Proč ne/mykáte?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
Run
20807
27.11.13 12:00
@anickadomnik píše:
@ynax asi jsem mimo ale co znamená muchlánkové :nevim: :nevim: :nevim:

Tipuju, že to bude příbuzné s chumláčkovým :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31379
27.11.13 12:01

@cheekymonkey já myslím že je na to tolik lidí alergických hlavně proto, že někdy z toho vychází neskutečně slepičí vyjádření (právě toho typu: „roste NÁM zoubek“, „dneska JSME už 3× kakali“, často vídám i založený diskuze typu: „dokdy jste se v noci počurávali“ :zed: ). Jinak je to v podstatě normální věc, nad kterou by se v jiným případě nikdo nepozastavil (jaký je rozdíl mezi tím, když na hřišti řeknu jiné mamince „tak my půjdem pomalu domů“ a mezi tím, když se odněkud zvednem s manželem a řekne člověk to samé-žádný, ale v prvním případě to klidně někdo může za mykání považovat, když zrovna dítě lítá na druhý straně a nedrží se u nohy).

myslím že z běžného kontextu řeči průměrně inteligentní opice pochopí, co jí mělo být sděleno a nebude se nad mykáním, které je ale v dané chvíli naprosto adekvátní, nijak pozastavovat. Příkladem je věta: „používáme látkovky“…samozřejmě že matka nemyslí, že je na plínách sama, resp. že se o ně dělí s dítětem :), ale jen si tím šetří čas než aby to opisovala stylem: „já dávám látkový pleny“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1938

Zjednodušeně řečeno je z psychologického hlediska matka s dítětem po porodu ještě psychicky spojena a rozdělení na dvě samostatné identity trvá celkem dlouho. Proto u maminek malých dětí je mykání z tohoto pohledu přirozené a v pořádku. Taky občas mykám. Dávám si ale pozor, aby to nebylo přehnané a aby to nebylo u sloves týkající se třeba kakání :mrgreen: Slovíčko „já“ použít umím a používám ho, ale trochu méně než předtím, což je logické, protože po porodu jde matka minimálně na čas do pozadí, má na sebe méně času a většinu činností dělá s dítětem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8151
@Sibyla0 píše:
Tipuju, že to bude příbuzné s chumláčkovým :think:

a to je co? 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3400
27.11.13 12:02

Ja to určíte dělám. Množne číslo používám proto, ze je to proste v 90% gramaticky správne. Celý den travim ve společnosti syna, takže děláme všechno ve dvou. Takže pak občas ujede plural i když by zrovna v tech 10% dne šlo užit i jednotného čísla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Run
20807
27.11.13 12:05
@anickadomnik píše:
a to je co? 8o

Na to je moje fantazie krátká :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29730
27.11.13 12:10
@elanaa píše:
@cheekymonkey já myslím že je na to tolik lidí alergických hlavně proto, že někdy z toho vychází neskutečně slepičí vyjádření (právě toho typu: „roste NÁM zoubek“, „dneska JSME už 3× kakali“, často vídám i založený diskuze typu: „dokdy jste se v noci počurávali“ :zed: ). Jinak je to v podstatě normální věc, nad kterou by se v jiným případě nikdo nepozastavil (jaký je rozdíl mezi tím, když na hřišti řeknu jiné mamince „tak my půjdem pomalu domů“ a mezi tím, když se odněkud zvednem s manželem a řekne člověk to samé-žádný, ale v prvním případě to klidně někdo může za mykání považovat, když zrovna dítě lítá na druhý straně a nedrží se u nohy).myslím že z běžného kontextu řeči průměrně inteligentní opice pochopí, co jí mělo být sděleno a nebude se nad mykáním, které je ale v dané chvíli naprosto adekvátní, nijak pozastavovat. Příkladem je věta: „používáme látkovky“…samozřejmě že matka nemyslí, že je na plínách sama, resp. že se o ně dělí s dítětem :), ale jen si tím šetří čas než aby to opisovala stylem: „já dávám látkový pleny“.

Tak pokud bys byla na hristi s ditetem a rekla, ze jdes domu, ponekud by mne to vydesilo :mrgreen: Latkovky jsme taky pouzivali, decka do nich tento a ja to pak prala a tak :lol: To mi prijde naprosto v poradku :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
27.11.13 12:11

No vždycky si v takovém případě vzpomenu na film „Pyšná princezna“: „My král, mocný vladař Půlnočního království…“ Ale je fakt, že nějaké praktické opodstatnění tenhle slovní obrat má, že jo.
Apropó, mykání je jedna z operací při výrobě bavlněné příze… Ale s úpadkem textilního průmyslu u nás jsme to jaksi zapomněli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31379
27.11.13 12:12

@asha mě to přijde taky v pořádku, ale chápu, že kdo se okatě proti mykání a mat. plurálu vymezuje, tak by se toho mohl chytit :jazyk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29730
27.11.13 12:12
@Bobsh píše:
Já nemykám, nevím přijde mi to prostě divný. Třeba my máme průjem :mrgreen:
Když někoho slyším tak mluvit, tak taky valím oči jak je to vůbec možný. Ale nic ve zlým, každýho věc. Kamarádka na mě a kolik máte zubů, tak jsem jí řekla 42 :mrgreen: nepochopila to.

Ja se pro jistotu ptam, kdo vsechno… :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29730
27.11.13 12:14
@elanaa píše:
@asha mě to přijde taky v pořádku, ale chápu, že kdo se okatě proti mykání a mat. plurálu vymezuje, tak by se toho mohl chytit :jazyk:

Prijde mi to v poradku v nekterych pripadech, co se tyka vymesovani, blinkani, teplotek a zubu, jsem jednoznacne pro singular :pankac: I kdyz, nekdy se zadari a pak holt nezbyde, nez pouzit to spravny cislo, ze… :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3451
27.11.13 12:16
@Hanka1 píše:
Nemykala jsem a mela jsem dve mimina, dorazila mne totiz maminka v poradne, ktera mi vypravela „my uz pijeme pokracovaci mlicko“, ja se ji zeptala, jestli to ona pije taky a prala bych vam videt ten jeji pohled… :mrgreen: :lol:
:palec: :lol:

Taky to nemám ráda, já už slyšela: máme takovou a takovou stoličku, rostou nám zuby, máme zvýšenou teplotku, už papáme příkrmy :zed: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Poison Ivy
27.11.13 12:18

Nemykám, nejsem „MY, Miroslav, z Boží vůle král“  :lol:

• Citovat
  • Upravit
2630
27.11.13 12:21

Já to dovedu překousnout u matky nebo těhotné. Ale mám kolegyni, která „čeká vnouče“ a absolutně na běžícím páse jsou věty „my budeme rodit v dubnu, my jsme už 20tg, nám ještě bříško vidět nejde,…“ Přiznám se, že mě to irituje samo o sobě, ale akt, že jsem měla být ve stejným tg jak její dcera tomu nepomáhá..
Nicméně nejvíc mě dojala známá taky čekající vnouče, když jsme řešili kojení. A ona na to " to my kojit budeme". Nedpustila jsem si to a zeptala se jí, jak to v jejím věku hodlá dělat? :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29730
27.11.13 12:22
@Taormína píše:
Já to dovedu překousnout u matky nebo těhotné. Ale mám kolegyni, která „čeká vnouče“ a absolutně na běžícím páse jsou věty „my budeme rodit v dubnu, my jsme už 20tg, nám ještě bříško vidět nejde,…“ Přiznám se, že mě to irituje samo o sobě, ale akt, že jsem měla být ve stejným tg jak její dcera tomu nepomáhá..
Nicméně nejvíc mě dojala známá taky čekající vnouče, když jsme řešili kojení. A ona na to " to my kojit budeme". Nedpustila jsem si to a zeptala se jí, jak to v jejím věku hodlá dělat? :-D
:mrgreen: boze…
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Hra JAUVAJS!

• (3.8) + 10 recenzí

Dostihy a sázky