Proč ne do roku piškoty?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
proč ne do roku piškoty?
ahoj,nevěděla jsem jak to téma nazvat,ale tak nějak sem to splácala.Ráda bych se poučila,tak bych ráda věděla proč nedávat dětem piškoty do roku a všeobecně vlastně vaječné výrobky a také mléčné,teda z kravského mléka až po tom roku.nedávno mě tchýně řekla,proč nezkusím udělat malé vajíčko na řídko na jídlo(malá má 9 měsíců)vypleštila sem na ni oči a řekla jí v žádném případě ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
hkac píše:
Vaječný bílek je možný alergen?
To bude nejspíš ten důvod.Já piškoty dávala asi od 8-9měsíců.Toho bílku v těch 3-4piškotech co snědl bude minimum.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No ve skutecnosti je na nekterych piskotech napsano ze az od 3let.
Duvodu je podle me nekolik, za prve se do nedavna doporucovalo zavadet lepek od roka.
Za druhe, piskoty obsahuji sacharozu, tj bily cukr, teoreticky by ho deti tez nemeli dostavat nebo ve velmi male mire, muze z nej bolet brisko a celkove neni o co stat.
Za treti, obsahuji vejce, bilek je vedeny jako alergen, kteremu je lepsi se do roka vyhybat, plus ma bilek vysoky obsah bilkovin, muze nevhodne zatizit ledviny, nemluve o tom, ze je tezko stravitelny.
V roce jsem dala diteti kvetakovy mozecek a bolelo ho z toho bricho poradne, takze ani ted bych mu nejaka michana vejce fakt neudelala.
Mnohe lepsi je na takove ty svacinky nebo mlsani kukuricne krupky, krehky chlebik, ryzovy chlebik (polystyren).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Stejně je zvláštní, že bílek je alergen a nemáme ho dávat a v piškotech bílek je a doktorka nám piškoty doporučila dávat, aby si malej zvykl na lepek ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nejsou piškoty kvůli lepku? Myslim, že prodávaj i bezlepkový…A prý teď zas lepek ano- kolem půl roku. Jsem zvědavá, s čím přijdou za měsíc
Já už malý piškotu šoupla, ale nečekala jsem, že zjistí tak rychle, co s ní má dělat
Kravský mlíko se snad taky docela často dává dřív než v jednom roce, asi podle toho, jak to kdo hrotí, protože svým způsobem může být alergen úplně cokoliv.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ewule0712 píše:
Stejně je zvláštní, že bílek je alergen a nemáme ho dávat a v piškotech bílek je a doktorka nám piškoty doporučila dávat, aby si malej zvykl na lepek
Oni ne všichni pediatři jsou nějak velcí odborníci přes výživu.:-) Je spousta doktorů, co se něco naučili před 20 lety ve škole a dál už se o další informace z oblasti výživy nezajímali.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ewule0712 píše:
Stejně je zvláštní, že bílek je alergen a nemáme ho dávat a v piškotech bílek je a doktorka nám piškoty doporučila dávat, aby si malej zvykl na lepek
To potom uz zalezi na jinych okolnostech a na tvem rozhodnuti. Pokud bych ja nebo manzel byli alergici, tak zavadim nektere potreviny pozdeji, kdyz tam zadna zatez neni, tak zavadim driv.
Lepek mi prijde ale lepsi zavadet v necem jinem nez v preslazenych piskotach, podivejte se nekdy, kolik tam toho cukru je
Zbytecne se dite uci na sladke.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Teď už je zase všechno jinak. Bylo období, kdy se doporučovalo i zdravému dítěti z rodiny bez alergiků dávat co nejpozději všechny potraviny s potencionálními alergeny. Dnes už to tak není. Např. lepek se doporučuje dát u nekojených dětí v půlroce, u kojených trochu později, u kojených rozhodně zavádět ještě v době kojení - MM obsahuje látku, která pomáhá vstřebávání lepku.
Já jsem teda rozhodně žádné doporučení pro alergiky ani u jednoho z dětí strikně nedodržovala. Obě byly kojené plného půl roku, potom příkrmy - zelenina, maso, ovoce, obilniny. U obou došlo na lepek asi v 8 měsících. Starší dlouho jedl kaše, skleničkové příkrmy, dávil se pečivem a kousky, tak jsem mu asi do roku a půl nic moc nevařila, musela bych moc mixovat.
Mladší ale kaše nikdy nechtěla. A můžu říct, že od 9 měsíců jí pečivo s žervé, lučinou, čistým tvarohem - vše v malém množství,v té době myslím občas dostala už i knedlík s vajíčkem nebo míchaná vajíčka. Ano, správně by měla dostat jen žloutek, ale občas dostala vejce celé.
Piškoty jsem taky dávala tak od 8 měsíců, občas, ale samozdřejmě jsme preferovali kukuřičné nebo rýžové křupky.
Já bych z toho jídla nedělala zase takovou vědu, za chvíli se bude doporučovat zase něco jiného. Ale v kojeneckém věku jsem jim nesolila a přislazovala minimálně.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Gladys píše:
No ve skutecnosti je na nekterych piskotech napsano ze az od 3let.
Duvodu je podle me nekolik, za prve se do nedavna doporucovalo zavadet lepek od roka.
Za druhe, piskoty obsahuji sacharozu, tj bily cukr, teoreticky by ho deti tez nemeli dostavat nebo ve velmi male mire, muze z nej bolet brisko a celkove neni o co stat.
Za treti, obsahuji vejce, bilek je vedeny jako alergen, kteremu je lepsi se do roka vyhybat, plus ma bilek vysoky obsah bilkovin, muze nevhodne zatizit ledviny, nemluve o tom, ze je tezko stravitelny.
V roce jsem dala diteti kvetakovy mozecek a bolelo ho z toho bricho poradne, takze ani ted bych mu nejaka michana vejce fakt neudelala.Mnohe lepsi je na takove ty svacinky nebo mlsani kukuricne krupky, krehky chlebik, ryzovy chlebik (polystyren).
jojo kukuřičné křupky má malá ráda,ale všimla jsem si že ve všech obchodech nejsou,hlavně v těch velkých,teda aspon u nas ne.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dávám pár piškotů do jogurtu od sedmého měsíce. Mám větší důvěru v obyčejné piškoty než v megasladké speciální sušenky pro děti ![]()
Jak tu někdo psal, doporučení se mění tak strašně rychle, že je člověk prostě nemůže brát smrtelně vážně.. jako je dobrý o nich vědět, to jo, ale ne přeceňovat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
dr Honzik doporucuje piskoty cca od doby, kdy se zavadi lepek, tzn. cca od 8 mesice. cilene jsem se ptala na to vejce, pry to neva.
jinak dneska se zavadi vse driv
a bezlepkovy vyrobky - ted myslim vyrobky vyrobene z bezlepkovych smesi (tedy ne ciste kukuricne a tak) detem snad radej nedavejte, v tech smesich je kdovico vsechno, ma to tisic slozek. Piskoty se sice delaji amarantove, ale to je spis pro dospelaky na bezlepkove diete, co se jim po piskotech styska. pro deti najdete spoustu jinych mlsek.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ty dětské sušenky mi taky přijdou paradoxně přeslazené a taky předražené. Když vezmu, že ve finále to dítě taky párkrát ožužlá a zahodí, jako piškot, křupku nebo kus rohlíku. Já jsem teda preferovala před piškoty pečivo.
Křupky nebo polystyrén nesolený a brzy měla malá ráda kukuřičné chlebíky.
V přesnídávkách jsem piškoty nedávala - starší nesnášel dlouho kousky a malá to nechtěla. Ale vím, že v nemocnici to kojencům normálně dávají.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nevím proč ne. Výživě celkem rozumím. Lepek se doporučuje jak už tady holky psaly po půl roce, u kojených trochu později.
A že je bílek alergen? Alergen může být všechno a pro každého něco jiného. Pokud v rodině není genetická zátěž naprosto bych neřešila.
A cukr? Malej má domací přesnídávky, takže žádný složený cukry, oběd vařím doma taky takže zase ne, jogurty jen bílý, mléčný řýže atd dělám doma a nic ne přislazuju. Čaje pije neslazný, nebo vodu. Takže když dám pár piškotů špatný svědomí z toho opravdu nemám a rozhodně na sladkou chuť zvyklej není. Kromě piškotů neodmítá nic v čem cukr není.
Takže za mě, proč ne. Taky radši dám piškot než dětský sušenky. Podle složení je to plus minus totéž a platím trojnásobnou částku za to že je čučavě zabalený aby to na mě kouakoo z regálu ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já bych se neptala „Proč ne?“, ale „Proč ano?“… Co dobrého je na upečené směsi bílé mouky, rafinovaného cukru, kypřidel a vajec? Proč nedat raději dítěti kukuřičné či rýžové křupky?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit