Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, začnu od konce - kolem 6.měsíce bývá poslední růstový spurt, to by vysvětlovalo ty koniny u kojení, rada jediná, trpělivost a počkat, ono to přejde. Na to noční kraviny vlastně taky platí počkat, až to přejde. Ony jsou ty děti plné nových dovedností a elánu, tak to s nima cvičí ![]()
@Háta_x Spurt to podle mě není. Měl zatím všechny 3 dost výživné. Byl protivný, ukňouraný a hlavně chtěl pořád jíst a i aspoň chvíli sál a kroutit se začal, když mlíko došlo. Teď by nejraději nejedl. Kdybych mu necpala prso sama, tak si snad sám ani nevzpomene ![]()
Ahoj, tak s kojením neporadím, ale to spaní- jak spinká? Nepomohl by spací pytel? Náš mrňous se v něm neotočí. Jinak by byl taky pořád vzhůru.A jinak my takové etapy máme taky - jsou dny, kdy spí klidně 15 hodin a pak dny a týdny, kdy jen 10. Jsou to prostě nové dovednosti, jak píšeš a až je vstřebá, zase se zklidní.Ale myslím, že to nijak asi neurychlíš.
@Susanna, pytel jsme měli a musela jsem ho zrušit, potože mlátil nohama (i 30 minut je zvedal a mlátil jimi do postele).
Tak to se jedná o bojkot kojení, my ho měli několikrát, kolem těch pěti měsíců určitě, to si pamatuju. Nakonec to vždykcy přešlo, chce to trpělivost. Myslím, že málo mléka to nebude, mléko už se asi tvoří v tomto věku dle poptávky, a pokud do této doby bylo kojení bez problémů, tak by bylo divné, že by najednou ubývalo mléka. Ale spousta maminek si plete tenhle bojkot kojení s nedostatkem mléka. Kámoška měla to samé co já, a také to ustály. Tedy upřímně kdyby mě malej začal bojkotovat teď v 10 měsících, už bych to spíš brala jako vysvobození
ale v 5 měsících bych bývala nerada odstavovala. Jinak co se týče druhého problému - nočního spaní - to poradit neumím.
@Mysak.75, my s množstvím mléka bojujeme od začátku kojení, proto je to vždy první věc, co mě napadá…
Já asi moc neporadím, ale napíšu, jak je to u nás - malý bude šest měsíců a je to otesánek (už má 9 kg) začala jsem se zeleninovými příkrmy cca. před měsícem, zezačátku papala dobře, teď je totálně bojkotuje, prostě pusu ani neotevře, ale začal jí růst první zoubek, takže to přičítám tomu… Takže jen kojím a taky dělá hrozný blbiny, na jídlo si skoro ani nevzpomene
Přitom před týdnem se kojila skoro každou hodinu a půl (trvalo to naštěstí jen dva dny..) takže taky čekám co se z toho vyvrbí…
A k tomu spaní - já mám doma expertku, spí tak max. 13 hodin denně už dlouho… Když usne odpo v kočárku, tak večer usíná až kolem desátý, ale má dny, kdy přes den prostě nespí a to pak odpadne už v šest večer.. Vstává v 7 a dopoledne usne 1× tak max. na 20 min.. A unavená vůbec není..
On je prave spavy dost. Jidlo asi nebude jeho priorita
Ji maximalne 5-6× denne. V noci nejedl skoro nikdy, az v poslednich dnech dostava, ale stejne pak neusne.
S jídlem asi neporadím, mám opačný problém, chce jíst i v noci ![]()
Já kdyzž mu dám zeleninu a sní 180ml, tak už mu prso nedám. Dostane ještě napít a stačí mu to.
Má skoro 7 měsíců.
Náš taky zvedá nohy a mlátí s nima o postel, si kolikrát říkám, že musí zlomit ten monitor dechu co je pod ním ![]()
Ale spací pytel ho unaví dřív než kdyby ho neměl.
Otáčení na bříško jsem mu „zatrhla“ teprve nedávno - dala jsem do postýlky kojící polštář, takže jsem zmenšila místo na otočky
Půl postýlky je polštář a druhou půlku má na spaní malej
Od té doby je klid, jen si říkám proč mě to nenapadlo dřív ![]()
Tak on ma z jedne syrany smotanou deku a z druhe plysoveho mravence (velkeho), otoci se prakticky na miste. Matit vydrzi 30 minut, dyl to nevydrzim ja ![]()
Od kolika ml jsi prestala dokojovat?
se spaním neporadim, já fláknu dítko do postýlky a většinou je klid, spí jak zabitá ![]()
ale to kojení děs a hrůza, včera jsem šla odevzdaně pro sunar
Hrozně se vzteká, ani zezačátku se pořádně nepřisaje, pořád se pouští a řve. Pak samozřejmě trvá, než se mlíko spustí… pak laskavě chvíli pije a začne to znovu. Dvakrát lokne, řev, lokne, řev
Párkrát prohodím prsa a pak jí zvednu. V tu ránu spustí tak hroznej kravál, že já brečim skoro s ní
S množstvim mlíčka už jsme taky měli problémy, pak se to zase srovnalo a teď tohle. Přitom kojím pořád stejně, takže nechápu, proč by mělo být mlíka míň
Už jsem ale rezignovala, v pondělí jsem byla u laktační a sama mi řekla, pokud jsem na nervy, ať koupím UM.
Co je ale největší záhada - kajdí každej den a plíny má počůraný víc než dost. Takže evidentně hladem netrpí ![]()
Delam prikrmy doma, kdyz snedl takovou tu nadobku od Aventu plnou, tj 180 ml +-
Dam mu to zapit cajikem nebo vodou a to je od narozeni super jedlik ![]()
@petrul, ahoj
, tebe potkávám často ![]()
On taky usíná vetšinou dobře, ale cca od 3 hodin se budí. Je jedno jestli dostane najíst, napít, přebalím… Prostě se začne mrskat a konec… ![]()
@Billi píše:
@petrul, ahoj, tebe potkávám často
On taky usíná vetšinou dobře, ale cca od 3 hodin se budí. Je jedno jestli dostane najíst, napít, přebalím… Prostě se začne mrskat a konec…
Ahoj, jdu se opět poradit. Malému je 5 měsíců a v posledních dnech máme problémy se spaním a kojením. Malý se naučil převracet, takže se v noci otočí na bříško, doplazí se k šprušlíkům, zarazí se o ně a začne vyvádět. Případně si lehne na bok a „obchází“ postýlku. Večer usíná sám a v pohodě (ve většině případů), přes den ale spí v posledních dnech velmi málo. Dřív byla běžná doba spaní byla kolem 16-17 hodin za celý den. Teď jsme klesli z bídou na 12. Usne kolem 20:00 a v sedm je konečná vstávačka (s cca 5 nočními budíčky, kdy vydrží i 2 hodiny vzhůru - je najedený a přebalený, leží v postýlce a povídá si, točí se tam, hraje si s nohama a směje se tomu…). Je mi jasné, že to děti dělají, ale vidím na něm, že by spal, ale ty nově získané dovednosti mu nedají spát (doslova). Nenapadá někoho, jak mu pomoci?
Navíc se mi začal do toho všeho vztekat u prsa (hlavně odpoledne) a nezabírá naprosto nic (zkoušela jsem změnit polohu, dát mu druhé prso…) . Párkrát si cucne a začne se kroutit, kousat, vztekat se a řvát. Mohlo by to být tím, že pomalu přicházím o mléko? (Přes dopoledne skoro nepije, protože si 2× cucne a usne, sice se třeba po 20 minutách probudí, ale už prso nechce). Váží 7,3 kg (porodní váha 4 kg) a měří 72 cm. Poslední týdny přibývá kolem 440 g za měsíc.
Už přibližně týden dáváme příkrmy(na radu doktorky) a ty teda baští moc dobře. Zatím pokaždé dokojuji.
Máte s tím některá zkušenost? Co u vás zabralo?
Omlouvám se za román, ale poslední dny jsou opravdu náročné.