Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Deňulec Ja také dříve malému mliko dávala, ale potom, co mi doktorka každou návštěvu kladla na srdce, ze dávat rozhodně nemám, tak jsem chvilku zapirala, ze teda nedavam
ale zkusila jsem ji poslechnout a prostě nedala. Taky si ho vyrvaval, ale musíte vydržet. Na mě to syn zkouší furt a ze vším, takže jsem zvykla. Přece mu nedáte vždycky co chce, jakmile zecne brečet. Zrovna vcera měl zachvaty, ze chce do koupelny, no zavřela jsem ho a dokud se neuklidnil, nemluvila jsem s nim. U nas vysadit mliko pomohlo
přestal se totiž kvůli nemu budit, když věděl, ze ho stejně nedostane a kvůli cajiku se mu to nevyplatilo ![]()
Ahoj, nevím jestli poradím ale mám 11 měsíčního prcka a problém se spaním v noci je stejný. Chodí spát v 19hod pravidelně a v noci se budí někdy po dvou hodinách, někdy i po 20 min celou noc
a vstává v 5-6hod. Začala jsem ho budit kolem 21hod alespoň na hodinu, hrajeme si a ten spánek je lepší, ráno začal vstávat kolem 7-8hodiny. Tak třeba to zkus taky, vzbudit ho ještě jednou na hodinku, pohrát si a třeba by ti začal spát také lépe ![]()
Obávám se, že řešení není. Syn (20m) se už půl roku budí v noci s hysterákem, po kterém je vzhůru min hodinu, spíš dvě. A znovu usne jen u nás v posteli. A když není hysterák, tak pláče ze spaní. Nejhorší to je mezi 2-4 ráno, to dokáže plakat i co 10 minut. A to večer usíná v pohodě sám, přes den spí dost. Ptala jsem se i doktorky, ale řekla mi, že musíme vydržet, zřejmě to budou sny. No výhoda je, že mě teda nevstává před sedmou, ale zase k tomu mám 3m mimi a když se rozhodnou střídat v brečení a vstávání tak je to fakt mazec ![]()
Jo a ptala jsem se i na homeopatika, ale bylo mi řečeno šikovnou paní homeopatkou, že samozřejmě mi muže zkusit něco namíchat, ale že právě tohle období okolo 2-3 roku u děti je strašně nevyzpytatelné a většina děti a rodičů to prostě musí přežit, že stejně nic nefunguje.
A mlíko syn v noci nepije od 6m takže to u nás taky není příčina, začalo to prostě najednou z ničeho nic, nikde jsme nebyli, nebyl očkovaný, proste jen tak, jooo je to s nima paráda ![]()
@Manticora píše:
@Deňulec Co ho zkusit dát spát dvakrát denně? Z mojí zkušenosti, čím víc děti spí, tím víc spí. Víš, jak to myslím. Pokud je odpočinutý i přes den, mohl by spát líp v noci.
Souhlasím, u nás to trochu pomáhá.
@Deňulec Tak v noci se Ti ditko sem tam budi, ale osobne znam malo deti, co by v 17m prospaly celou noc
.
Dcera v tomhle veku usinala cca okolo 22:40 a spala cca do 7:30, pres den 40-90 min jeden spanek, jak kdy, v noci jednou mliko a tak 5krat uklidnit, syn v tom samem veku spal tak 21:30-1, 4-6 (tyhle dva useky tedy zvladl v kuse
, ve 4 dostaval mliko) a 2 hodiny po obede. Uz jsem se nejak smirila, ze mam nespavce. Ted je jim 2,5 a 4,5 a spi +/- 20:30-7, sem tam se zadari, ze spi i oba celou noc, ale casto vstavam 3krat - 2krat curani a 1krat knourani.
Jinak usina Ti sam, nebo uspavas? U nas se zacaly deti o dost min budit, kdyz zacaly usinat samostatne, coz bylo v obou pripadech kratce po 2. narozeninach. Mliko bych klidne jeste jednou v noci davala.
Jeste me napada sirup Sedalia, jeho ucinky jsou ale strasne individualni. Nekonu zabere vybirbe, bekonu spani naopak zhorsi.
@Deňulec Myslim, ze je dost maly na to, aby pres den nespal a vydrzel az do vecera. To nevydrzi muj dvoulety a kdyz nejde pres den spat, vecer sice usne v 7, ale v noci se budi vic nez jen jednou.
Mel taky obdobi, kdy se budil s placem a nemohl treba hodinu usnout. Ted uz spaval hezky budil se az nad ranem, ilod pondeli uz se zase budi tak 4×. Asi zase obdobi.
Bud bych pridala spanek, jak tady nekdo radil a vecer dala spat po osme. Nebo nejak to dopoledne prezit a dat spat az pres poledne. Ale jestli to pomuze, uvidite.
@Deňulec znám
mě to mladej taky zatím nevysvětlit proč nespal.. je mu čerstvých 24 měsíců a až teď je to lepší.. Býval vzhůru i celou noc, nebo se mi taky i 10× za noc budil..
No nevim, neni pretazeny.? Mne dcera do dvou let spala jeste pres den. Paradoxne kdyz spala pres den, spala i lip v noci. Pokud te to uklidni, v tomhle veku se mi v noci budila az 12× za noc. Doted celou noc jeste nespala, ale je to mnohem lepsi
Zkus mu upravit ten rezim a dat ho spat kolem poledne nebo po obede.
@Hobitka
Neuspávám. Dám pusinku, pohladím po vlaskach, popřeju dobrou noc a odcházím. A syn usne. Občas si popláče, ale to stačí, aby ho šel uložit manžel a spí do 10 vteřin. To, že se mi v noci budí bych možná překousla, ale vidím na něm, že je unavený. Že jemu samotnému to nestačí, tak se ptám proč? Je pak protivný, nic neudělám, nijak ho nezabavim. A upřímně už mi to začíná lézt na mozek. Přes noc se nevyspíme, přes den trpím ty jeho nálady a záchvaty. Když usne, tak rychle něco podělám a odpoledne už se těším na večer, až bude klid… ![]()
@Pomka @paandatko
Holky, ale on chodí spát přes den. Jen mi prostě nevydrží ani do oběda. Když jsem zkoušela ho se spaním zdržet až do poledne, tak mi v jedenáct usnul v náručí. Jinak chodí spát v deset a to už ukazuje na postýlku a řve. Tak si jen říkám, že kdyby spal třeba do sedmi, tak od pěti rána se mu neotvírá únavou pusa a není tak strašně protivný. ![]()
@Deňulec Tak bych pridala ten spanek. Musi byt pretazeny. Treba po obede kolem jedne, druhe a udelat cokoliv aby usnul. Ja kdyz jdu s malym spat, tak si rikam, udelam cokoliv aby usnul.
Ale u nas jsou s usibanim problemy. Jak ctu tak u vas ne.
Zkusím spánek 2×denne. Dala jsem ho spát už v osm. Byl úplně hotový a bez řečí usnul. Už hodinu spí. Odpoledne ho dám znovu a zkusím ho udržet večer do osmi. Jestli to bude lepší, tak mě klepne, že jsem to nezkusila dřív.
@Deňulec jenze ti jde v 10, to je brzy dle me a pak je do vecera dlouha doba a je unaveny. Co davat 2× denne? Odpo by jeste na chvili neusnu? Treba ve tri? Nebo zkusit postupne posouvat. Vzdy o par minut treba. S timhle zkusenost nemam, pres den spala mala jak hodinky, my si uzily s nocnim spankem… od usnuti vecer buzeni co kazdych 15-30 minut, delsi etapu vydrzela az od pulnoci ![]()
Holky, jak vidím, tak nejsem jediná. Tak všem maminkam nespavců pevné nervy. ![]()