Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Tak obecně je to klasický postup, protože ta banka kupujícího neuvolní peníze, dokud nebude mít pro sebe zastavenou nemovitost a jelikož je nemovitost zatím tvoje, tak si to, kdo zástavní smlouvu podepisuje. Akorát nějak nechápu to, že smlouva zaniká po přepisu, ta zástava tak bude stále.
JJ.. je to stejnéé My kupovali dům a museli jsme dát majitelce podepsat smlouvy o zástavním právu, které se pak dávalo též na katastr.. Je to pro to, aby se zajistilo, že se nebude s nemovitostí nakládat(převody, exe a pod.)do doby, než přejde na nové majitele.
Je to i pojistka por banku poskytující hypo, případně uvěr ![]()
@j.a.n.i1 zástava bude pořád, ale už pak bude jiný zástavce-nový majitel ![]()
@lednova.jita píše:
@j.a.n.i1 zástava bude pořád, ale už pak bude jiný zástavce-nový majitel
To sice jo, ale to na věci nic nemění.
@j.a.n.i1 no přeci, jakmile bude nový majitel, tak bývalý nemůže dál nemovitostí ručit?! Proto převodem zaniká a zástavní právo bude převedené na nového majitele. My to měli stejně. Dům jsme koupili před měsícem a půl. Podepisovalo se na to x-papírů taky ![]()
@lednova.jita Ale to zástavní právo se váže na nemovitost, nikoliv na majitele, takže nový majitel už ten dům s příslušnou zástavou „koupí“. A těžko může zaniknout, to by ho pak taky nový majitel nemusel podepsat znovu a banka by neměla nic.
Příspěvek upraven 29.12.14 v 17:46
Presne tak prejde to na noveho majitele (blbe jsem to napsala).
Diky moc za prispevky
Taky jen podotknu, ze je to standardni postup. Delala jsem 10 let v RK a sama jsem kupovala na uver. Majitel byl 70lety Izraelec a zduvodnit mu podpis zastavek byl fakt oříšek ![]()
Jak už psaly holky, je to standardní, my jsme to při koupi domu absolvovali také, jen my byli na straně kupujících a chtěla to naše banka.
Prodávající z toho také nadšený nebyl, ale podepsal
.
@lednova.jita píše:
@j.a.n.i1 no přeci, jakmile bude nový majitel, tak bývalý nemůže dál nemovitostí ručit?! Proto převodem zaniká a zástavní právo bude převedené na nového majitele…
Zástavní právo nebude převedeno na nového majitele. Zástavní právo k nemovitosti je právo věcné, čili váznoucí na věci. Bude zapsáno na katastru a žádný převod na nového majitele nebude třeba. Vztahuje se k věci a omezuje dispoziční právo majitele, ať je jím kdokoliv.
Zakladatelce:
Důležité je, že v zástavní smlouvě je uveden účel. Pokud by z převodu z nějakého důvodu sešlo, banka kupujícího zástavu pochopitelně uvolní, jestli ti jde o tohle. Pokud by neuvolnila, bylo by uvolnění zástavy možno úspěšně žalovat (myslím, a taky, aby banka platila náklady soudního řízení a právního zastoupení, případně další škody, které vznikly prodlením s uvolněním zástavy).
Chci poprosit zda mi někdo neporadí příp. neuklidní. Prodávám byt na kterém je hypotéka, zájemce si taky bere hypotéku u jiné banky. Kupní smlouvu máme podepsanou. Nyní bych měla ještě podepsat Smlouvu o zřízení zástavního práva k nemovitostem jako zástavce (a pak vše dát na katastr) a jsem z obsahu smlouvy trochu vyplašená. smlouvu o zástavě požaduje banka kupujícího a smlouva zaniká jakmile bude přepis vyřešen. Je tu prosím někdo kdo toto také letos absolvoval a měl to stejně? Zřejmě vše je klasický postup