Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Vliv spermie na vývoj embrya nastupuje až 3.-4. dne po oplodnění, takže pokud došlo k oplodnění a vývoj se zastavuje hned 1.-2. dne, tak spíš půjde o nekvalitní vajíčka. Zda je ta nekvalita způsobena samotným genetickým materiálem nebo špatnou stimulací, to už leze říct.
@histep Ano, to jsem take nasla, ale ve dvou ruznych CARech mi nezavisle na sobe rekli, ze si tim nejsou jisti. Meli jsme uz i pokus s darkyni a ten dopadl nejhur, tak se mi nechce verit, ze by za tech cca 100 tisic, ktere je na to potreba vynalozit, odvedli tak spatnou praci?
Ale samozrejme do toho clovek nevidi, i proto jsem zalozila tuto diskusi. Zakl.
No a dárcovské spermie? Jak dopadlo oplodnění tvých vajíček jimi? Předpokládám, že pokud má manžel velmi špatný SPG a máte za sebou dárcovská vajíčka, tak ale nejdřív jste udělali oplodnění tvých vajíček dárcovskými spermiemi, ne?
@histep Tahle varianta jeste neprobehla, mam v rodine rak.prsu a sama mam od 18 let ruzne nalezy, takze nejsem typ na opakovani IVF “do aleluja”… prave proto ted zvazujeme - jestli byly neuspechy zapricineny spatnou stimulaci anebo spis spatnym SPG.
Tak tomu fakt nerozumím, máte 3 IVF za sebou, kdy byl (předpokládám, že ta čísla co jsi psala byla tvoje čísla) poměrně velký zisk vajíček, víte že nemáš zdravotně možnost na xx-pokusů a že máte velmi špatný SPG a přesto jste ani při 3.IVF nezkusili ani jedno vajíčko oplodnit darovanýma spermiema??? A ještě raději nejdřív vyhodíte 100 litrů za darované oocyty???
Logicky, už jen pro to, abych věděla, jak by se embryo vyvíjelo s jinýma spermiema bych to zkusila už ve druhém pokusu.
@histep
A muzu se zeptat, ty mas za sebou neco podobneho, ze soudis??? Je to dost citlive tema, dost to nabourava partnersky zivot. Je potreba delat urcite kompromisy, v kazdem vztahu, takze ano, mame to tak, jak jsem psala, dva pokusy moje, treti darkyne, byl to pde mne vstricny krok. Vis, ono se to taky vyviji, v zadnem CARu ti na zacatku nereknou: pan je neplodny, takze sup dame darovane spermie, kor kdyz neni ani tak vysledek zarucen. To mi rekl mlady MUDr pod carou az asi v patem CARu, pro zajimavost ve ctvrtem stary primar drzel notu, ze preci musim na to jit x-krat a jednoho dne se zadari, ze preci musim podporit sveho chlapa…a v zase jinem nam tvrdili ze to je spise na darovana embrya… takze poprosim spise nekoho, kdo ma podobnou zkusenost. Dekuji
Podle me nejde rict, zda je to vajickama nebo spermijema
kamaradce z 20ti vajicek zbylo do finale 1 a k tomu bylo horsi kvality a maji z toho zdravou holcicku. Na druhe ditko meli asi jen 15vajicek a zase zbylo jen jedno a to se hned chytlo a maji dalsi holcicku.
Ja byla nekolikrat darovat vajicka a kdyz jsem pak sla na IVF, protoze chlap ma blby spermiogram, tak jsem mela 13vajicek, 11oplodnili a dalsi den bylo uz jen 9, finale se dozili 3, ET nevysel a z KETu mame holcicku. A za 4mesice od porodu jsem otehotnela prirozene
![]()
Znama ma za sebou uz asi 8pokusu a porad nic. A to mela uz 3 ruzny darce a ona je pry v poradku (poprve mela malo vajicek, pak dost, ale neprezili a pak zkousela jeste IUI, ted ma jeste par mrazacku a nevi co ma delat) ![]()
Nesoudím, jen se divím a nerozumím tomu.
Mám za sebou 6 nepovedených těhotenství - biochemická, spontánní potraty, zamlklá s revizí. Takže něco málo o citlivosti problému a vlivu na partnerský vztah vím. A taky vím, jak bychom postupovali, kdybychom věděli o zásadním problému v nekvalitě biologického materiálu.
anonymní a má partner udělanou DNA fragmentaci spermií a pak do vyšetřen akrozom /ten má vliv na nastartování prvotního dělení/ a já nyní chci zkusit polarizační mikroskop to se spermie dá do vajíčka až když má protipol . Čečka za to dostala ocenění . Máš udělanou genetiku na získané chromozomální aberace ? Nebo jen tu vrozenou . atd atd . Máte oba dva udělané testy na infekce? ureoplasmata ai další chlamydie a nejlépe wb-blotem či metodou PCD metoda elisa je zastaralá ? je toho hodně . Nám se také ještě nezadařilo tak snad ten poslední bude ten nejlepší s výsledkem. .
@histep píše:
máte velmi špatný SPG a přesto jste ani při 3.IVF nezkusili ani jedno vajíčko oplodnit darovanýma spermiema??? A ještě raději nejdřív vyhodíte 100 litrů za darované oocyty???
Logicky, už jen pro to, abych věděla, jak by se embryo vyvíjelo s jinýma spermiema bych to zkusila už ve druhém pokusu.
to ale každý chlap nerozdýchá darované spermie a ona by tím přišla o případnou možnost oplodnění vajíčka manželem.
@Anonymní píše:
@histep
A muzu se zeptat, ty mas za sebou neco podobneho, ze soudis??? Je to dost citlive tema, dost to nabourava partnersky zivot. Je potreba delat urcite kompromisy, v kazdem vztahu, takze ano, mame to tak, jak jsem psala, dva pokusy moje, treti darkyne, byl to pde mne vstricny krok. Vis, ono se to taky vyviji, v zadnem CARu ti na zacatku nereknou: pan je neplodny, takze sup dame darovane spermie, kor kdyz neni ani tak vysledek zarucen. To mi rekl mlady MUDr pod carou az asi v patem CARu, pro zajimavost ve ctvrtem stary primar drzel notu, ze preci musim na to jit x-krat a jednoho dne se zadari, ze preci musim podporit sveho chlapa…a v zase jinem nam tvrdili ze to je spise na darovana embrya… takze poprosim spise nekoho, kdo ma podobnou zkusenost. Dekuji
moc ti asi nepomůžu, ale máme za sebou pár cyklů s DV. Z celkového počtu 10-12 vajíček NIKDY nezůstalo vic, než 30% a embryolog nám řekl, že to je naprosto v pořádku. Nevím, jak moc máte špatný spermiogram, dělali vám ICSI? PISCI je při horším spermiogramu vhodnější. Co DNA spermií? Možností je docela dost ![]()
@meduzza píše:
to ale každý chlap nerozdýchá darované spermie a ona by tím přišla o případnou možnost oplodnění vajíčka manželem.
Ale nerozumím logice - víme, že máme mizerný SPG a z vlastního biologického materiálu se nám nedaří, takže zkusíme darované oocyty oplodnit vlastními spermiemi. Pokus za 100 litrů a výsledek nula.
Díky bohu za mého chlapa
(a ne proto, že má SPG normo)
Holky,
Všem díky moc! My jsme prave z toho taky zmatení. Dělali nám v jednom CARu 2×ICSI a v druhem (s DV) PICSI s IMSI. Jenze me tam překvapili, oproti dohodě hned zamrazili 3 dvojbunky… mám strach ze až je necháme rozmrazit,nepřežije ani 1. K tomu je teď nove možný MACS, tak uvažujeme (asi v úplne novém CARu) o něm.
Jinak ano, máme to tak jak trefně popsala @meduzza, chlap se s tím těžko srovnává, proto postup jak jsem psala.
Infekce nám dělali, měli jsme ATB na ureoplasmu, jestli zabrala, prý neoveruji… genetika take udělana, partner prý “akrozom neporušen”, fragmentace a další parametry, které jsem si vynutila, tak zhoršené cca o 30-40%, ale prý nic úplne super špatného. Mne dělali z genetiky jen karyotyp a takové ty trombofilni mutace nebo co, a taky nevyšlo nic zajímavého (jakési MTHFR lehčí typ, prý to ma 30% lidi a stačí na to užívat Femibion)… ![]()
@histep
každý se s tím pereme jinak. Byl to můj navrh, myslela jsem ze se tím posuneme, a navíc me to až tak nevadí, mimi si přece odnosim v brisku… bohužel jsem se tím neposunuli, i když možná ze to mému chlapovi v case pomohlo víc se s tím srovnat a bude víc nakloněn darovaným spermiim.
Zdravím a chci se zeptat na téma, ke kterému jsem nenašla mnoho informací. Manžel má velmi špatné SPG výsledky a potýkáme se s tím, má to tak zřejmě od dávna, příčina neznámá. Pokusy o IVF (zatím 3) nikdy nedopadly úspěšně – první dva případy biochemko, třetí je v mrazáčku a váháme co s ním podniknout.
Můj dotaz ale směřuje jinam – stalo se někomu, že by se z 11/13/10 odebraných vajíček odpadlo hned první den 8/10/7? Tzn že jen do dvojbuňky by došla jen 3 embrya? Rozumím tomu, že během kultivace embrya odpadají, ale co jsem se ptala po známých, většinou jim odpadala tak nějak průběžně nebo třeba i úplně nakonec, 4. a 5.den.
V našem případě si kladu otázku, jestli takhle velký „odpad“ hned zkraje může něco znamenat (špatně vedená stimulace a tudíž nekvalitní vajíčka? Opravdu těžká porucha tvorby spermií?).
Nehledám viníka, jen se snažím co nejlíp připravit na další pokus, popř. uvažujeme i o dárcích, nejde nám už o to, čí mimi bude biolgicky, ale spíš o možnost ho vůbec mít… Neraďte mi prosím doplňky výživy pro partnera, vyzkoušel toho mrak a i androlog zkonstatoval, že to na něj nemá vliv bohužel… Díky. Anonymní, prosím, je to pro nás citlivé.
Všem, co řeší totéž, přeju hodně úspěchů!