Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, to co píšeš, je fakt hrozný, já bych si to líbit nenechala ani za nic, jsem sice o dost starší, čekám taky první dítě, ale ty hranice si nastavím hned na začátku, i kdybych se s ní měla nějak pohádat, dítě je přeci tvoje a tvého chlapa, ne její, ona si svoje už vychovala, tak bych jí jasně řekla, co se mi líbí a co ne, žádný cpaní jídel, který by vůbec neměla jíst atd…musíš být rázná a pokud tě chlap nepodrží, tak bych tam nechodila…dítě není majetek babiček a pokud ti takto narušuje výchovu a návyky, tak už vůbec! Hodně síly přeju! ![]()
Jezis, jak ja ti rozumim! Mam uplne stejne prdlou tchyni a za dva roky se vubec nic nezmenilo. Snazila jsem se ji to vysvetlit slusne i hnusne. Ted uz jen ironicky odsekavam a ona nic nechape. Pritel ji uz taky lehce domlouval a nic. Akorat se kvuli tomu my dva doma dohadujeme. Vzhledem k tomu, ze moje tchyne je mnohem starsi nez tvoje, tak ja doufam, ze tahle buzerace brzy skonci…Snad chapes jak to myslim. Sice jsem ti neporadila, ale doufam, ze to nejak vydrzis a preju fakt pevny nervy.
Já ji domlouvala
Několikrát ale tvrdí že tomu nerozumím
Taky sme tam čas nebyly.. Ale přítel řekl že je to i jeho dítě a chce aby ho taky videli jeho rodiče.. On je trochu mamánek
Bydlel u nich 27 let a něják se nechtěl osamostatnit. Moc mě mrzí že se takle tchyně chová takle malá akorát přichází o ten vztah babičky a vnučky.. ted jak malé dávam příkrmy tak tcýně pořád přemýšlí jak by je vylepšila. Samozdřejmě říka fuj všsk je to bez soli osolto. A nebo mi bylo navrhnuto ať ji dávam kravské mléko. Určitě mají malou rádi ale neuvědumují si že by ji mohli ublížit tím co ji chtěji dávat k jídlu
Ted už mi ani nevadí když ji chovaj protože si to malá vyžaduje
Ale když byla malinkatá tak ji vážně chovali pořád dokola neustále sem jim opakovala že se ji takto ničí záda tak ji položili ale jak začla plakat tak uz ji zase chovali. Protože si to malá vyžaduje
Ale tím jak mi ji pořád chovali a davali ji veškerou pozornost tak mi přijde že je malá dost nesamostatná..
Tak ta je teda na zabití. Asi budeš muset přitvrdit a trochu důrazněji jí vysvětlit, že ty jsi její máma a jedině ty rozhoduješ, co bude malá jíst, kdy bude chodit spát apod. Trochu se obávám, že v jejím případě to možná nepomůže
To, že jsi mladá neznamená, že nejsi svéprávná! Přítel by měl mít snad rozum a trochu jí usměrnit, ne?
Jediné, co ti můžu poradit - nedej se! Stůj si za svým a nenech jí, aby za tebe rozhodovala. Nemá na to právo.
Děkuju bohu, že mi nadělil tak skvělou tchýni! Ani si to nezasloužim ![]()
Ahoj, taky anonymně. Psala jsem to tu už několikrát. Mám to s tchýní dost podobné. S tím rozdílem, že ona je pediatra, takže je to o to horší, protože ONA ví nšechno nejlépe a dokonce i naše obvoďačka je blbá, protože… (doplň cokoliv). Nejhorší je, že má naprosto odlišné názory od okolního světa a nebere ohledy na vývoj a pokrok (prostě pořád jede podle toho, co ji naučili před 35 lety na fakultě…)
Malému cpe Lipánky s tím, že ví, že to není dobré, ale on je tak hubeňoučký a jednou za čas se nic nestane. ![]()
Přijdeme k nim, hned si ho bere a začíná: máma ti nedá najíst, ty moje chudinko…
Naposledy jsem si vyslechla (myslela, že neslyším), že u ní by mu bylo líp, že by koupila lahvičky a měli by se spolu moc prima…
Nebo prcek řval, protože mu ukázala jídlo, co jsem musela ještě dodělat. Hned jsem se dozvěděla, že má předržené jídlo, že měl jíst před půl hodinou
Tak jsem jí ho vytrhla a odnesla pryč. To stejné nastalo, když se rozhodla, že by měl spát. Odnesla ho do jiné místnosti, dítě mělo hysterák (přestávalo dýchat, musela jsem fouknout do obličeje), že mě nevidí (nemá rád cizí lidi), ale podle ní brečel, že má počůranou plínu ![]()
Po její návštěvě se pravidelně 2 dny dáváme dokupy (já i on)…
Mám na ní jeden trik. Pokud vím, že se mnou bude souhlasit, tak se jí ptám na rady. Ona se pak cítí mnohem lépe a i se na mě usmívá ![]()
Na tvojí tchýni bych zkusila: Doktorka mi říkala, že to MUSÍM dělat takhle a já ji prostě budu poslouchat. (Klidně bych se oháněla alergií, zkaženými zuby, kdyby nepomohlo, že prostě ne.) Když nevím, tak to používám i na tu svou (s dodatkem, že ona malého léčí, tak ji musím poslouchat
Naštěstí naše doktorka je maximálně rozumná). V nejhorším případě bych omezovala návštěvy a samotnou bych tam malou neposlala ani za zlaté prase.
Jinak ji ignoruju. Všechno odkývu, ale udělám si to podle sebe. Když mi malého sebere, tak si ho mlčky vezmu zpátky. Nejvíc se děsím chvíle, až bude malý vnímat a chápat…
Co přítel? Jak ten se na to tváří?
INKO 2
Mě přijde že se jí přítel bojí
Už ho to šte jak mu pořád říkám co tchýně dělá a tak.. Bylo mi i řečeno že babičky rozmazlujou ale přeci nemůžou rozmazlovat takle malé mimčo když to ještě nevnímá. Mam pořád výčitky že ji tam nedávám. Kdybych ji malou dala do kočárku tak určitě pofrčí na náštěvu k příbuzným. Vím že je neslušný poslouchat hovory ale šla sem malé udělat pití a slyšim jak do tolefonů říka no já malou vůbec nehlídám.. přitom jak sme tam byli tak malou tahala 2 hodiny
Me vždy dostane jak s malou chodí po baráku a říká řekni To a řekni to vidíš tohle je to
A nebo neustále říká kde jsi ty už mě vůbc neznáš vid
Občas mam touhu ji říct kde je.. Adoušeku závidim ti že máš hodnou tchýni. ![]()
@Martas93 tak tchýni/přítelovi vysvětli, že to co dělá není rozmazlování, ale mrzačení. Přiznám se, že kdyby mému synovi nacpala něco bez mého souhlasu, tak by ho měla jen za přímého dohledu.
Naštěstí si to nedovolí.
Plus manžel stojí za mnou. Je mi blbý neustále řešit jeho mámu, protože to je jeho máma, ale teď to bere tak, že já jsem máma, tak mám nárok na co největší péči…
Inko 2
Ahoj, tak něco podobného zažívám já né tak docela, ale s tim jídlem třeba akorát, že mě to nedělá tchýně, ale moje vlastní máma!!!
Mámm 8 měsíční holčičku Natálku a moje máma ji ještě nehlidala jen jednou venku v kočárku asi dvě hodky a pak jednou, když jsem byla s přítelem na obědě na výročí, tak ji hlidala hodinku a pul doma. Jenže jsem se od sestry dozvěděla, že malá, když začala plakat, tak ji máma namáčela dudlíka do cukru!!!
CHápe te to? Ja tohle úplně nesnášim. Jen zakňourá šup dudlíka s cukrem ať je klid!!! Od té doby ji nehlidala i když bych to děsně potřebovala ( malá teď strašně zlobí ), ale úplně se jí tam bojim dávat, fakt! Mám z toho úplně trauma a s mojí mámou neni řeč! Ta mi řekne, že je malé 8 měsíců a já ji dávám stále Nutrilon a vařim jí zvlášť extra jíla, že to přehánim!!!
Že mi už jsme v pěti měsících jedli knedlíky s gulášem a taky nám nic neni!!!
Tohle úplně nesnášim!!!Pro mě prostě neni problém malé uvařit oběd extra, jelikož vím, že v něm ma co potřebuje a to rozhodně neni sůl a knedlík!!!
A takhle to je se všim. Pořád mi řika, že je malá mamánek ať se nedivim, že furt knourá, že jsem furt u ni!!A co ma malá, jako být? Tatánek, když táta je stále v práci a já jsem s malou 24 hodin denně? Tsss! S mámou neni řeč o ničem! Ona mě fůrt jen buzeruje, ale ani se mi nenabidne, když mě vidí, jak jsem posledni dny vyčerpaná, že si vezme malou aspon v tom kočárku to ne to mě radši zbuzní, že si za to můžu sama, že se ji moc věnuju! A kdybych se ji nevěnovala, tak zase budu poslouchat, že jsem nezodpovědná! Takže si vyberte.
Mám toho plné kecky! Malou dám máme pohlidat možná, tak až ji budou tři čtyři a bude moct opravdu jist to co jime mi všichni. JÁ se ji snažim dávat to nejlepší chci, aby jedla zdravě prostě a místo, aby mě moje mama pochvalila, tak akorát pyskuje:D
Mám toho vic samozřejmě ani tchýně neni dokonala a celých 8 měsicu na malou prděla a ted si hraje na babičku a dokáže ji vytočit, že tam s malou nejezdim každy den - prý jsem sobecká
ale to by bylo opravdu na dlouho
![]()
Držím palce ![]()
Martas, to mám a ani sem nebudu psát jak moc, protože byste mě sežraly ![]()
Ale občas do diskusí tohoto typu nakouknu a nestačim se divit
Všem vám přeju hodně sil a nedejte se!!!
PS: Já bych ale mohla založit téma „Nesnáším matku svojí tchýně“, to je baba na zabití. Návštěvy omezuju jak to jde. Naše malá (8 měs.) jí nemůže ani vidět, řve jak blázen. Vůbec se nedivim…no ale to by bylo na jiné téma…
Ježiši tak ty na tom budeš ještě húř
S tím doktorem.. 5ekla sem jí že pacholík by dítě nemělo jíst že je to samí tuk. Že když už tak ať jí dam jogurt. A ona malý ten pacholík dala a řekla že sem jí řekla že doktorka řekla že nemá ale to neznaméná že nemůže. A udělala to za zády. A pak řekla
Když už sem to koupila tak to sní a kdyby to prý udělala za zády tak jí ho dá celýho
Takle měla jen půlku
A když sem se zeptala kdo ho pak dojedl tak se urazila a odešla..
ONI PROTI MĚ STOJÍ CELÁ RODINA. Ona si své děti vychovala
Jsou chytré
Ale do života totálně nepraktický. Vše dělá za ně. Ale to je každého věc jaký si to udělá takové to má
Oni ji poslouchat musí jinak by bylo zle.
Jeste dodam k predchozimu prispevku, ze nejsem zastancem toho, aby dite trpelo kvuli hadkam dospelych. At uz rodicu nebo prave ve vztahu tchyne - snacha. Takze ja se snazim, aby maleho pravidelne vidala, aby neprisel o vztah s babickou. A to mame celkem ctyri babicky, ale tahle potvora bydli zrovna v Praze a my taky. Jinak ostatni jsou bud na Morave nebo v zapadnich cechach. A taky si myslim, ze nemam zrovna problem rict veci na rovinu a beztak to s tchyni ani nehne. Sem tam nekdy zabere ji zduvodnit proc se nektere veci v minulosti delali jinak nez ted. Napr. ja jsem ji k soleni jidla rekla, ze za jejiho mladi se nevedelo jak moc sul zatezuje detske ledviny atd. Nekdy argumenty tohoto typu zaberou…ale fakt jen nejdy. Jinak jak uz nekdo psal, tak si fakt stuj za svym nazorem a nedej se…je to tvoje a pritelovo dite, ne jeji.
Jo a to vůbec nemluvim o tom, že když k máme přijdeme, tak místo, aby mi pomohla s věcma už rve malou s kočárku i když se akorát probírá a protahuje a jak se s ní baví? Vítá ji tím způsobem,, no ahoj ty moje ku. v. mrňavá, tak co zlobí tě máma, ji zbijeme svi.. jednu "
No, jako pardooon? Slyšim dobře? Fajn ted to mala nechape, ale aby až ji bude rok, dva ji řikala ku. vo? A ty svi.. mrnavá atd?
![]()
Weronica-coze? Tak to je fakt mazec! Mama je asi hodne od rany, co? Tak tohle uvitani by mne posadilo hodne rychle na zadek a to mam pestrou skalu sprostych slov. Jestli v tom mama bude pokracovat, tak si asi nevyslechnes ani nic peknyho od maminek, jejichz ratolesti budou chodit s tvou malou do skolky a bude to tam rikat, protoze ji to prijde normalni. Snad to nejak mamku prejde.
Mám husinu, když to tu čtu. hlavně nedovolte, aby vašim dětem báby cpaly nějaký lakrumáčky navíc. mamce doktorka pořád tvrdila, že mi má dávat dva místo jednoho a jak teď vypadám!! pořád se musím hlídat, nemůžu nic sníst, přibírám i ze vzduchu a je to kvůli tomu přežírání v dětství! svému dítěti to neudělám!! Nejhorší jsou ty 30 let starý metody. snad do mě tchýně taky nebude tak rýpat. stačí když mému 27 letému příteli každý den volá kvůli kdejaké prkotině. i na dovolené!!
Ahoj
Je mi 19 a mam 6 měsíční holčičku
Když sem otěhotněla tak mě tchýně posílala na potrat. Odůvodnila to tím, že škola je důležitější než dítě. Dokonce i za mími zádami svola mé rodiče aby jim domluvila že ona dítě nechce ať mě pošlou na potrat. V tu dobu mi bylo 18. A že sme na to ještě moc mladí. Přítolovi je 27
. A je ze 3 dětí. Když sem malou porodila tchýně se na malou jela hned podívat. Po porodu sem byla dost unavená. Milá tchýne byla v nemocnici asi tak 2 hodny
A pořád ji tahala a když břečela hlady tak se ji snažila uhoupat. A tím to vše začlo
V šestinedělí sme u nich byly na návštěvě (donuceně) a tchýně začla chytračit. Malou chovala celou náštěvu a nechtěla ji dát z ruky. Dokonce si i nachystala komodu z malými věcmi. myslela se žě budu studovat a ona bude malou hlídat. Školu mám asi 210 km daleko od bydliště. A řekla mi že málá bude u ní týden a já si ji vemu na sobotu a neděli. Vůbec sem ji nechápala. Na náštěvy sme chodili často
Jelikož sme bydlelí u mích rodičů tak aby to bylo spravedlivé. Tchaýně chtěla malou pořád hídat. A vydíral mě. Neustále tvrdila že tam malou nechci dávat na hlídání že za chvilku umře.. je jí 50
No řekněte sami nechali by ste měsíční mimko u tchýně když kojíte.. Tvrdila ať si pozařídim věci že to zvládnou myslela tím ať jedu do školy. Už mi to lezlo na nervy
Všechno sem s malou zvádala. Po měsíci mě byla tchýně doprovodit domů. Vezla kočárek
A pořád do mě hustila
Já vychovala 3 děti tak mám víc zkušeností jak ty. Na to sem jí řekla
to máte pravdu ale někde ste přici začít musela. Na to řekla tak mi malou dej a jeď do školy.. Neměla sem nervy tak sem mlčela. Vždy když knim jdeme na náštěvu tak na malou spustí copak tě trápí ty chudinko moje… Na začátku 4 měsíce sem tam malou dala asi tak na 3 hodinky
Tchýně měla velkou radost.. poprosila sem tchýni aby male dala sunar. ona kývla že jo
A ať se nebojim že to zvládne. Přijeli sme a zdálo se že je vše ok. Ale po chvíli sem se dozvěděla ze malý dala pacholíka a řekla.. přeci pořád nemůže mít mlíko a něják se musí naučit lžičky i kdybych ji měla dát čokoládu
Uplně sem pěnila. Pak sem se dozvěděla žě malou pořád posazova.. Kvuli příteli mě rodiče vyhodili.. a nezbývalo nic jiného něž jít bydlet ke tchýni..
A tam to moc nefungovalo.. Mála byla naučena vykoupat a spát. a milá tchyně ji pořad tahala… když malá usla a náhodou se probudila tchýně tam hned letěla a říkala tobě se spát nechce vid. A chodila sni po baraku a porad ji neco mlela do hlavy.. Malá se ukládala v 7
A tchýnim způsobem šla spát třeba až v 10… Dokonce mi nutila ať malou dávam na noční a že by v tomhle věku měla už sedět… nakonec sme se od nich odstěhovali do podnájmu… Ted nastevy provozujem 1× za týden… A jeto horší… Do mále chce pořád něco cpát.. včera sme tam byli..A malé chtěla dát med
Pak buchtu a ke konci bebéčka. A pak řekla
Nikdy bych jí nedala kečup.. Myslím si že by měla mít rozum.. Achjo docela se bojim že ji budou chtít učit chodit.. Ráda bych si taky odpočinula ale dost se bojít že ji dají něco k jídlu co nemuže… Pořád ji jen chovaj a říkají jaká je to hudinka.. Taky ste někdo měl podobný problém? Nevím jak to vyřešit.. S tchýní sem o tom několikrát mluvila ale tvrdí že tomu rozumí víc než já… Přítel tvrdí že to přehánim. A o tom jídle říká že jí chtějí spestřit stravu