Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Wani píše:
@lamicina Co s vami tak duleziteho chtela v 8 vecer resit?
praveze hrozny kraviny, na který si zrovna vzpomněla. Ze začátku jsem se i vyděsila, že se stalo něco hroznýho ve škole nebo totální průšvih
. Jako tohle jsem nerozdychala a na rovinu ji řekla, ať volá max. do 17hodiny, pak ať jen píše do bakalářů nebo navrhne rovnou konzultace, že přijdu do školy.
@lamicina píše:
praveze hrozny kraviny, na který si zrovna vzpomněla. Ze začátku jsem se i vyděsila, že se stalo něco hroznýho ve škole nebo totální průšvih. Jako tohle jsem nerozdychala a na rovinu ji řekla, ať volá max. do 17hodiny, pak ať jen píše do bakalářů nebo navrhne rovnou konzultace, že přijdu do školy.
No tak to bych ji taky (slusne) poslala nekam ![]()
@Farář Marcel píše:
Apel na pokoru druhých bývá často značně manipulativního charakteru - o tom my v prostředí církví leccos víme. Napomínání druhých k pokoře zpravidla míní toto: „kušuj, poslouchej, akceptuj představené, seď v koutě, šoupej nohama a nedělej si názor na věci, které ti nepřísluší“. Když slyším stěžovat si na nepokoru druhého a volat druhého k pokoře, vím víceméně, která bije.
A proč to hned paušalizovat? Ano, může to tak být a také nemusí.
@Lama Lama píše:
Já bych tedy diškurs o „pokoře“ podezíral na první dobrou - proč, to celkem dobře ukazuje i celá tato založená diskuze. Autorka diskuze považuje za samozřejmé, že ji učitelka ctí co svého pána a vládce. A drtí ji frustrace z toho, že tomu tak není. Jakýsi zdravě sebevědomý vztah „já pán - ty pán“ není schopná/ochotná uvnitř sebe ustavit.
@Farář Marcel píše:
Já bych tedy diškurs o „pokoře“ podezíral na první dobrou - proč, to celkem dobře ukazuje i celá tato založená diskuze. Autorka diskuze považuje za samozřejmé, že ji učitelka ctí co svého pána a vládce. A drtí ji frustrace z toho, že tomu tak není. Jakýsi zdravě sebevědomý vztah „já pán - ty pán“ není schopná/ochotná uvnitř sebe ustavit.
Aha. Mě přijde, že zakladatelka nenapsala nic, takž e těžkohodnotit, jestli je úča nepokorná nebo nemožná.
jediné, co je zarážející je, že ot nechce řešit otevřeně s ičutelkou ( to by bylo pochopitelné po opakovaných neú)pěšných pokusech). Ale to furt nic nevypovídá o učitelce. Zakladatelka je bud velmi nesebevědomá a bojí se otevřeného řešení problému nebo je manipulativní.
@Lama Lama píše:
Aha. Mě přijde, že zakladatelka nenapsala nic, takž e těžkohodnotit, jestli je úča nepokorná nebo nemožná.
jediné, co je zarážející je, že ot nechce řešit otevřeně s ičutelkou ( to by bylo pochopitelné po opakovaných neú)pěšných pokusech). Ale to furt nic nevypovídá o učitelce. Zakladatelka je bud velmi nesebevědomá a bojí se otevřeného řešení problému nebo je manipulativní.
S učitelkou to zakladatelka dle mého řešit nechce proto, aby zbytečně neublížila dceři, zbytečně dceru neshodila a zároveň sama tuší, že sama nemá moc dobře nabito. Řešit hlubokou antipatii a frustraci, na to se každý vykvákne, ono to ani moc dobře řešit nejde.
@Ga Briela píše:
Ahooj maminky, moc vás prosím o radu a o podporu, co si mám říkat, čím se mám uklidňovat, jak to prostě rozdychat. Učitelka mé sedmi leté dcery je fakt případ. Typická učitelka…dokonce opravuje i moje čísla v ukolnicku 😓 jakoby asi je to pořád v nějaké normě, ale už od začátku jsme si prostě nějak lidsky nesedli a já si beru vše hodně osobně. Je nepokorná, není vůbec milá, ráda kritizuje a sama nesnese žádnou kritiku(na třídních schůzkách od jiných rodičů). Vadí mi její přístup, je mezi náma těžký vzduch a jsem alergická na každou její poznámku v ukolnicku. Nechci to s ní nijak řešit nemám na to povahu, nechci dceři uškodit. Ale potřebuju to nějak vnitřně rozdychat… Aby mě každá její věta nedráždila…jsem na ni prostě alergicka, zhnusila mi dceřinu školu, všimla jsem si, že vidím její aktovku a už je mi úzko…jak ten blok odbourat? Hlavně vnitřně, neradte mi ať s ní něco řeším, potřebuju být imunní vůči jejímu chování…dík za každou radu
Ono to někde začít muselo. Předpokládám, že jsi učitelce lhala nebo jsi něco zanedbala, případně cítíš, že její kritika zas tak daleko od pravdy není a tobě to vadí. To je celkem srozumitelné. Klidně buď upřímná, jinak celkem nemá smysl o tom diskutovat. Asi je jasné, že z ničeho nic takhle situace nevznikla. Odbourá to čas. Myslím, že ani jí neležíš na srdci tak, aby to nějak dokola řešila.
Díky za mé prarodiče a rodiče, kteří mne učili vážit si učitelů, IZS, autobusáků… a milionu dalších náročných profesí. Dodnes zdravím aj policajty u přechody. Učím tomu aj své děti, ono se pak totiž i těm učitelům a jiným lépe pracuje. Možná bys to taky mohla zkusit ![]()
@Lama Lama píše:
nejsem si úplně jistá že je problém v učitelce…
https://www.emimino.cz/…vkou-208368/
@ludmilaadamkova píše:
hm, dík… to je skoro spíš provokace
@Ga Briela Jdu dočíst, ale proč by podle tebe měly být učitelky pokorné?? ![]()
@Magical-eyes píše:
@Ga Briela Jdu dočíst, ale proč by podle tebe měly být učitelky pokorné??
Tak jistotu dávku pokory byl mít kazdy jedinec, který pracuje s lidmi.
@ludmilaadamkova píše:
Zakladatelka už nepíše. Zřejmě asi byla pod parou. ![]()
A podle tvé diskuze bude materiál k pohledání. ![]()
@topazio píše:
Zakladatelka už nepíše. Zřejmě asi byla pod parou.
A podle tvé diskuze bude materiál k pohledání.
to jsou perly!!! normálně klenoty
https://www.emimino.cz/…osti-212541/
hezky to i navazuje — špatně kompenzovaná těhotenská cukrovka a velké dítě
Apel na pokoru druhých bývá často značně manipulativního charakteru - o tom my v prostředí církví leccos víme. Napomínání druhých k pokoře zpravidla míní toto: „kušuj, poslouchej, akceptuj představené, seď v koutě, šoupej nohama a nedělej si názor na věci, které ti nepřísluší“. Když slyším stěžovat si na nepokoru druhého a volat druhého k pokoře, vím víceméně, která bije.