Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Deňulec píše:
Zkusím spánek 2×denne. Dala jsem ho spát už v osm. Byl úplně hotový a bez řečí usnul. Už hodinu spí. Odpoledne ho dám znovu a zkusím ho udržet večer do osmi. Jestli to bude lepší, tak mě klepne, že jsem to nezkusila dřív.
Nelamej to pres koleno a nesnaz se to vecer nasilim drzet. Mozna zjistis, ze cim vic spi pres den, tak i v noci. U nas to tak fungovalo. Moje dcera vstavala kolem 7, spat chodila cca od 13-15 a vecer v 19 uz jsme byly zas v posteli. U malych deti podle me neplati, ze cim dyl je budes drzet vzhuru, tim dyl budou spat. Vyzkousej to.
@Deňulec Tak uvidis, pak dej vedet. Asi to nebude hned. A zkusila bych to dopo spani posunout na devatou, aby to na nej zase nebylo do odpoledne moc dlouho. Zkus zjistit po jake dobe je pak odpoledne unaveny a podle toho ty casy upravit. Syn je treba vecer unaveny po 6h od odpoledniho spanku. Driv neusne ani omylem.
Holky, ještě spí. A to jsem zapnula sušičku, pračku, myčku a už tak potřetí kolem baráku projela sanitka. Aby mi zas dopoledne nespal tři hodiny a odpoledne nezabere… ![]()
@Deňulec píše:
@xammyJenže on z těch deseti hodin naspí s bidou osm. Min. 5× je vzhůru. Někdy stačí dát dudlík, pohladit a usne, ale jindy ho musím nakrmit nebo ho i půl hodiny střídavě uklidňovat až usne. A to nejsem zastánce uspávání, ale když ve tři ráno spustí syrenu, že by vzbudil celou ulici, tak prostě musím…
Mám to samé. 18m se klidně 5× probudí. Spát jde v 20h, mezi 5-6h vstává.
Spát dopoledne jde někdy, pokud je unavený, někdy vydrží až na spánek po obědě. Spí tak hodinu, energie má dost.
No starší děti byly podobné. Takže jo, jsem, unavená, ale celkem solidně funguju.
Starší začli celou noc (20-6) spát od dvou let, možná o fous později.
@Deňulec
Musíš zkoušet a zkoušet. První dítě bylo nespavec od malička, kolem roku mě drtil probouzením po hodině celou noc a vstával mezi 4-5. Pak jsem se prostě zařekla, že mu mlíko nedám a spal celou noc. Kolem roku a půl se to zase zkazilo a dostával jedno mlíko v noci až do 2,5 let. Dobře začal spát někdy po 3 roce, i když vstával furt kolem 6 ráno. A v noci chodil čůrat. Teď je mu pět, většinou spí celou noc, nebo se jde sám vyčůrat a pak s polštářem kýbluje k nám a spí tak do 7. Když jde spát dýl jak v 9, tak třeba i do 8.
Pokud už je unavený, tak bych ho klidně v 8 ráno dala spát a zkusila ho třeba v 1 odpoledne znova uložit. I za cenu naložení do kočáru. A dej tomu týden. A uvidíš.
K
@Deňulec souhlas s Manticurou…u mě stejná zkušenost. Jak spí dvakrát denně, je v pohodě a krásně kolem 9 večer usne..v takovém klídečku a spí krásně. Jak ten režim nemá a spí jen jednou, nebo jen krátce, člověk by si řekl, bude unavený..ano, to je. Ale u spaní je opak pravdou…čím míň spí přes den, tím víc má tyto noční hysteráky. Sedí v postýlce, oči zavřené a řve jak na lesy. Vzít ho je u nás ještě horší. My teda vychytali, že když se to stane, musíme ho jakoby probrat třeba pustěním TV na dvě minutky. Procitne a hned usne. Nicméně, pokud má stav,,jsem vzhůru,,ale je v klidu, holt si ho vezmem na chvíli mezi nás do postele, on se tam i hodinu baví a usne…a já ho přenesu k němu do pokoje. Prostě jak jsou přetažené ty děti, je i zlá noc.
Tak holky. Dnes spánek 8:00-10:00; 13:00-14:00 a teď už zase spí. Všechno bez řečí. Hnes, jak jsem viděla, že je unavený, tak jsem ho uložila a spal. Teď uvidíme, jaká bude noc… Děkuji všem za rady. ![]()
Já já ti rozumím zakladatelko!!
Naše 18m harpyje prostě spát nebude v kuse ani za nic. Jde spát vzorně v osm, usne…a nejpozději do hodiny řve z nějakého kdovíjakého důvodu. A takto celou noc. Obvykle to kolem druhé hodiny ranní vzdám a lehnu si k ní, kdo tam má furt chodit… Takhle jenom natahnu ruku a dávám ji dudlík nebo pohladim nebo na ni hozknu ať přestane vřískat jako by ji na nože brali. Ona se otočí a spí dál. No moje nervy. Nad ní spí desetiletá, která se potřebuje vyspat do školy, v loznici manžel který vstává ve 4 a hodinu dojíždí, tak taky potřebuje spát. Takže se snazim ji nenechat vriskat moc dlouho.
Ona spí hrozně špatně od narození, jestli za celou dou spala celou noc bez řevu 5×, tak to je moc…
Už jsme si zvykli…a vím ze ji nepredelám, zkoušeli jsme fakt mnoho věcí, variant, způsobů…nic…asi z toho musí vyrůst.
S manželem se smepjem, že snad v 15ti přestane ječet ![]()
Jo a ta starší, tak ta spala od půl roku celou noc a vůbec neznám nějaké vstávání. Ji když jsme dali spát, věděli jsme že do rána je klid. Když dáme spát mladaí, víme že máme tak hodinu k dobru ![]()