Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Teik310 To je prave ten nejvetsi problem u dcery.Je opravdu treba ze 70% kojena i pres to, ze ji je 19 mesicu a at se snazim jakkoliv do ni dostat jine tekutiny nebo jidlo, tak nic moc nechce, jsem z toho uz zoufala a ted kdyz se neprisaje tak mam problem do ni dostat vubec nejake tekutiny. Jestli dneska vypila tak 200ml a to prehanim, snazim se porad nabizet, ale marne.
@barca0140 píše: Více
bolí ji to, tak nechce pít, to je logické,
nabízej pití, které má ráda, mělo by to být vychlazené, a takovým způsobem, aby pití pro ni bylo co nejsnazší,
kojit se určitě teď nebude, protože sání jí šíleně bolí
@barca0140 a jíst určitě nebude, prostě toho není schopná přes ty bolesti,
moje dcera když tuto nemoc měla, pila studené mléko ze sklenice, trochu zmrzliny a šlehačku ve spreji - a to vše jen v množství, aby neumřela hlady,
po nemoci se ti zase rozpije i rozjí
Jasně, chápu, že máš obavy, ale ta blba fáze bude trvat tak dva dny, a pak se začne lepšit. Ted zkoušej krmit fakt po těch lécích od bolesti a ideálně chlazené. A nepropadej zoufalství, ta verze s afty je na psychiku sice fakt náročná, ale trvá to jen krátce a ze dvou dnu bez jidla dite neumre. Já to teda hodnotím společně se streptokokovou angínou jako nejhorší nemoc, kterou syn zatím měl.
Dneska mi třeba prijde, ze uz ji je lepe resp.ta pusa uz ji tolik neboli, jelikoz chodi a kazdou chvili prijde s prosikem o nejakou kukuricnou ci ryzovou krupku/chlebicek. Rano u me stepovala a ujidala mi chleb se syrem a rajcata, ale poradne se nenaji. Pupinky na nozickach uz ji prevazne taky vyschly a jsou jen cervene, takze se hoji, těmi to vsehovsudy muselo zacit, ale jelikoz hodne behala bosky na zahrade, myslela jsem si nejdriv, ze to ma z toho popr. z tech bot. Nicmene tekutiny se mi do ni nedari dostat a to ani kdyz ji zkousim vyjimecne dat trochu stavy nebo osladit caj, ani to ji nedonuti. Podarilo se mi odstrikat od rana 50ml MM, tak to vypila plus adi 100ml vody, ale to je vse. Snazila jsem se ji nabizet prso, ale prijde mi, jako by absolutne ztratila zajem.Jen co ji ho ukazu, zacne knourat, schovavat ho a urazene odchazi. Nevim, zda se boji, ze by ji to bolelo, proto nema ani snahu o prisani nebo je tohle proste konec kojeni. Chtela jsem ji to sice zacit pomalu omezovat, ale na tohle asi nejsem uplne psychicky pripravena 🙈 😅
Tekutiny jsou důležité. Ale nějaké získá i z těch rajčat apod. Důležité je, jestli nepozoruješ příznaky dehydratace. A pít jí dáváš jak? Jen z hrnku? Z lahve s dudlíkem? Z lahve stylu Kubík Waterrrr?
Jinak koukni, jestli nemá nějaké pupínky i pod nehty. Pokud ano, tak se připrav na to, že všechny zasažené nehty jí za cca 2 měsíce slezou. Samotné slézání nebolí. Ale pokud nehet visí na kousku kůže a o něco se zachytí, tak si může strhnout do krve. A to bolí moc. Takže je dobré ty ne úplně slezlé nehty oblepovat náplastí.
víš co, snaž se na tom najít to pozitivní - kdybys chtěla ukončit kojení ty a dítě plakalo a chybělo mu to, tak to budeš snášet psychicky ještě hůř,
takhle si to rozhodlo dítě samo a nenásilně se odstavilo bez pláče a scén ![]()
@Janča6 Nehty má v pořádku. Vodu tu má rozlitou v x různých lahvích aby si sama vybrala z čeho se ji bude pít nejlépe, snažím se neustále nabízet, třeba i hrou, ale nemůžu do ní dostat skoro nic. Včera to docela šlo, to i něco vyčůrala, ale dneska je to fakt bída
Zatím mi dehydratovaná nepřijde, ale jestli nezačne víc pít tak brzo bude 😬 Uvidím jak to bude vypadat zítra, kdyžtak cinknu doktorce a poradím se s ní..
A nějaký vodový nanuk by si nedala?
A jinak buď fakt ráda, že máš odstaveno bez scén ![]()
@Janča6 Když odstříkám mléko, tak to hned vypije do poslední kapky, jenže jak už 3 dny vůbec nesaje, tak teď už ze sebe nevydoluju skoro nic. Ještě mě napadlo skočit pro nějaké UM, pokud by alespoň to zvládla v nějakém rozumném množství vypít, ať do sebe dostane tekutiny apod… ![]()
Jasně. Zkus. Jen bacha na chuť. U našich holek jakékoliv pokusy o UM selhaly, nechutnalo jim. Ale Sunar údajně chutná dobře, ten jsem holkám nezkoušela.
Kravské ještě nemůže? Nebo ten nanuk?
Tak uz je to po tydnu konecne za nami. Bohuzel se dcera chtela zacit opet kojit, kdyz zjistila, zr uz ji nic v puse neboli a asi bohuzel. Snazi se to prso rozkojit, ale citim, ze se nenaleva, samotne prso se dost zmensilo(kojila jsem jen z jednoho) mleko se nespousti apod…Tak si bude muset zvyknout, ze uz mlicko neni, neda se nic delat, stejne jsem to chtela zacit omezovat.Ale prekvapilo me, jak rychly to bylo, cekala jsem, ze to trva vic nez tyden 😅
Asi jak u koho. Ja jsem se uplne bez problemu rozkojila po 15 dnech totalniho odstavu - kvuli lekum, ktere jsem musela uzivat.
To jsem ráda, ze už je holčičce líp. Asi budu kruťák, ale jestli jsi chtěla začít pomalu odstavovat, tak je možná lepší to nechat být a už nerozkojovat. Teda samozřejmě za předpokladu, že na tom nějak extra nelpíš. Přeci jen, já jsem teď svědkem toho, jak se snaží moje kamarádky odstavit dvouletý děti, a kolik scén a řevu a stresu s tím mají… možná lepší takhle. Hlaveň, ať už je lépe. Hnusná nemoc to je