Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Moje děti byly kojené cca 20-21 měsíců, ale všechny začaly zhruba v roce dostávat k snídani čaj s mlékem, pak i normální mléko. UM neznají.
A proč se dává UM i větším batolatům? Bo je to dobrý kšeft, ne? ![]()
No na to bych se taky ráda zeptala.
Teoreticky by se mělo používání UM krýt s obvyklou dobou kojení. Ale u nás se kojení dýl než do roka moc nepodporuje.
Taky jsem si myslela, že je to jen byznys. U prvního, před šestnácti lety, mi doktorka tvrdila, že po roce už může normální mlíko. Kojila jsem ho teda rok a půl.
Můj dětský doktor, tedy mých dětí říkal, že kravské mléko mám dát až ve dvou letech, do té doby mám dávat UM, když už nechtěla kojit v 15měsících se odstavila. Že prý by mlíko do dvou neměly, jako děti, kvůli alergiím. Že v jogurtu je to něco jiného než klasický mlíko. Tak jsem nakoupila spoustu druhů UM a nevzala si ani jedno, plnotučnýho mlíka mi vypije naráz půl skleničky, ekzem má stejně, jak jen při kojení a já na bezmlíčný dietě, daší alergie nemá, takže tak.
Já dávám UM i ve 2 letech, protože dcera špatně snáší čerstvé kravské mléko (má po něm zácpu) takže jsem rozhodnutá ještě nějaký ten čas UM kupovat
Protože jsem kupovala banánový sunar a nemusela jsem kupovat čerstvé plnotučné v lahvi a denně tam lítat, to byl můj důvod, tohle bylo praktičtější ![]()
Osobne jsem teda pro kojeni, ale pokud bych nekojila pouzila bych selsky rozum. pokud by mi dite jedlo vse v ramci vyvazeneho jidelnicku, davala bych cca do 4let(doba samoodstaveni) kvalitni kravske mleko. pokud by ditko melo problem s normlani stravou, dala bych um(vychazim z toho, ze je obohaceno o vitaminy)
edit kravske mleko bych davala nejdrive od roka
Příspěvek upraven 31.10.13 v 19:44
Taky jsem to řešila - malý byl cca do roka a půl kojený, pak nechtěl chvíli žádné mléko a pak přešel na kravské plnotučné a UM už jsem mu ani zkoušet nedávala, ale kolikrát jsem si říkala, jestli mu tím nezpůsobuju nějaký problém… nic jsem na něm ale nepozorovala, tak nevím. No a do čaje a tak dostal obyč mlíko určitě už v roce, ale to bylo malinko.
Samozdtřejmě vše kolem dětí je neskutečný tlak na reklamu… za nás se dávalo normální mlíko a neřešilo se to, já jsem tedy do roka kojila, pak jsem dala UM, na radu doktora, že je to pro děti vhodnější než klasické UM (lépe stravitelné), navíc v něm nedostávají ani tolik vitamínů, především prý jde o vápník, ten z normálního mlíka zas tolik nedostanou a bylo mi doporučeno UM do 3 let, ale malej se ve 2 letech zabejčil a sunar přestal chtít, tak jsme přešli na normální mlíko, mladší jsem kojila kratší dobu, od 4 měsíců jsem museli začít i s příkrmy, UM odmítala cca do 9 měsíců, pak se chytla UM ale kojení postupně omezovala až se odstavila, ted tedy dáváme UM a budu dávat dokud ho bude chtít. Já bych asi u všeho prostě řešila jak to vyhovuje dítěti, cpát do něj za každou cenu UM které nechce a normální mlíko si veme, tak proč ne.
To taky nechápu…niméně našemu klukovi je 16m od narozeni je (byl) na UM až do jednoho roku. Od jednoho roku mu dělám z UM jen večer kaši a to taky ne každý den, jinak má přes den nějaký jogurt, sýr, máslo, tvaroh a je spokojený, zdraví a krásně roste i bez UM ![]()
Podle me je to jen reklama
. Ja davam male kravske mleko od roka, je teda fakt, ze ji ho michsm s bananovym sunarem, ale to jen pro tu chut, co ma rada. Ted mam posledni krabici sunaru a uz dalsi kupovat nebudu. No nejsem chemik, ale jogurt je preci z mleka ne, je to sice upravene, ale porad tam jsou mlecne bilkoviny, na ktere muze byt alergie ( pokud je to jinak, tak me prosim neukamenujte, mam jenom zemedelku ).
@CokeLady píše:
A přijdu si, co se UM v batolecím věku týče, jako oběť reklamy a taky toho „dělají to ostatní, musím taky“. Každý si asi vybaví reklamu na Nutrilon, kdy tam asi 4 letá holčička skáče v louži a je samozřejmě zdravá a šťastná, protože pravidelně pije Nutrilon.
Tohle je tvá odpověď. Např. já jsem jako malá UM neokusila vůbec, vyrostla jsem na kravském a jsem zdravá. Samozřejmě v rámci možností. Rýma a kašel mě taky občas skolí.
Samo, že se nedá paušalizovat, ale já OSOBNĚ si myslím, že pokud dítě už dostává kravské mléko v jakékoliv podobě, snáší ho a nemá nějaký zvláštní důvod k tomu, aby dostávalo UM, tak je to celkem zbytečné. Ale to je prostě můj názor.
Diskuzi jsem ještě nečetla, ale klidně se tady na mě teď všechny sesypte. Stejně už půjdu spát ![]()
@myskalucka tak ony ty kysany vyrobky jsou stravitelnejsi. ale jinak jo je to o reklame
Nekojim od 14 m a um stale davam, ted je ji 20 m. Kravske mleko jsem ji nabizela, parkrat si cucla a vic ji to nevzalo, no a vzhledem k tomu, ze jeji celkovy pitny rezim dost katastrofa a po predchozich problemech s ledvinami do ni potrebuju dostat aspon nejake rozumne mnozstvi tekutin, tak jsem za ten ctvrtlitr um, co rano jeste v polospanku vysosne bez reci, opravdu vdecna. Jak dlouho to jeste budu praktikovat, netusim, pevne doufam, ze konecne dostane rozum a zacne normalne pit i jine veci. Ale kdyby byla ochotna pit i normalni mleko, tak uz to v tomhle veku opravdu neresim.