Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Když je vše na tobě, co takhle omylem přeseknout kabel k pc, nebo vyhodit pojistky a ulehnout s tím, že tě chytly záda a nemůžeš se hnout? pak by musel manžel zabrat
Tak já děkuji za dlouhý pobyt v nemocnici.
Manžel byl s dětmi sám doma. Přebaloval, v noci vstával krmit miminko, vařil pro starší, uklízel, pral, žehlil, chodil na procházky… prostě durch všechno.
Když jsem po 5 týdnech přijela z nemocnice, čekala na mě obrovitánská kytice růži a ještě větší omluva za to, jaký byl pitomec, že si myslel, že být doma s dětmi je leháro.
Jen pak prospal asi dva dny vkuse, jak byl z toho všeho vyšťavený.
@Anonymní píše:
Tak já děkuji za dlouhý pobyt v nemocnici.
Manžel byl s dětmi sám doma. Přebaloval, v noci vstával krmit miminko, vařil pro starší, uklízel, pral, žehlil, chodil na procházky… prostě durch všechno.
Když jsem po 5 týdnech přijela z nemocnice, čekala na mě obrovitánská kytice růži a ještě větší omluva za to, jaký byl pitomec, že si myslel, že být doma s dětmi je leháro.Jen pak prospal asi dva dny vkuse, jak byl z toho všeho vyšťavený.
Tak primárně bych ho brzo vzbudila, pak by podle mě i dřív usnul večer… Mně by se taky nechtělo jít spát dřív, když bych dopoledne spala do 10… ![]()
Joo mám doma taky něco podobného. Akorá mě chodí do práce kole 7 ráno a vrací se kolem 21 hodiny až když děti spí. Příjde uvaří si kávu, navečeří se, jde na balkon si vypít kávu, dát si cigárko a surfuje na internetu.
Máme tři děti, dvě starší a jedno miminko a je to fakt hrůza. Nejvíc mě baví, když přijede domů a ještě se rozčiluje, že není vyžehleno.
Ale aby pán vyžehlil sám a nebo se o víkendu věnoval dětem, aby jsem na to měla čas to nee. Mimču je 5 měsíců a můžu vám říct, že to spočítám na prstech jedné ruky, když ho napadlo, aby si ho vzal na ruku, když brečel. Nevím čím to je. ![]()
No já ti nevím. Dost záleží na tom, co dělá za práci. Můj muž má fyzicky náročnou práci a i když pracuje jen osm hodin denně, tak pak přijde domů vorvanej jak borůvky. Hodinku to rozdýchává u počítače a pak mi pomáhá s domácností, se psem. Víkend taky skoro celý prospí. Ráno vstane brzy aby si toho volna užil, ale odpoledne si lehne k televizi a usne. Je prostě vyčerpanej z práce. Ví, že až se miminko narodí, bude se mu muset věnovat hodinu až dvě denně, aby si na sebe zvykli. Ví, že bude muset pomáhat s koupáním, krmením, oblékáním a že bude muset zvládnout i přebalování. A teď proč to píšu.
Já věřím tomu, že je unavenej a že každý člověk potřebuje chvilku jen pro sebe. Ovšem je rozdíl mezi hodinkou hraní na PC a mezi strávením půlky dne u PC. Největší problém vidím v tom, že jeho denní režim je nastavený tak, že usíná až ve dvě ráno. Nedivím se že pak dlouho vyspává. Je dokázáno že člověk si nejvíce odpočine spánkem před půlnocí a že spánek po půlnoci už není tak kvalitní. Takže tímhle bych začala. Co dělá do těch dvou do rána? V kolik chodíš spát ty? Ráno by měl vstát brzy aby ti pomohl s dětma a užil si jich než vyrazí do práce. Když ho nevzbudí ani budík, tak co ho vzbudí? Rána z děla?
Tady zakladatelka. Lynette: ano myslim, že největší problém je v tom, že chodí pozdě spát. Ale i když čtyři dny po sobě vstával v osm, tak ani jeden den neusnul před druhou:( nevím, jak je to možné. Nepracuje fyzicky, ale s počítačema, o to víc nechápu, že první věc co doma po příchodu z prác udělá, je, že zapne PC ![]()
a ráno ho vzbudí jen to, že s ním cloumám a nebo prostě po osmi hodinách spánku se vzbudí sam..rána z děla by asi taky nepomohla..
@Anonymní píše:
Tady zakladatelka. Lynette: ano myslim, že největší problém je v tom, že chodí pozdě spát. Ale i když čtyři dny po sobě vstával v osm, tak ani jeden den neusnul před druhou:( nevím, jak je to možné. Nepracuje fyzicky, ale s počítačema, o to víc nechápu, že první věc co doma po příchodu z prác udělá, je, že zapne PCa ráno ho vzbudí jen to, že s ním cloumám a nebo prostě po osmi hodinách spánku se vzbudí sam..rána z děla by asi taky nepomohla..
Tak to už začínámchápat. Neustálé koukání do počítače unaví hrozně a taky ten mozek pak nedokáže pořádně odpočívat. Je to velká zátěž i když se to třeba nezdá. To, že doma zapne hned počítač to skoro vypadá na závislost. Dokáže si představit že byste doma počítač neměli? Dokopej ho k doktorovi ať vyřeší svůj spánkový režim. Tohle není dobré. Nevěřím tomu, že se cítí dobře. Nedivila bych se kdyby byl často přecitlivělý, podrážděný a nevrlý. Bez energie a bez nálady. Za to může ten počítač. Všeho s mírou. A jestli tolik hodin kouká do monitoru, tak po práci by si měl jít zaplavat, zaběhat, jít na procházku, prostě chce to fyzickou aktivitu při které si odpočine, odreaguje se. Bude mu líp. Zkus to navléct tak, že ti jde o jeho dobro a že sis všimla jak se změnil a že jeho životospráva je příšerná a ničí sám sebe a tebe už nebaví na to koukat. Že ho máš ráda a chceš mu pomoci.
Lynette: přesně jak píšeš..je podrážděný, unavený a bez nálady a taky si myslím, že to s PC přehání, ale on to samozřejmě nepřizná a dostat ho k doktorovi je taky nadlidský úkol ![]()
No tak uvidíme, jak to dopadne a jestli se z dětí, z domácnosti a z manžela nezblázním ![]()
Zakladatelko, v první řadě bych zprovodila ze světa PC - nebo si jen „vypůjčila“ kabel… záleží jestli máte noťas nebo klasický PC, u klasického odpoj monitor od napájení, u notasu - seber kabel od napájení baterie, až dojde baterie, má smůlu…
jestli dává přednost PC před rodinou, tak bych ho zvedla ze židle…
minimálně bych mu ani neuvařila ani nevyprala atd…
a starala se JEN o děti…
oni totiž některý chlapi neslyší, když jim říkáš, co je špatně, na ně platí činy…
já kdysi tomu mýmu rozflákala před jeho očima klávesnici ![]()
nějak to na mě přišlo
řešila jsem s ním jeho vysedávání u pc, on seděl u pc, já na něj mluvila a říkám, ať se na mě alespoň dívá, když na něj mluvim, nebo mu tu klávesnici rozflákám… on se jen pousmál a jak ty písmenka lítaly panečku
…
od té doby, když řeknu, že něco udělám, tak už ví, že jsem toho schopná…
ono to někdy chce - uděla čóro… když slova nestačí…
jinač dnes je to milující manžel a tatínek a stará se na 100%…
naštěstí z těch debilních PC her vyrostl…
Ahoj holky, taky se těším, až ten můj muž z pc her vyroste! Ale moc nedoufám
V práci sedí taky poměrně u počítače, domů přijde, přivítá se s náma a hned si jde ten krám zapnout
Musí si vyřešit úkoly v hrách, pak si třeba pustí film nebo nějaký animovaný seriály, říkám tomu hůř, ale tady nechci být sprostá
O malou se stará, jen když má náladu, nebo když si ho malá vyloženě vybrečí.. Ach jo.. Dneska jsem chtěla aby ji uspal, ale není na něj moc zvyklá, tak stejnak tak brečela, že jsem ji pak šla uspat
Ale byla jsem naštvaná, chtěla jsem mít chvíli pro sebe.. Nějaká fyzická aktivita, že by se šel proběhnout, na kolo, posilka, plavčo - taky u nás nehrozí a příjde mi, že je taky děsně vyčerpanej.. A to chodí do práce na 6 a vrací se nejdřív v 16h. Ale i tak s malou moc není, některý dny snad vůbec. o víkendu se jí teda věnuje aspon dopolko, nebo jdem jeden půl den na výlet..
Nesnáším věty typu, já si musím odpočinout - a já jako žena a matka asi nemusím??
Nebo - Pořád po mně něco chceš.. No nejradši bych, kdyby se zapojil sám bez výzev..
Bydlíme v baráčku a kolikrát lítám po schodech s oblečením nebo jinýma věcma nahoru dolů, snažím se nechodit na prázdno a on si tohle nikdy neuvědomí a chodí naprázdno furt..
Kdyby aspon vydělal pořádné peníze, ale to je taky celkem bída.. No já vím, doba je zlá..
Tak predevsim bych ho naucila vstavat a chodit spat o pulnoci… 4 dny nestaci, musi vstavat aspon mesic a pak se mu treba rezim upravi… kdyz ne, je to na doktora at to resi. Ze ho nic nevzbudi neni omluva ani duvod… meho muze taky „nic“ nevzbudi, ale na druhou stranu staci mu vpustit do loznice deti a nechat vedle nej misto me jecici mimino.
Musis mu nastavit co bude delat on a trvat na tom - treba na vecernim ukladani deti(miminko asi zatim neulozi, ale starsi urcite ano a mimino jednou vyroste). Myslim, ze deti jsou male a jeho to s nimi proste nebavi. To se muze casem spravit, ale nemusi, takze bych mu je rozhodne vnucovala alespon na kratsi cas - nez uvarim, uklidim…
Holky,
můj manžel mi teď poslední dobou často říká, že ho jenom buzeruju. Je pravda, že mám teď docela nervy na pochodu, naší malé není ani rok, běhá a je neuvěřitelně akční, vyžaduje opravdu plnou pozornost, do toho se starám o domácnost, nákupy, vařím a když nejsem moc unavená, snažím se učit na zkoušky nebo psát bakalářku. Samozřejmě jsem v pěkném skluzu, což přispívá mé podráženosti.
Manžel pracuje na České poště, vozí balíky, a teď před Vánoci toho mají šíleně moc. Když přijde domů, je unavený a je schopný vsedě usnout na gauči dřív, než si vypije kafe. V těchto dnech se po něm snažím nic moc nechtít, a nechávám na něm, jestli se nabídne, že třeba malou vykoupe nebo nakrmí.
Dnes skončil v práci dřív, sešli jsme se, stavili se na nákup a já ještě běžela do řeznictví, zatímco on měl malou vzít z kočárku a vynést nahoru. Nákup jsem měl vzít já, on zase slíbil, že jí přebalí jen co se svlečou. Takže, já schvácená vynesu obří nákup do schodů, a najdu muže jak kouká na televizi a naše malá je samozřejmě nepřebalená. To mě vytočlo, protože od rána jsem se nezastavila a měla všeho dost, a on přece slíbil, že to udělá. Tak se ho ptám, proč není přebalená, a on, že čeká až bude reklama, protože prý přišel na to, že když pustí televizi a je tam reklama, tak ona při přebalování neprotestuje. TO mě vytočilo ještě víc, a řekla jsem mu, že mi to vadí, že přece řekl, že jí přebalí hned. Plínu na sobě měla skoro tři hodiny, protože jsem s ní lítala po městě a nákupech. A manžel se vytočil, a začal, že ho pořád jen buzeruju, že se mi furt něco nelíbí…myslíte, že to fakt přeháním?
Pochopitelná je tvoje i jeho reakce
Chlapi řeší věci většinou co nejpohodlněji viz. čekání na reklamu, že díte od přebalování neutíká a ženká řeší věci dle potřeby viz. plína přes 3 hodiny.
Teď to neřešte ani jeden, dejte tomu čas a zkuste si to vyříkat v nějakou klidnější chvíli.