Chtít od přítele 7000 Kč - moc nebo akorát?

26
4.2.13 13:35

Rada ohledně financí

Dobrý den, chtěla bych znát váš názor. Začnu od začátku. Jsem rozvedená. se svým bývalým mužem mám dvě děti. Našla jsem si před necelýma 3 rokama přítele. Je taky rozvedený a má jedno dítě. V péči ho má jeho bývalá žena. Bydlíme spolu u něho doma v rodinném domku, takže nájem neplatíme. On tedy platí elektriku a plyn. Peníze máme každý svoje. Já mám tedy alimenty na dvě děti a plat(6000+10300) z toho platím domácnost(jídlo, drogerii). A platím vodu a popelnice. Samozřejmě poplatky do školy dětem, nějaké své účty, oblečení atd. přítel mi zatím nepřispíval. Tak to je od začátku co spolu bydlíme. Vždycky mi řekl že mám peněz dost. Jenže já otěhotněla, od 9. měsíce jsem na nemocenské takže se penízky zkrouhly. Když jsem mu řekla, že mi bude muset od ledna taky něco dávat, tak se na mě díval jako že nechápe :lol:. Začal se vymlouvat jako že nemá a že já z toho vyžiju atd. Jenže nás od března přibyde a nevím proč bych to měla táhnout pořád já? Musím ještě dodat, že každý rok kupuju ze svojich ušetřených peněz uhlí na celou zimu (cca 30000). Své bývalé ženě platí na kluka 3000, a splácí ji hypotéku na barák 3000. Když jsem mu řekla, že mi bude dávat měsíčně 7000 tak mi začal počítat, že kolik toho dohromady budu mít a že budu mít až moc. jenže jak jsem už psala, tak máme každý své peníze a já se taky nestarám, kde co, komu dává nebo platí. Poraďte jestli 7000 co po něm chcu není moc nebo je to tak akorát. Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
alli_li
4.2.13 13:41

Ja si myslim ze byste si meli sednout, sepsat veskere vydaje (hypoteka, jidlo, poplatky, apod) a Vase prijmy. Pokud neco zbyde udelat rezervy a neco malo kazdymu mesicne pro jeho potreby.
Mela bys mu vysvetlit, ze uz nejste kazdy sam za sebe ale jste rodina.

• Citovat
  • Upravit
9090
4.2.13 13:47

@andrea.sz no tak řekla bych, že jste přece rodina a finance by prostě měly být společné. Jak už tu bylo psáno, měli byste si spočítat veškeré příjmy a výdaje jaké máte a podle toho dál postupovat…my s přítelem nemáme společný účet ale prostě když potřebuju peníze, tak mi bez debat dá, nemáme stanovenou žádnou pevnou částku, prostě mi dá peníze podle potřeby a nijak to neřeší…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9090
4.2.13 13:48

@andrea.sz nedá se říct, jestli 7000 je moc nebo málo, nevíme, kolik tvůj přítel vydělává…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1315
4.2.13 13:49

V tomhle případě pomůže jen zdravá komunikace o tom, co je třeba měsíčně zaplatit a kolik peněz je třeba na domácnost. Měli by jste si rozumě sednout a dohodnout se :nevim: Pokud nepomáhá s ním mluvit, tak si jednoduše celý měsíc schovávej účtenky a piš si, co kupuješ a co co stojí a pak mu to předlož. Ať ví, že se starat se o děti a domácnost není sranda a stojí to peníze.
Osobně nejsem zastáncem toho, že každý má to „svoje“. Každý na to má svůj názor, ale podle mě, rozdělění peněz rozděluje lidi. Pokud spolu jako rodina žijete, mělo by být všechno dohromady, včetně radostí, starostí a peněz.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5459
4.2.13 13:50

Mě tedy přijde divný, že žijete spolu a máte oddělené peníze. jednou jste spolu a měli byste hospodařit společně a to že tedy s prvního manželství máš dvě děti, s tím vědomím do toho to vstahu šel.
Je rozumné si sepsat veškeré výdaje, jak za jídlo, shruba oblečení, energie atd… vaše společné příjmy. ty to peníze dát společně dohromady, každý by si na své potřeby měl něco nechat, říká se že aspoň 1000Kč každý, na nějaké to potěšení. a případně si nějaké penízky šetřit na společném spořícím účtu, kam budete mít přístup oba dva, kdyby byla potřeba. třeba ING konto je bezva, bez poplatků a kdykoliv si můžeš penízky přeposlat na běžný účet bez jakýchkoliv sankcí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26
4.2.13 13:52

No jo, to by bylo sice pěkné, ale on splácí ještě nějaké půjčky co brali spolu s bývalou manželkou, a já opravdu nevím jestli mu ještě něco zůstává z platu, ale nemohou na to doplácet přece moje děti. Byli taky zvyklé na určitý standart a já jim taky nechcu ubírat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
alli_li
4.2.13 13:53

Jeste k tomu - u nas ma kazdy svuj ucet. Rodicak mam na potreby deti a na jidlo nez prijde vyplata. Manzel kdyz dostane vyplatu zepta se kolik potrebuju na vydaje -zbytek setrime na ucte. Obcas mi neco da at si na sebe koupim.
Ale taky mu par mesicu trvalo nez to pochopil ;-) Chtelo si to jen sednout a popovidat si.
Jinak ha si vydaje kazdy mesic pisu do tabulky v excelu pro svuj prehled.

• Citovat
  • Upravit
549
4.2.13 14:00

Vše už tu bylo řečeno…Společné peníze jsou podle mě nutností.
Ale…
Podle mého je 7000 dost. Nevím o kolik se ti příjem zmenšil ale když budu předpokládat, že máš 6000 na starší děti a nastoupíš na rodičovskou dovolenou řekněme na 3 roky a budeš mít 6200 od státu tak je to celkem 126OO měsíčně.
Z těchto peněz se rodina dá uživit. Rozdělila bych jen výdaje na to uhlí a rozpůlila výdaje za vodu.
Já z 6200 taky živám rodinu a plánujeme druhé. Manžel platí veškeré poplatky týkajícíse bydlení (hypotéka na dům a poplatky) a já ostatní. Máme teda jen jedno dítě ale i tak…
12600 je podle mého dost na to abys uživila vás dva a dvě děti. Chtěla bych po něm tak 2-3000 maximálně. Pokud teda nevydělává nějaké velké peníze…
Asi budete muset oželit velké dovolené a každý z vás svojí útratu (oblečení apod.) ale to je s dětma normální

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5459
4.2.13 14:02

Jj, chápu že má dítě z předešlého vztahu a že toho placení nemá málo, proto by bylo třeba si sednout a sepsat co máte oba za výdaje, kolik vás co stojí, kolik zbývá.
a jak píše Alli, taky si vše zapisuju, každý nákup plus co je navíc, jako pojistky atd.. a to co odchází pravidelně každý měsíc, mám sečteno a také zapsáno. pro přehled je to fajn. kolikrát jsme si říkali, že to není možný, za co jsme to utratili a stačilo se jen mrknout a hned jsme měli jasno

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5459
4.2.13 14:10

Ty jo Maky, vím že se ta tříletá o nějaký peníze skrouhla, ale myslela jsem že to dělá 7200 a ono je to jen 6200?
já pobírala ještě těch 7600Kč, ale čekáme druhý, tak jsem si to stáhla na dvouletou, abych zbytečně nepřišla o moc peněz.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26
4.2.13 14:12

Přítel vlastní hospodu, kterou dal od ledna do pronájmu. Takže z toho platí plyn a elektriku a zůstává mu nějakých cca 15 000. k tomu chodí do práce kde si těch 15000 vydělá, někdy i víc. Záleží kolik mají ten měsíc práce. chápu, že když poplatí půjčky, alimenty a své bývalé hypotéku tak to jsou tak výdaje, ale přece mi nemůže pořád do nekonečna vykládat, že nemá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
alli_li
4.2.13 14:16

@karmenjesie zapisovani je fajn. Diky tomu jsem zjistila ze minuly mesic jsme za blbosti utratily kolem 1500,– Kc. Az me to vydesilo :-D
Je jasne, ze jste byli vsichni zvykly na urcity standart, ale pokud Vas bude o dalsiho clena navic tak to bude potreba se nekde uskromnit.

Tak si zkus sepsat jen Tvuj prijem - alimenty+rodicak+pridavky pokud na ne mas narok. A Tve vydaje - takze jidlo, drogerie, voda, veci pro mimco. A uvidis co a kolik Ti vyjde.

• Citovat
  • Upravit
549
4.2.13 14:16

@karmenjesie Jojo, 6200. a musím říct že někdy s tím mám co dělat abych to utáhla. První rok když jsem kojila to šlo ale ted, když malá je ve dvou letech stále mlíkofil a miluje Sunar počítám každou korunku. O svých potřebách které jsem absolutně vytěsnila ani nemluvím… :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5459
4.2.13 14:17
@andrea.sz píše:
Přítel vlastní hospodu, kterou dal od ledna do pronájmu. Takže z toho platí plyn a elektriku a zůstává mu nějakých cca 15 000. k tomu chodí do práce kde si těch 15000 vydělá, někdy i víc. Záleží kolik mají ten měsíc práce. chápu, že když poplatí půjčky, alimenty a své bývalé hypotéku tak to jsou tak výdaje, ale přece mi nemůže pořád do nekonečna vykládat, že nemá.

mě by takový přístup dost vadil, uričtě s tím něco udělej, navrhni že to spolu sepíšete a poradíte se jak s dalším financováním. jste rodina, tak byste takové věci měli řešit a platit spolu. mě kdyby ten můj řekl že nemám a že peněz mám dost, tak bych ho hnala

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová