Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
A co kdybys ho dopoledne vzbudila a zaúkolovala? Bude naštvanej?
Normalni ve smyslu caste asi jo… ![]()
ale normalni ve smyslu spravne urcite ne.
A proc rano spi? Jn tak, ze se chce vyspat nebo doma jeste pracuje do noci? Jezdite treba o vikendech jako rodina nekam na vylety nebo tak? Vylet bych totiz brala jako venovani se ditku, byt by treba jen sel a servis pro deti bys zajistovala ty. Jak mas stare deti - nekteri chlapi si zacinaji s detma „mit co rict“ az jsou starsi, treba az kolem 6 let.
Ja to mam doma co do starani se obdobne - manzel chodi do prace asi na 10, takze rano si prispi a ja ho nechavam. Vecer se vraci kolem 19-20 hodiny a deti jde aspon uspat(pusti poslouchaci pohadku a u toho si dela na pocitaci co potrebuje). V prumeru jde 2× tydne vecer hned po praci na pivo takze doma ho nevidime vubec. O domacnost a deti se pres tyden staram jen ja, veskery servis detem taky ja. Baleni na vylety, dovolene opet ja pro vsechny.
Ale o vikendu sem tam vstane o neco driv a pak je s detma - ja se teda neflakam, varim, uklizim atd.
Zkousis manzela treba zapojit, proste mu napr. dat obe deti s tim, ze ty jdes varit at se o ne ted 2 hodiny postara? Co ho treba rano vzbudit(pokud teda do noci nepracuje nebo nebyl vecer na parbe) at je s detma on a ty si prispis.
Me to neprijde jako nejak velky problem, musis jen nastavit pravidla a pak na nich trvat - ja treba trvam na tom, ze aspon jednou tydne se vyspim ja a on se proste stara o deti.
Jak by řekl můj manžel „chlap primitiv“.
Pokud je situace, jak píšeš, měl by se rozhodně zapojit víc! Můj manžel taky chodí do práce, dělá 12-tky, ale vždycky když příjde domů a malá ještě nespí, tak si ji vezme a hraje si sní a já mám čas poklidit nebo si dělat něco svého. Uklízíme napůl nebo se stará o malou a já mezitím uklidím (to mám raději).
S tím spánkem… jasně, ať si pospí… on v sobotu a ty v neděli. Přes týden, pokud má práci až na 10 tak by to taky střídala. A pokud chtěl dítě steným dílem jako ty, tak se mu má věnovat taky tak jako ty.
Můj manžel rád hraje PC hry, ale co se nám narodila malá, tak to omezil jen na dobu, kdy dcera spí, jinak je s ní nebo něco dělá (zahrada, atd.).
Nevím, jak to vyřešit, ale musíš, jinak to dopadne špatně.
Kamarádka před časem měla stejný problém jako ty.
Na papír sepsala všechny domácí práce. Všechno, co se musí udělat kolem dítěte, atd… a na férovku mu řekla „Dělá se dvacet věcí, kterých deset budeš dělat ty - můžeš si vybrat“.
Taky udělala takovou „okýnkovou“ tabulku, kde barevně vyznačila dobu, kdy si manžel hraje s dětmi, kdy pomáhá s domácností, kolik času trávi vyspáváním a nicneděláním… když to viděl takhle pohromadě chytil se za nos.
Proč by se měl změnit po narození dětí život jen ženě a muž by si měl udržet stále stejný standard?
@Anonymní píše:
Na papír sepsala všechny domácí práce. Všechno, co se musí udělat kolem dítěte, atd… a na férovku mu řekla „Dělá se dvacet věcí, kterých deset budeš dělat ty - můžeš si vybrat“.
Taky udělala takovou „okýnkovou“ tabulku, kde barevně vyznačila dobu, kdy si manžel hraje s dětmi, kdy pomáhá s domácností, kolik času trávi vyspáváním a nicneděláním… když to viděl takhle pohromadě chytil se za nos.Proč by se měl změnit po narození dětí život jen ženě a muž by si měl udržet stále stejný standard?
To je super řešení! Sice ho neptřebuji, ale moc se mi to líbí ![]()
Přijde mi, že čas trávit s dětmi ho nebaví. K tomu ho asi nijak nedonutíš, ale práce v domácnosti by se měli rozdělit. Stejně jako dopolední pospávání. Dohodnout režim a snažit se ho dodržovat.
Největší problém je, že toto se musí udělat hned od začátku, po letech jeho volnosti se to bude nastavovat velmi velmi težce…
Tady zakladatelka. Manžel ráno spí, protože ho nedokáže nic a nikdo vzbudit. Budík mu zvoní u hlavy a on se ani nehne. Chodí spát nejdřív ve 2h ráno a to mu stejně trvá do tří než usne. Když jde spát dřív, nikdy neusne…vyzkoušeno i po odpolední práci na zahradě nebo s dětmi..nikdy dřív jak ve 2h neusne. Podle mě by potřeboval jít k doktorovi, at se to nějak řeší..ale samozřejmě ho tam nemůžu dostat.
Byl takový i před dětmi..jen mi to nevadilo..růžové brýle a furt jsem si říkala, že se to potom změní ![]()
Děti máme 3 roky a 2 měsíce. Malou nechce ani pařebalit, žeprej to umím líp a rychlej.
Syna uspává, když je doma a umí to líp jak já, ale furt mám pocit, že je to za celý den málo času, co jsou spolu.
Se seznamem domácích prací by mě asi poslal někam:) Doma to tak taky měli, že matka se starala o vše a otec chodíl „jen“ do práce..bohužel tu výchovu vidím až ted ![]()
a dát mu děti a jít něco dělat svýho taky nejde, protože prostě řekne, že ted nemá čas. Sedí hodně u PC – diskuze, noviny, hry…
@Anonymní píše:
Taky udělala takovou „okýnkovou“ tabulku, kde barevně vyznačila dobu, kdy si manžel hraje s dětmi, kdy pomáhá s domácností, kolik času trávi vyspáváním a nicneděláním… když to viděl takhle pohromadě chytil se za nos.Proč by se měl změnit po narození dětí život jen ženě a muž by si měl udržet stále stejný standard?
to je dobrýýýý:))
jinak můj pomáhá když může, dětem se věnuje ale domácnost je na mě a já to beru.
@dalimil píše:
Přijde mi, že čas trávit s dětmi ho nebaví. K tomu ho asi nijak nedonutíš, ale práce v domácnosti by se měli rozdělit. Stejně jako dopolední pospávání. Dohodnout režim a snažit se ho dodržovat.
Největší problém je, že toto se musí udělat hned od začátku, po letech jeho volnosti se to bude nastavovat velmi velmi težce…
Věřím a rozumím tomu, že chlapa třeba nebaví trávit čas s miminkem a že ženská k tomu má přeci jen blíž. Ale děti potřebují i čas strávený s otcem, tak by si to jako dospělý a zodpovědný člověk měl umědomit a trošku se „obětovat“.
Když byla dcerka úplné miminko, tak si ji manžel třeba jen vzal k sobě a koukal na televizi. Teď už je větší, tak ho to baví víc, protože vidí její reakci, že se těm jeho blbinám smějě atd.
Jsme dospělí od toho, že děláme i věci, které nás nebaví… já bych třeba nechodila do práce, neuklízela doma, nevařila, nepřebalovala… protože mě to prostě nebaví. Od toho je dětství a né dospělost zvlášť s dítětem.
@dalimil ale jinak s tebou naprosto souhlasím ![]()
@Chocolate píše:
Věřím a rozumím tomu, že chlapa třeba nebaví trávit čas s miminkem a že ženská k tomu má přeci jen blíž. Ale děti potřebují i čas strávený s otcem, tak by si to jako dospělý a zodpovědný člověk měl umědomit a trošku se „obětovat“.
Když byla dcerka úplné miminko, tak si ji manžel třeba jen vzal k sobě a koukal na televizi. Teď už je větší, tak ho to baví víc, protože vidí její reakci, že se těm jeho blbinám smějě atd.
Jsme dospělí od toho, že děláme i věci, které nás nebaví… já bych třeba nechodila do práce, neuklízela doma, nevařila, nepřebalovala… protože mě to prostě nebaví. Od toho je dětství a né dospělost zvlášť s dítětem.
@dalimil ale jinak s tebou naprosto souhlasím
to mluvíš ale o ideálním světě, kde vše funguje tak jak má. Bohužel spousta otců nechce vyměnit svůj klid a volný čas za starost o dítě. Navíc, když vědi, že žena se nakonec vždy postará…
Ještě je jedna možnost a to ukázat mu dobrý příklad mezi vašimi kamarády, nějakého tatínka, kterého to baví a dovede se s dětmi zabavit a věnuje se jim…
J8 teda už u prvního syna učila chlapa že bude pomáhat takže nemá problém přebalit i pokaděnýho, vykoupat, uspat, vzít kluky ven na pout nebo tak.....ale zas nebyl učený pořádku…takže dodnes si po sobě neumí nic uklidit ani umýt wc
ale mně stačí když se věnuje dětem. Kdyby ne bylo by zle. Protože chci aby moje děti měly dobrýho tátu v tom smyslu, aby se jim věnoval, aby měly vzpomínky jak s ním dělaly to a to…
@Anonymní Ano, je to normální, tedy pardon bývalo to normální a běžné, kdy ženy pěkně doma poslouchali, domácnost stála jen na nich a i výchova. Za první republiky nemuseli ženy do práce. Po válce, ale již ano a taky to stíhali. Takže odpověď je Ano, bylo to tak. Na druhou stranu (Ne), není to teď moderní, resp. chlapy sami se rádi více o svoji rodinu starají, ale to není pravidlo.
@dalimil píše:
to mluvíš ale o ideálním světě, kde vše funguje tak jak má. Bohužel spousta otců nechce vyměnit svůj klid a volný čas za starost o dítě. Navíc, když vědi, že žena se nakonec vždy postará…
Ještě je jedna možnost a to ukázat mu dobrý příklad mezi vašimi kamarády, nějakého tatínka, kterého to baví a dovede se s dětmi zabavit a věnuje se jim…
No u nás to tak chodí - mám úžasného manžela ![]()
Jeho otec byl jako manžel a otec téměř nepoužitelný. S dětmi nepomáhal, ani ho nenapadlo odnést si talíř ze stolu, milostivě zaplatil nájem a žil si dál po svém. Manžel mi tvrdí, že mu tenhle postoj vadil od dětsvtí a rozhodl se, že takový rozhodně být nechce.
Zajímal by mě Váš názor na to, co manžel dokáže říct. Jestli to je tím, že je chlap, nebo tím, že není normální.
Máme dvě malé děti a neustále se dohadujeme na téma, že je s dětmi málo a nevěnuje jim tolik času, jak by měl. Chodí do práce kolem 10h a z práce chodí nejdříve v 19h. Dopoledne spí a to i o víkendu. Celá domácnost je na mě, s ničím nepomáhá. Jen o víkendu odpo se dokáže věnovat staršímu synovi a to je vše. Já si myslím, že je to málo a on neustále tvrdí, že všechen svůj volný čas věnuje dětem! S tím nesouhlasím, protože každé dopoledne spí a dětem se nevěnuje.
Nedokážeme tento problém vyřešit, protože on žádný problém nevidí a já ano. On si snad myslí, že všichni chlapi chodí z práce po 19hodině a že není žádná vyjímka. Vše jsme probrali, ale vždy to skončí hádkou..
Proč žádný problém nevidí? je to normální, že má potřebu být s dětma jen pár hodin týdně?