Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ráno si naprosto bez problému oblékla všechno připravené oblečení, které si večer sama vybrala. Uvidíme, jestli se jí ty scény nakonec tak nevžily, že je bude chtít dělat i bez objektivního důvodu
Ale jinak mám neskutečnou radost, jsme snad na dobré cestě!
@wasilly píše:
Ráno si naprosto bez problému oblékla všechno připravené oblečení, které si večer sama vybrala. Uvidíme, jestli se jí ty scény nakonec tak nevžily, že je bude chtít dělat i bez objektivního důvoduAle jinak mám neskutečnou radost, jsme snad na dobré cestě!
Skvělé, gratuluji. ![]()
Snad to i tak zůstane.
Ahoj. Ja mam ten samy problem od tri let male. Teplaky si neda, protoze nejsou hezke chce leginy. A to co se ji nehodi, kdyz ji obliknu, tak ji udajne stipe. Me osobne to nevadi, vi, ze semnousi neoblece to co chce, ale horsi je, kdyz jsem v praci a jdou mi s tatkou naproti i kdyz nachystam co si ma oblect, tak si oblece co chce a samozrejme tatka musi byt hodnej a necha ji
ted naposledy jak byly ty horka mala prisla v kabatu v teple mikine a v zimni cepce, samozrejme spocena az na prdeli. Tak to resim tsk, ze kdyz se nemuzeme domluvit, tak vyberu dve tricka co bych ji chtela obliknout a dam ji na vyber at si vybere a tak to delam se vsim. zatim to vychazi ![]()
Tak my prožíváme stejný problém u naší 5 leté dcery už od 4 let. Letos nám diagnostifikovali Tourettův syndrom, což s tímto přímo nesouvisí, ale má i lehký druh autismu a to už s tím souvisí. Je přecitlivělá na hmat (oblékání) a na čich (problémy s určitým jídlem). Neustále vyžaduje pozornost, má ráda vyprávěné pohádky, které může v průběhu měnit a ovlivňovat, proto třeba nemá ráda čtení pohádek. S tím oblékáním to je opravdu peklo, ale máme vyzkoušené, že nemá smysl na ni tlačit, jelikož se pak dostane do tzv. bloku a v horším případě do afektivního záchvatu. Takže ji necháme obléct co v danou chvíli zvládne a zbytek oblékáme třeba v autě, kde už takový problém nemá. Zdá se mi, že tyto problémy bývají hlavně doma, protože ve školce problém taky nemá. Když třeba v zimě chtěla bobovat a nechtěla se obléct, tak jsem ji vzal do auta hodně na lehko, zatopil co to šlo
a teprve pod kopcem, když pochopila, že ji z toho auta nevyndám pokud se nedooblékne, tak s tím neměla problém. Někdo se tu smál jít s tím k dětskému psychiatrovi, ale pro rodiče je lepší, když dostanou racionální odpověď, že Vaše dítě třeba trpí lehkým autismem a budete vědět, jak k němu přistupovat, než s ním celé dětství bojovat. Pevné nervy a hodně energie ![]()
@wasilly dobry den, muzu se vas zeptat jak se situace u vas vyresila? Resime neco obdobneho, dcera 4,5let, problemy s oblekanim, musi mit vse upnute a idelane zariznute kalhoty jinak ji porad padaji, vzdy kdyz mame nekam odejit je to boj, sceny, krik a zasek na obleceni ze se ji to vyhrnuje a nemuze si vzit bundu nebo mikinu, venku je snih a zima a ani to ji neodrazuje a pak zase jen krici a uz jsme zoufali ze vsude chodime pozde. Obleceni tez vybirame den dopredu ale to neni zaruka niceho. Uz se zacinam obavat o jeji psychicke zdravi.
@Lujja Máme to úplně stejně, začalo to ponožkama, ty musely být až u kolen. Pak zařízlé kalhotky. Jak to nejsou ty správné, má záchvat pláče že se pomalu dusí. Každé ráno do školky s pláčem. Tam se obléká dlouho, protože na všechno má svůj systém, bez něj zase scény. Uz ji asi objednám k psychologové protože už si nevím rady.. Chvilku je to dobré a pak se to zase vrátí ještě ve větší míře.