ale nudi se ti doma, jako hromada dalsich deti, jejichz maminky si mysli, ze dite ma byt happy, kdyz bude celou dobu trcet doma s mamou, ktera mu uz po stopadesate strka pod nos tu samou vezicku z kostek. Jestli mate moznost, nech ho troche ‚prasit‘ treba s vodou a piskem. At si klidne udela bahno, bude sice spinavy, ale bude stastny.
Ze nemluvi v roce je naprosto bezne. Muj druhy syn mel do dvou let repertoar max. 10 slov, az v tech 2 letech poprve rekl ‚tata‘, predtim byli vsichni ‚mama‘. Do dvou a ctvrt odmital cokoliv opakovat. Ted jsou mu cerstve ctyri roky a mluvi dobre a hodne, pouziva dlouha souveti, krome r ma vybornou vyslovnost, mluvi lepe, nez nektere deti, ktere zacaly mluvit mnohem driv. Jo a v roce mi chodilo jedno dite ze tri, takze podle tvych kriterii mam totalni zaostalce. Nikdo to neresil a ted o par let pozdeji pored slysim, jak jsou sikovni, chytri, napred.
V roce fakt zadne zavery o nenormalnosti nevyvozuj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21593
30.8.19 17:44
@Anonymní píše:
Ahoj maminky, už jsem fakt na dně. Mám ročního syna a krom kolebave chůze a občasné zaujetí pohádkami
je to bída… mama, táta atd… prostě nic neřekne. Je také dost urvany a uknourany. Co se hraní týká, tak největší hit jsou hračky koček nebo nějaké to smitko či varecka. Hračky ho zaujmou na chvíli a i když jsou interaktivní, tak mi přijde, že mu to nic nedává. Máme také problém s jídlem. Malej má 8 zubů, ale kousat se mu nechce. Piškot, pecivo, dětské sušenky, prostě nic z toho do ruky nechce a nebo to vezme a zahodí to. Navíc do toho i Mudr. už se podivila, že nemluví, do toho mamy kolem a děti, které jedí vše a už povídají. Proste jsou uz nekde jinde.No, přijde mi, že s klukem není něco v poradku po psychické stránce… v poslednim mesici je take hrozný vztztekli. Občas na něj musím zakricet, jinak by nebyl klid. :( uz nevim, jak ho mam zabavit, zaujmout a vůbec něco naučit, když není schopen, chvíli se uklidnit.

Prosim te, z ceho jses na DNE? Ze ma kolebavou chuzi, ze neumi mluvit a neni schopny si hrat sam s hrackama a ze primerene veku jse vztekly?

To jako fakt? Oo

Moje dcera do 18m nerekla slovo „mama“, ona toho vseobecne nerekla mnoho. Do 20m se mi dusila vsim, co nebylo mixovane. Od 16m navic bojkotovala jidlo komplet, to jsou teprve pak starosti.

Knizku se s ni nedalo cist, stale mi ji vytrhavala z ruky, nespokojene pistela, kdyz jsem se snazila neco cist nebo ukazovat.

Jo a chodit mi zacala az na 13m.

A aby bylo jasno, neni to zadne zaostale dite. Na necelych 3 letech mluvi jako by ji bylo dobre 2 roky vice. Je sikovna, chytra, umi napocitat do 20, ovlada barvy, etc ect etc. Pamet ma jako slon, pamatuje si veci, ktere se staly pred mesici a nikdo ji to nepripomina.

Z ceho presne jses jeste jednou NA DNE?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
30.8.19 17:59

@Kostroma Musim souhlasit. A jeste bych k tomu dodala, ze nektere silne stranky ditete se ukazou az pozdeji, v tom kojeneckem a rane balotecim veku nemaji sanci se projevit. Muj ‚pomaly‘ syn se treba pozdeji projevil jako nadprumerne socialne zdatny. Zatimco jine deti se pri interakci s jinymi jeste dlouho mlatily, jecely, nebyly ochotne pochopit princip pujcovani hracek, cekani, az si druhe dite pohraje apod., tak syn byl schopny fungovat bezkonfliktne, ‚domluvit se‘ (ze zacatku posunky), bez vztekani pockal, poprosil, podekoval. Dokaze si mezi detmi vykomunikovat, co potrebuje, nechce to po me. V cerstvych dvou letech zvladl v pohode skolku. Posledni dobou zacina projevovat komedialni talent, rad bavi druhe (k narozeninam si preje kostym kasparka). A naucil se treba docela brzo lyzovat a jezdit na kole (ve 3 letech), v necelych 4 letech ujel 20km vylet.
Synovec byl podobny pripad, dlouho nemluvil a pak mluvil blbe, ted uz chodi do skoly a vsechno vyborne a vtipne komentuje, hlavne sportovni zapasy. Vsichni rikame, ze z nej bude druhy Jaromir Bosak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Au_Lait
30.8.19 19:36

Souhlasím s tím, co je psáno výše. Nesrovnávat. Taky jsem se to musela naučit. Dceři je 11 měsíců, hodne temperamentní, houževnatá. Otáčet na bříško se začala na začátku 4 měsíce, dřív stála u nábytku, než seděla. Teď chodí s menší pomocí, nemluví, neslabikuje, jen zpívá souhlásky. Nicméně je taky sociálně zdatná, dovede na hřišti komunikovat s jinými dětmi, odvede mě ke kočárku, když chce jít ven… Sama sní jen větší kusy ovoce, chleba, piškot, křupku. Švagrová má dítě rok a půl. Umí asi 15 slov, samo se nají, učí se na nočník. Samozřejmě zamrzí, když slýchám od tchyně a okolí, jak se to její dítě šikovně. Jak by ta naše taky mohla dělat to a to… Jak je rozmazlená, protože ji nenecháváme vyplakat, protože to její dítě ví, že máma musí uklidit.
My milujeme dceru takovou, jaká je. Je přemýšlivá, jde si za svým, dovede dávat najevo náklonnost. Usmívá se na lidi, nechytají ji záchvaty, když se na ni někdo cizí podívá…
Osobně taky nechápu, z čeho jste na dně, vývoj dětí se nedá uspěchat, zítra bude Váš synek zase šikovnější a vyspělejší. Zastávám názor, že křikem dceru nemotivuji, ale láskyplnou náručí ano :kytka:.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
30.8.19 19:38

@warita Malej neposeda, minimum spánku, kritika co by měl syn umět atd… Navíc jdu na konci září k doktorce a bude to zase to same… Člověk měl jiné představy a pak najednou zůstal na syna sám a mám pochybnosti, jestli jsem ho nezanedbala. 😔

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
30.8.19 19:45

@Au_Lait tak aspoň Vaše basti. Syn sice ji, ale sám ne. Když mu dám do ruky krupku, rohlik, loupak, sušenky, piskot, kus jablka, tak si nic nevezme. Pít také sám moc nezvládá… takže toho je víc. Zítra budu zkouset ho nechat, ať si s jídlem poradí sám a uvidím. Myslím si, že to skončí řevem…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
30.8.19 19:47
@Kostroma píše:
Muj kluk v roce chrcel jako tygr, ani jeste nezvatlal, prvni zub vykouknul az ve 13m, jedl jen namixovane, pohybove byl velmi pozadu, jen lezl jako ranenej vojak, dochazeli jsme na fyzio a cvicili jak mourovaty. Kamaradky stejne stara holcicka se umela sama najist, v roce uz behala po venku jako blazen, umela rict tech par zakladnich slov, umela oslovit mamu. Malou vsichni chvalili, na myho koukali pomalu jak na postizenyho, tak strasne me to stvalo, jak divne na nej nahlizelo okoli. Kdybych srovnavala s vrstevniky, tak se jdu asi lecit. Jesteze nase doktorka je jaka je a nepodporovala ve me pochybnosti o vlastnim diteti. Nesmis to delat, tvuj hosicek vsechno dozene, zachovej klid, mamo. Koukej na nej jako na zdravyho sikovnyho kluka. Na diagnozy je cas a ani na ne nedojde, uvidis. U nas ted 16m a co den, to pokrok. Kazdej bozi den se syn posune dopredu. Do samostatne chuze daleko, ale v jinych vecech zas vynika, je tak vnimavej a soustredenej, ma sikovny ruce a je koumavej. Hledej v synovi to dobre, nesmis srovnavat, vzdyt je mu teprve rok. To jsou v detech tak velke rozdily. Co se tyce traveni casu, tak kolem toho roku to bylo u nas dost kriticke, sam nic, jen neco spolu, vzhledem k opozdenymu vyvoji mel moznosti omezeny, nejradsi v te dobe venku v kocarku. Ted je top jizda na kole, kramovani supliku, cachtani v bazenku u babi, „vareni“ na zemi v kuchyni (suchy testoviny do kastrulku a panvi, pristupnou ma celou policku a uz jede), auticka a objevovani blbosti na hristi. Ja vim jak frustrujici je to srovnavani, taky jsem se tomu uplne neubranila, a ted toho lituju, bylo to tak zbytecny. Je uplne nepodstatny, kdy zacne batole delat to a tamto, vsechno dozene. Nic to nevypovida o tom, jakej bude, az pujde treba do skoly. Nahlizej na nej jako na nejsilovnejsiho kluka na svete, podporuj ho v tom v cem je dobrej, zkus vymyslet zmeny ve traveni casu, vse se v dobre obrati, neboj.

Děkuji

• Citovat
  • Upravit
465
30.8.19 19:49

Má rok? Tak to málokteré dítě opravdu mluví :lol: max. pár slovíček, ještě šišlavě… Až tak ve 2 letech děti z okolí i dcera skládaly věty - i se slovesy apod. Podle mě jsi na něho moc náročná. Kluci začínají navíc často mluvit později než holky. Jinak moje dcera si taky v roce nějak dlouho samostatně nehrála. Spíš zkoumala okolí, ale že by si stavěla z kostek třeba 15 minut - tak to fakt nehrozilo :lol: Roční dítě je ještě malinké. Buď ráda, že chodí, že nějaké to slůvko řekne a zbytečně to nehroť ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí