Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminy
Chtěla bych vás požádat o radu, asi před půl rokem jsem začala používat po revizi antikoncepci, antikoncepci jsem vzhledem k nevolnostem přestala používat ze dne na den asi uprostřed cyklu, čím jsem si navodila hormonální nerovnováhu a zjistila jsem že prožívám dvě menstruace, jednu bez krvácení ale s bolestmi a druhou s krvácením ale bez bolesti. Náhle se mi zhoršila plet, propukla u mně periorální dermatitida ( nemoc letušek ) to je vyrážka kolem úst a také akné v zoně T. Nejsem si jista zda je na vině vysazení antikoncepce nebo hormonální nerovnováha, kterou jsem si navodila náhlým vysazením uprostřed cyklu. Situaci jsem začla řešit u kožního, který mi předepsal na periorální dermatitidu ichtamolovou ( dehtovou mast ) a gynekolog předepsal antikoncepci ( Jasminele, nebo nějak tak ) nyní se mažu ichtamolovou mastí, omývám jarisovou vodou a promazávám domací konopnou mastí a začínám brát druhé plato antikoncepce ale situace se nijak výrazně nezlepšila, mám čekat déle nebo se raději poohlédnou po další léčbě? ![]()
Na akne je podle mne dehet to nejhorší, co může být (hned po síře, která to maskuje, ale je mírně komedogenní).
Na akné je z oficiálních přípravků asi nejlepší Tretinoin (kyselina retinoová, vitamin A-kyselina) zevně v koncentraci 0,25 až 1 promile (podle toho, jak těžké acne se léčí) večer, ráno umýt, je to fotosenzibilizátor. Dodává se pod obchodními názvy Locacid, Retin-a, Vesanoid. Přechodně acne opticky zhorší, ke zlepšení začne docházet asi po měsíci léčby). Měl by být, na rozdíl od dryáků jako je kyselina salicylová, -až na tu fotosenzibilizaci - neškodný, dokonce nezvyšuje ani hladinu vitaminu A v krvi.
Další léky jsou zde: http://www.aknevitamin.cz/?…
A mám tip i na bylinkovou léčbu: Pomáhá natírání tinkturou (výluhem) z jazykových květů (vytrhaných z úboru) měsíčku lékařského v lihu. Do koncentrovaného lihu naložit jazykové květy (je-li líh koncentrovaný, nemusí být sušené) měsíčku lékařského a nechat vyluhovat.
Příspěvek upraven 23.12.12 v 14:06
Ahojky, zkus jiné prášky, ale každý má něco. Já jsem po antikoncepci přibrala v šestnácti 10 kilo. Od sedmnácti antikoncepci neberu a jsem zas jak laňka ![]()
Ahoj, krome klasickych leku mi pomohla tato kosmeticka trojkombinace: rano a vecer umyt oblicej cisticim gelem, natrit pletovou vodu ci tonikum a natrit nekomedonnim kremem. Mela jsem silene akne po vysazeni antikoncepce Diane po 17 letech a zadny lek ani lekar mi nepomihl. Jen pravidelne cisteni pleti od kosmeticky a tato pece, kterou mi poradila. Nechci doporucovat a propagovat zadnou kosmetickou znacku, ale vybirej radeji jen ty lekarenske jako napr: Avene, La roche posay, Eucerin, Aderma. Plet je dlouhodoba zalezitost, bud trpeliva… Mne se to zlepsilo po nekolika mesicich a vylecilo uplne az adi po 3/4 roce. Drzim moc palce, sama vim, jak je to neprijemne… J.
Mně výborně zabírá Duac - mast, na bázi antibiotik. Ale nesmí se v těhotenství a při kojení
.
Verunnko, asi moc neporadím, ale periorální dermatitidu jsem měla také, jen už je to dost dávno (ještě na střední škole), také jsem používala dehtovou mast, omývala tou vodou jako Ty atd., no ale extra zlepšení nebylo, takže jsem nakonec skončila na antibiotické léčbě tetracyklynem, která teda zabrala a od té doby se to už nebjevilo (ťuk ťuk ťuk), nicméně akné se později dostavilo taky, sice ne v jinak extrémní podobě, ale válčím s tím doposud. Teďka testuji nějaké vzorky, tak uvidím, nicméně na zklidnění pleti mi pomáhá částečně obyčejná zinková mast z lékárny za pár korun. Akorát teda mám vypozorované, že se stav pleti mění během menstruačního cyklu (bohužel ale u mě nepravidelně
), takže někdy se můžu mazat čímkoli obyčejným a pleť mám krásnou a jindy zase ať se namažu sebespeciálnější mastí, tak mám pleť hroznou, za pár dnů vždycky samovolně nastane zlepšení a tak pořád dokola, obecně ale v létě to bývá lepší, asi sluníčko působí fakt blahodárně
.
Ahojky, v šestnacti jsem měla veliké problémi s akne, vyzkoušela všemožné mastě a byla zoufala. Nevěděla co stím, akné jsem měla pocelém obličeji. Jediné co mi podlouhém tápání pomohlo na roky dlouho byla antikoncepce, vřele všem doporučuju Diane ta zabrala nejlépe pak i Cilest což je trošku levnější. Sedm let jsem měla pokoj, vysadila jsem antikoncepci, poněvadž přemýšlime s partnerem o miminku. Začal problém zpět. Asi po třičtvrtě roku akné bylo zpátky, neuvěřitelné. Po půl roce sem tam nějaké a pak po roce komplet akné po celém obličeji a nejvíc tváře. Vyzkoušela jsem zase tuny mastí, i na laiseru jsem byla u kosmetičky- ten aspon trochu zabíral ale po finanční stránce dost drahé a ke všemu po laiseru zůstali červené fleky. Néjen že těd řeším akné ale i červené flíčky po tvařích. Už jsem byla zoufala že se snad vrátím zpět na antikoncepci ale náhle jsem zkusila marihuanu mastičku a zabíráto ke všemu jsem začala i dělat si masku aspirinu s medem a citronem a pomahá to na červené flíčky. Doporučuji. Kdo by znal něco ještě dobrého co pomahá písněte, poradte.
Ahoj, antikoncepcí si jen oddálíš problém, který bude horší, až zase vysadíš. Já bych zrušila antikoncepci, pokud to je možné a zjisti si něco o hormonální józe, na netu ti toho vyjede hodně. Musíš si srovnat hladiny hormonů aby byl v rovnováze estrogen a progesteron.Tam bych začala…
@Lentilka3 píše:
Ahojky, v šestnacti jsem měla veliké problémi s akne, vyzkoušela všemožné mastě a byla zoufala. Nevěděla co stím, akné jsem měla pocelém obličeji. Jediné co mi podlouhém tápání pomohlo na roky dlouho byla antikoncepce, vřele všem doporučuju Diane ta zabrala nejlépe pak i Cilest což je trošku levnější. Sedm let jsem měla pokoj, vysadila jsem antikoncepci, poněvadž přemýšlime s partnerem o miminku. Začal problém zpět. Asi po třičtvrtě roku akné bylo zpátky, neuvěřitelné. Po půl roce sem tam nějaké a pak po roce komplet akné po celém obličeji a nejvíc tváře. Vyzkoušela jsem zase tuny mastí, i na laiseru jsem byla u kosmetičky- ten aspon trochu zabíral ale po finanční stránce dost drahé a ke všemu po laiseru zůstali červené fleky. Néjen že těd řeším akné ale i červené flíčky po tvařích. Už jsem byla zoufala že se snad vrátím zpět na antikoncepci ale náhle jsem zkusila marihuanu mastičku a zabíráto ke všemu jsem začala i dělat si masku aspirinu s medem a citronem a pomahá to na červené flíčky. Doporučuji. Kdo by znal něco ještě dobrého co pomahá písněte, poradte.
Ahojky, tak jsem na tom přesně jako ty. Hrozné akné v pubertě, Diane 10 let (což jsem zjistila pozdě, že je to šíleně nezdravé, má se brát max. rok) a teď čekáme mimi a je to příšerný.
Hlásím novinky, akné zmírnilo a periorální dermatitida zcela zmizela, nejspíš má vše na svědomí antikoncepce, kterou užívám 4 měsícem. Bohužel se ale boláky zcela neztratily a kupodivu mám nejkrásnější plet v období kdy vysadím a menstruuji, přidala se další zvláštnost a to krvácení po sexu, objednaná k doktorovi jsem na pondělí, držte mi palce
.
Důležité poznatky, nejlépe mi pomáhá po domácku vyrobená konopná mast ale dobře jen hojí páč zároven moji masnou plet ucpává.
Začala jsem čistit z tváře intenzivněji maz pomocí řady Aknéstop od Ryora, zatím paráda ![]()
Ahoj, vsem,
me se po vysazeni antikoncepce zhorsila plet uplne priserne, vyzkousela jsem toho opravdu mnoho a za nehorazne penize a az ted jsem narazila nahodou na kosmetiku Lush, ktera mi behem mesice!!! dala plet do poradku tak, ze se mi tomu nechce porad verit. Doporucuju mask of magnamity, fresh farmacy mydlo, tea tree water…ted se ze me stal na te kosmetice uplny zavislak, uz zadna chemie, pouzivam jen tohle.
Prosím o zachování anonymity, je to pro mě hodně osobní a docela se za to stydím ![]()
Chtěla jsem se zeptat, jestli některá z vás taky nemá takové fleky po akné, a teda hlavně jestli tady někdo neví, co by na to mohlo pomoci?
Antibiotiková mast Duac (na předpis) zabírá na bakterie, které způsobují záněty v pórech, na komedony („černé tečky“) a vybělila mi časem i fleky po zahojených zánětech.
Jenže je na předpis, musíš na kožní. Jo a protože je to antibiotikum, nesmí se užívat v těhotenství ![]()
Zadne pokoutni domaci leceni. posli fotky na www.ulk.cz a nech si poradit, jsou nejlepsi. pokud jsi z prahy nebo blizko, rovnou si tam zavilej a zajed na konzultaci. drzim palce! p.s. zeptej se i na moznost laseroveho reseni, jsou fakt nej, taky tam chodim
Mně osobně pomohla na akné kosmetika tianDe a jejich řada Master Herb.
edit adminem - umazána reklama