Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Ja-rekk
Napsal jsi to presne. Zivy inkubator.
Do chovu kocek jsem kdysi trochu nahledla a na muj vkus teda masakr, ruka ruku myje, uzavrena komunita a prachy, prachy…
Příspěvek upraven 30.06.21 v 23:46
@Ja-rekk naprosto mi mluvíš z duše. Často ten „jakože množitel“ dá tomu zvířeti více lásky a péče než superchovatel, co sice splní všechno, ale má zvířata fakt jen na kšeft. Posuzovat se musí kus od kusu a házet všechny do jednoho pytle je prostě nesmysl.
Já psa nemám a nechci a nerozumím jim, ale ze zájmu jsem kdysi procitala iFaunu a řešilo se tam, že bernský salasnicky pes sPP se dozije tak pěti, max sedmi let. A že takových plemen s bidnymi vyhlidkami, co se zdraví týče, je dost.
Každé plemeno má navíc své typické zdravotní problémy, mopsi, boxeri… A to i když to jsou cistokrevni psi s PP. Když si pořídím štěně od sousedů, co zkřížili svého pudla se sousedovic westikem, fakt bude nemocnější než čistokrevný mops? Bych skoro čekala, že bude zdravější ![]()
Nemůžete mi to někdo vysvětlit? Fakt se ptám, nerypu. Prababicka měla na dvoře vorecha, který jedl zbytky a bez větší péče se dožil dvakrát takového věku, co někteří dnešní opecovavani cistokrevni psi s PP. Pořizovat si psa, budu chtít právě takového „malého hnědého psa“, zdravého a odolného, ne nějakou super vyslechtenou čistou rasu, právě kvůli tomu zdraví.
@Platanka píše:
Já psa nemám a nechci a nerozumím jim, ale ze zájmu jsem kdysi procitala iFaunu a řešilo se tam, že bernský salasnicky pes sPP se dozije tak pěti, max sedmi let. A že takových plemen s bidnymi vyhlidkami, co se zdraví týče, je dost.Každé plemeno má navíc své typické zdravotní problémy, mopsi, boxeri… A to i když to jsou cistokrevni psi s PP. Když si pořídím štěně od sousedů, co zkřížili svého pudla se sousedovic westikem, fakt bude nemocnější než čistokrevný mops? Bych skoro čekala, že bude zdravější
Nemůžete mi to někdo vysvětlit? Fakt se ptám, nerypu. Prababicka měla na dvoře vorecha, který jedl zbytky a bez větší péče se dožil dvakrát takového věku, co někteří dnešní opecovavani cistokrevni psi s PP. Pořizovat si psa, budu chtít právě takového „malého hnědého psa“, zdravého a odolného, ne nějakou super vyslechtenou čistou rasu, právě kvůli tomu zdraví.
Jasne, ze bude asi zdravejsi.
Prusvih jsou mnozirny, kde jsou psi nacpani v klecich a ve vykalech, bez jakekoliv pece, feny nakryvane brzy a casto, stenata brzo odstavena, spatne krmena, nesocializovana.
To je problem.
Ano ja chovam psy bez pp a vydelek je ted vyssi diky vyssi poptavce, ale ty penize jsou vydreny.
@Lucie_Sx píše:
@Ja-rekk
Napsal jsi to presne. Zivy inkubator.
Do chovu kocek jsem kdysi trochu nahledla a na muj vkus teda masakr, ruka ruku myje, uzavrena komunita a prachy, prachy…Příspěvek upraven 30.06.21 v 23:46
No můžu potvrdit, kdybych neměla neuvěřitelně štěstí na svoje vysněné koťátko bych čekala ještě dneska.
U nas velky knirac:
17tis za fenu, 15 za psa. Fena 3 stenata (1× fena, 2×pes). Cena jednoho stene nalezi majiteli psa-otce stenat.
Porizovaci cenu feny a naklady na jeji ockovani atp nepocitam.
Aby se mohly prodavat za tu cenu tak fena prihlasena na 8 vystav, na kazdou 1000kc poplatek plus cca 800 uprava srsti pred vystavou (trimuju si sama, takze cena jen za finalni upravu). To stejne otec (ten mel 4vystavy). Plus u obou bonitace a svod. Kniraci jako pracovni psi musi mit pro uchovneni i pracovni zkousky (cvicak poslusnost-250/lekce a obrany-250/lekce, tzn 500tydne celkem 3 roky nechodili jsme striktne kazdy tyden ale 6× mesicne ano). Naklady na zajmove cinnosti (ktere muzou cenu stenat take zvednout) jako zachranarina, agility, canis atp nepocitam-delame protoze nas bavi ale z pohledu pp nejsou potreba.
Geneticke vysetreni a rtg kycli a loktu 2800. Ultrazvuky a veskere vysetreni v dobe brezosti u nas celkem 4800. Rodila nastesti doma (cisar 7tis). Ockovani, odcerveni, cipovani a vysetreni stenat na veterine+vystaveni petpasu a Pp-2900/stene. Barf pro stenata kdyz fena odstavi za tu dobu asi 500/stene. Chovatelsky balicek pro nove majitele (krmivo od nas, hracka, decka, obojek, dokumenty) 500/stene. Celkem jsem na cca 83200 (urcite jsem nevypsala veskere naklady) a za stenata se mi vratilo 32tis…ne opravdu to nedelam pro prachy a i jako solidni chovatel jsem tezce v minusu ![]()
Co se tyce uvedenych cen, tak jsme jeste z levneho kraje. Predpokladam, ze v Praze to vystreli jeste uplne nekam jinam.
Příspěvek upraven 01.07.21 v 06:36
Jeste dodam znama ma papirove psy, ktere na to pripravovala (vycvik, vychova, socializace, pracovni zkousky atp.). Mela v planu chovatelskou stanici, ale dvojcatka v batolecim veku, rozvod a na krku statek s hromadou zvirat ji tyhle myslenky na uchovneni prozatim vyhnali z hlavy. Co se nestalo, bez zrizeni chs ji fena zabrezla. A najednou ma stenatka bez pp, i kdyz rodice jsou oba prokazetelne papirovi, vystavne i pracovne uspesni. A muzes za ne v jeji situaci a penezich, ktere vlozila do rodicu, chtit jen par stovek protoze nemaji pp? Jasne ze ne, rekla si 12 za fenku a 10 za psa. Nekdo to muze srovnavat se stenetem z mnozirny, ktere nema vlastne vuuubec nic, dokumentove jsou na tom totiz stejne (jen jeji stenata odchazeli do novych domovu s petpasem, ockovanim, cipovanim a chovatelskym balíčkem). Ale to vam do inzeratu muze napsat kde jaka mnozirna, ze jsou na 100% ockovani atp. Nehazte vsechny do jednoho pytle. Nekteri lidi jsou hyjeny to nepopiram, ale ne vsichni.
@mandle-v-cokolade píše:
Jeste dodam znama ma papirove psy, ktere na to pripravovala (vycvik, vychova, socializace, pracovni zkousky atp.). Mela v planu chovatelskou stanici, ale dvojcatka v batolecim veku, rozvod a na krku statek s hromadou zvirat ji tyhle myslenky na uchovneni prozatim vyhnali z hlavy. Co se nestalo, bez zrizeni chs ji fena zabrezla. A najednou ma stenatka bez pp, i kdyz rodice jsou oba prokazetelne papirovi, vystavne i pracovne uspesni. A muzes za ne v jeji situaci a penezich, ktere vlozila do rodicu, chtit jen par stovek protoze nemaji pp? Jasne ze ne, rekla si 12 za fenku a 10 za psa. Nekdo to muze srovnavat se stenetem z mnozirny, ktere nema vlastne vuuubec nic, dokumentove jsou na tom totiz stejne (jen jeji stenata odchazeli do novych domovu s petpasem, ockovanim, cipovanim a chovatelskym balíčkem). Ale to vam do inzeratu muze napsat kde jaka mnozirna, ze jsou na 100% ockovani atp. Nehazte vsechny do jednoho pytle. Nekteri lidi jsou hyjeny to nepopiram, ale ne vsichni.
Myslím, že psů je v této zemi dost a dost. Kdo na to nemá, ať to nedělá nebo feny chrání před zabřeznutím.
@Platanka píše:
Já psa nemám a nechci a nerozumím jim, ale ze zájmu jsem kdysi procitala iFaunu a řešilo se tam, že bernský salasnicky pes sPP se dozije tak pěti, max sedmi let. A že takových plemen s bidnymi vyhlidkami, co se zdraví týče, je dost.Každé plemeno má navíc své typické zdravotní problémy, mopsi, boxeri… A to i když to jsou cistokrevni psi s PP. Když si pořídím štěně od sousedů, co zkřížili svého pudla se sousedovic westikem, fakt bude nemocnější než čistokrevný mops? Bych skoro čekala, že bude zdravější
Vorisci si to jistě zaslouží, snad to vyjde
@Lucie_Sx píše:
Jasne, ze bude asi zdravejsi.
Prusvih jsou mnozirny, kde jsou psi nacpani v klecich a ve vykalech, bez jakekoliv pece, feny nakryvane brzy a casto, stenata brzo odstavena, spatne krmena, nesocializovana.
To je problem.
To je ovšem týrání, samozřejmě, a ty lidi bych trestala natvrdo. Ale když bude mít štěňata někdo, kdo má prostě milovanou cubinu a ta štěňata od ní chce, i když ji nemá uchovnenou, o co jde? Ať si je má. A ať si je klidně prodá. A když najde kupce, tak klidně za 50. Pro mě není důležitý ten papír, ale prostředí a přístup majitele. Ale já celkově nesnáším jakékoliv profesní organizace a sdružení a spolky.
@mandle-v-cokolade Máš chybu ve výpočtu. Náklady na uchovnění musíš rozpocitat na všechna štěňata, nejen na jeden tento vrh. Pak jsou ta čísla dost jinde. Nebo budeš mít jen tato tři? Pak je to špatná finanční rozvaha v počátku.
@inkakřivák fena ma 3a pul roku. Nejsem blazen aby za sebou mela uz vic vrhu. Urcite ne vic nez jednou za dva roky. Takze vypocet muzu poupravit az za rok a pul az nakryjeme znovu. A i kdyby pak odmitala nebo mela jen jedno stene-jak jsem psala vyse pro prachy to fakt nedelam. Bavi me prace se psem, bavi me se posouvat, spolupracovat, uchovneni a stenata jsou jen tresnicka na dortu. Rozepsala jsem ty ceny proto, ze na strance 2 se dohadovali o tom co z toho maji chovatele. Aby bylo jasny ze ne vzdycky je 10stenat na vrh a ne vzdycky je to 120tis na dovolenou.
@mandle-v-cokolade Jistě. Takže nemůžeš tvrdit, kolik tě vyšlo jedno štěně, dokud fena neumře. Protože celkovy počet může být úplně někde jinde, i když budeš připouštět jednou ročně. To už bude na tobě. Osobně bych neudělala takovou hloupost uchovnovat fénu i psa pro tři štěňata. Ale rozumím jak jsi to myslela. Jen prostě jsi ten výpočet měla chybný. Stačí ještě dva roky a jsi v plusu.
@Ja-rekk píše:
Tohle je strašně těžké, ve psech se úplně nepohybuji, ale brácha myslivec má malou chovatelskou stanici a proto vím, že v jádru je to podobné jako u chovu koček, kterému se věnujeme my a z vlastní zkušenosti mohu říct, že je to vše jen a jen o lidech. Chováme kočky s průkazem původu, troufám si říct, že děláme vše tak, jak se má a děláme to opravdu srdcem. Naše kočky jsou součástí rodiny a celkově toto plemeno je pro nás srdeční záležitost. Takových chovatelů je spousta a spousta. Bohužel, zdaleka ne všichni. A někteří by to dělat rozhodně neměli. My máme a odchováváme zvířata s pp, protože věříme tomu, že jedině tak se zachová ta správná, pro plemeno charakteristická povaha, vzhled a hlavně zdraví. Průkaz původu by to teoreticky měl zaručit, ale viděl jsem dost zvířat s rodokmenem, dokonce určených do chovu, která měla do správného představitele plemene daleko, takže průkaz původu sám o sobě nic moc nezaručí. Chce to pečlivě vybírat chovatele. Zase ale z vlastni zkušenosti mohu říct, že sehnat do chovu zvíře od uznáváného chovatele je pro začátečníka velký problém. Každý nějak začíná a tenkrát mě nemile překvapilo, že jsme od zkušených chovatelů nemohli sehnat zvíře. Dnes už to vidím úplně jinak a chápu je. My sami raději prodáváme koťata na mazlíky a to i v případě, že se jedná o povahové i exterierove top zvíře. Do chovu prodáváme pouze známým chovatelům, nebojím se říct dnes již přátelům a ještě raději známým a ověřeným chovatelům za hranice. Nováčkům moc ne, protože když se člověk několikrát spálí a záleží mu na svém odchovu, už se mu do toho nechce a raději prodá kotě za poloviční cenu mazlíkářům. Jenže i toto nahrává lidem co množí bez pp. V začátcích, kdy byl pro nás velký problém sehnat kvalitního kocoura do chovu, jsme zcela upřímně uvažovali, že i my vlezeme na bazoš a pořídíme si kotě bez pp. Naštěstí jsme vydrželi, nenechali se odradit a šli si za svým cílem a vyplatilo se, dnes jsme za to rádi. Je to naše vášeň, ale přesto neodsuzuji nikoho, kdo si pořídí zvíře bez pp. Sice si myslím, že to škodí plemeniy, ale opravdu to svým způsobem chápu. Zejména lidi, co prostě chtějí společníka bez ambicí chovu a výstav. Opravdu je mi milejší „mnozitel“, který na kočce, případně fence udělá tři vrhy za život, zvíře žije v dobrých podmínkách, v milující rodině, kde je milovaným členem, než radoby chovatel, který sice jede podle předpisu, ale zvíře je pro něj v první řadě živý inkubator. Oni ne všichni chovatelé se chovají, myslím hlavně citově, ke svým zvířatům jak mají. Neuznávám zejména prodej nebo darování dospělých zvířat a to se bohužel děje i mezi chovateli a to mi opravdu hodně vadí. Sami máme doma kočku u které se v osmi měsících ukázalo, že se nehodí do chovu, po pravdě zamrzí to, je náš splněný sen, čekali jsme na ní dva roky, letěli pro ní přes půl světa, stála jak ojeté auto, vkládali jsme do ní velké ambice a bum, neměla ani jeden vrh. Ale v životě by nás nenapadlo ji prodat na mazlika, jednou je naše a tak to zůstane. Ale bohužel není to pravidlo, někteří to berou tak, že zabírá místo jiné kočce, něco sežere a proto jde po kastraci do jiné rodiny a například toto mi vadí mnohem více, než že opečovavaná kočka, která má jednou, dvakrát koťata i když je bez průkazu původu.
Jaké chováte plemeno? Máte mainky?