Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Také se přikláním k projevům souvisejícím s příchoděm přechodu.
Děkuji za odpovědi oběma
jako i tato možnost mě napadla, ale taky mě napadlo, zda právě ty tampony nezpůsobují nějaký zánět a proto je pak ten,, otok,,. Zda by třeba nepomohlo přejít na vložky nebo kalíšek
@Anonymní píše: Více
Vzhledem k věku můžete mít problém s hladinami hormonů. Nechte si je změřit, srovnat se dají bylinami a doplňky.
Zkus recyflor. Kalíšek by mohl pomoct. Tampony mohou zhoršovat.
@Okta píše: Více
děkuji, to vypadá zajímavě a mají to v akci v Benu teď, asi to zkusím, po tom zánětu by to mělo bodnout ![]()
@Anonymní píše: Více
od 35 let přirozeně hladiny hormonů klesají s tím, že do menopauzy klesne estrogen o 35% ale progesteron o 75%. Tělo se tak dostává do estrogenové dominance, která může způsobovat řadu problémů, včetně suchosti, slábnoucí sliznice a častějších zánětů. Dále může způsobovat silnou a bolestivou MS, růst cyst a myomů, projevy PMS a řadu dalších problémů, při dlouhodobém působení i kardiovaskulární problémy. pokud jste již měla narušené hladiny hormonů tak ATB mohla situaci ještě zhoršit. Na posílení lubrikace, porovnání hormonů pokud nejsou rozhozeny moc, pomůže denně jedna polévková lžíce rozdrceného lněného seminka a jedna polévková lžíce rozdrceného konopného semínka a bylina ploštičník hroznatý. Ploštičník užívat dle doporučení dodavatele, je to silná bylina a nesmí se užívat vyšší dávky než doporučené, pak by mohl způsobit nevolnosti a bolesti hlavy, malátnost. Počítejte s tím, že účinek bylin nastoupí v horizontu 2-3 měsíců. Tedy nepočítejte s tím, že by u bylin a doplňků byl nástup rychlý. Pokud byste měla výsledky testů na hladiny hormonů a nerovnováha hormonů byla větší, jsou další možnosti jak hormony porovnat, ale to jen na základě testů. U žen s cyklem jsou potřeba testy dva, jeden 2-5DC na estradiol a progesteron a druhý okolo 22DC na progesteron.
Pak jsou zde dodavatelé bylinných produktů a kapek a jedna naturoterapeutka, která má velké zkušenosti s ženskými problémy. Kontakty z důvodu zákazu admina uvádět nesmím.
@LadaSva já zmíním ještě tinkturu Divoký Yam, Drmek apod…pak směsi na čaje pro ženy před přechodem, a knihu bylinky pro ženy, kde je to také hezky popsané.
Ahoj, píšu raději anonymně, mám tu lidi z rodiny a nechci, aby to četli.
Posledních pár cyklů mívám problémy s chozením na malou po menstruaci. Teda v podstatě problémy mám i při menstruaci, ale v menší míře.
Po skončení menstruace se mi děje to, jako by mi to tam celé nateklo nebo se to stáhlo a já mám slabý proud moči, chodím častěji a trvá to plus minus až do ovulace, pak je to zas až do menstruace ok. V říjnu jsem prodělala zánět močových cest, přeléčený ATB.
Dále si všímám, že mám sušší sliznici a začíná mi být nepříjemné mít tampony, bolí mě to a tlačí a cítím se po tom pak odřená. Nemůže tam být nějaká souvislost? K dr se chystám, ale zajímalo by mě, zda nemáte někdo podobnou zkušenost. Věkově se blížím 45. Děkuji předem za reakce.