Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Dobrý den,
chtěla bych se vypovídat a zároveň poptat o radu.
Je to asi 4 měsíce co jsme se přestěhovali se 3 dalšími kamarády do společného bytu. Na začátek chci upozornit, že jsem jediná žena v domácnosti. Než jsme se nastěhovali, jeden ze spolubydlících (dejme mu číslo 1) nás hodil před hotovou věc, že se každý týden bude konat generální úklid, vždy 2× (středa a sobota). Všichni jsme s tím souhlasili, rozdělili se na dvojice a každá uklízí ob-týden. Druhá dvojice to ale nakonec změnila jen na jeden den a to ve čtvrtek kvůli tomu, že jezdili domu na víkend. Vydrželo to první 2 týdny a pak se na to druhá dvojice vyprdla. Vždycky měli nějakou výmluvu - že musí domů, že to nestihnou v ten den a další jeli domů, nebo že jim není dobře apod. Neřešila jsem to, protože jsem na to neměla čas, ale stále dodržovala svoje dva dny v týdnu.
Včera se to stalo opět, neuklidili, sbalili se, odjeli a nic neřekli. Rozhodla jsem se teda, že uklidím za ně (byt v katastrofálním stavu takže jsem to tam nechat prostě nemohla) a že si teda vezmou dva týdny po sobě. Na to se spolubydla 1 neskutečně vytočil, že to není fér. Po menší hádce, bohužel přes mobilní telefon, začal vyhrožovat, že mám štěstí že není u nás na bytě, že uvidím až se vrátí že se mám těšit.
No, nevím co si o tom mám teď myslet. Nikdy takto nevyjel. Vidět se máme zase v pondělí, tak čekám co se bude dít, ale nevím co mám upřímně očekávat.
Několikrat jsem se upozornila že není uklizeno během těch 4 měsíců, celé dny jen hraje na počítači a nevnímá co se na bytě děje. Když jsem jim nabídla pomoct v podobě toho, že jim ukážu co všechno je potřeba udělat, protože styl kterým oni uklízí mi připomíná úklid mé malé sestry, na mě spolubydla 1 vyjel že on ví jak se uklízí.
Nějaké rady, tipy co s tim? Hádat se moc nechci, ale zas neustojim to že tam jediná něco dělám a bordel tam mít prostě nechci.
Děkuju moc:)
Jojo..tohle je typická ukázka nevýhody spolubydleni s kamarády.
Vždycky to začne takhle někde drhnout..
I když je to nejlepší kamarádka, o který víš první poslední, můžeš najednou zjistit, že ji po bytě vystopujes podle špinavých talířů a hrnku od kafe. A dokud se nelepí k podlaze, je ji to jedno.
Co poradit? Sednout si spolu znovu a znovu se domluvit na jasných pravidlech. A dodržovat to svoje. Takže uklizet svůj týden, co se mezitím stane tak hrozného, že to nevydržíš?
Pokud jsi punktlich, že musíš mít všechno tip top, tak jdi bydlet sama -v tomhle věku má úklid na háku většina..
@Svetluska55 to by ses divila
za ten týden se koš přeplnil tak, že odpadky už házeli na zem. dřez? tam ses ani nedostala, v koupelně všude tyčinky do uší, rozházené věci, záchod špinavý…proto jsem si říkala že do tohohle se vrátit nechci. ale oni ani neřekli že třeba uklidí jak se vrátí. jsou schopni počkat do pondělí a říct že jejich týden už skončil:)
Já nechápu, proč ti vyhrožuje, že se máš na co těšit až se vrátí, že jsi uklidila
![]()
@pikola vyhrožování nebylo myšleno na to, že jsem uklidila, ale na to, že jsem si dupla a řekla že to takto dál nejde:) a že jsem si asi dovolila vubec něco říct.
Těžko můžeš po někom chtít velký úklid bytu dvakrát týdně, když tam ten člověk není. Ani já takhle se čtyřčlennou rodinou negruntuju. Teď je otázka, jestli oni jsou takový bordeláři nebo ty tak přehnaně posedlá hygienou a úklidem. To tady jaksi nerozseknem. Dovedu si představit ty kluky, co utekli z domu, aby je matka neustále neprudila úklidem, chvilku si chtějí žít podle sebe, třeba v bordelu a místo toho je prudí a buzeruje spolubydlící.
Rada je jediná - najdi si byt, kde budeš mít se spolubydlícími stejný nároky na pořádek.
@Market312 píše:
@pikola vyhrožování nebylo myšleno na to, že jsem uklidila, ale na to, že jsem si dupla a řekla že to takto dál nejde:) a že jsem si asi dovolila vubec něco říct.
A on je ten co neuklidil, nebo ten co má uklízet s tebou? Uklizíte jen společné prostory, ne? Bohužel to je nevýhoda společného bydlení. Ne každý je zrovna pořádný
@Market312 píše:
Dobrý den,chtěla bych se vypovídat a zároveň poptat o radu.
Je to asi 4 měsíce co jsme se přestěhovali se 3 dalšími kamarády do společného bytu. Na začátek chci upozornit, že jsem jediná žena v domácnosti. Než jsme se nastěhovali, jeden ze spolubydlících (dejme mu číslo 1) nás hodil před hotovou věc, že se každý týden bude konat generální úklid, vždy 2× (středa a sobota). Všichni jsme s tím souhlasili, rozdělili se na dvojice a každá uklízí ob-týden. Druhá dvojice to ale nakonec změnila jen na jeden den a to ve čtvrtek kvůli tomu, že jezdili domu na víkend. Vydrželo to první 2 týdny a pak se na to druhá dvojice vyprdla. Vždycky měli nějakou výmluvu - že musí domů, že to nestihnou v ten den a další jeli domů, nebo že jim není dobře apod. Neřešila jsem to, protože jsem na to neměla čas, ale stále dodržovala svoje dva dny v týdnu.
Včera se to stalo opět, neuklidili, sbalili se, odjeli a nic neřekli. Rozhodla jsem se teda, že uklidím za ně (byt v katastrofálním stavu takže jsem to tam nechat prostě nemohla) a že si teda vezmou dva týdny po sobě. Na to se spolubydla 1 neskutečně vytočil, že to není fér. Po menší hádce, bohužel přes mobilní telefon, začal vyhrožovat, že mám štěstí že není u nás na bytě, že uvidím až se vrátí že se mám těšit.
No, nevím co si o tom mám teď myslet. Nikdy takto nevyjel. Vidět se máme zase v pondělí, tak čekám co se bude dít, ale nevím co mám upřímně očekávat.
Několikrat jsem se upozornila že není uklizeno během těch 4 měsíců, celé dny jen hraje na počítači a nevnímá co se na bytě děje. Když jsem jim nabídla pomoct v podobě toho, že jim ukážu co všechno je potřeba udělat, protože styl kterým oni uklízí mi připomíná úklid mé malé sestry, na mě spolubydla 1 vyjel že on ví jak se uklízí.
Nějaké rady, tipy co s tim? Hádat se moc nechci, ale zas neustojim to že tam jediná něco dělám a bordel tam mít prostě nechci.
Nevím, jestli jsem to pochopila správně, ale spolubydla 1 vymyslel úklidy a pak je nedělá a ještě se rozčiluje, že ses ozvala? Každopádně podle toho, co líčíš, jsou to pěkná prasata.
@Janli neřekla bych slovo, kdybych naběhla do bytu a řekla “tak teď se bude uklízet 2× týdně a žádné výmluvy”. Však on byl ten, který nás předhodil před hotovou věc - protože jeho spolubydlící předtím byli prý neskuteční bordeláři. Proto to řeším.
Jojo, s tímto mám taky bohaté zkušenosti. Některý lidi jsou fakt prasátka. Člověk se tam potom necítí pohodlně, kolikrát má i strach si sednout na wc mísu nebo ho přejde chuť si třeba něco uvařit, kde je naprostý bordel. Taky jsme se vždy snažili domluvit, ale vydrželo to chvíli. Jediné řešení tenkrát bylo se odstěhovat a bydlet sama. Bylo to dražší ale za ten klid to stálo.
@pikola píše:
A on je ten co neuklidil, nebo ten co má uklízet s tebou? Uklizíte jen společné prostory, ne? Bohužel to je nevýhoda společného bydlení. Ne každý je zrovna pořádný
Ten co neuklidil. Spolubydla co uklízí semnou uklízí tak jak nám bylo řečeno.
@Market312 píše:
Dobrý den,chtěla bych se vypovídat a zároveň poptat o radu.
Buď si zvykni, že žiješ s prasatama, nebo si najdi jiné bydlení. Jim to takhle vyhovuje a měnit to nebudou.
@ZuzaM píše:
Nevím, jestli jsem to pochopila správně, ale spolubydla 1 vymyslel úklidy a pak je nedělá a ještě se rozčiluje, že ses ozvala? Každopádně podle toho, co líčíš, jsou to pěkná prasata.
Ano, přesně tak
Kdybych to vymyslela já, tak bych neřekla slovo, ale tenhle návrh nevypadl ze mě, já s ním jen souhlasila a říkala si že mám štěstí na kluky v tomhle věku, co chtějí udržovat opravdu pořádek:)
Dvakrát týdně asi chlapi generální úklid dělat nebudou, to mi přijde úplně z cesty. Spiš bych zavedla, že si každý uklidí po sobě, umeje WC, vanu, vyhodí odpadky, utře stůl a jednou za týden se vytře a utře prach.