Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
ahojte maminky, tak máme zase problémy s krmením.
Malá mi řve, už jak si ji dám do polohy na krmení a jede to, přitom řve hlady. Třeba začne sát a asi po minutě obrovský řev a už je skoro nemožné jí dokrmit.
Pořád se nám to opakuje, už pěkně jíme, minulý týden jsme jedli přes 900ml denně, krásně, bez řevu, byli jsme napapaný do deseti min. Teď opět řev, jíme i hodinu, savičku přikládám snad i stokrát za krmení, nevím proč tolik brečí, ale vím, že chce jíst a po chvilce už ječí šíleně hlady. Byli jsme u dr. bříško vypadá dobře, zoubky asi ještě neroustou.
Je to už takový kolotoč, měli jsem i dobu, kdy bylo do ní těžké dostat 500ml ![]()
Tak prostě nevím, doktoři mi moc neporadí. Už jsme jedli stabilně, pěkně…
Ahojky pamatuju si tě z jedné diskuze.. Psala jsi tam o problemech jaky jste měli kdyz byla malinkata.. Nebudu ted psat co
Nemuže to souviset s tím??
Ahoj všem. Prosím o radu, zda nevíte, čím by to mohlo být, už jsem zoufalá.
Krmím moji dvouměsíční holčičku z 3/4 MM + zbytek UM. Poslední dobou dělá to, že přes den jí, ale po menších dávkách, asi po 60-80 ml, někdy 120 ml, jenže po 10 minutách, dvaceti, půlhodině zase řve a zase vypije třeba 40,60…takto se to opakuje celý den, mně už se chce brečet vyčerpáním, ještě k tomu MM odstříkávám/odsávám. Když přes den malá spí, je to max. po jedné hodině, spíše méně, asi 3-4 x za den. Prostě krmím, najednou začne usínat, nesaje, dělá si z toho dudel, tak ji uložím a za chvíli znova a takto pořád dokola. Vlastně mi ořijde, že než si odříhne, uložím ji a sednu si, už zase řve…už nevím, co mám dělat, je jedno, jestli jí zrovna UM nebo MM, dělám to tak, že má UM jednou denně, jednou v noci, zbytek MM. Jsem už fakt vyčerpaná a netěším se na nic jiného, než vyroste. Je mi to hrozně líto, ale asi už nemůžu.
Díky všem za rady.
Taky se chystám to řešit s doktorkou, má nyní dovolenou, jdu tam za 6 dní na očkování, jestli se do té doby nezblázním.
Už mě i napadlo, že bych prostě zavedla pauzy mezi krmením třeba dvouhodinové, dříve bych ji nedala, ale je mi jasné, že teda celý den prořve a kdo to má vydržet, navíc mi přijde, že to je moc. Nikdo nechce, aby dítě jen řvalo hlady. Už takhle řve minimálně třetinu dne.
Ještě bych doplnila, že v noci to zpravidla nedělá, vyjimečně jen jednou. To se probudí hlady, vypije najednou cca 140 ml a spí dál. A první část noci vydrží i 5 hodin. Pak už méně, třeba hodinu a půl a pak už to začíná, od brzkého rána až do večera.
@sad 1 ahoj, když tak čtu tvůj příspěvek, přijde mi, že ji krmíš strašně moc často. Skoro každou hodku. A kolik ti vypije celkem přes den? To že řve, to nutně nemusí znamenat, že má hlad. Třeba by chtěla spinkat, ale nemůže. Třeba jí bolí bříško, nebo se nedokáže uklidnit. Co zkusit dudlík? Nebo pořádně zavinout do zavinovačky a pohoupat? Vím co to je, když ti miminko pořád jenom řve a nespinká. Taky jsem to zažila u naší málé. Zkusila bych mezi krmením udělat delší pauzu, tak aspoň dvě hoďky.
@mirink
Děškuji za reakci, už si to píšu a vím, že za 24 hodin vypije cca 1000 ml. To, že má hlad vždy poznám tak, že vystřeluje a plive dudel a pořád hystericky řve. A to kolikrát už nějakou dobu řve, pak ji teprve nakrmím. Někdy skočí úplně po flašce, jindy jen trochu vysosá a pak kouká kolem a dudá to. Jenže jak ji přestanu krmit, dám do postýlky, chvilinku je klid a za chvíli zase řve. Teď jsem ji nechala tedy vyřvat od posledního krmení a řvala celou hodinu, tak jsem ji zase vytýhla, vypila 30 ml, je klid, ale vím, že za chvíli to bude znovu. Myslím, že to dělá do té doby, dokud se nevyčerpá a pak třeba usne. Jinak dudel používám, to už bych dávno jinak skočila z okna, ale jak píšu, pak ho začne vyhazovat a hrozně řve. Pohoupu a pochovám ji taky, pomůže na chvilinku, ale pak řve i při tomto. Napadlo mě dělat větší pauzy, ale vím, že třeba po té jedné hodině, možná půlhodině, bude do dalšího krmení hystericky řvát, a takhle ji nechat řvát během celého dne…já fakt nevím, co je lepší, řvát bude stejně tak i tak asi…
@sad 1 Litr mlíka, to je strašně moc. Kolik tvoje holčička váží?
Nejsem zastánce častého kojení. Vždy jsem dodržovala interval mezi kojením minimálně dvě hodiny. Naše malá v prvních měsících plakala i po hodině, co byla nakojená. Taky mě napadlo, že může mít hlad, ale všude jsem dostávala rady, že pro trávení miminka není dobré kojit dříve jak za dvě hodiny. Tu naši trápilo hodně bolení břicha. Začala jsem ji dávat před každým kojením kapky na prdíky a přestala plakat.
má něco kolem 6 kilo, přes, je hrozně žravá od narození… ![]()
snažím se to natáhnout, ale je těžké vydržet, když pláče více jak hodinu…kapky jsem zkoušela taky, po nějaké době přestanou vždy účinkovat. Momentálně mám nasazeny laktobacilky, čekám, zda pomůžou. Bříško ji asi taky dost trápí.
@sad 1 No, ale i když je větší, myslím, že by neměla vypít na svůj věk a váhu více než 800ml. A pokud vyplivuje dudel, zkus ji uklidnit třeba v šátku nebo v manduce, nebo drncáním v kočárku.
@mirink
to víš, že jsem zkoušela hodně, řve jak blázen, v náručí, všude, v kočárku…dr. mi doporučila i fenyklový čajík…neuspokojí ji…vypije a řve dál…
@sad 1 A zkus najet na tyhle stránky. www-kojení. net
Ty jsou super a mohlo by ti to pomoct.
Vím jaké to je, když miminko stále pláče, naše se narodila o měsíc dřív a nemohli jsme použít žádné kapky, takže plakala hodně často kvůli bolení bříška. Nám na štěstí zabral Infacol, který jsem dávala před každým kojením snad tři měsíce. A když malou i přesto bolelo bříško, masírovala jsem, nahřívala, pokládala ji na bříško (nutný dohled, nikdy nenechat miminko samotné) a použila i rektální rourku. Já jsem v jednom kuse pila fenyklový čaj.