Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
@anickadomnik píše:
@ynax asi jsem mimo ale co znamená muchlánkové![]()
![]()
Tipuju, že to bude příbuzné s chumláčkovým ![]()
@cheekymonkey já myslím že je na to tolik lidí alergických hlavně proto, že někdy z toho vychází neskutečně slepičí vyjádření (právě toho typu: „roste NÁM zoubek“, „dneska JSME už 3× kakali“, často vídám i založený diskuze typu: „dokdy jste se v noci počurávali“
). Jinak je to v podstatě normální věc, nad kterou by se v jiným případě nikdo nepozastavil (jaký je rozdíl mezi tím, když na hřišti řeknu jiné mamince „tak my půjdem pomalu domů“ a mezi tím, když se odněkud zvednem s manželem a řekne člověk to samé-žádný, ale v prvním případě to klidně někdo může za mykání považovat, když zrovna dítě lítá na druhý straně a nedrží se u nohy).
myslím že z běžného kontextu řeči průměrně inteligentní opice pochopí, co jí mělo být sděleno a nebude se nad mykáním, které je ale v dané chvíli naprosto adekvátní, nijak pozastavovat. Příkladem je věta: „používáme látkovky“…samozřejmě že matka nemyslí, že je na plínách sama, resp. že se o ně dělí s dítětem
, ale jen si tím šetří čas než aby to opisovala stylem: „já dávám látkový pleny“.
Zjednodušeně řečeno je z psychologického hlediska matka s dítětem po porodu ještě psychicky spojena a rozdělení na dvě samostatné identity trvá celkem dlouho. Proto u maminek malých dětí je mykání z tohoto pohledu přirozené a v pořádku. Taky občas mykám. Dávám si ale pozor, aby to nebylo přehnané a aby to nebylo u sloves týkající se třeba kakání
Slovíčko „já“ použít umím a používám ho, ale trochu méně než předtím, což je logické, protože po porodu jde matka minimálně na čas do pozadí, má na sebe méně času a většinu činností dělá s dítětem.
@Sibyla0 píše:
Tipuju, že to bude příbuzné s chumláčkovým
a to je co? ![]()
Ja to určíte dělám. Množne číslo používám proto, ze je to proste v 90% gramaticky správne. Celý den travim ve společnosti syna, takže děláme všechno ve dvou. Takže pak občas ujede plural i když by zrovna v tech 10% dne šlo užit i jednotného čísla.
@anickadomnik píše:
a to je co?
Na to je moje fantazie krátká ![]()
@elanaa píše:
@cheekymonkey já myslím že je na to tolik lidí alergických hlavně proto, že někdy z toho vychází neskutečně slepičí vyjádření (právě toho typu: „roste NÁM zoubek“, „dneska JSME už 3× kakali“, často vídám i založený diskuze typu: „dokdy jste se v noci počurávali“). Jinak je to v podstatě normální věc, nad kterou by se v jiným případě nikdo nepozastavil (jaký je rozdíl mezi tím, když na hřišti řeknu jiné mamince „tak my půjdem pomalu domů“ a mezi tím, když se odněkud zvednem s manželem a řekne člověk to samé-žádný, ale v prvním případě to klidně někdo může za mykání považovat, když zrovna dítě lítá na druhý straně a nedrží se u nohy).myslím že z běžného kontextu řeči průměrně inteligentní opice pochopí, co jí mělo být sděleno a nebude se nad mykáním, které je ale v dané chvíli naprosto adekvátní, nijak pozastavovat. Příkladem je věta: „používáme látkovky“…samozřejmě že matka nemyslí, že je na plínách sama, resp. že se o ně dělí s dítětem
, ale jen si tím šetří čas než aby to opisovala stylem: „já dávám látkový pleny“.
Tak pokud bys byla na hristi s ditetem a rekla, ze jdes domu, ponekud by mne to vydesilo
Latkovky jsme taky pouzivali, decka do nich tento a ja to pak prala a tak
To mi prijde naprosto v poradku ![]()
No vždycky si v takovém případě vzpomenu na film „Pyšná princezna“: „My král, mocný vladař Půlnočního království…“ Ale je fakt, že nějaké praktické opodstatnění tenhle slovní obrat má, že jo.
Apropó, mykání je jedna z operací při výrobě bavlněné příze… Ale s úpadkem textilního průmyslu u nás jsme to jaksi zapomněli.
@asha mě to přijde taky v pořádku, ale chápu, že kdo se okatě proti mykání a mat. plurálu vymezuje, tak by se toho mohl chytit ![]()
@Bobsh píše:
Já nemykám, nevím přijde mi to prostě divný. Třeba my máme průjem
Když někoho slyším tak mluvit, tak taky valím oči jak je to vůbec možný. Ale nic ve zlým, každýho věc. Kamarádka na mě a kolik máte zubů, tak jsem jí řekla 42nepochopila to.
Ja se pro jistotu ptam, kdo vsechno… ![]()
@elanaa píše:
@asha mě to přijde taky v pořádku, ale chápu, že kdo se okatě proti mykání a mat. plurálu vymezuje, tak by se toho mohl chytit
Prijde mi to v poradku v nekterych pripadech, co se tyka vymesovani, blinkani, teplotek a zubu, jsem jednoznacne pro singular
I kdyz, nekdy se zadari a pak holt nezbyde, nez pouzit to spravny cislo, ze… ![]()
@Hanka1 píše:
Nemykala jsem a mela jsem dve mimina, dorazila mne totiz maminka v poradne, ktera mi vypravela „my uz pijeme pokracovaci mlicko“, ja se ji zeptala, jestli to ona pije taky a prala bych vam videt ten jeji pohled…![]()
Taky to nemám ráda, já už slyšela: máme takovou a takovou stoličku, rostou nám zuby, máme zvýšenou teplotku, už papáme příkrmy
![]()
Já to dovedu překousnout u matky nebo těhotné. Ale mám kolegyni, která „čeká vnouče“ a absolutně na běžícím páse jsou věty „my budeme rodit v dubnu, my jsme už 20tg, nám ještě bříško vidět nejde,…“ Přiznám se, že mě to irituje samo o sobě, ale akt, že jsem měla být ve stejným tg jak její dcera tomu nepomáhá..
Nicméně nejvíc mě dojala známá taky čekající vnouče, když jsme řešili kojení. A ona na to " to my kojit budeme". Nedpustila jsem si to a zeptala se jí, jak to v jejím věku hodlá dělat? ![]()
@Taormína píše:
Já to dovedu překousnout u matky nebo těhotné. Ale mám kolegyni, která „čeká vnouče“ a absolutně na běžícím páse jsou věty „my budeme rodit v dubnu, my jsme už 20tg, nám ještě bříško vidět nejde,…“ Přiznám se, že mě to irituje samo o sobě, ale akt, že jsem měla být ve stejným tg jak její dcera tomu nepomáhá..
Nicméně nejvíc mě dojala známá taky čekající vnouče, když jsme řešili kojení. A ona na to " to my kojit budeme". Nedpustila jsem si to a zeptala se jí, jak to v jejím věku hodlá dělat?