Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj!:)
Jsem poprve tehotna, nyni v 8tt a mam velke trable se spankem. Vsude vsichni pisou, jak v tomhle obdobi mohly spat 12 hodin v kuse a ja se stejne pravidelne probudim kazdou noc a minimalne hodku lezim a koukam do stropu. Unavena jsem porad, ale ze bych zabrala pres den, nebo se poradne vyspala v noci, to nehrozi :/
Jinak to zatim probiha uplne skvele, s klasickymi priznaky a vsechno je v poradku ![]()
Mate s tim nekdo zkusenosti?
Diky moc!
Mam stejny problem
do toho chodim porad curat
jsem silene unavena ale presto v noci nespim dobre. Snad nam nekdo poradi
![]()
To jsem měla taky, ale u mně to bylo hlavně nervozitou…Pomáhalo mi před spaním teplé mléko s medem a hned se spalo lépe:).
A před otěhotněním jste spala v kuse, bez problémů s usínáním či předčasným buzením?
Jinak tedy si důsledně hlídejte spánkovou hygienu - tedy 3 hodiny před spaním žádné modré světlo - tedy žádní obrazovky či zářivky, vyhodit LEDkové osvětlení
Pokud vám toho hodně běží hlavou, starosti, obavy a podobně, tak si před spaní zvykněte psát denník. Pište ho rukou, to má mnohem lepší efekt na to jak moc se člověk toho chaosu v hlavně zbaví - nepište co se ten den stalo, ale právě se snažte zachytit to co se vám přemílá v hlavě, tím tomu člověk dá jasnější tvar a když si to pak po sobě přečte, tak se s tím daleko snáze pracuje, protože napsané už to nebývá tak složite, než když to jen hnije v hlavě.
Docela fajn je procházka a nebo nějaký jiný mírný pohyb tak 2 hodiny před spaním, případně nějaká jemnější relaxanční joga pro těhotné.
A tedy nějaký pevný rituál úkonů, které vedou do postele a ku spánku. Stejně tak je více než žádoucí chodit spát ve stejnou dobu. To vše pomáhá prohloubit spánek, aby vás to pak v noci neprobudilo.
Další bod je důkladná tma a ticho - i třeba za pomoci špuntů a masky
Velmi dobrý věc na spaní je orgasmus.
Plus si stáhněte tuhle relaxaci a pusťte si ji jednak před spaním a klidně i během té fáze co se probudíte - její výhodou je, že jde i lidem, co se jim jinak relaxace moc nedaří a čím častěji ji budete cvičit, tím snáze uvolníte mozek a ten zase raději usne, než aby musel opět procházet celé tělo ![]()
http://uloz.to/!6Flx4geYfBkG/progresivni-relaxace-mp3
Začínám 9tt a v noci se budím několikrát, pořád chodím na malou a taky dvakrát za noc na piškoty, protože jinak je mi špatně. Když se ale najím zase většinou rychle usnu, obden jsem ale taky nějakou dobu v noci vzhůru. Dělám to tak že jdu spát dříve než obvykle… Na únavu přes den pomáhá i jen ležet nemusí se přímo spát, já kvůli staršímu si nemůžu kdykoli usnout tak to dělám takto. Po porodu to bude horší
nevyspala jsem se pořádně tak půl roku, kvůli častému kojení, ne že by mi dítě nějak moc plakalo, a taky malý vstával jednou dobou kolem páté ráno ![]()
Mě zabírá fakt to jídlo v noci jestli máte i nevolnosti, z toho mi nejde usnout… ale jen trochu třeba rohlík… a tu noc si protáhnout třeba o dvě hodiny…
Taky jsem v prvním trimestru špatně spala… pět až šest hodin celkově, v noci jsem čumákovala do tmy… druhý trimestr v pohodě a teď třetí zase blbý… ale první byl, co se spánku týče, nejhorší…
Ahojky. Od zacatku tehotenstvi mam problem se spanim (nyni 25.tyden). Usnu po delsi dobe, spim tak do 23-00 hod a pak se probudim a nejde mi to usnout, odpocitavam kazdou hodinu. V 5 stavam do prace a to bych spala nejlepe (tak od 4-8 hod). Mam to proste rozhazeny… a odpoledne nemam problem usnout. Proste v noci jsem fit
. Podle me to jsou hormony..