Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:Že máš někde trv. bydliště neznamená, že to nemůže majitel prodat, pokud to je výhradně jeho. A nějaká promlčecí doba se na to rozhodnutí soudu z r. 99 nevztahuje??
Ahoj holky. Chci se jen na něco pozeptat. Už nějaký rok nadtím přemýšlím a třeba najdu přijatelnou odpověď.
Je mi skoro 25 a jsem z rozvedené rodiny. Moji rodiče se rozvedli v létě roce 1998. Návrh o rozvod podal můj otec, protože si našel jinou ženu. Soud mu ustanovil, že moje mamka, já a bratr musíme bydlet v jeho domě dokud nám nesežene náhradní byt. To se otci nelíbilo a tak po nějakých domácích válkách, nakonec nechal odstřihnout elektřinu (bylo jaro 1999), aby odtamtud mámu dostal a on se přestěhoval ke svojí nastávající. My jsme s mamkou neměli kam jít, tak jsme šli bydlet k otcově matce. Celou dobu, ale jsme v neobývatelném domě měli trv. bydliště. Jezdili jsme to tam občas kontrolovat a dům byl něco jako skladiště. Vloupávali se tam děti z vesnice a dům postupně likvidovali a vykrádali. Dům chátral. V roce 2010 jsme tam přijeli, u baráku byly vyměněné zámky, oplocené pozemky a když jsme se tam zadním vchodem nějak dostali, celý dům byl vyklizený. Za 14 dní, už tam byli nový majitelé a odmítali se snámi bavit. Podle mého názoru je protiprávní nás odmítnou pustit někam, kde mám trv. bydliště a už vůbec mi tam znemožnit přístup. Mamka novým majitelům řekla jaká je situace mezi námi a otcem a že soudně máme ustanovené, že dům můžeme užívat, dokud nám otec nenajde náhradní bydlení, což se nestalo a poprosila je, aby vrátili zálohu, že je vlastně taky podvedl, o nás neměli tušení. Nový majitelé nás odhlásili z trv. bydliště (prý se tam nevyskytuji, nemám tam věci a tudíž nemám nárok - jak se tam mám asi vykytovat, když mi zamezili přístup a věci vyházeli). Odvolali jsme se, bránili jsme se a nakonec jsme to projeli a jsme napsáni na úřadě. Otec pravděpodobně uplatil právníka, protože nás nikdo neinformoval otom jak to dopadlo, rozhodnutí od soudu nedorazilo, to že jsem trv. bydlištěm na úřadě, jsem se dozvěděla přes pojišťovnu. Náhradní byt se nikdy nekonal. Otec byl jediný majitel nemovisti, dostal ho jako svatební dar od jeho matky. Mamka jí prosila, aby požádala o navrácení daru přes soud, aby se právě něco takového nestalo. Nechtěla. Je tohle vůbec možné, prostě si jentak něco prodat, ikdyž má vůči nám povinnost a připravil nás tak o trv. bydliště? Otec spolíhal na to, že řekne, že jsme s bratrem dospělí, tak jakýpak náhradní bydlení a že jsme vlastně celou dobu mohli užívat (neobyvatelný) dům. Dopadli jste někdo podobně jako my? Prostě jak sedláci u Chlumce?
Vy jste tam přijeli po 11letech se něčeho dožadovat
tohle se mělo řešit daleko dříve teď s tím fakt už nikdo nic neudělá a není se po takové době čemu divit… Otec je debil o tom žádná, ale vy nebo matka jste měli zakročit přes dané orgány daleko dřív… Jak je to s trv. bydlištěm zda Vás někdo může odhlásit bez vašeho vědomí tak o tom nemám tušení…
Píšeš zda je možné si jen tak něco prodat? vlastně ano, pokud to byl jeho dům tak si ho může prodat a nakládat s ním jak sám uzná za vhodné
@Seizdra já vim, že to majitel může prodat, ale se závazkem? Máma pořád obnovovala proces a soudila se oto, aby už nám ten náhradní byt našel a nebo nám aspoň připojil elektřinu a nechal nás tam normálně bydlet. On řekl, že za nájem 20tis + poplatky nás tam nechá, ale ve smlouvě byly požadavky jako kdy máme sekat trávu a jak má bejt vysoká a takové další absurdity. Mámin příjem i s alimenty dělal asi 17 tisíc, takže by na to ani neměla. A prostě tak pořád dokola. ![]()
@werunkaw123 já píšu, že jsme tam jezdili (viz otázka) a neustále dokola se soudili. To popisuji v jiném příspěvku. Jentak 11 let to neleželo, to fakt ne. Já jsem stim nic dělat nemohla, nebyla jsem zletilá.
@werunkaw123 píše:
Vy jste tam přijeli po 11letech se něčeho dožadovattohle se mělo řešit daleko dříve teď s tím fakt už nikdo nic neudělá a není se po takové době čemu divit… Otec je debil o tom žádná, ale vy nebo matka jste měli zakročit přes dané orgány daleko dřív… Jak je to s trv. bydlištěm zda Vás někdo může odhlásit bez vašeho vědomí tak o tom nemám tušení…
Píšeš zda je možné si jen tak něco prodat? vlastně ano, pokud to byl jeho dům tak si ho může prodat a nakládat s ním jak sám uzná za vhodné
Na trvalým bydlišti nesejde, to není ve skutečnosti vlastně žádnej závazek. Stejně jako noví majietlé zakladatelku odhlásili - proč by ne, nezdržovali se tam, platnou kupní smlouvu taky mají, tak co… My co jsme koupili barák, taky nám tu zůstal někdo „viset“, na OÚ jsme si zjistili, jak dotyčnou osobu odhlásit, vyplnila jsem papír, že se tu daná osoba nezdržuje, z obecáku pak sehnali 2 svědky, že tu ta osoba opravdu nebývá, poslala se jí výzva k přepsání si trv. bydl. na novou adresu a bylo. Ta osoba si to teda nevyzvedla, takže ji po nějakým čase (tuším asi 30 dní) odhlásili na úřad… Co já se budu někoho doprošovat, já to koupila, já tam chci bydlet, tak co mi je po ostatních, to měli řešit - jak píšeš - mnohem dřív… ![]()
@Anonymní píše:
@werunkaw123 já píšu, že jsme tam jezdili (viz otázka) a neustále dokola se soudili. To popisuji v jiném příspěvku. Jentak 11 let to neleželo, to fakt ne. Já jsem stim nic dělat nemohla, nebyla jsem zletilá.
to, že jste se soudili jsem dočetla až teď ![]()
Tak to je pak zapeklitá situace, to nemám vůbec tušení jak to je, pokud on má povinost Vám najít jiné bydliště
ale je to pěknej zmetek ![]()
@Seizdra a když tam jezdím, chci tam jet a být tam, ale nikdo mi to nedovolí? Mě zas nezajímá, že si to oni koupili, když jsem měla nárok to obývat, a jezdili jsme tam v létě na celé prazdniny (jo o svíčkách a dost šílených podmínkách, ale jezdili jsme tam) a když mi vyházejí věci, tak mám prostě smůlu? Tak to je sprominutím hnus tohleto. Kvůli tomu, že můj otec na nás udělal takovejchle poděl a jeětě to vyhrál, jsem od desíti let vlastně bezďák? No tak to jsou teda zákony výborný. ![]()
No tak dům byl otce už před manželstvím. Náhradní bydlení vám sice nezajistil - ale to jen protože je blb, stačí najít pronajímatele, který je ochoten s vámi uzavřít nájemní smouvu, kdyby chtěl určitě by našel a nemusel odstřihávat elektriku.
Trvalé bydliště nový majitel vám odhlásit mohl, je to přesně tak jak píšeš - nebydlíš, nemáš k domu náj. smlouvu, nevlastníš ho - a pokud se chceš odkazovat na ten rozsudek, že ho nesplnil - no tak když jste si náhradní bydlení našli sami, tak co měl teda plnit? co bys od něj vlastně chtěla? Že jsi se o tom správním řízení nedozvěděla je tvůj problém a tvoje nepořádnost, že máš trvalé bydliště někde, kde nebydlíš a nevybíráš si poštu, kdyby jsi na úřady aspoň nahlásila korespondenční adresu, dozvěděla by ses o tom, asi by to řešila i datová schránka…
Doufej, že ti neuteklo více úřední korespondence ![]()
K odhlášení trv. bydliště stačí prokázat že se tam dotyčná/é osoby nezdržují - nedávno jsme taky měli několik stání ohledně odhlášení trv. bydliště bývalých majitelů - měli to sice ve smlouvě ale nesplnili takže jsme to řešili mi a víceméně by to odhlásili i bez nich jen na základě našich smluv nebo po prokázání že tam nebydlí, novým majitelům to může být jedno bohužel… ![]()
@werunkaw123 ajko teď jsem dospělá, pořád mám bydliště tam natom úřadě, ale bydlím s přítelem a synem úplně jinde. Syn tam je taky náhlášený. Máma řiká, že je o jednoho bezdomovce v čechách víc.
teď už stim stejně nic neudělám. Ale štve mě to. Roky lítání, obhajování se a nakonec prohra? Stím se nějak nedokážu smířit.
@Anonymní píše:
@Seizdra a když tam jezdím, chci tam jet a být tam, ale nikdo mi to nedovolí? Mě zas nezajímá, že si to oni koupili, když jsem měla nárok to obývat, a jezdili jsme tam v létě na celé prazdniny (jo o svíčkách a dost šílených podmínkách, ale jezdili jsme tam) a když mi vyházejí věci, tak mám prostě smůlu? Tak to je sprominutím hnus tohleto. Kvůli tomu, že můj otec na nás udělal takovejchle poděl a jeětě to vyhrál, jsem od desíti let vlastně bezďák? No tak to jsou teda zákony výborný.
No jo, ale to teď záleží, jestli máte nějaký „důkazy“, že jste tam fakt jezdili. Pokud ale noví majitelé nemovitost koupili od majitele, tedy tvého otce, nemusí se vůbec na nikoho ohlížet. A to jste se celou dobu soudili o náhradní bydlení a výsledek žádnej?? Tzn. je to furt otevřený??
@Anonymní píše:
@Seizdra a když tam jezdím, chci tam jet a být tam, ale nikdo mi to nedovolí? Mě zas nezajímá, že si to oni koupili, když jsem měla nárok to obývat, a jezdili jsme tam v létě na celé prazdniny (jo o svíčkách a dost šílených podmínkách, ale jezdili jsme tam) a když mi vyházejí věci, tak mám prostě smůlu? Tak to je sprominutím hnus tohleto. Kvůli tomu, že můj otec na nás udělal takovejchle poděl a jeětě to vyhrál, jsem od desíti let vlastně bezďák? No tak to jsou teda zákony výborný.
Promiň ale tys tam neměla co hledat.
Jednou jsi se odstěhovala, náhradní bydlení sis našla (když to otec nezvládl
)a tím to skončilo.
Co na to ty soudy říkaly? Fakt by mě to zajímalo.
@Jefi píše:
No tak dům byl otce už před manželstvím. Náhradní bydlení vám sice nezajistil - ale to jen protože je blb, stačí najít pronajímatele, který je ochoten s vámi uzavřít nájemní smouvu, kdyby chtěl určitě by našel a nemusel odstřihávat elektriku.
Trvalé bydliště nový majitel vám odhlásit mohl, je to přesně tak jak píšeš - nebydlíš, nemáš k domu náj. smlouvu, nevlastníš ho - a pokud se chceš odkazovat na ten rozsudek, že ho nesplnil - no tak když jste si náhradní bydlení našli sami, tak co měl teda plnit? co bys od něj vlastně chtěla? Že jsi se o tom správním řízení nedozvěděla je tvůj problém a tvoje nepořádnost, že máš trvalé bydliště někde, kde nebydlíš a nevybíráš si poštu, kdyby jsi na úřady aspoň nahlásila korespondenční adresu, dozvěděla by ses o tom, asi by to řešila i datová schránka…
Doufej, že ti neuteklo více úřední korespondence
nic mi nepřišlo, nahlášenou adresu tam mám jinou na poště. Nic nedorazilo ani mě, ani bratrovi a ani mámě.
Našli samy? Ty jsi vtipná? Ano od odplonkoval nás k jeho matce a to teda náhradní bylení nebylo. Prostě nás odtamtud vyštípal a tohle já jako náhradní bydlení neberu.
@Anonymní píše:
@werunkaw123 ajko teď jsem dospělá, pořád mám bydliště tam natom úřadě, ale bydlím s přítelem a synem úplně jinde. Syn tam je taky náhlášený. Máma řiká, že je o jednoho bezdomovce v čechách víc.teď už stim stejně nic neudělám. Ale štve mě to. Roky lítání, obhajování se a nakonec prohra? Stím se nějak nedokážu smířit.
Teď teda už vůebc nechápu, o co teda jde… Náhradní bydlení jste měli u jeho máti, teď bydlíš s přítelem někde jinde. Co tě k tomu baráku tak moc váže??? Jen ten princip, že jste si bydlení sháněli sami? Proč se proboha nenahlásiš tam, kde SKUTEČNĚ bydlíš?? ![]()
Ahoj holky. Chci se jen na něco pozeptat. Už nějaký rok nadtím přemýšlím a třeba najdu přijatelnou odpověď.
Je mi skoro 25 a jsem z rozvedené rodiny. Moji rodiče se rozvedli v létě roce 1998. Návrh o rozvod podal můj otec, protože si našel jinou ženu. Soud mu ustanovil, že moje mamka, já a bratr musíme bydlet v jeho domě dokud nám nesežene náhradní byt. To se otci nelíbilo a tak po nějakých domácích válkách, nakonec nechal odstřihnout elektřinu (bylo jaro 1999), aby odtamtud mámu dostal a on se přestěhoval ke svojí nastávající. My jsme s mamkou neměli kam jít, tak jsme šli bydlet k otcově matce. Celou dobu, ale jsme v neobývatelném domě měli trv. bydliště. Jezdili jsme to tam občas kontrolovat a dům byl něco jako skladiště. Vloupávali se tam děti z vesnice a dům postupně likvidovali a vykrádali. Dům chátral. V roce 2010 jsme tam přijeli, u baráku byly vyměněné zámky, oplocené pozemky a když jsme se tam zadním vchodem nějak dostali, celý dům byl vyklizený. Za 14 dní, už tam byli nový majitelé a odmítali se snámi bavit. Podle mého názoru je protiprávní nás odmítnou pustit někam, kde mám trv. bydliště a už vůbec mi tam znemožnit přístup. Mamka novým majitelům řekla jaká je situace mezi námi a otcem a že soudně máme ustanovené, že dům můžeme užívat, dokud nám otec nenajde náhradní bydlení, což se nestalo a poprosila je, aby vrátili zálohu, že je vlastně taky podvedl, o nás neměli tušení. Nový majitelé nás odhlásili z trv. bydliště (prý se tam nevyskytuji, nemám tam věci a tudíž nemám nárok - jak se tam mám asi vykytovat, když mi zamezili přístup a věci vyházeli). Odvolali jsme se, bránili jsme se a nakonec jsme to projeli a jsme napsáni na úřadě. Otec pravděpodobně uplatil právníka, protože nás nikdo neinformoval otom jak to dopadlo, rozhodnutí od soudu nedorazilo, to že jsem trv. bydlištěm na úřadě, jsem se dozvěděla přes pojišťovnu. Náhradní byt se nikdy nekonal. Otec byl jediný majitel nemovisti, dostal ho jako svatební dar od jeho matky. Mamka jí prosila, aby požádala o navrácení daru přes soud, aby se právě něco takového nestalo. Nechtěla. Je tohle vůbec možné, prostě si jentak něco prodat, ikdyž má vůči nám povinnost a připravil nás tak o trv. bydliště? Otec spolíhal na to, že řekne, že jsme s bratrem dospělí, tak jakýpak náhradní bydlení a že jsme vlastně celou dobu mohli užívat (neobyvatelný) dům. Dopadli jste někdo podobně jako my? Prostě jak sedláci u Chlumce?