Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Maminky ráda bych znala Vás názor na naši situaci. Mám dvě dcery starší má něco málo přes 3 roky, mladší 15 měsíců. Moje mamka je v důchodu a občas si starší dceru bere k sobě domů na 2 - 3 dny. Iniciativa vzešla z její strany. Mamka říká, že je jí doma samotné smutno (taťka ještě pracuje) a že je moc ráda, když má vnučku na pár dní u sebe, že se má o koho starat a je jí veseleji. Ze začátku jsem byla ráda, ale později to začalo přinášet problémy. Mamka úplně nerespektuje naše požadavky. Vždycky, když udělá něco co my nechceme (a ona to ví) a my na to přijdeme, tak si najde nějaký důvod, proč to tak zkrátka muselo být. Horším problémem ale je, že starší dcera po pobytu u prarodičů je ošklivá na mladší sestru. Plácá ji, křičí, že ji nechce, bere jí hračky a tak. Také je po návratu těžší ji usměrnit.
Pobyty starší dcery u našich bych úplně zrušila, ale tento rok začneme stavit domek a já budu potřebovat, aby mamka děti pohlídala.
Když ale starší přestanu mamce „půjčovat“, a pak budu opravdu potřebovat, aby mi jednu nebo obě holky pohlídala, tak mi to přijde jako takové využívání či spíš zneužívání mamky. Že jí děti dám, jen když mi to bude pasovat a budu to potřebovat. Fakt nevím.
Můžete mi prosím napsat Vaše názory? Díky moc.
Ahojky, úplně tě chápu a vím o čem mluvíš!
Kubík je po návratu od našich jak utržený ze řetězu
a je problém se s ním domluvit!
Musím tě uklidnit, že naši taky nerespektují některé „pravidla“ a porušují je - na svoji obhajobu mi vždycky řeknou, že oni jsou babička s dědečkem a ti můžou vnoučky „kazit“, dovolit jim i to co doma nesmí atd. atd. a to já bych vyletěla z kůže
![]()
Já osobně s tím moc nesouhlasím, ale nic s tím nenadělám - když nemají rozum dospělí tak je to těžko!!! Děcku dáš na prcku, ale co jim? ![]()
Zrušit hlídání je nesmysl, protože někdy je opravdu potřeba dítko u dědáčků nechat. ![]()
Zkus si ještě s mamkou promluvit a vysvětlit jí, že máš potom s malou doma problémy a třeba to pochopí - já to dělám taky a stejně je mi to prd platné ![]()
Nezbývá nám nic jiného než si popřát pevné nervy s rodiči i s ratolestma ![]()
Příspěvek upraven 09.03.10 v 09:06
Já jsem sobec, kterej půjčuje dítě, jen když potřebuje. Ale vždycky mají rodiče nebo tchánovci možnost odmítnout. Nebo domlouvám hlídání hodně dopředu. A ještě jsme neměli problém, nikdo mi to ještě na hlavu nehodil.
Myslím, že babičky přirozeně „vychovávají“ dítě jinak, ale pokud je ti něco opravdu proti srsti, stála bych si tvrdě za svým.
Mě osobně už je jedno, co s Matym babičky dělají, pokud ho to neohrožuje na zdraví nebo životě. Jsem toho názoru, že si babičky musijou umět Matyho samy srovnat. To, že po baráku lítají hopiky, Maty si může beztrestně hrát s radiem, televizí i počítačem, je podle mě věc „babiček“. Já upozornila na nebezpečí a domů mi tyhle „zvyky“ prostě nesmí. Takže Maty po návratu od našich stráví půl dne řvoucí v koutě (teď už je to naštěstí lepší a kratší).
Mám děti přibližně stejně staré jako Ty.
My jsme pobyt staršího u babičky hoodně omezili.Z podobných důvodů,jak popisuješ.Nejprv samozdřejmě kafrali taky,ale vracel se fakt rozdivočený,rozežraný,já jsem se pak akorát naštvala a dostal vařekou.Nestálo to za to.Navíc,u rodičů bydlí ještě moji mladší sourozenci,tak ho tam rozmazlovali nad míru.
Od září chodí do školky,partner do práce,víkend je jediná doba,kdy můžeme být jako rodina pohromadě,není důvod,aby dítě jelo pryč.A tím to haslo.
Co se týče hlídání,naši bydlí dál,takže v případě potřeby se na ně stejně spolehnout nemůžu.Musím ale uznat a jsem jim vděčná,že když jsem byla těhotná,párkrát pohlídat přijeli.Pak mi to ale stejně vyčetli a dělali si na malého nárok.Utli jsme to.
Máme super tchánovce,přístup úplně jiný.Přestože bydlí ve stejném městě,nevnucují se a do hlídání se nijak neženou.Výše popsané důvody chápou a respěktují.Když potřebujeme a můžou,bez výčitek pohlídají.
ahoj u nás je to tak,že babičky si myslí ,že všemu rozumí víc -v 1 roce klidně prďolovi daly guláš s knedlíkem
,protože to chtěl ochutnat ..do tý doby jsem malýmu jen vařila nesolený nekořeněný,máme v rodině štítnou žlázu,vysoký tlak a nadváhu tak nechci aby s ní musel bojovat v dospělosti ( sama vím jaký to je) tak doma jedeme hlavně kvůli malýmu ve zdravý výživě-pití voda nebo doma dělané šťávičky z mrkve,do 3 let malej teda nebude vědět co je sůl, ovoco a zelenina denně,místo ňákejch sladkejch hnusů dávám doma dělanej jogurt klíďo už s rozmixovaným ovocem..
No a potom co ochutnal ten jejich guláš samo už nechce jíst co mu vařím já
…a když jsem se na ně rozčílila tak oni vychovaly 3 děti a ví co je nejlepší
,ale že brácha je sprominutím tlustej jako p… má vysokej tlak a už teď ve 22 bere 4 roky prášky na tlak to nevidí,o zdravotním stavu druhýho bráchy radši ani nemluvě a u mě radši taky ne…Sama jsem se bavila s mudrou jak tomu všemu předejít a jediný co je je zdravá výživa a pohyb,geny tam sice jsou,ale všechno se dá spravit zdravým životním stylem
No a jsem ta nejhorší máma podle nich,to jsem teda psala o svý rodině,přitelova máti jsem jednou dala kapky,že tak to teda nebude jinak bude s malým pouze pod dozorem a je klid…
Jo teda ještě bych k tomu klíďo přidala keci s šátkováním,ale oni to pochopit nechtějí tak se s nima nebudu zaobírat,já bych prostě dala jasný pravidla a nebo se hlídání pustila,protože neznamená,že když jsou baničky a dědečkové můžou prďolům všehno dovolit
Rozzívené děcka po pobytu u babiček a dědů - to je klasika s tím nic neuděláš - dětem to pak pár hodiny ( max den dva ) trvá než se znovu usměrní..Ale za to podle mě až tak nikdo nemůže..
Horší jsou ty výchovné kiksy - hlavně strava, dovolování si..
Na tom je třeba si trvat..
Přeji pevné nervy a hlídání neruš, bude se hodit.. ![]()
Take vim o cem mluvis ale ja dcerku „pujcuji“babicce jen kdyz ja potrebuji,jsme takhle domluvene,drive ji ucila veci ktere ja jsem zakazovala,kdyz se to stupnovalo tak jsem si s ni sedla a rekla ji ze pokud to nebude respektovat tak tam mala chodit nebude a je klid.
Tedy jak to čtu, tak musím velebit svoje rodiče. Synovce jim nikdo nepůjčí, musí si za ním dojet a tím pádem jsou rádi, že ho vidí, natož aby ho tak nějak rozmazlovali a kazili. Svoje dítě vím, že jim dávat budu moct a budou dodržovat moje pravidla. Věřím jim.
etosho: Promluvila sis se svojí mamkou? Ví, jak moc tahle dětské duši ubližuje? Asi bych se jí zeptala, zda si myslí, že tebe vychovala dobře. Pokud ti kývne, že ano, tak jí odpověz, že ty své dítě taky dokážeš vychovat, ale, že to jde těžko, když ti někdo podráží nohy.
Tak u prvniho ditete jsem to taky hodne resila, ale nakonec zvitezilo hlidani a moznost byt chvili bez ditete/deti a treba si i s manzelem vyrazit do kina nebo na veceri. Hned u prvniho jsem doma nastavila pravidla a proste neustupovala. Stalo to neco revu, neco mych nervu, ale ted nemam nejmensi problem. Ridim se tim, ze co oko nevidi, srdce neboli
jak to ma nastaveny babicka je jeji vec, ona je s nima sama a musi je zvladnout. Kdyz jsou doma vedi jaka jsou pravidla hry a respektuji je. Napr. doma se chodi spat hned po vecernicku - u babicky ponocuji. Ale vi jak to je a doma nemam problem je i po vikendu u babi nahnat po vecernicku do postylek a v 8 mam klid.
Ted je to malinko slozitsi a trochu jsme se vratili zpet, pac bydlime ve stejnym baraku jak babicka, takze malosi vycitili sanci a zase se obcas ozvou, ze u babi muzou atd. Fajn, u babi muzete, delejte to tak kdyz tu mate babicku, ale ted jste doma se mnou a budou se dodrzovat moje pravidla.
Stejne je to s jidlem, smirila jsem se s tim, ze u babi se ji proste jinak, a taky jsem mozna moc tolerantni, ale to ze jim jednou za tyden tchan da bananek v cokolade nebo pytlik kyselych rybicek… a co, doma jim to jen tak nedam, vi, ze sladkosti jsou poskrovnu a za odmenu. A jednou za tyden je to nezabije.
Pokud jsem s nima u babi i ja a reknu, ze toto ne tak to babi respektuje a deti taky. Musi byt jasno kdo ma hlavni slovo.
Jinak nase babi se o hlidani hlasi sama a ja rada deti pujcim ![]()
Jsem ráda,že to není jen u nás…
Mě mrzí moje mamina,tchýni mám zlatou i tchána.Pohlídají když potřebujeme…hlavně kvůli práci.K mamině ho raději ani nedávám…
Tcháni respektují naše přání a dodržují takový ty nejhlavnější pravidla,že běhá za Adym s jogurtem po bytě je její věc.Doma sedí jak přibitej a dokavaď nedojí tak sedí…Chodí spát včas,u maminy klidně kouká na ordinaci v růžový zahradě,nemá klid na spaní,furt tam křičí nebo se dohadují nahlas…
Takže bych se pokusila s maminou domluvit(u nás to bohužel není možné-myslí si,že jsem citlivá a že musí Adam dělat věci na čas).A jinak návštěvy omezit,když se ti zdá že je to neúnosné.
Přeji pevné nervy ![]()
Jako,že je babičky mají tozmazlovat to je v pořádku na druhou stranu když je u nich dítě 3 dny a všechny 3 dny jde spát o 2 hodiny dýl a vztává o dvě hodiny dýl a má tak posunutej celej den za to bych asi vraždila,nebo dát dítě v 1 roce guláš s knedlíkem
to by k nim už asi nemohl.. Mě je jedno jestli za ním babička běhá aby spapal ještě lžiku,ale není mi jedno co na tý lžičce je…
Já znám ještě takovou moc fajn hlášku od babiček: Na já ti to koupím'/dám když je máma zlá a nechce ti do koupit/dát
to už si dítě okolo 3 let umí pěkně v tý hlavičce porovnat a pak se vzteká,když doma něco nedostane..
Ono to jsou zase babči které vyrostly v jiné ( komunistické) době a tu dobu jsme my už od jednoho roku jedly co rodiče,ale že to naše zdraví je takový jaký je to už nikdo nevidí …
Díky Vám za reakce a názory.
Mě nejvíc štve to, jakse pak starší dcera chová k mladší. Že ji odmítá, plácá, dělá jí různé naschvály. Mně pořád říká, že ji nechce. Nebýt toho, tak by mi to tak nevadilo. Že starší chvilku trvá, než se dá „do latě“ bych přežila.
Chtěla bych, aby mezi sebou měly pěkný vztah a zdá se mi, že se pobytem starší dcerky u prarodičů kazí.
A jak se k ní chová když je doma???
To já si na Kubíka nemůžu stěžovat, on Karolínku miluje - sice ji taky zlobí, ale nedá na ni dopustit!
Když přijede od dědáčků tak první letí za ní a kdybych ji nebránila tak ji asi samou láskou sní ![]()
I když příjdeme pro něho do školky tak ji pokaždé málem umačká ![]()
etosha píše:
Mě nejvíc štve to, jakse pak starší dcera chová k mladší. Že ji odmítá, plácá, dělá jí různé naschvály. Mně pořád říká, že ji nechce. Nebýt toho, tak by mi to tak nevadilo. Že starší chvilku trvá, než se dá „do latě“ bych přežila.
Chtěla bych, aby mezi sebou měly pěkný vztah a zdá se mi, že se pobytem starší dcerky u prarodičů kazí.
Já myslím, že se tak chová, protože žárlí na to, že mladší s vámi byla doma a ona ne.
Jinak si myslím, že dítě velmi rychle pochopí, že u babičky se může chovat jinak než doma, takže bych nějaký „výchovný prohřešek“ neřešila. Babičky jsou od toho aby rozmazlovaly, rodiče od toho aby vychovávali.
etosha píše:
U nás taky není problém v chování Adámka k Emičce a nopak.Když se Adámek odněkud vrátí,ať ze školky nebo od babiček,první letí za Emičkou,ani se nevyzuje,nevysleče a už ji pusinkuje,samou láskou by jí snědl,ona se řehtá a mají radost oba.Chvíli si spolu pěkně hrají,za chvíli je řev,přetahují se hračky,ale to jsou normální sourozenecké vztahy,znám to,sama má sourozence 3.
Jak dlouho ji u prarodičů necháváte?Já osobně si myslím,jak už tu někdo psal,žárlí,že malá je s vámi doma a ona ne.Navíc u prarodičů trochu zvlčí..My necháváme Adámka u našich maximálně 2 noci,a to i v době,kdy ještě nechodil do školky..Pokud ji tam necháváš třeba půl týdne,týden,upřímně si myslím,nediv se,že se tak chová.A jak často tam frekvenčně jezdí?My dáváme Adámka našim tak jednou za dva měsíce.
A druhá babička mi říkala,že na tříleté dítě jsou i dva dny moc.Dítě má být s rodinou,ona to respektuje,proto se nikam nehrne a děti nám „nebere“.I přes to,že už je v důchodu,chodí dvakrát týdně do práce,někdy na brigády,ale doma je dost.Kdyby byla povaha jako naši,kteří pořád „pláčou“,že vidí děti málo a málo si jich užijí,máme tchýni doma snad každý den a já bych zešílela..Jsem vděčná,že přítelovi rodiče mají povahu jakou mají..Ale to je taky zkušenostmi.Oni už mají dalších 5 vnoučat a vědí,jak to chodí.Naše děti jsou jediná vnoučata mých rodičů..
To ale neznamená,že tchánovcům děti nepůjčujeme vůbec.Aby to někdo tak nepochopil.Když potřebuju a můžou,pohlídají,Adámka vyzvedává ze školky,teď častěji,protože malá je stále nemocná,máme školku daleko,aby tam nebyl tak dlouho,než přítel skončí v práci.Když chodíme pro Adámka sami,několikrát do týdne se u nich stavíme na návštěvě,bydlí po cestě.Ale není to pravidlem.Nevynucují si to a chápou,že máme svoje..A teď,jak bude hezky,když budou chtít,dám jim Emičku třeba na odpoledne na procházku.Víc ne,protože je malá,stále kojím a stále je na mě závislá.
Omlouvám se za ten román.Napsala jsem to jen pro srovnání.Jinak vše samozdřejmě záleží na vaší domluvě.A uvědom si,že maminka si Ty,rodiče jste vy a vaše slovo je hlavní..
A s tím,že by Tvá mamka v případě potřeby nepohlídala.Samozdřejmě,má právo odmítnout,ale s tím musíte počítat..A naše druhá babička je učitelka,vnoučata má ve školním věku,mají spoustu kroužků,o víkendu je rodiče málokdy pustí k babičce,prakticky,když potřebují.Jsou hodně zaměstnaní a chtějí si svoje děti užít,trávit s nimi volný čas.Jsou období,kdy se starší vnoučata chodí k babičce hlavně učit,a sama babička říká,kam bychom to dospěli,kdyby jim to tak vyčítala ![]()