Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ještě dotaz - z jakého je pes chovu? Viděla jste, jak byla štěňata chována, kde ustájena? Není z nějaké množírny psů bez PP někde z kravína nebo kotce? U takových psů, kde je potlačena možnost se instinktivně vyprazdňovat mimo pelech, protože nemají výběh, se čistota pak učí obtížněji.
@Imkova Tak to je pak v pořádku dělejte to dál a chce to trpělivost
Osobně nedoporučuji učit na žádné podložky a ručníky, jedna z fen na to byla učena z chovky a v momentě kdy to doma neměla chodila mi močit na jakoukoliv látku co byla na zemi když vyrostla přesměrovala to na gauč ![]()
@Imkova Chce to trpělivost
. Retrívři jsou inteligentní, ale chvilku trvá než se to naučí. Každopádně jsou to prasátka, takže hovínka uklízet velice rychle. Tohle mají asi co jsem si tak všimla ![]()
@Anikaa02 V tom svámi souhlasím, močení na podložky toto nebezpečí skýtá a pes pak rozšíří wc často na celý byt.
@Swami Harashimi Upřímně nejhorší byla ta doba než nám došlo proč to dělá, starší fena je první vrh a ta to nedělala pak když jsem to s chovatelkou probírala zjistila že tu podložku používala až u druhého vrhu a bylo jasno naštěstí už vrh C učila bez podložek ![]()
Já bych možná zkusila i naučit vyprazdňování na povel. Tedy venčit co hodinu a když vidíte, že už se chystá někam vyčůrat, říct nějaký povel, těsně před tím, štěně se vycura, obrovské nadšení a odměna(nejlépe sušené maso nebo něco co opravdu miluje, třeba pro mě psy jsou piškoty málo, něco za to udělají ale za maso udělají vše) a takhle to opakovat u každýho venčení. Za pár dní si myslím že bude chápat co se po něm chce ![]()
@Swami Harashimi Je z kvalitneho chovu s papiermi, chovatelka mala stenda v zlom pocasi doma, ked neprsalo boli na zahrade.
To je strašně brzo, aby to umělo spolehlivě v deseti týdnech
Ještě ani nemusí pořádně ovládat svěrače, čím větší rasa, tím dozrávají později. Naše poslední štěně v tomto bylo neskutečně „natvrdlé“
už jsem myslela, že se to snad nenaučí, dřív jak v půl roce mu to prostě nespínalo, nedával skoro žádné signály, ročního psa odebraného ze řetězu u boudy, bez hygienických návyků, jsem to naučila rychleji než tohoto experta
A to byl z velmi dobrého chovu, kde se striktně dodržovala čistota (to totiž také může být jedna z příčin požírání výkalů - štěně to odkouká od feny, v chovech, kde majitel po štěňatech neuklízí, ale to zřejmě není váš případ). Takže pokračujte trpělivě v tom, co děláte, já vím, že je to vopruz
![]()
@Imkova Tak to je dobře, jinak by vás čekalo více práce. Někdy je to obzvlášť oříšek to psy naučit, vídám různě narušené psy v útulku, kteří si kálí nebo močí do bud i do misek i v dospělosti ap.
Jo a ještě jsem zapomněla - berte ji určitě i mimo zahradu, stačí za plot, kousek po ulici aspoň… znám i psy, kteří na „vlastní“ zahradě prostě potřebu vykonávat nechtějí ani za nic a jak už tady někdo psal, rozhýbat střeva pohybem taky není od věci ![]()
Mile zeny, jdu pro radu. Mamka se pred tydnem ujala male dvoulete feny, ktera po smrti majitele nemela kam jit. Krizenka krysarika a neceho vetsiho je vesela a mila, s detmi si rozumi, na mamku si zvykla rychle, ale kazdou noc nekde doma necha hromadku. Nevime, jak se k tomu postavit. Mamka to samozrejme neprijima s nadsenim, zatim jen guglime, dle ruznych diskuzi je to docela bezny stav, ktery by se snad dal resit nejakym hlasitym zvukem v momente, kdy se pes postavi k cinu, ale problem je, ze se vykadi vzdy v noci, kdyz ji nikdo nevidi. Nedostatek pohybu a venceni nema - naopak s ni ted fakt travi veskery cas mimo domov.
@Winky píše:
Dobry den,
potrebovala bych poradit. Mame doma 10 mesicniho ridgebacka. Kdo ho ma doma, tak jiste vi, jakej je to palicak…
Uz od stenatka jsme ho ucili vykonavat potrebu venku, takze prochazky, vypousteni na zahradu…celkem brzy se to naucil a stalo se velmi zridka, kdyz se vycural nebo pokadil doma. Ale posledni dobou jako by ho nekdo vymenil. Cca mesic je to vylozene horor. Kazdou noc se doma vykadi a vycura a to i pres to, ze s nim na prochazky chodime pred kazdym spanim. Obcura kazdej roh, ale i presto se rano probudime a najdeme „prekvapeni“. A ne maly…vetsinou si da zalezet…![]()
![]()
Nepomaha vubec nic, ani tresty, ani pochvaly, kdyz je nahodou rano cisto…proste nic. Uz sem z toho celkem zoufala, protoze uklizet kazdy rano ho..na neni zrovna moc prijemny.
Na zahrade ho nechat pres noc nemuzem, protoze by stekal a vyl a nevim, jak by to pobrali sousedi. A navic uz je v noci celkem chladno…
Ptali sme se i nacvicaku, kam s nim pravidelne chodime, ale ani tam nam neporadili. Tak se obracim na vas…
Prosim mate nekdo s timto zkusenost? nevite cim to muze byt? A jak ho to zas odnaucit?
Vim ze to sem moc neni ale vidim tady moudre lidi shanim nove hodne panicky pro sve dna krysariky dybiste tady nekdo vedeli o nekom kdo by si ty me dva cudli vzal budu rada jen k baracku s plotem a hlavne fenka je hyperaktyvni a ja nane nemam cas
je me jich lito fena rok pes rok pul dam je spolu sem Turnov
@suuky Nepochopím, proč si pořizujete dvě štěňata hned takhle po sobě, když na ně nemáte čas
Ozvěte se nejprve chovateli, má na ně zpravidla předkupní právo.